ako po 40-ke ?

Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - ako po 40-ke ?  Úvodní stránka -> Trénink -> ako po 40-ke ?
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
madball

PříspěvekZaslal: po prosinec 16, 2013 5:46 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Kid říká: udělat 10 opakování ve 3 sériích s 50 kilama.
PetkaB říká: udělat 5 opakování v 6 sériích s 50 kilama.

Souhlasím s PetkouB, protože je vyšší pravděpodobnost, že člověk odjede špatně technicky opáčko u Kidova příkladu, protože už bude víc unavenej, než u PetkyB a tím si bude pravděpodobněji fixovat špatnou techniku. Na druhou stranu má zase Kid pravdu, že nižší počet opakování s lehčí váhou může člověka víc strhávat k tomu, aby začal přikládat na činku. Teď se hádejte.

Za sebe můžu říct, že pokud si dám 10 opáček s lehčí váhou, tak je odjedu častěji hůř technicky, než když si dám 3 opáčka s těžší váhou.

Pokud je flexibilita špatná, tak na ní doporučuju pracovat. Předchází se tak zbytečným zranění. Pokud je flexibilita hodně špatná, tak může i snižovat výkon.
Non-functional hypertrophy (sarcoplasmic hypertrophy) doesn’t lead to an improvement in the capacity to produce force, but it does lead to added body weight (thus you have to carry more weight without having more strength).
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
eSko
Naivka

PříspěvekZaslal: po prosinec 16, 2013 6:07 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

drlift_ napsal:
PetkaB napsal:

Poslední půlrok mě přesvědčil o tom, že těch 15-20 minut navíc mě právě těch bolístek zbavilo :-) a krom toho, stejně polovinu tréninku prokecáš, tak ten čas by šlo i využít, ne? :-)

To neni kecani. To je meditace. Dusevni ocista je proste nedilnou soucasti meho treninku (ted jiz tou prevazujici)

Ale ted vazne, pokud nekdo cvici rozumne, tak si myslim, ze opravdu zadny strecink a podobne ptakoviny nepotrebuje . Ono je jine to rvat co to jde a snazit se vysroubovat svoje vykony co nejvys.

Jo to jsem si taky v mladším věku myslel... teď si nesu následky a že bych to zrovna drtil hlava nehlava, aby to na to mělo nějaký významný vliv, to fakt ne. Určitě se nedá trvdit: já cvičím jen kondičně, tak se nemusím věnovat mobilitě, strečinku apod.
ygg

PříspěvekZaslal: po prosinec 16, 2013 7:37 pm    Předmět: :-)) Odpovědět s citátem

Hele, eSko ... ty o Liftovi asi moc nevíš, že ne?
kid

PříspěvekZaslal: po prosinec 16, 2013 8:33 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

madball napsal:
Kid říká: udělat 10 opakování ve 3 sériích s 50 kilama.
PetkaB říká: udělat 5 opakování v 6 sériích s 50 kilama.

Souhlasím s PetkouB, protože je vyšší pravděpodobnost, že člověk odjede špatně technicky opáčko u Kidova příkladu, protože už bude víc unavenej, než u PetkyB a tím si bude pravděpodobněji fixovat špatnou techniku. Na druhou stranu má zase Kid pravdu, že nižší počet opakování s lehčí váhou může člověka víc strhávat k tomu, aby začal přikládat na činku. Teď se hádejte.

Za sebe můžu říct, že pokud si dám 10 opáček s lehčí váhou, tak je odjedu častěji hůř technicky, než když si dám 3 opáčka s těžší váhou.

Pokud je flexibilita špatná, tak na ní doporučuju pracovat. Předchází se tak zbytečným zranění. Pokud je flexibilita hodně špatná, tak může i snižovat výkon.

Ne Kid praví 10 opakování s takovou váhou, u které udrží slušnou techniku. U těch pětek se riziko podnikání zbytečně zvyšuje a pokud nebude mít rozepsanou nějakou rutinu (a on nebude) tak bude rychle přidávat (protože ze začátku síla půjde rychleji, než si budou zvykat vaziva) a je zaděláno.

Problém dneška je, že každý děsně spěchá a přeskakuje etapy přípravy, je to ohraná písnička, pořád stejně.

Ale on už je stejně rozhodnutý jak to bude cvičit.
eSko
Naivka

PříspěvekZaslal: po prosinec 16, 2013 8:34 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Nevím a i kdyby to byl příspěvek od pana prezidenta, tak mu napíšu to samé. Jeho názor respektuju, ale já mám názor takový, jaký jsem napsal a nesouhlasím s jeho, protože ty problémy s mobilitou vidím pravidelně i u těch, co cvičí s rozumem, jak sám uvedl.
PetkaB

PříspěvekZaslal: po prosinec 16, 2013 9:49 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Aby nedošlo k omylu - argumentace, že když někdo pojede 5 opakování, tak ho to svádí víc přidávat - no, nevím..
Já tak nějak předpokládám, že pokud napíšu, že se začne s váhou na 10 opakování a udělá se s ní opakování třeba 5x5, tak je jasné, že to hned následující trénink neohulím o spoustu procent, protože tohle bylo lehký :-) a pořád bych tak nějak předpokládala, že v každý serii budu mít rezervu aspoň na dvě opakování, abych mohla v dalším tréninku zvednout. O 2,5 až 5 kg, podle toho, s jakou vahou cvičím, aby to nebyl moc velký skok.
A rozhodně tímhle stylem budu vždycky dál od selhání, než pokud pojedu 10 opakování- to bych je totiž musela jet s vahou pro 20 opakování třeba). A fakt si myslím, že techniku udržíš líp na kratší serii - samozřejmě zase s vahou popsanou v prvním odstavci. Osobně si nedovedu představit,, jak začátečník uhlídá třeba techniku při mrtvole při desítkové serii - bud bude mít na čince kulový a bude s ní jen tak mávat...nebo bude mít tak napumpovaný záda, že mu bude úplně fuk, jak to cvičí :-)
kid

PříspěvekZaslal: po prosinec 16, 2013 10:12 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

PetkaB napsal:
Aby nedošlo k omylu - argumentace, že když někdo pojede 5 opakování, tak ho to svádí víc přidávat - no, nevím..
Já tak nějak předpokládám, že pokud napíšu, že se začne s váhou na 10 opakování a udělá se s ní opakování třeba 5x5, tak je jasné, že to hned následující trénink neohulím o spoustu procent, protože tohle bylo lehký :-) a pořád bych tak nějak předpokládala, že v každý serii budu mít rezervu aspoň na dvě opakování, abych mohla v dalším tréninku zvednout. O 2,5 až 5 kg, podle toho, s jakou vahou cvičím, aby to nebyl moc velký skok.
A rozhodně tímhle stylem budu vždycky dál od selhání, než pokud pojedu 10 opakování- to bych je totiž musela jet s vahou pro 20 opakování třeba). A fakt si myslím, že techniku udržíš líp na kratší serii - samozřejmě zase s vahou popsanou v prvním odstavci. Osobně si nedovedu představit,, jak začátečník uhlídá třeba techniku při mrtvole při desítkové serii - bud bude mít na čince kulový a bude s ní jen tak mávat...nebo bude mít tak napumpovaný záda, že mu bude úplně fuk, jak to cvičí :-)

Máš tu příliš mnoho předpokladů, bude cvičit bez dozoru, takže počítej vždy s tou nejhorší eventualitou. O nějaké sportovní historii se nezmiňoval, takže zkušenosti minimální. Jak se chovají lidi při tréninku mám vcelku nakoukáno dost. To bych ani nerozebíral.

Mrtvola se tu vůbec nebrala v úvahu, od té se cvičenec na začátku distancoval.

Jistě, že to by to šlo i na těch pětkách, o tom žádná. Zrovna tak i na spoustě jiných vzorců. Každý vzorec má plusy a mínusy. Tohle je klasický střet pojetí tréninku vycházejícího z trojboje a z kulturistiky. Já jsem v celku nestranný a používám obě cesty a za léta praxe u starších cvičenců u mne zvítězila cesta výše zmíněná.
AHOLA

PříspěvekZaslal: po prosinec 16, 2013 10:32 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

ZeleznaKoule napsal:

Mimochodem, přítahy činky v předklonu jsou pro Tvoje záda daleko víc devastující než mrtvola,

Preco? Su pritahy v predklone take zle?

esko - kolko mas vlastne rokov, ked studujes a tu zaroven pises v minulom case o mladsom veku?
eSko
Naivka

PříspěvekZaslal: po prosinec 16, 2013 10:49 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Jsem si myslel, že mě někdo chytne za slovo. Mladší = dříve. A studovat se dá i ve starším věku, takže studovat a psát "v mladším věku" se nevylučuje. *REJP*

:)
AHOLA

PříspěvekZaslal: po prosinec 16, 2013 10:54 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

esko - kolko mas vlastne rokov, ked ...nieee, zartujem, cakal som, ze napises nieco take, ale vzdy tam bola ta moznost ze sa z teba vykluje nadseny dochodca studujuci na univerzite 3. veku :) Nieco ako ygg
ZeleznaKoule

PříspěvekZaslal: po prosinec 16, 2013 10:56 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

kid napsal:
Jak se chovají lidi při tréninku mám vcelku nakoukáno dost. To bych ani nerozebíral.

Souhlas. Upřímně mě dost fascinuje jedna věc: Když se chce někdo naučit boxovat/mma/BJJ/kung-fu, jde za mistrem nebo trenérem, svěří se do jeho péče, investuje peníze a postupně se učí. Totéž, pokud se chce naučit jazyk, řídit, vařit nebo hrát na hudební nástroj. Totéž, pokud člověk potřebuje lékařskou péči nebo rehabilitaci. A pokud někdo chce začít cvičit, jde na fórum nebo YouTube...

Co se pěti opakování na sérii týče, samozřejmě nejde o dogma. Ale ze zkušenosti můžu říct, že je to (minimálně na začátku) max počet opakování, kdy se jeden dokáže soustředit na všechny (dost podstatné) detaily techniky, dýchání, zarovnání atd. Pět opakování na sérii ještě nemusí nutně znamenat velkou váhu - a navíc se člověk může snadno zkurvit s lehkou váhou a vyšším počtem opakování, to s váhou v podstatě nesouvisí. (byť samozřejmě vyšší váha u nezkušených často vede k cheatingu a obětování techniky, o tom žádná).

---

Strečink a mobilita... Rozhodně ne ztráta času, pokud jeden cvičí pro zdraví, sílu a kondici. Powerlifting? Úplně jiná pohádka.
ygg

PříspěvekZaslal: po prosinec 16, 2013 11:26 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

AHOLA napsal:
... ale vzdy tam bola ta moznost ze sa z teba vykluje nadseny dochodca studujuci na univerzite 3. veku :) Nieco ako ygg

Zlatý časy 3. věku:-)))

Na druhou stranu Aholíku .... ty už taky pár let nejsi žádnej mladej kluk

A jen tak pro info ... furt pod pantoflem ?
ZeleznaKoule

PříspěvekZaslal: po prosinec 16, 2013 11:27 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

ygg napsal:
A jen tak pro info ... furt pod pantoflem ?

Od Tebe to sedí :)))
ZeleznaKoule

PříspěvekZaslal: po prosinec 16, 2013 11:30 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

AHOLA napsal:
Preco? Su pritahy v predklone take zle?

Trávíš přílíš času v pozici, která je dost namáhavá na bederní porci zad. Nehledě na to, že jsem snad ještě nikoho neviděl cvičit to správnou technikou.. To už fakt radši MT.

Když už přítahy činky, tak nějakou lepší variaci, třeba s oporou páteře - batwings. Renegade row taky fajn, ale zas tam člověk nemůže jít úplně mega těžce...
jiří66

PříspěvekZaslal: po prosinec 16, 2013 11:35 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

sander: fandím ti,jen nechápu když začínáš ve 44ti cvičit jak můžeš vědět že dřep je pro tebe top cvik a taky tam máš zařazenou hrazdu dvakrát týdně, což pokud vážně začínáš tak nevěřím že se dvakrát kvalitně přitáhneš.

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - ako po 40-ke ? Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Rychle na stránku:

Přejdi na: