Šunkovar

Jdi na stránku 1, 2  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Šunkovar  Úvodní stránka -> Ostatní -> Šunkovar
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Grimley

PříspěvekZaslal: ne prosinec 29, 2013 8:17 pm    Předmět: Šunkovar Odpovědět s citátem

Vim ze to zni trochu komicky zrovna od cloveka s rejzovarem, ale nemate nekdo sunkovar?... objevil jsem to na netu a dos me to laka si to koupit.... nemate nekdo?:D[/b]
Moocha

PříspěvekZaslal: ne prosinec 29, 2013 8:30 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Ne, ale rýžovar mám a to je ti rýžička, no namouduši, jako od Vietnamce.

Oh můj bože, hele co jsem našel http://ostatni-kuchynske-spotrebice.heureka.cz/guzzanti-gz-700-jogurtovac/ sory za odvádění pozornosti, ale lidičky, jestli máte zkušenosti s jogurtovačem, podělte se o ně prosím
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Tsunami

PříspěvekZaslal: ne prosinec 29, 2013 8:49 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

ŠUnkovar mám, i zkušenosti. Během ledna bude na mých stránkách recept na domácí šunčičku :)
JanaHn

PříspěvekZaslal: ne prosinec 29, 2013 8:52 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Tsunami napsal:
ŠUnkovar mám, i zkušenosti. Během ledna bude na mých stránkách recept na domácí šunčičku :)

to si počkám, nad šunkovarem přemýšlím, že pořídím.
madball

PříspěvekZaslal: ne prosinec 29, 2013 10:35 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Koupil jsem před rokem, jednou vyzkoušel a od té doby leží doma ve spíži.
Ale ještě mu chci dát šanci, teda spíš sobě. Osobně vidím asi největší problém v trvanlivosti, protože po 2-3 dnech byla šunka "šedá", což se prý i stane, když se maso vaří a není dělaný při teplotě cca 80C. Žena tvrdí, že prý jsem ji měl šedou hned, ale to není možný. Možná je, je už to nějaká doba. Každopádně jsem zbytek po 3 dnech vyhodil, protože už to pak i smrdělo, takže bez řeznické soli bych tipoval, že musí být pro rychlou spotřebu. Ale po "uvaření/udělání" byla jinak dobrá.
Non-functional hypertrophy (sarcoplasmic hypertrophy) doesn’t lead to an improvement in the capacity to produce force, but it does lead to added body weight (thus you have to carry more weight without having more strength).
JanaHn

PříspěvekZaslal: ne prosinec 29, 2013 10:46 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

madball napsal:
Koupil jsem před rokem, jednou vyzkoušel a od té doby leží doma ve spíži.
Ale ještě mu chci dát šanci, teda spíš sobě. Osobně vidím asi největší problém v trvanlivosti, protože po 2-3 dnech byla šunka "šedá", což se prý i stane, když se maso vaří a není dělaný při teplotě cca 80C. Žena tvrdí, že prý jsem ji měl šedou hned, ale to není možný. Možná je, je už to nějaká doba. Každopádně jsem zbytek po 3 dnech vyhodil, protože už to pak i smrdělo, takže bez řeznické soli bych tipoval, že musí být pro rychlou spotřebu. Ale po "uvaření/udělání" byla jinak dobrá.

toho se právě bojím, aby šunka vydržela.....přeci se jí udělá najednou dost.
Tsunami

PříspěvekZaslal: ne prosinec 29, 2013 11:13 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

šedý to bylo proto, že tam chyběla "tajná" ingredience - což je ta sůl, respektive její jedna látka, ale stačí jí dát mnohem méně než se dává normálně do šunky apod., která i lehce zlepší trvanlivost ;-) vše se dozvíte až zveřejním svůj recept :D a když je to z 1kg tam hned po vychladnutí půlku zmrazit nakrájenou a pak se to dá jíst :)
Wojtkingson

PříspěvekZaslal: ne prosinec 29, 2013 11:24 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Není tajná látka rychlosůl?:P Jinak ségra dělala domácí šunku a byla výborná a vydržela celkem dlouho, nestihnula se zkazit, jestli víte, jak to myslím :D
Tsunami

PříspěvekZaslal: ne prosinec 29, 2013 11:36 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

no přímo rychlosůl ne, jen dusičnan draselný a naprosto v minimálním množství - 500mg na 1kg, což je hodněkrát méně než v té koupené šunce...ale už není 100% bez "éček" ale zpomalí to kažení a šunka také zůstane růžovější a pomůže i maso lépe spojit. Takže než hnusnou šedou šunku, sice bez éček si raději vyrobím dobrou šunku i tak mnohem zdravejší než tu koupenou :)
madball

PříspěvekZaslal: po prosinec 30, 2013 9:34 am    Předmět: Odpovědět s citátem

S tím jenom souhlasím. Navíc si člověk šunku udělá opravdu z masa a za poloviční nebo i nižší cenu, pokud by měl kupovat něco v podobné kvalitě.
Navíc si ji člověk může dochutit podle toho, jak chce. Může si ji míň osolit, udělat česnekovou, pepřovou atd.

Navíc mám pocit, že rychlosůl má předcházet i botulismu z potravin.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Botulismus

http://cs.wikipedia.org/wiki/Clostridium_botulinum
Non-functional hypertrophy (sarcoplasmic hypertrophy) doesn’t lead to an improvement in the capacity to produce force, but it does lead to added body weight (thus you have to carry more weight without having more strength).
Tsunami

PříspěvekZaslal: po prosinec 30, 2013 9:45 am    Předmět: Odpovědět s citátem

ano, lehce zabraňuje myslím mikroorganismům se tam rychle množit a tím je delší trvanlivost. Ale jak to je přesně se zeptám :)
pan tovarnik

PříspěvekZaslal: po prosinec 30, 2013 8:24 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Tsunami napsal:
no přímo rychlosůl ne, jen dusičnan draselný a naprosto v minimálním množství - 500mg na 1kg, což je hodněkrát méně než v té koupené šunce...ale už není 100% bez "éček" ale zpomalí to kažení a šunka také zůstane růžovější a pomůže i maso lépe spojit. Takže než hnusnou šedou šunku, sice bez éček si raději vyrobím dobrou šunku i tak mnohem zdravejší než tu koupenou :)
No o tu zdravost tak nejde ale spíš o to že tam máš maso jaký tam dáš a málo vody a za polovinu.
Spazik

PříspěvekZaslal: čt leden 02, 2014 3:38 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Když se spočítají všechny náklady a hlavně !čas!, tak to určitě nevyjde levněji, než koupě hotové kvalitní šunky. Ale tak to je skoro se vším podobným dělaným doma. Spíš tam je ten faktor "udělal jsem si to sám" tak to je lepší než koupené hotové :-)
madball

PříspěvekZaslal: čt leden 02, 2014 4:10 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Tak to bude hlavně záležet na tom, kolik člověk vydělává. Náklady na 1kg šunky odhaduju tak na 130kč. Kvalitní stojí 200-300, takže vezmu průměr 250kč. (http://tn.nova.cz/zpravy/na-vasi-strane/testovali-jsme-dusenou-veprovou-sunku-jak-to-dopadlo.html)
Pokud je člověk šikovnej a má praxi, tak by její výrobě mohl věnovat tak 1/2 hodiny času? Takže u šikovnýho člověka by to znamenalo, že by musel vydělávat víc, než (250-130)*2=240kč za hodinu čistýho, což většina lidí nevydělává, takže s tím teda Spaziku tak trochu nesouhlasím.
Lunreal

PříspěvekZaslal: čt leden 02, 2014 6:05 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Cenu času bych počítal jedině v případě, že místo vyrábění šunky ten ušlý čas dokážete proměnit v peníze... což já odpoledne po práci neumím.

Rychle na stránku:

Přejdi na: