Začínám...

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Začínám...  Úvodní stránka -> Začátečníci -> Začínám...
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Luba20

PříspěvekZaslal: čt listopad 14, 2013 4:59 pm    Předmět: Začínám... Odpovědět s citátem

Ahoj,
Tak jsem se konečně odhodlal napsat svůj dotaz.
Abych to nějak zestručnil. Nikdy jsem neměl sporty moc v lásce a krom tělesné výchovy víceméně nic závodně nedělal. Po škole jsem nastoupil do práce, kde mám naprosto sedavé zaměstnání a přes den se pohybuju spíš v rámci MHD, takže prostě takové to běžné, do obchodu na zastávuk apod. ale jinak jsem nijak nesportoval.
Před pár týdny jsem se ale rozhodl zkusit s tím něco udělat. Nemám žádné cíle jako závody kulturistů nebo tak... ale protože sporty nemusím, říkal jsem si, že nejlepší by bylo začít chodit do posilovny párkrát v týdnu a trochu zlepšit fyzičku, i do budoucna, prostě začít žít trochu zdravěji.
A teď k dotazu, jak jsem již nastínil, dnes je mi 27 let a s bodybuildingem a vlastně vůbec se sporty nemám žádné „zkušenosti“. Co se mého aktuálního stavu týče, nemám vůbec nadváhu, právě naopak. Byl jsem už od střední taková „třasořitka“, jsem ektomorf, navíc hodně vysoký, takže jsem vždy působil jako taková „tyčka“. Nikdy jsem nechodil do fastfoodu apod., ale moje strava taky není ideální právě v opačném smyslu – často jsem třeba ani nestihl snídani, oběd apod. Ale večer se pak nijak nepřejídám, to zase ne, čili problém není určitě shazovat nějaká kila, jde mi teď právě jen o nabrání nějakých svalů a hlavně celkovému zlepšení fyzičky a zdraví.
Začal jsem tak, že jsem si na netu našel nějaké články a tak jsem narazil i na toto forum. Je tady toho plno a musím opravdu pochválit Ronnieho a celý kolektiv za super web. Ani se proto nechci ptát na „hloupé“ dotazy jako co mám jíst, které cviky apod. Zaprvé je to hodně individuální a za druhé, těch článků je tu dost a nejsem líný si to tady najít.
Moje dotazy tedy budou trochu jiné. Chci se předně zeptat, vím, že plno lidí a plno z vás dělají bodybuilding naprosto klidně třeba v 50, tady je ale problém, že jste pravděpodobně začínali už reltivně brzo, vidívám tady i kluky ve 14 co už chodí do posilky. Takže můj hlavní dotaz zní, když si čtu všechna doporučení pro začátečníky, je něco, co bych měl změnit nebo dělat jinak, bráno v potaz, že je mi už 27, mám naprosto nulovou kondici, ale zas jak jsem psal, spíš podváhu než problém s nadváhou. Za další by mě zajímalo do jaké míry se dá ještě tělo v tomto věku nějak formovat pokud doteď jsem nedělal nic, případně za jak zhruba dlouho. Jak často třeba bych měl ideálně chodit. Jak jsem psal, samozřejmě nechci a ani nečekám žádné zázraky a super vyrýsovaný tělo, ale prostě bych to nerad nějak „přepálil“ nebo naopak se potácel na místě.
A případně jakékoliv další tipy a rady nebo zkušenosti. Ještě jen doplním, mám 186cm a vážím 62 kilo... čili katastrofa, ale právě proto jsem se teď rozhodl s tím něco dělat, jen nevím zda to ještě „jde“ a případně zda se řídit radami pro většinou mnohem mladší kluky, ve věku kdy se tělo ještě vyvíjí.
Potom časem bych samozřejmě asi využil služeb nějakého trenéra jak kvůli jídelníčku, tak cvičení, ale nechci si teď rovnou něco platit, spíš se vůbec nějak informovat, pak bych se asi vypravil do posilky, a tam se už zeptal dál.
A poslední věc, jak jsem již psal, vůbec nemám svaly a nic, a účelem by bylo jistě i nabrat váhu. Proto by mě ale zajímalo, jestli bych se pak měl věnovat i kardiu. Jestli by bylo dobrý to kombinoívat, nebo zatím dělat spíš jen posilování, protože mám zas strach co by nějaký intenzivní kardio (třeba běh, rotoped apod.) udělalo s váhou.
Díky moc za rady a tipy, budu rád za jakoukoliv pomoc.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
STAKOCMA

PříspěvekZaslal: čt listopad 14, 2013 5:14 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Ahoj, já vzal činku do ruky poprvé až ve 35 letech. Do té doby ze sportu maximálně trochu kolo. Jediné s čí jsem laboroval, najít si systém po kterém trochu rostu,skloubím zaměstnání a regeneraci. Pak už to šlo.
Peter Ustinov

PříspěvekZaslal: čt listopad 14, 2013 5:17 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

za me osobne:
kardio ne, aspon tak jak ho popisujes ty, ale pokud je moznost, chod pesky a ne MHD
ano, rozhodne se rid radama pro zacatecniky, je jesno, jestli je ti 14 nebo 30, podle rozmeru jsi na tom zrhuba stejne, a stejne tak musis zacit pomalu
ad trener: mozna ne hned, ale je lepsi mit nekoho, kdo ti ukaze, jak spravne ktery cvik udelat a neublizit si, (je to tolik lidi, ze snad v kazdem meste najdes nekoho z webu, nebo si domluv "rande"-jenom vyres otazku, kdo ma ty pozadovane zkusenosti :-D)
a jeste k tomu na co ses primo nezeptal:
co se tyce zmen postavy, primarni je jidelnicek, a to pravidelny, zadne vynechavani snidani a obeda
a nez zacit cvicit nejaky "dokonaly" treningovy plan, chtelo by to zjistit, jestli nemas zdravotni omezeni (oslabene nebo zkracene svaly, vysoky tlak atd)
raw

PříspěvekZaslal: čt listopad 14, 2013 5:18 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Konecne normalni dotaz s informacemi

-Kdyz si tak hledal, tak si se urcite docetl, ze jako ektomorf bys mel prijmout aspon tech 6g sacharidu na kg, bilkoviny 1,5g a tuky kolem 1g. Jidelnicek se bude skladat z vlocek,testovin,ryze,brambor (sachry) a masa, mlecnych vyrobku (bilkoviny,tuky). Rozdelit to do 5-6jidel denne. (nevynechavat snidani! kdyz chces neco se sebou delat tak si ten cas na to najit musis) no a samozdrejme nejaka zelenina,ovoce (vitaminy)

-ve fitku budes ptorebovat trenera hned ze startu, aby ses naucil a zafixoval si spravnou techniku.

-ze zacatku postaci trenink jako pondeli: nohy,ramena streda:zada,triceps patek:hrudnik,biceps, velky sval (nohy,zada,kozy) po 3cviky, ostatni po dva cviky, ramena tri cviky, ze zacatku bych doporucil cviky na strojich at se trochu spevnis a postupem casu prechazet na zakladni cviky s volnou vahou. Trener ti rekne
Mablung

PříspěvekZaslal: čt listopad 14, 2013 5:18 pm    Předmět: Re: Začínám... Odpovědět s citátem

Luba20 napsal:
Ahoj,
Tak jsem se konečně odhodlal napsat svůj dotaz.
Abych to nějak zestručnil. Nikdy jsem neměl sporty moc v lásce a krom tělesné výchovy víceméně nic závodně nedělal. Po škole jsem nastoupil do práce, kde mám naprosto sedavé zaměstnání a přes den se pohybuju spíš v rámci MHD, takže prostě takové to běžné, do obchodu na zastávuk apod. ale jinak jsem nijak nesportoval.
Před pár týdny jsem se ale rozhodl zkusit s tím něco udělat. Nemám žádné cíle jako závody kulturistů nebo tak... ale protože sporty nemusím, říkal jsem si, že nejlepší by bylo začít chodit do posilovny párkrát v týdnu a trochu zlepšit fyzičku, i do budoucna, prostě začít žít trochu zdravěji.
A teď k dotazu, jak jsem již nastínil, dnes je mi 27 let a s bodybuildingem a vlastně vůbec se sporty nemám žádné „zkušenosti“. Co se mého aktuálního stavu týče, nemám vůbec nadváhu, právě naopak. Byl jsem už od střední taková „třasořitka“, jsem ektomorf, navíc hodně vysoký, takže jsem vždy působil jako taková „tyčka“. Nikdy jsem nechodil do fastfoodu apod., ale moje strava taky není ideální právě v opačném smyslu – často jsem třeba ani nestihl snídani, oběd apod. Ale večer se pak nijak nepřejídám, to zase ne, čili problém není určitě shazovat nějaká kila, jde mi teď právě jen o nabrání nějakých svalů a hlavně celkovému zlepšení fyzičky a zdraví.
Začal jsem tak, že jsem si na netu našel nějaké články a tak jsem narazil i na toto forum. Je tady toho plno a musím opravdu pochválit Ronnieho a celý kolektiv za super web. Ani se proto nechci ptát na „hloupé“ dotazy jako co mám jíst, které cviky apod. Zaprvé je to hodně individuální a za druhé, těch článků je tu dost a nejsem líný si to tady najít.
Moje dotazy tedy budou trochu jiné. Chci se předně zeptat, vím, že plno lidí a plno z vás dělají bodybuilding naprosto klidně třeba v 50, tady je ale problém, že jste pravděpodobně začínali už reltivně brzo, vidívám tady i kluky ve 14 co už chodí do posilky. Takže můj hlavní dotaz zní, když si čtu všechna doporučení pro začátečníky, je něco, co bych měl změnit nebo dělat jinak, bráno v potaz, že je mi už 27, mám naprosto nulovou kondici, ale zas jak jsem psal, spíš podváhu než problém s nadváhou. Za další by mě zajímalo do jaké míry se dá ještě tělo v tomto věku nějak formovat pokud doteď jsem nedělal nic, případně za jak zhruba dlouho. Jak často třeba bych měl ideálně chodit. Jak jsem psal, samozřejmě nechci a ani nečekám žádné zázraky a super vyrýsovaný tělo, ale prostě bych to nerad nějak „přepálil“ nebo naopak se potácel na místě.
A případně jakékoliv další tipy a rady nebo zkušenosti. Ještě jen doplním, mám 186cm a vážím 62 kilo... čili katastrofa, ale právě proto jsem se teď rozhodl s tím něco dělat, jen nevím zda to ještě „jde“ a případně zda se řídit radami pro většinou mnohem mladší kluky, ve věku kdy se tělo ještě vyvíjí.
Potom časem bych samozřejmě asi využil služeb nějakého trenéra jak kvůli jídelníčku, tak cvičení, ale nechci si teď rovnou něco platit, spíš se vůbec nějak informovat, pak bych se asi vypravil do posilky, a tam se už zeptal dál.
A poslední věc, jak jsem již psal, vůbec nemám svaly a nic, a účelem by bylo jistě i nabrat váhu. Proto by mě ale zajímalo, jestli bych se pak měl věnovat i kardiu. Jestli by bylo dobrý to kombinoívat, nebo zatím dělat spíš jen posilování, protože mám zas strach co by nějaký intenzivní kardio (třeba běh, rotoped apod.) udělalo s váhou.
Díky moc za rady a tipy, budu rád za jakoukoliv pomoc.

Zlepšovat na slušnou kondici se může člověk i v padesáti. Tj. věk pro tebe není limitující. Ve dvaceti sedmi bude tvé tělo reagovat ještě hodně slušně. Za půl roku můžeš být ve slušné kondici, za rok ozdobou pláží. Záleží jen na tom kolik tomu dáš.
Ideální je chodit 3x týdně, 2x týdně také stačí.
Trenér po čase je hloupost. Trenéra si vezmi hned na první lekce. Pokud jsi nikdy necvičil a nemáš pohybové stereotypy, doporučil bych ti ho na prvních dvacet lekcí. Já vím, nic levného, ale sral jsi na pohyb celý život.
Kardio bych ti doporučoval také. Třeba takový Arnold kardio vůbec nevynechával. Naopak, považoval ho za nutnou součást tréninku. Obava ze ztráty svalů je zbytečná. Při kardiu kratším než dvě hodiny je rozpad svalů minimální, při delším se sice nějaké rozpadnou, ale pokud nejedeš dlouhá kardia každý den, tak se resysntetizují hodně rychle. Pokud budeš dostatečně jíst, aby bylo z čeho je tvořit.
Pro tebe teď bude důležité překonat počáteční rozpaky a stud a nejlépe si najít nějakého kámoše se kterým bys mohl cvičit.
Luba20

PříspěvekZaslal: pá listopad 15, 2013 4:19 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Díky moc všem za rady. To s tím jídelníčkem vím jak je důležitý a hodlám to brát v potaz. Dokonce jsem se jednou musel smát, četl jsem někde nějaký rozhovor, kde ten kulturista říkal, že 80% je jídelníček a zbytek trénink a já se smál, že teda budu jen správně jíst, válet se na gauči a spokojím se s 80% jeho postavy :-) Ale to si samozřejmě dělám legraci...
S tou snídaní obědem, atd. to samozřejmě vím, asi to špatně vyznělo, já to myslel tak, že doteď to moc pravidelný nebylo, ale vim že do budoucna tohle musim změnit.
Taky se mi potvrdilo, že je to asi dost individuální. Někteří jste mi doporučili kardio, jiní ne, někteří trenéra od začátku, jiní později atd. Zkusím udělat nějaký kompromisy.
Nejvíc mě ale potěšilo, že i v tomto věku s nulovou fyzičkou a historií sportování se ještě to tělo dá nějak aspoň trochu vybudovat, zázraky nechci, jde mi čistě o zlepšeín zdraví a celkového životního stylu.
Taky děkuju za koment, že jsem uvedl smysluplný dotaz, je pravda, že někteří se tu fakt ptaji na blbosti.
Stran jídelníčku už jsem si něco sestavil, řídil jsem se hlavně podle toho pravidla g/kg jednotlivých živin, a pak taky některýma příkladama od Freimana atd. tady na webu. Ještě se chci zeptat, uvažuju že zařadím zatím stran doplňků ještě protein a případně gainer. Podle toho jak pak pujde váha nahoru bych případně gainer vysadil a třeba bral 2x protein, uvidím. Samozřejmě základem bude strava, ale nevím jestli budu hned schopný tolik zvýšit příjem, takže ze začátku by to mohlo pomoct.
Můj dotaz teď je, myslíte že je lepší dát protein a gainer nebo spíš koupit nějaký protein s nižším obsahem bílkovin, cca 60 třeba a mít to jako gainer+protein v jednom? A taky, kdybych bral gainer, četl jsem že místo malty je lepší palatinoza, existuje nějaký gainer nebo protein, co má palatinozu jako sacharidovou složku?
Poslední věc, někdo tu zminoval zdravotní problémy, nemám žádné. Tlak mám asi kvůli nízké váze naopak nízký, naštěstí kafe nepotřebuju ale určitě ne vysoký.
Za rady opět předem děkuji.
micus6
Poník

PříspěvekZaslal: pá listopad 15, 2013 4:28 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

osobně bych sázel na fullbody trénink
Mablung

PříspěvekZaslal: pá listopad 15, 2013 4:35 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Rada je celkem jednoduchá. Když budeš mít dobrou stravu, gainer ani protein nepotřebuješ.
Peter Ustinov

PříspěvekZaslal: pá listopad 15, 2013 4:39 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

micus6 napsal:
osobně bych sázel na fullbody trénink

ja taky, aspon ze zacatku
a dalsi vec, ano, kdyz budes jist "velmi dobre" tak bude vysledkem postava bez nadmerneho mnozstvi tuku
ale aby vypadala kulturisticky, tak ti nepomuze nic jineho nez cviceni
lepsi startovni pozici v tomhle ohledu maji spis tloustici, protze ti vetsinou maji pod tukem aspon nejake svaly, takze jim staci dieta a zustane pekny kluk
micus6
Poník

PříspěvekZaslal: pá listopad 15, 2013 4:39 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Mablung napsal:
Rada je celkem jednoduchá. Když budeš mít dobrou stravu, gainer ani protein nepotřebuješ.

pokud není zvyklý jís , bude výhodou, ale máš pravdu... jinak nejlépe kvalitní gainer (go pro30, survival) a kvalitní vícesložkáč..

Rychle na stránku:

Přejdi na: