|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
Mablung
|
Zaslal: pá květen 30, 2014 8:18 am Předmět: Plastika předního zkříženého vazu |
|
|
Pravděpodobně mě čeká plastika předního zkříženého vazu. Ještě se to musí potvrdit magnetickou rezonancí, ale doktor si byl relativně jistý že rupnul.
Chtěl bych se zeptat lidí s podobným "štěstím" na postup rehabilitace. Tj. kdy mohli z lůžka, jak se pohybovali první týdny (jak dlouho měli berle, ...), kdy a jak šli do práce, kdy začli posilovat a nakolik to zatěžovali, ...
|
|
| nahoru |
|
 |
| |  |
elrubio

|
Zaslal: pá květen 30, 2014 10:20 am Předmět: |
|
|
Ahoj,
nepříjemné.
Já funguji už cca 7 let bez vazu, urval jsem při bouračce, řešil jsem primárně jiná zranění a na vazy se přišlo později a už jsem nechtěl na další operaci atd.
posilovna, běh atd se dá. Po větší zátěži občas koleno bolí, ale nic strašného.
Samozřejmě sporty jako fotbal, tenis atd, nedělám, koleno je nestabilní při prudkých změnách směru.
časem asi operace nutná bude, ale zatím nechávám tělo se s tím poprat :)
|
|
| nahoru |
|
 |
enemec
|
Zaslal: pá květen 30, 2014 11:04 am Předmět: |
|
|
Přesně si nepamatuji, už je to dlouho . Ale myslím že berle 3 měsíce, rehabilitace začala prakticky druhý den po operaci.
Zahojilo se to dobře, nic méně dřepy s velkou váhou jsou pro mě pasé i po těch cca 8mi letech. S fotbalem sem musel přestat, rychle změny směru bez ortézy nejdou (pocit že v koleni praskne) a s ortézo jen tak rekreačně.
Jinak nejhorší na celé operaci a léčení bylo vyndávání drenů po operaci. Jinak celkový průběh ok.
|
|
| nahoru |
|
 |
Mablung
|
Zaslal: pá květen 30, 2014 1:45 pm Předmět: |
|
|
| enemec napsal: | Přesně si nepamatuji, už je to dlouho . Ale myslím že berle 3 měsíce, rehabilitace začala prakticky druhý den po operaci.
Zahojilo se to dobře, nic méně dřepy s velkou váhou jsou pro mě pasé i po těch cca 8mi letech. S fotbalem sem musel přestat, rychle změny směru bez ortézy nejdou (pocit že v koleni praskne) a s ortézo jen tak rekreačně.
Jinak nejhorší na celé operaci a léčení bylo vyndávání drenů po operaci. Jinak celkový průběh ok. |
Rád bych tři měsíce po operaci vyrazil s báglem. Snad to půjde tak zatížit
|
|
| nahoru |
|
 |
Tsunami

|
Zaslal: pá květen 30, 2014 1:55 pm Předmět: |
|
|
| Mablung napsal: | | enemec napsal: | Přesně si nepamatuji, už je to dlouho . Ale myslím že berle 3 měsíce, rehabilitace začala prakticky druhý den po operaci.
Jinak nejhorší na celé operaci a léčení bylo vyndávání drenů po operaci. Jinak celkový průběh ok. |
Rád bych tři měsíce po operaci vyrazil s báglem. Snad to půjde tak zatížit |
Vyrazit s báglem je dost obecný pojem...ale moc bych to nepřetěžovala, na horskou turistiku to určitě nebude (ale nevím co přesně si měl na mysli)
|
|
| nahoru |
|
 |
jirkovac

|
Zaslal: pá květen 30, 2014 2:16 pm Předmět: |
|
|
byl jsem taky asi 5 let bez vazů a bylo to dost naprd. při delší zátěži jsem měl takový nepříjemný pocit v koleni, celkově nestabilní a nemožnost dělat nějaké sporty.
pak jsem se konečně dokopal na plastiku.. asi 3 dny v nemocnici.. 2 měsíce rehabka a období do jednoho roku jsem celkově nic moc nedělal.. pak jsem začal kolenu pořádně nakládat (intenzivně ne váhově) a od té doby úplně super.. celkově jako před zraněním. dneska lyžuju, hraju squash, jezdím na kole, bruslích... ale hlavně - dřepuju. nešel bych do nějakých extrémních vah, ale normálně v sériích 150 bez problému! btw urval jsem si je právě při dřepech :)
jediné omezení proti normálu, že na něj nedodřepnu úplně na paty... to je dle mě ale nedůslednou reahabkou v prvních měsících.
takže zatěžovat pravidelně a intenzivně, nicméně pomalu a s citem.
|
|
| nahoru |
|
 |
ygg
|
Zaslal: pá květen 30, 2014 2:21 pm Předmět: |
|
|
| Mablung napsal: |
Rád bych tři měsíce po operaci vyrazil s báglem. Snad to půjde tak zatížit |
Povést se to může, ale rozhodně bych na to nespoléhal a nepočítal s tím, znamenalo by to zcela optimální průběh hojení i rehabilitace. To koleno rozhodně nebude ještě schopno plného zatížení, riziko opětovného zranění je značné, a i kdyby k tomuto nedošlo, je pravděpodobné, že koleno se bude plnit/natékat a bolet. Že mu to neprospěje je jasné.
EDIT .... pokud máš v plánu nějaký trek a podobně, a je to něco tak výjimečného a jedinečného, že to nelze v klidu přesunout na příští rok, tak bych se na tu plastiku teď vykašlal, ty tři měsíce využil k maximálnímu posílení stabilizačního aparátu kolena, zainvestoval do slušné ortézy a vyzkoušel si s ní co a jak, a na operaci bych šel až po návratu. S ohledem na to, že se nejedná o stav bezprostředně po úraze, ti nic neuteče. _________________ Reacher let him go. There were things Reacher didn´t like to do. Running was one of them.
|
|
| nahoru |
|
 |
Tom.K.

|
Zaslal: pá květen 30, 2014 3:10 pm Předmět: |
|
|
Zdar. Jsem bez předního zkříženého vazu od roku 1999. Zpočátku bylo samozřejmě posilování nemožný, ale nejsem rozhodně sám, kdo bez něj dřepuje. Aby bylo koleno stabilní i bez vazu o to víc to potřebuješ posílit. Pro mě je nejhorší vždy stav, když se ke cvičení, respektive dřepování vracím po nějaké době. To je nepříjemné dost, ale během pár týdnů se to zase ,,zatáhne" a je to v poho. Sem tam samozřejmě koleno zazlobí, je to takové hodně náladové, někdy nebolí ani 200 i bez návleků na kolena a někdy dávám bandáže na lehko třeba už od 140 kg. Při normálním životě problémy nejsou a nějak si neuvědomuju činnost, která by mi vadila. _________________ I love Bůček!
|
|
| nahoru |
|
 |
enemec
|
|
| nahoru |
|
 |
to je on
|
Zaslal: pá květen 30, 2014 4:43 pm Předmět: |
|
|
3 měsíce ležení a učení, to si pamatuju. je to 6 let od operace a jsem raději s vazem, než bez něj. taky jsem ho urval… s 355 na zádech… po operaci (plastice) jsem to odřídil domů autem. pohoda.
|
|
| nahoru |
|
 |
Mablung
|
Zaslal: pá květen 30, 2014 6:28 pm Předmět: |
|
|
Měl jsem v úmyslu v prosinci kombinovat procházky a potápění. Se zdravým kolenem. Pokud bude po plastice, budu se asi muset omezit jen na nezbytné přesuny s báglem. Nicméně, i to může znamenat pár kilometrů chůze s 15 - 20 kg na zádech. Budu se asi pak muset poradit s doktorem, ale průšvih je, že nebudu moct koupit teď letenky a budu muset doufat, že moc nestoupnou.
Mám v práci ještě pár týdnů dovolené a šetřil jsem si je na podzim  Pokud nepojedu na podzim nikam, sežerou mě za nevybranou dovolenou ...
|
|
| nahoru |
|
 |
ygg
|
Zaslal: pá květen 30, 2014 6:45 pm Předmět: |
|
|
No, já bych do toho nešel. Budeš mít z té dovolené prd. A riskuješ si tu kudlu zopakovat. _________________ Reacher let him go. There were things Reacher didn´t like to do. Running was one of them.
|
|
| nahoru |
|
 |
GodlikeX
|
Zaslal: pá květen 30, 2014 7:17 pm Předmět: |
|
|
Taky prispeju svou troskou do mlyna
psal se rok 2010 , byl prosinec a ja si urval predni krizovy vaz
dementni doktori ve FNOL 10mesicu tvrdili , ze je to jen natazeny a bla bla bla , 3x tydne jsem chodil na punkce (krev) po dobu 10mes, coz neni nic prijemnyho a az pak jeden mladoch zjistil ze je urvanej, operoval me vyhlasenej holibka , kterej to udelal a ja poctive rehabilitoval , ale zas to ruplo a dalsi doktor mi rekl ze holibka je reznik co se s tim moc nesere a ze nejsem zdaleka prvni ,koho po nem opravuje, no na podruhe uz mi delali reinzerci a tusim vyndali menisky a cosi sw slachou
po operaci - prvni 3 dny bolest docela dost,postupne to opadava
RHB - Prvni v olmu na hradisku - na picu
druha v shape centru - luxus
moje rada zni nechodit do zadne fakultni mrdky a tady mas duvpdy
- neschopni felcari
- komancsky pokoje po 8 lidech
- blafy
- stary osklivy neprijemny sestry
neudelam poradnej drep ale fotbalek si uz vklidu zahraju :)
MOJE DOPORUCENI - MUDR TOMAS PREROVSKY
a taky na rhb musis jit trochu pres bolest jinak to nema smysl
|
|
| nahoru |
|
 |
Korny

|
Zaslal: pá květen 30, 2014 7:56 pm Předmět: |
|
|
| GodlikeX napsal: | | a az pak jeden mladoch zjistil ze je urvanej, operoval me vyhlasenej holibka , kterej to udelal a ja poctive rehabilitoval , ale zas to ruplo a dalsi doktor mi rekl ze holibka je reznik |
Mlaďocha v Olomouci bych tipoval na Lošťáka.
Holibka, že je řezník...? To bych docela rád věděl, kdo o něm tohle tvrdí...
|
|
| nahoru |
|
 |
Mablung
|
Zaslal: pá květen 30, 2014 9:45 pm Předmět: |
|
|
| GodlikeX napsal: | Taky prispeju svou troskou do mlyna
psal se rok 2010 , byl prosinec a ja si urval predni krizovy vaz
dementni doktori ve FNOL 10mesicu tvrdili , ze je to jen natazeny a bla bla bla , 3x tydne jsem chodil na punkce (krev) po dobu 10mes, coz neni nic prijemnyho a az pak jeden mladoch zjistil ze je urvanej, operoval me vyhlasenej holibka , kterej to udelal a ja poctive rehabilitoval , ale zas to ruplo a dalsi doktor mi rekl ze holibka je reznik co se s tim moc nesere a ze nejsem zdaleka prvni ,koho po nem opravuje, no na podruhe uz mi delali reinzerci a tusim vyndali menisky a cosi sw slachou
po operaci - prvni 3 dny bolest docela dost,postupne to opadava
RHB - Prvni v olmu na hradisku - na picu
druha v shape centru - luxus
moje rada zni nechodit do zadne fakultni mrdky a tady mas duvpdy
- neschopni felcari
- komancsky pokoje po 8 lidech
- blafy
- stary osklivy neprijemny sestry
neudelam poradnej drep ale fotbalek si uz vklidu zahraju :)
MOJE DOPORUCENI - MUDR TOMAS PREROVSKY
a taky na rhb musis jit trochu pres bolest jinak to nema smysl |
Já jsem si našel snad dobrého ortopeda (už mi operoval rameno), takže ho nechám kuchat i koleno. Kuchal mě v Říčanech kde jsem si zaplatil jednolůžkáč a hodlám teď udělat to samé. Když jsem tam byl s ramenem, na sdíleném pokoji někdo vydával zvuky jako když umírá. X hodin. Být tam, tak mu asi pomůžu
Nicméně, mi jde hlavně o to abych věděl, jak to postupně mohu zatěžovat. Jak to tvé vypadalo po třech týdnech a třech měsících a co jsi s ním mohl dělat?
|
|
| nahoru |
|
 |
| |
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|