neco trochu maj na ftvs apod, jinak neda, co aspon vim (informace stara par let), nikdo kvalifikovanej a rozumnej .. nevim, asi od te doby neni, co znam
Čech a Tlapák vedou kurz zabývající se touhle problematikou,nic lepšího v čechách a blízkém okolí není:) Jediný problém je že tam mužou jen fyzioterapeuti nebo doktoři s tímhle zaměřením, po osobní domluvě tam občas mužou jít i sportovní treneři (např. vim že letos tam byl celej tým fyzio-treneři jedno nejmenovaného úspěšného olympionika apod.) po vystudování ronnie školy to asi nebude nic pro vás ( bez urážky).
neco trochu maj na ftvs apod, jinak neda, co aspon vim (informace stara par let), nikdo kvalifikovanej a rozumnej .. nevim, asi od te doby neni, co znam
Čech a Tlapák vedou kurz zabývající se touhle problematikou,nic lepšího v čechách a blízkém okolí není:) Jediný problém je že tam mužou jen fyzioterapeuti nebo doktoři s tímhle zaměřením, po osobní domluvě tam občas mužou jít i sportovní treneři (např. vim že letos tam byl celej tým fyzio-treneři jedno nejmenovaného úspěšného olympionika apod.) po vystudování ronnie školy to asi nebude nic pro vás ( bez urážky).
Nebude to príliš teoretické, samé latinské výrazy a pod.? To už je možno lepšie menej teórie, a viacej praktických ukážok ...
Otestuj si toe-touch ve stoje, pak proveď aktivační cvik na prdelní svaly z mojí knížky, otestuj znova - pokud uvidíš rozdíl (rozuměj, zlepší se to), pak bude problém v zadku :) Zkus taky streč flexorů kyčlí v kleče - opět, pokud uvidíš rozdíl, problém bude tam... Je to fakt trochu věštění takhle na dálku, ale třeba Ti to pomůže se odpíchnout ;)
Předklon s rovnými zády i nohami: asi tak 135 stupňů, dotek kolen
Následovalo několik pump, dřepů, mostů a předklonů jen s vlastní váhou. Pak streč flexorů podle knihy, a good morning streč hamstringů, střídání tenze a relaxace ala Pavel
Retest: dotek kousíček pod koleny
---------
Celkově moje držení těla se během roku tréningu dostalo z přehnané flexe do přehnané extenze . Zadek vystrčený dozadu, spodní záda bolí...
Od mala mám zásadně ploché nohy (současně velká nestabilita při stoji na jedné noze). Jde s tímhle ještě nějak hýbat? Ortoped říkal, že téměř ne, jak to vidí zbytek světa?
Moje tělo má spoustu nedostatků, snažím se s tím vším hýbat - dělám mobillity drills, posiluju, na konec strečuju a foam rolleruju - ale nezdá se, že bych s tím dlouhodobě měl velké výsledky.
Mám se tedy při své hyperlordóze ještě více soustředit na posílení zadku a strečing flexorů kyčlí? Ještě nějaké tipy na dálku?
Tlapák má dobré strečingové info. v té svojí nejznámější knížce. Zkus si pohledat metodiku PFI (post facilitační inhibice - principiálně stejné jako PIR jen s větší silou).
Dále pak metoda spray and strech ale nevím o pracovišti kde by se prováděla :-)
Určitě na to běž celostně jak popisuje Koule.
Můžeš protahovat jak chceš, ale pokud jsi hodně zkrácený tak se dále bez mírné mikrotraumatizace vazivového a fasciálního aparátu asi nedostaneš.
Tlapák má dobré strečingové info. v té svojí nejznámější knížce. Zkus si pohledat metodiku PFI (post facilitační inhibice - principiálně stejné jako PIR jen s větší silou).
Můžeš protahovat jak chceš, ale pokud jsi hodně zkrácený tak se dále bez mírné mikrotraumatizace vazivového a fasciálního aparátu asi nedostaneš.
Třeba já jí provádim, i když opačně - tahle verze není moc vhodná. a i ten stretch tam vlastně funguje trochu jinak,ale na ovlivnění takovejch entezopatií nic lepšího není.
Jinak ten kurz je 50/50 terorie praxe a ano jsou tam samý latinský názvy protože to primárně vychází z vývojové kineziologie, DNS a ještě pár věcí...proto taky tam nepouštěj lidi co o tom nic nevědí.
Třeba já jí provádim, i když opačně - tahle verze není moc vhodná. a i ten stretch tam vlastně funguje trochu jinak,ale na ovlivnění takovejch entezopatií nic lepšího není.
Jinak ten kurz je 50/50 terorie praxe a ano jsou tam samý latinský názvy protože to primárně vychází z vývojové kineziologie, DNS a ještě pár věcí...proto taky tam nepouštěj lidi co o tom nic nevědí.
Jaký strečink tedy kdy zvolit ?
1. Zahřátí 10 minut
2. Statický strečink - PIR ?
3. Mobilita patere, Aktivace HSS
4. Mobilita ramen a kycli
Jaky po treninku ?
Přečetl jsem hodně článků od Pavla po T-nation a každý ma na to jiný názor, což je super. Řekněme, že by mělo jít o klasický pumpovací trénink.
Z hlediska správné přípravy do tréninkové jednotky je pořadí:
1. zahřátí
2. kloubně-mobilizační cvičení (uvolňovací, mobilita)
3. strečink antagonistů (klasika např. 30 - 60 s, nebo PIR)
4. posilovací část
5. "cool down"
6. s lehkým odstupem od tréninku (až svaly povolí) strečink partií náchylných na zkrácení (u každého individi) - zde osobně volím PIR, je to časově méně náročné a efektivnější než klasika
_________________ "Ti, kteří si myslí, že nemají čas na tělesná cvičení, si budou muset dříve či později najít čas pro nemoc." Edward Stanley
Osobně bych nedělal příliš mnoho strečinku před silovým výkonem - maximálně vystrečovat flexory kyčlí, kobra-pes a nazdar... :)
My jako cooldown používáme "vyklepávání vody". Viz Pavlova kniha Fast and Loose.
Pokud má někdo zkrácené prsní svaly, tak jednoduše nikdy neprocvičí záda tak, jak by mohl. Markantní je to hlavně u shybů, kdy se ti v horní fázi pohybu ramena dostávají do vnitřní rotace, popř. protrakce a jedou pak akorát bicepsy (a můžeš se do vnější rotace myšlenkově nutit jak chceš; osobní zkušenost). V takovém případě je opravdu před posilovací částí potřeba prostrečovat.
U takové DZS pokud člověk nepovolí paravertebrály, QL a flexory kyčlí, tak se do dřepu taky solidně neposkládá a bude mu lítat bederka sem a tam, případně zůstane v nadměrné lordóze, kort v počáteční poloze. Flexe v kolenním kloubu? Při zkráceném rectu femoris půjde člověk opět do hyperlordózy... a takhle můžeš pokračovat. Strečink antagonistů bych nepodceňoval. Opatrný bych byl u partií, které člověk jde posílit, tam je vhodnější lehčí dynamický strečink, pokud ho někdo potřebuje k zahřátí, statickej svaly nevhodně uvolní, i když já osobně používám i PIR na biceps před shyby, protože jejich hypertonie mi brání v zacílení na zádové svaly (čti: když si neprotáhnu lehce bicepsy, tak po prvních sérií na hrazdě chodím jak robot a záda kde nic tu nic :-)))
_________________ "Ti, kteří si myslí, že nemají čas na tělesná cvičení, si budou muset dříve či později najít čas pro nemoc." Edward Stanley
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru