|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
Moocha

|
Zaslal: čt červen 05, 2014 9:07 am Předmět: Zdravá kolena |
|
|
Ahoj,
jedna z mých největších nočních můr jsou odjebaná kolena a nemožnost dřepovat, tahat, prostě dělat všechno to, co mě na světě těší
Co jsou podle vás nejlepší preventivní opatření pro zdravá kolena až do důchodu?
Já to vidím tak, že většina bolestí kolene nepochází kolene, ale z problémů nad a pod ním. Třeba vím, že když nebudu strečovat hamy, bolest kolene se objeví. Takže denně protahuju vše, co se kolem kolene protahovat dá.
Mobilita, strečink
1) Protahování vazů před kolenem. Vezmu ručník, smotám, strčím pod koleno a přisednu. Vydržím v tom dokud bolest neustoupí, válím se po tom a věnuji zvýšenou pozornost místům, kde to bolí nejvíc.
https://forum.ronnie.cz/images/uploads/img_1401954621_1.jpg
Tady to dělá Kelly Starrettů
2) Streč adduktorů. Ten asi popisovat nemusím.
http://www.kevinneeld.com/wp-content/uploads/2008/11/straight-leg-adductor-stretch-unilateral.jpg
3) streč hamstringů pomocí gumy
https://forum.ronnie.cz/images/uploads/img_1401954894_1.jpg
Kloubní výživa . Dnes začínám s proslulým Alavis triple blendem pro pořádné hřebce  klasika - glukosamin sulfát, MSM, chondroitin sulfát
Trénink
U dřepů vždy dbám na přenesení váhy na paty. Pořádnou externí rotaci v kyčli - tzn. žádné hroucení kolen dovnitř. Navíc každou dřepací seanci začínám OHS nadhozem bosky, což mi ukáže, jestli mám dostatečnou mobilitu hrudní páteře a dostatečnou dorsiflexi.
Taky dřepuju v teplácích + si na kolena dávám návleky, které jsem si vyrobil ustřižením konců ponožek. Uvažuju ještě o rehbandu
http://www.netfotbal.cz/fotocache/bigadd/f2fb08b3-bee2-47a2-9514-1b3f93ae171c_ObrazekOriginal.jpg
tohle je jen verze, která zahřeje koleno. Žádné zpevňování a zvyšování výkonů se nekoná.
Napadá vás ještě něco? Za všechny rady a tipy budu rád!
Naposledy upravil Moocha dne čt červen 05, 2014 12:19 pm, celkově upraveno 1 krát
|
|
| nahoru |
|
 |
| |  |
decarabas

|
Zaslal: čt červen 05, 2014 9:20 am Předmět: |
|
|
Dobry topic, budem sledovat.
Ja som prevenciu asi podcenil a potom som mal problemy s kolenom poslednych par mesiacov (lave koleno, pretazil som si pri vypadoch v multiprese) a celu zimu som sa s tym trapil. Pomohli mi tie bandy, ktore mi udrzali koleno v teple, postupne zahrievanie a zvysovanie zataze pred drepmi + konska mast, hrejiva. Udrzalo to koleno v teple a bolest ustupovala. Zaujimave je, ze ci som drepoval vela, ci malo, ci som drepy uplne vynechal, nemalo to ziaden efekt. Koleno bolelo po dvojtyzdnovej pauze rovnako, ako po pravidelnych drepoch so 100kg.
Co pomohlo najviac je zmena pocasia. Akonahle sa oteplilo a zacalo svietit slnko, bolest ustupila a boli to len pri zmenach pocasia. Teraz ak sedim niekde vonku (na pivku, vencim psa..), tak vyslovene nastavujem koleno, aby mi nanho svietilo slnko - suche teplo proste pomaha (v zime sa to da nasimulovat mozno biolampou alebo elektrickym ohrievacom, sucha sauna a pod). _________________ Voda je mokrá, nebe je modrý a ženský mají tajemství. Koho to sere?
(Joe Hallenbeck - Posledny skaut)
|
|
| nahoru |
|
 |
Study
|
Zaslal: čt červen 05, 2014 9:22 am Předmět: |
|
|
Rehband mám a trénink nohou si bez nich už nedokáži představit :) Je to fakt super pomůcka
|
|
| nahoru |
|
 |
Moocha

|
Zaslal: čt červen 05, 2014 4:36 pm Předmět: |
|
|
| Study napsal: | | Rehband mám a trénink nohou si bez nich už nedokáži představit :) Je to fakt super pomůcka |
A to máš ty kompresní nebo jen hřejivé?
|
|
| nahoru |
|
 |
Mablung
|
Zaslal: čt červen 05, 2014 7:38 pm Předmět: Re: Zdravá kolena |
|
|
Asi by i pomohla návštěva podiatra. Hm, asi bych to po operaci měl udělat sám. Moje kolena stojí za prd.
|
|
| nahoru |
|
 |
Moocha

|
Zaslal: čt červen 05, 2014 7:53 pm Předmět: |
|
|
Mě právě vyděsil ten tvůj topik o utrženém ACL  a pak ještě log Bary, která má taky v 16 letech kolena v háji. Radši se postarám o kvalitní prevenci než pak litovat.
|
|
| nahoru |
|
 |
Mablung
|
Zaslal: čt červen 05, 2014 8:12 pm Předmět: |
|
|
| Moocha napsal: | Mě právě vyděsil ten tvůj topik o utrženém ACL a pak ještě log Bary, která má taky v 16 letech kolena v háji. Radši se postarám o kvalitní prevenci než pak litovat. |
Jo, to je rozumné. Já si to utrhl v době, kdy jsem dokončil deset návštěv u fyzioterapeuta (na pojišťovnu) který si s mými koleny nevěděl rady a přemýšlel jsem jak to řešit dále. Ten vaz to vyřešil za mě
Jinak, dobré pro posílení svalů kolem kolene je bosu nebo míčový polštář. Když tam balancuješ, můžeš posilovat různé svaly které v posilovně odpočívají. Nejen u kolene. Když si na to třeba prostě stoupnu, tak posiluju balanční svaly celého těla. Když jenom jednou nohou, buď mohu balancovat tělem a nebo nohama, podle toho co chci posilovat.
|
|
| nahoru |
|
 |
Moocha

|
Zaslal: čt červen 05, 2014 8:22 pm Předmět: |
|
|
| Mablung napsal: | | Moocha napsal: | Mě právě vyděsil ten tvůj topik o utrženém ACL a pak ještě log Bary, která má taky v 16 letech kolena v háji. Radši se postarám o kvalitní prevenci než pak litovat. |
Jo, to je rozumné. Já si to utrhl v době, kdy jsem dokončil deset návštěv u fyzioterapeuta (na pojišťovnu) který si s mými koleny nevěděl rady a přemýšlel jsem jak to řešit dále. Ten vaz to vyřešil za mě
Jinak, dobré pro posílení svalů kolem kolene je bosu nebo míčový polštář. Když tam balancuješ, můžeš posilovat různé svaly které v posilovně odpočívají. Nejen u kolene. Když si na to třeba prostě stoupnu, tak posiluju balanční svaly celého těla. Když jenom jednou nohou, buď mohu balancovat tělem a nebo nohama, podle toho co chci posilovat. |
Bosu a ten míček nám taky tloukli v trenérské škole do hlavy. Jenže pak přišel mr. Kelly Starrett a ten zase pravil, že je to totální bullshit. To z toho prostého důvodu, že koleno se pohybuje jen flexí a extenzí v něm, tzn. jedním směrem tam a zpět. A všechno viklání do stran (což simuluje bosu) pochází z kyčle, ne z kolena. A tudíž bosu nemá na zdraví kolene žádný vliv. Kde je pravda, nevím. On Kelly je takový trochu nácek a má tu svojí absolutní a neoblomnou pravdu. Takže některé jeho názory beru s rezervou už kvůli té jeho neschopnosti přijmout myšlenky ostatních.
|
|
| nahoru |
|
 |
Pitkin

|
Zaslal: čt červen 05, 2014 8:58 pm Předmět: |
|
|
Moocha : Ono celkově mít klouby v háji je blbé a to nejenom kolena.
Osobně používám dost termo prádlo ,abych měl klouby v teple a neprochladnul jsem . _________________ Já tělo šokuju tím, že nechám trénink nezměněný třeba rok. Tělo užuž očekává změnu a ono nic. Tím ho úplně vyšokuju :-) (daymoon)
"Klíčem ke štěstí je zvedat těžké věci nad hlavu!" - Jon Engum
A vo tom to je !
-Milan Pitkin
|
|
| nahoru |
|
 |
Moocha

|
Zaslal: čt červen 05, 2014 9:00 pm Předmět: |
|
|
Je to tak. Nevím proč mě zachvátila taková hysterie zrovna z kolen. Ale mám to tak už roky..
Ikdyž pravda je, že mě v životě bolela jen kolena a ramena. Takže zbylé klouby mě moc netrápily. A u ramen vím, že když se správně pakují, tak jsou nezničitelná. Čili vylučovací metodou mi pro paniku zbývají právě kolena
|
|
| nahoru |
|
 |
Pitkin

|
Zaslal: čt červen 05, 2014 9:12 pm Předmět: |
|
|
Moocha : Jelikož rád dřepuju tak mám taky někdy tyhle stavy  Tady to chce hlavně prevenci ,jakmile se ti klouby vykurvěj tak už je pozdě. Dávat pravidelně kloubovku ,mít tělo v teple a dávat taky nějakej deload a nervat to furt na krev. _________________ Já tělo šokuju tím, že nechám trénink nezměněný třeba rok. Tělo užuž očekává změnu a ono nic. Tím ho úplně vyšokuju :-) (daymoon)
"Klíčem ke štěstí je zvedat těžké věci nad hlavu!" - Jon Engum
A vo tom to je !
-Milan Pitkin
|
|
| nahoru |
|
 |
Moocha

|
Zaslal: po červen 09, 2014 9:37 pm Předmět: |
|
|
Je to tak :)
Otázka pro všechny znalé: proč se musí kloubní výživa vysazovat a cyklovat? Nejde jí baštit nonstop?
|
|
| nahoru |
|
 |
Mablung
|
Zaslal: út červen 10, 2014 6:36 am Předmět: |
|
|
| Moocha napsal: | Je to tak :)
Otázka pro všechny znalé: proč se musí kloubní výživa vysazovat a cyklovat? Nejde jí baštit nonstop? |
Co vím, tak se může dlabat neustále. Co mi bylo vysvětleno, efekt přetrvává zhruba tři měsíce, takže je to výhodnější z ekonomického hlediska.
|
|
| nahoru |
|
 |
Moocha

|
Zaslal: st červen 11, 2014 2:34 pm Předmět: |
|
|
|
|
|
| nahoru |
|
 |
Lunreal

|
Zaslal: st červen 11, 2014 3:17 pm Předmět: |
|
|
| Moocha napsal: | | A u ramen vím, že když se správně pakují, tak jsou nezničitelná. |
Muzes to rozvest? _________________ Liftin: Sem slyšel, že Popi po tom co nedal základ, normálně zdrhnul a ani nikomu nic neřekl... :-D
Popshoit:Je to tak..Ten rozhodčí to nemohl myslet vážně...
BMW-fan:chtěl po tobě, abys to zvednul, co?:-D
|
|
| nahoru |
|
 |
| |
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|