Zařazení suplementu a dávkování

Jdi na stránku 1, 2  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Zařazení suplementu a dávkování  Úvodní stránka -> Výživa a suplementace -> Zařazení suplementu a dávkování
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Psenda15

PříspěvekZaslal: út březen 04, 2014 10:30 am    Předmět: Zařazení suplementu a dávkování Odpovědět s citátem

Zdravím, asi už je tohle téma tady několikrát,
ale přesto bych se rád zeptal...mám sestavený
jídelníček i cvičební plán, ale nevím jak dávkovat
protein a gainer.....zatím jsem to bral tak, že po
tréninku gainer...jedna odměrka (50g) a protein ke
svačině (50g) a někdy i ke druhý svačině (50g),
ale nemůžu nabrat, sekl jsem se na necelých 62kg. Mám 174 cm.
Za každou radu budu vděčný, tak mě prosím neukamenujte.
Předem děkuji
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
MSG

PříspěvekZaslal: út březen 04, 2014 11:12 am    Předmět: Odpovědět s citátem

gainer a protein sami o sobě tě nespasí, základ je jídelníček. Napiš co jíš, třeba takový vzorový den.
Air_force_one

PříspěvekZaslal: út březen 04, 2014 11:12 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Jestli nepříbíráš, tak to znamená, že málo jíš. Navyš celkový denní příjem. Jez hodně a kvalitně. Nemám zkušenosti s nabíráním, ale jako vhodný PTN je 30-50g hydra + 50-70g malty. Ale nestva jídelníček na suplementech, nejdřív si pořeš kvalitní stravu.
Psenda15

PříspěvekZaslal: út březen 04, 2014 11:39 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Snídaně: Vločky s bílím jogurtem + pomeranč/banán (někdy i oboje) a občas dva bílky k tomu
1. svačina: Protein
Oběd: Tohle je jak kdy, většinou se snažím kuřecí maso s rýží nebo bramborem, ale né vždy to vyjde, jsem student a je to těžší
2. svačina: dvě kaiserky se šunkou nebo protein
Před tréninkem banán
Po tréninku gainer
Večeře: Opět se snažím maso s rýží
Občas večer ještě tvaroh
A někdy před spaním kakao

Takový vzorový, tréninkový den. Když jsem bez tréninku je to akorát bez těch dvou před a po. Když poradíte co jíst a kdy, budu moc rád
Psenda15

PříspěvekZaslal: st březen 05, 2014 11:22 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Tak nic no.
MikTek

PříspěvekZaslal: st březen 05, 2014 12:14 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Psenda15 napsal:
Snídaně: Vločky s bílím jogurtem + pomeranč/banán (někdy i oboje) a občas dva bílky k tomu
1. svačina: Protein
Oběd: Tohle je jak kdy, většinou se snažím kuřecí maso s rýží nebo bramborem, ale né vždy to vyjde, jsem student a je to těžší
2. svačina: dvě kaiserky se šunkou nebo protein
Před tréninkem banán
Po tréninku gainer
Večeře: Opět se snažím maso s rýží
Občas večer ještě tvaroh
A někdy před spaním kakao

Takový vzorový, tréninkový den. Když jsem bez tréninku je to akorát bez těch dvou před a po. Když poradíte co jíst a kdy, budu moc rád

Nějak tam nevidím ty 4 velká jídla a 2 svačiny :))

Vidím tam max 2 jídla a zybtek jednohubky...

Ráno si dej ovesnou kaši, na svačinu protein a banán,k obědu nálož rýže a masa,na svačinu po obědě třeba ty kaiserky a šunku,po tréninku vypij protein a dej si třeba banán nebo ten gainer, dej sprchu a jdi na pořádný jídlo třeba těstoviny nebo rýži a maso,pak tvaroh a před spaním protein a jestli nepřibereš tak jsi přírodní anomálie...
Cvič tvrdě (dřepy, mrtvý tah, bench press, tlaky s vč) a nezapomen pořádně spát.

Předpokládám tedy, že jsi ektomorph...
Psenda15

PříspěvekZaslal: st březen 05, 2014 5:05 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Vyzkouším to. Ano to jsem, děkuji moc...a protein s gainerem hned po tréninku? Není protein s nějakým odstupem?
Psenda15

PříspěvekZaslal: st březen 05, 2014 5:06 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Ještě je problém, že chodím cvičit až večer...je vhodné dávat večeří třeba v 9?
Peter Ustinov

PříspěvekZaslal: st březen 05, 2014 5:40 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

po treningu gainer
ale to jsou doplnky, mas mizerny jidelnicek a tohle te urcite nespasi
a jestli mas stejne "vychytany" i trening, tak to potes koste
Psenda15

PříspěvekZaslal: st březen 05, 2014 6:18 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Díky a poradíš mi něco?
MikTek

PříspěvekZaslal: pá březen 14, 2014 11:54 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Každej chce na začátku hodně výsledků za málo dřiny :)

Pročti si tady forum a main web, je toho mraky.
Novic

PříspěvekZaslal: pá březen 14, 2014 1:00 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Proteinak ti je k hovnu... ale chápu tě, taky jsem byl takovej, snad tě to co nejrychleji přejde.
Deadlift
Moderátor

PříspěvekZaslal: pá březen 14, 2014 3:28 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

"Děcka" nekupujte si suplementy s tím, že se pak budete ptát co s tím vlastně dělat.
Základem je jídelníček na kterém se dá stavět - tj. např. v objemu 5-6 jídel za den.
Podle somatotypu něco kolem 22-30 Kcall/kg (-tuk).
V pojmu doplňky výživy je krásně slyšet to, že mají doplňovat výživu, nikoliv ji substituovat. Takže např. být celý den pouze na gaineru není zrovna rozumné.

Uvedu pro jednoduchost případ pro endomorfa.

Začal bych snídaní, kde jsou sacharidy. Další porci sacharidů bych dal až po tréninku. Bavíme se o komplexních sacharidech - monosacharidy bohužel nejsou pro nás:o) Oběd přílohu jen střídmě. Od rána do večera přidávej bílkoviny tak, že večer už tam ty sacharidy nebudeš mít skoro vůbec.
Pokud jedeš nějakým splitem delším než 2+1 a cvičíš řekněme rok a víc, tak můžeš trochu komplexních sacharidů i před tréninkem.
Myslím, že takových 1,5-2,0 g bílkovin/kg pro většinu lidí stačí. Kalorický příjem hlídej přidáváním a ubíráním tuků nebo sacharidů. Pro endomorfa bych byl silně pro stáhnout sacharidy a spíš zvednout tuky.

Čím jsi těžší, tím budeš pravděpodobněji regenerovat pomaleji než např. 60 kg cvičenec, tj. k tomu je třeba přizpůsobit trénink. trénink může být i 3+1, 4+1 s menším množstvím partií (fullbodysté teď nečtou). Není špatný k fitku přidat nějaký pohyb navíc, aby se držel tuk v průběhu roku nějak rozumně.

Teď. k suplementům. Co vlastně v objemu potřebuješ?
Pokud to ujíš, tak prakticky nic. I takto můžeš budovat slušnou postavu.
Do objemu bych přidal osobně kreatin ve formě monohydrátu. Na malé procento lidí nefunguje a potom bych hledal jinou formu kreatinu. Pro někoho může mít efekt NO produkty. Zvážil bych kloubní výživu. V zímě pak multivitamín a céčko, možná na chvíli zinek. Pokud budeš cvičit déle a už to prostě neujíš, zařadil bych proteinový nápoj. Do objemu je ideální dle mého názoru hydro tak 2x denně. Večer případně nějaký long, ale není to extra nutné. Mám vlemi dobrou zkoušenost s glutaminem a jeho vlivem na regeneraci, ale plno lidí to vnímá rozpačitě.

Gainer a jiné věci-rovnou zapomeň. Pokud se nestihneš najíst, řeší to např. musli tyčka.

...a rozmístění suplementů v průběhu dne?
Hydro - klidně ráno mixnout do vloček, pak po tréninku
Glutamin ráno, po tréninku a před spaním
Vitamíny ráno (vit. C i vícekrát, B-komplex, B6, A,E, dologran nebo něco podobného atd.)
Vitamíny nebrát kontinuálně .
Klubní výživu: 1-3x denně
NO-před tréninkem
Kreatin 3x denně. Ráno před a po tréninku.
Možná ještě iontový nápoj. Pil bych ho jen ve fitku. Zbytek dne jen vodu.
Pokud toho jíš opravdu hodně - mohou pomoci trávící enzymy, ale není to pro každého ani to není bezpodmínečně nutné.

U endomorfa má největší výsledek na tvorbu svalové hmoty trénink. Kdybych to mohl odhadnout, tak je to řekněme 50:50 trénink a strava. U ektomorfa to bude třeba 20:80 a to si plno lidí neuvědomuje. Endomorf může jíst blbě a když bude mít aspoń trochu trénovat a mít dost bílkovin tak přibere a pod tou hromadou loje bude dost svalů. S vysekáním už je to ale docela porod. U ektomorfa je strava extrémně důležitá a snad i důležitější než samotný trénink. Tohle si málo lidí uvědomuje.

Pokud jsi mezo nebo ektomorf- je to již náročnější. Tam už můžeš ty sacharidy více a pro ektomorfa klidně i nějaká část v jednoduchých cukrech v období okolo tréninku (někdo dává před a nedávo po, někdo po a někdo obojí). V každé porci musí být i množství komplexních sacharidů. Trénink méně častý a tam bych to já osobně viděl někam směrem k térninkům jako je fullbody.

Z doplňků platí to co výše, ale tady bych už uvažoval o gaineru. Není to nutné, ale je to příjemnější než jíst pořád dokola rýži a taky to máš hned "za sebou".

Gainer - může být ke snídani mixnutý do nějaké kaše např. Nebo samostatně k jídlu (ne jako samostatné jídlo, ale k jídlu navíc :o)
Před tréninkem pro opravdové hardgainery a po tréninku. V extrémních případech, kdy odcvičíš např. k večeru a další den jdeš např. popáté za týden do fitka ráno, tak bych se toho nebál i večer. Pro ektomorfa samozřejmě ( jsou prostě lidé co nenaberou ani na 5000 Kcall/den).

Dietu nemá význam vypisovat-to je silně individuální a stejně tak radit někomu kdo cvičí více než rok. Každý má své danosti ať metabolické, tak fyzické, svoji potřebu spánku, regenerace apod. - tj. tam to takto obecně nejde.

Je to takové značně zjednodušené a někdo s tím nebude souhlasit, ale naprostému začátečníkovi to snad pomůže.

A vždy se zamyslete proč ten daný suplement vlastně chcete kupovat a co od něj očekáváte (a pokud už si kupujete v dietě aminokyseliny, dávkujte denně např. 0,3-0,4 g/kg a neberte dvě denně:o).
Novic

PříspěvekZaslal: út červen 17, 2014 5:17 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Zdravím, rád bych se optal. Snižuje se častým dávkováním gaineru či proteinu jeho účinnost (záměrně uvádím tyto dva suplementy)?
Uvedu příklad: Začátečník začíná cvičit a je tak hloupej, že užívá suplementaci, plácnu - Beef Mass (Extrifit). Bude jeho účinnost/využitelnost/jak to nazvat (podpora růstu, regenerace) stejná jako u pokročilýho cvičence, kterej cvičí 10 let a vyzkoušel řadu sachariďáků nebo proteiňáků? Oba mají stejnej věk, pohlaví atp.
Nic v tom nehledejte za záhadu, šťourám v hovně :)).
mirus

PříspěvekZaslal: út červen 17, 2014 6:49 pm    Předmět: deadlift Odpovědět s citátem

Mě se líbí rady deadlifta. Má toho opravdu hodně v hlavě (znalosti), dobře radí. Ikdyž to co píše znám, stejně si rád přečtu jeho názory, třeba najdu něco co nevím . I Bara má veliké zkušenosti. Jak někde vidím, příspěvěk od nich, tak čtu, takže doporučuju i ostatním, číst, naslouchat a vzít si ponaučení.

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Zařazení suplementu a dávkování Jdi na stránku 1, 2  Další
Rychle na stránku:

Přejdi na: