věčný začátečník - přechod ze splitu na full body

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - věčný začátečník - přechod ze splitu na full body  Úvodní stránka -> Začátečníci -> věčný začátečník - přechod ze splitu na full body
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Mical

PříspěvekZaslal: út březen 18, 2014 4:00 pm    Předmět: věčný začátečník - přechod ze splitu na full body Odpovědět s citátem

Zdravím – chtěl bych se na Vás obrátit s žádostí o radu ohledně full body tréninku.

Omáčka – klidně přeskočit

Je mi 29 let, měřím 184cm a vážím 105 kg. Cvičit s činkami jsem začal někdy v 19 letech a tak nějak s menšími přestávkami sem cvičil asi do 25 let. Nikdy sem to nebral moc vážně, s velikou oblibou a často jsem vynechával trénink nohou a někdy taky zad . Občas bylo třeba nějaké období, kdy jsem trénoval poctivě a pravidelně ale to nikdy netrvalo dlouho. Takže nic konzistentního. V 25 letech sem nastoupil do nové práce (noční dvanáctky) a na posilování sem se úplně vybodnul. Před necelým rokem jsem začal trénovat znovu asi po čtyřech letech bez posilování. No trénoval jsem poctivě, nic nevynechával, dokonce jsem si poprvé za svůj život pořídil sešitek a tam zapisoval během každého tréninku váhy, počty opakování, sérií. Takhle jsem vydržel trénovat asi necelé tři měsíce, pak onemocněl s chřipkou a na trénování se znovu úplně vyfláknul.
Teďko jsem začal od začátku ledna trénovat znovu a chtěl bych u toho vydržet napořád. Hlavní motivací bylo to, že se mi blíží třicítka a celkem často se mi začalo stávat, že mě něco pobolívávalo (v oblasti hrudníku mě třeba postihovala taková bolest/nepříjemný tlak ve středu hrudní kosti), byl jsem často bez energie a nálady, tak sem se rozhodl pro zdravější a aktivnější způsob života. Nyní po dvou a půl měsících posilování a kardia (stacionární bicykl) se cítím dobře, nic mě nebolí.

Současný trénink (split)

Doposud sem v minulosti vždycky trénoval nějaký split (full body sem dělával třeba jen po nějaké delší pauze třeba jen první týden či dva). Od toho ledna cvičím v domácích podmínkách (a plánuji v tom pokračovat) – mám 5x jednoruček s dostatkem kotoučů, 2x rovné dlouhé tyče s nadbytkem kotoučů, EZ osu, olympijskou osu pro triceps, polohovatelnou benchovou lavici, kde jsem schopen odjet z druhé strany i dřepy, a pak je tam možnost předkopávání, zakopávání, případně místo toho zasadit scottovku. A ješte mám 2xkettlebells po 14kg. Po tom co jsem si za posledních pár týdnů přečetl zde a i na jiných stránkách přecházím od dubna na full body. Polovinu ledna, únor a zbytek března jsem trénoval (a ještě dotrénuju) teoreticky systémem 3 (ABC)+1 (3x dny tréninku a den volna). Ve skutečnosti to ale nebylo kvůli práci a jiným událostem takhle striktní (bylo to třeba 3xtrénink, 2x volno,3x trénink,1xvolno,2xtrénink,1xvolno,2xtrenink,2xvolno). Trénink A zaměřen na prsa a triceps (třeba 5xsérií benchpressu,4xpullover,4xtlakyjednoručkami hlavou nahoru,4x obrácené kliky,4x tricepsové tlaky jednoruč). Trénink B nohy, lýtka a ramena (například 5xsérií dřepů,4x goodmornings, 4xpředkopávání, 4xmilitary press, 4xpřítahy činky k bradě, 3xrozpažování, 5x výpony na lýtka ve stoji). Trénink C záda, biceps, předloktí (5x sérií mrtvý tah,4x přítahy velké činky k pasu, 3xpřítahy jednoruček, 4x bicepsový zdvih, 4xkladivový zdvih, 3xscottovka, 4x ?rolování na předloktí?). Břicho sem zatím trénoval jen sporadicky – tak jednou za týden a možná ani to ne. No a pak si dávám tak třikrát nebo čtyřikrát do týdne půl hodinku na stacionárním kole po tréninku.

Nový Fullbody trénink od dubna

Od dubna bych teda chtěl najet na full body trénink – na základě toho co jsem vyčetl, jsem si sestavil tři varianty tréninku, které bych pravidelně střídal. Trénoval bych 3x týdně – tak aby mezi tréninkama byla aspoň jeden den pauza. A uvažoval bych taky o občasném přidání čtvrtého tréninkového dne - kde bych dělal jenom s kettlebels (zatím teda jakž takž umím jenom swing). Potřeboval bych teda poradit jednak – zda ten trénink vypsaný dole není složený nějak úplně špatně. Pak si taky nejsem jistý, kolik sérií bych v těch trénincích měl dělat na jednotlivé cviky? (myslel jsem, že bych dělal třeba 5 na velké svalové skupiny, 4 na střední a 3 nebo 2 na malé). Pokud budete někdo navrhovat případně změny cviků – berte prosím v potaz, že cvičit budu doma, s vybavením vypsaném v předchozím odstavci (cviky tedy s volnou váhou – žádné stroje).

A
Dřepy (klasickéxčelní dřepy)
Mrtvý tah (stiff legs x sumo)
Benchpress
Clean and press
Bicepsový zdviz (EZxRovná)
Tricepsový zdvih obouruč
Břicho

B
Mrtvý tah
Dřepy (hacken x zercher)
Tlaky jednoruč. (hlava naho.)
Military Press
Benchpress na úzko
Kladivové zdvihy
Výpony na lýtka

C
Dřepy
Good mornings
Benchpress
Přítahy činky v předklonu
Scottovka (jrčXez)
Krčení ramen (jrčXvč)
Břicho

Pro úplnost informací zmíním moje současné "výkony". Bench 82.5 kg po 8 opakování v první sérii, mrtvý tah 125 kg po 5 opakováních, dřepy 105 kg po 8 opakováních, military press 50 kg po 8.

Za případné rady předem děkuji
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Peter Ustinov

PříspěvekZaslal: út březen 18, 2014 4:07 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

osobne bych dal bud drep nebo mrtvolu, a jeden den vyhradil dynamice (trh, premisteni)
omezil bych tlaky na jeden cvik (bud prsa nebo ramena)
na ramena bych zaradil bocni a zadni delty
na krceni ramen bych se vykaslal
chybi mi tam shyby a kliky na bradlech
Mical

PříspěvekZaslal: út březen 18, 2014 7:15 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Ok děkuji
Krčení ramen vyřadím
Tlaky teda pojedu v tréninku buď jenom na prsa a nebo na ramena (1x v týdnu bench, jednou tlaky hlavou nahoru s jednoručkama a jednou military press - pokud je to ok?)

Poradil byste mi nějaký dobrý cvik na ty boční a zadní delty?

Dřep nebo mrtvolu - myslíte abych dělal v jednom tréninku buď jedno a nebo to druhé?

Myslel sem že pokud bych spároval klasické dřepy s lehčím mrtvým tahem s rovnýma nohama tak by to mohlo být v pořádku? A pak zase těžký mrtvý tah s lehkýma zercher dřepama?

Trh, přemístění - u toho si nejsem jistý že vím přesně jak tyto cviky vypadají. Přemístění je to jak si velkou činku přemístím ze spuštěných rukou na ramena/hrudník pod bradu? a trh to samé co v angl. terminologii snatch? Velká činka ze země s přidřepnutím nad hlavu?

Kliky na bradlech bych dělal rád - bohužel je nemám k dispozici - myslíte, že by byla dobrá náhrada dělat místo toho bench dips?

Hrazdu taky nemám ale přemýšlím o tom že si ji pořídím - i když se teda musím přiznat, že když sem to tedko nedávno zkoušel venku tak shyb sem neudělal ani jeden. Chin up se mi povedl jen na jedno opakování (a to ješte ne v plném rozsahu opakování - stěží tak 80 procent dráhy). Tak ale určite by to bylo dobré zařadit ze začátku alespoň s gumou na dopomoc nebo na negativní opakování jen.

Ještě jednou díky za rady
Peter Ustinov

PříspěvekZaslal: út březen 18, 2014 8:33 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

tlaky OK

upazovani na bocni (jako kdyby jsi maval rukama jako kridlama) a totez v predklonu

na youtube:
premisteni = power clean
trh=power snatch

hrazdu a bradla doporucuju ze zdravotnich duvodu, vetsina cviku ti stlacuje pater a tohle ji narovnava

ano, pokud chces tak tezke celni drepy a lehka mrtvola (nebo bulharske drepy, pripadne vypady)
a nebo tezka mrtvola a lehke celni drepy, goblet drepy, klasicke, nebo jenom bez zateze s vyskokem

ve fullbody je mene vice, takze vol cviky, ktere zasahnou nejvic sval partii
(treba mrtvola=lytka, stehna, zadek, bricho, vzrpimovace, zada, zadni delty, bicepsy, trapezy + kliky na bradlech= triceps, prsa, predni delty) a vic pak uz skoro nemusis
Mical

PříspěvekZaslal: út březen 18, 2014 9:06 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Paráda děkuji moc.

Tak ten tréninkový plán ještě malinko překopu.
Číča

PříspěvekZaslal: st březen 19, 2014 12:32 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Souhlasím s Ustinovem,ne že by to nešlo,ale přijde mi vhodnější necpat MT a dřepy do jednoho tréninku. Třeba bych volil Dřepy+ přítahy v předklonu (ikdyž tam může spodek zad taky dostat pořádně na prdel,kdybys to po delší době cítil,můžeš dát jednoruč s opřením o lavičku) a další trénink mrtvolu a výpady nebo něco jiného. Tu hrazdu si určitě pořiď, máš tam toho na záda žalostně málo,přitom jsou ze zdravotního hlediska jakoby mnohem důležitější.
Výkony máš na to jaký jsi flákač docela pěkné Zvážil bych ale dietku.
http://forum.ronnie.cz/post1122639.html#1122639
Mical

PříspěvekZaslal: st březen 19, 2014 2:47 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Tak uvidím no - zatím to zkusím párovat Těžký dřep s lehkou mrtvolou s rovnýma nohama. A další trénink těžká mrtvola s nějakou variantou dřepu s malou zátěží.
Pokud by se v praxi ukázalo, že mi to nedělá dobře na spodní záda tak bych to nějak obměnil.

Hrazdu už mám doma - příští víkend budu mít volno tak ji namontuju. Myslím, že mi potrvá sakra dlouho než budu moci dělat normální série. Pojedu na tom teda negativní opakování třeba tak dvakrát do týdne mimo trénink. A nebo si pořídim nějakou gumu na dopomoc.

No do diety se mi moc nechce . Od ledna sem si dost vyčistil jídelníček. Dříve sem třeba často jedl chipsy, čokolády a podobné nesmysly. Ještě bych se chtěl zbavit pití coly ale to bude pro mě náročný. Teďko bych řekl, že jím celkem zdravě ale ve výsledku toho spořádám více než předtím. Dříve když sem cvičil tak sem vážil asi 110 kg (se slušnou zásobou tuku ) - pak sem nastoupil na ty noční směny a než sem si na to zvykl a přizpůsobil, tak sem se dostal během asi třech, čtyřech měsíců na 80kg - jen díky tomu že sem jedl hodně málo. Pak sem začal jíst nějak normálně a váha se mi vrátila pomalinku na stovku.

Výhledově bych se chtěl dostat na nějakých 90 kg - ale to nebudu nijak hrotit - teďko je pro mě prioritní abych nabral svalovou hmotu, získal sílu a dostal se do lepší formy co se týče kardia.

Tréninkový plán jsem teda pozměnil malinko. Takhle vypadá:

ABC - tři tréninky v týdnu
A
Dřepy (klasické těžce)
Mrtvý tah (stiff legs lehce)
Benchpress
Bicepsový zdvih (EzxRovná)
Tricepsový zdvih obouruč
Upažování ve stoje
Břicho

B
Mrtvý tah (těžce)
Dřepy (zercherxgobletxbulgarian lehké)
Tlaky jednoruč. (hlava nahoru)
Benchpress na úzko
Kladivové zdvihy
Upažování v předklonu
Výpony na lýtka

C
Dřepy (čelní)
Good mornings
Přítahy činky v předklonu
Millitary press
Pullover
Bicepsový zdvih (EzxRovná)
Břicho

A každý druhý týden bych zařazoval čtvrtý tréninkový den D - dynamika a resistenční kardio

Power Snatch
Power Clean
Kettlebell swing
(případně něco dalšího s kettlebellem k tomu - pokud se naučím nový pohyb)

Na stacionarním bicyklu bych jezdi 30 minut - 3x nebo 4x týdně podle nálady

Děkuji za rady a návrhy

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - věčný začátečník - přechod ze splitu na full body
Rychle na stránku:

Přejdi na: