Zdravá kolena

Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Zdravá kolena  Úvodní stránka -> Trénink -> Zdravá kolena
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
freshman

PříspěvekZaslal: st červen 11, 2014 3:51 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

A co rikate na pasy ? Jedu kardio, tak jestli je třeba lepsi bezet, nebo radeji si dat kolo, kolena taky nemam moc v dobrem stavu...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Moocha

PříspěvekZaslal: st červen 11, 2014 3:53 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Většina problémů z ramen vzniká následovně: Človíček se od raného věku hrbí ve škole, pak když přijde ze školy domů, hrbí se u počítače. Den za dnem, rok za rokem, až má z toho hrbení protrakci ramen - předsunutá ramena. Takže je rameno na místě, kam nepatří a svaly kolem něj se posilují nerovnoměrně. Některé jsou zkrácené (např. přední delt, prsní sval, horní trapy), některé zase ochablé (mezilopatkové svaly a zadní delty). Pak človíček začne dělat sport, nebo dokonce posilovat a tím, že posiluje ramena, která nejsou na svém místě, ještě dysbalance prohloubí a ramena si doku*.

Pakování ramen znamená stáhnout lopatky smerem dolů a "připlácnout je na hrudník", ramena tlačit dolů a do stran. Dále pak vytvářet externí rotaci při cvicích, kde je to možné - např. benchpress, military press, mrtvola, shyby atd. (člověk má v ruce nějakou tyč) Externí rotace v rameni je snadná věc - stačí "lámat činku vejpůl".

Samozřejmě se hodí i protahovat zkrácené svaly a posilovat ochablé. Ono ale pakování to vlastně dělá za tebe - dostane rameno na své místo a svaly kolem něj budou pracovat tak, jak mají a postupně se srovnají.

EDIT: Asi nejlepší trénink pakování ramen bude u TGU.

Naposledy upravil Moocha dne st červen 11, 2014 3:56 pm, celkově upraveno 1 krát
Moocha

PříspěvekZaslal: st červen 11, 2014 3:54 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

freshman napsal:
A co rikate na pasy ? Jedu kardio, tak jestli je třeba lepsi bezet, nebo radeji si dat kolo, kolena taky nemam moc v dobrem stavu...

Kolo bude z výběru nejrozumnější :)
Lunreal

PříspěvekZaslal: st červen 11, 2014 4:44 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Diky moocho, to jsou pro me dulezite veci ;)
mike scania

PříspěvekZaslal: st červen 11, 2014 7:23 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Mně je 17 a už mně v koleni křupe, když du při předu do sedu tak mně křupe jakoby na boku kolena, je to v prd.li.
yura

PříspěvekZaslal: st červen 11, 2014 7:36 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Ono zdrave nebo nemocne, bolave klouby nejsou jen o tom jak se k nim chováme, nebo co jime za doplňky atd.. Sou lidi co vzivote neresili stravu, měli celej život nadváhu, nadmerne ty klouby zatezovaly a stejne s nema nemeli nikdy problém a pak tu jsou lidi co se o sebe staraji, mají idealni vahu atd.. a stejne jim v 50ti davaji umele kloubni nahrady.. V tele se proste muze něco posrat a ty klouby se zacnou srat a clovek tomu nezabrani ani kdyby zral kybl vyzivy denne..
Moocha

PříspěvekZaslal: st červen 11, 2014 7:37 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

yura napsal:
Ono zdrave nebo nemocne, bolave klouby nejsou jen o tom jak se k nim chováme, nebo co jime za doplňky atd.. Sou lidi co vzivote neresili stravu, měli celej život nadváhu, nadmerne ty klouby zatezovaly a stejne s nema nemeli nikdy problém a pak tu jsou lidi co se o sebe staraji, mají idealni vahu atd.. a stejne jim v 50ti davaji umele kloubni nahrady.. V tele se proste muze něco posrat a ty klouby se zacnou srat a clovek tomu nezabrani ani kdyby zral kybl vyzivy denne..

Jo, z toho mám hrůzu.

Mike: křupání v koleni není konečný stav. Já se toho zbavil pomocí každodenní práce na mobilitě, jak jsem popsal na první stránce.
Ondřej

PříspěvekZaslal: čt červen 12, 2014 8:55 am    Předmět: Hluboké dřepy Odpovědět s citátem

Na ochranu kolen hlavně správně prováděné hluboké (pod paralel) dřepy. Když budou hluboké, posiluješ i hamstringy a nevznikají tak dysbalance mezi přední a zadní stranou stehen (může vést k bolesti kolen). Záleží také na větším zapojení kyčlí a hýžďových svalů, kdy nevzniká takový tlak na kolena (tzn. kolena nejdou před špičky a do dřepu si více sedáš). Správný dřep určitě najdeš na youtube
freshman

PříspěvekZaslal: pá červen 13, 2014 8:30 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Moocha napsal:

Pakování ramen znamená stáhnout lopatky smerem dolů a "připlácnout je na hrudník", ramena tlačit dolů a do stran. Dále pak vytvářet externí rotaci při cvicích, kde je to možné - např. benchpress, military press, mrtvola, shyby atd. (člověk má v ruce nějakou tyč) Externí rotace v rameni je snadná věc - stačí "lámat činku vejpůl". ....................................

Co myslis tim ramena do stran? Lopatky k sobe nebo spise od sebe ? Tu externi rotaci se snazim delat. Moc mi teda nejde toto u jednoruček na prsa-místo benche. Je i na toto nejaky figl ? Diky za vysvětlenou, trpim totiž vsemi problémy které jsi napsal
eSko
Naivka

PříspěvekZaslal: pá červen 13, 2014 9:17 pm    Předmět: Re: Hluboké dřepy Odpovědět s citátem

Ondřej napsal:
Na ochranu kolen hlavně správně prováděné hluboké (pod paralel) dřepy. Když budou hluboké, posiluješ i hamstringy a nevznikají tak dysbalance mezi přední a zadní stranou stehen (může vést k bolesti kolen). Záleží také na větším zapojení kyčlí a hýžďových svalů, kdy nevzniká takový tlak na kolena (tzn. kolena nejdou před špičky a do dřepu si více sedáš). Správný dřep určitě najdeš na youtube

Tohle je téma na několikahodinovou diskuzi, protože každý tvrdí něco jiného. Třeba mr. Starrett neučí hluboký dřep, naopak pro zdraví kolen zas doporučuje na paralel se správným zapojením kyčlí atd. (viz jeho leopardí kniha). Pak tu jsou někteří, kteří doporučují hluboký dřep právě z tebou uvedeného důvodu. Jenže pak tu jsou tací, kteří na tohle nemají anatomickou stavbu, protože aby se dostali do hlubokého dřepu, tak ti zakyfotizujou bedra kvůli dlouhým stehenním kostem, které ti udělají biomechanickou nevýhodu. Jelikož tíhová síla VČ musí procházet středem chodidla (při rovné podrážce), bude mít balanc vždy přednost před tím, co chci já. Tnz., že když mám dlouhé femury, ale nechci aby mi šla kolena moc dopředu, tak musím zákonitě zakulatit bedra, abych udržel balanc. Pokud ale nechci kyfotizovat bedra, tak zas musí kolena vpřed. No a pak tu jsou někteří, kteří si krásně dřepnou až skoro ass to grass a bedra s koleny mají v ideální poloze.

Není to tak jednoduché, jak se tvrdí = dělej hluboký a budeš mít kolena v poho. Kdo není mobilní, neumí techniku, či není dobře stavěný, tak se na hlubokém provedení totálně zničí.

EDIT: Trochu jsem to poupravil, občas píšu jak tatar.
Moocha

PříspěvekZaslal: pá červen 13, 2014 9:38 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

freshman napsal:
Moocha napsal:

Pakování ramen znamená stáhnout lopatky smerem dolů a "připlácnout je na hrudník", ramena tlačit dolů a do stran. Dále pak vytvářet externí rotaci při cvicích, kde je to možné - např. benchpress, military press, mrtvola, shyby atd. (člověk má v ruce nějakou tyč) Externí rotace v rameni je snadná věc - stačí "lámat činku vejpůl". ....................................

Co myslis tim ramena do stran? Lopatky k sobe nebo spise od sebe ? Tu externi rotaci se snazim delat. Moc mi teda nejde toto u jednoruček na prsa-místo benche. Je i na toto nejaky figl ? Diky za vysvětlenou, trpim totiž vsemi problémy které jsi napsal

S těmi lopatkami je to různé. Někdo tvrdí mít je daleko od sebe, benčaři je zase tlačí k sobě. Sám mám ozkoušené obojí a nevidím rozdíl.. U JC lámat nemůžeš, takže hlavně mysli na stahování lopatek dolů.
YUD

PříspěvekZaslal: pá červen 13, 2014 9:40 pm    Předmět: Re: Hluboké dřepy Odpovědět s citátem

eSko napsal:
Ondřej napsal:

Tohle je téma na několikahodinovou diskuzi, protože každý tvrdí něco jiného. Třeba mr. Starrett neučí hluboký dřep, naopak pro zdraví kolen zas doporučuje na paralel se správným zapojením kyčlí atd. (viz jeho leopardí kniha). Pak tu jsou někteří, kteří doporučují hluboký dřep právě z tebou uvedeného důvodu. Jenže pak tu jsou tací, kteří na tohle nemají anatomickou stavbu, protože aby se dostali do hlubokého dřepu, tak ti zakyfotizujou bedra kvůli dlouhým stehenním kostem, které ti udělají biomechanickou nevýhodu. Jelikož tíhová síla VČ musí procházet středem chodidla (při rovné podrážce), bude mít balanc vždy přednost před tím, co chci já. Tnz., že když mám dlouhé femury, ale nechci aby mi šla kolena moc dopředu, tak musím zákonitě zakulatit bedra, abych udržel balanc. Pokud ale nechci kyfotizovat bedra, tak zas musí kolena vpřed. No a pak tu jsou někteří, kteří si krásně dřepnou až skoro ass to grass a bedra s koleny mají v ideální poloze.

Není to tak jednoduché, jak se tvrdí = dělej hluboký a budeš mít kolena v poho. Kdo není mobilní, neumí techniku, či není dobře stavěný, tak se na hlubokém provedení totálně zničí.

Tohle neplatí. Naučil jsem dřepovat několik lidí s pro dřep teoreticky nevhodnou stavbou (ektomorfové s dlouhými končetinami) a dřepují všichni pod paralel, záda rovná. Jde o to nestřílet tak zadek dozadu a sedat si mezi stehna, jak to dělají vzpěrači. Pak se i váha rozloží na více kloubů než jen při dřepu na paralel, kde koleno musí "pochytat celou váhu i energii pohybu, zabrzdit a obrátit pohyb. Nejen z vlastních zkušeností vím, že hluboký dřep je pro kolena mnohem šetrnější než brzdění někde okolo pralalelu. Samozřejmě předpokladem pro takto zvládnutej dřep jsou nezkrácené svaly a dostatečná mobilita kyčlí a kotníků.
Moocha

PříspěvekZaslal: pá červen 13, 2014 9:46 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Úplně nejkrásnější test dostatečné mobility pro korektní dřep je OHS s nadhozovým úchopem. Tam se objeví každá chybička od nedostatečné mobility hrudní páteře až po špatnou dorsiflexi.
Já to zařazuju před každým dřepováním, abych se nemusel bát, že něčemu nevěnuju dostatečnou pozornost.

EDIT: Teď jsem si všiml, že jsem lehce off-topic. Ale stejně je to zajímavý
Moocha

PříspěvekZaslal: ne červen 15, 2014 2:38 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Jako další ochrana kolen mě napadá strečovat lýtka - konkrétně m. gastrocnemius. Který by taky mohl způsobovat bolest v koleni, protože začíná vzadu na stehenní kosti nad kolenem.

+ ještě zařadit low-bar dřepy, které by nemusely vadit ani lidem s utrženým předním křížovým vazem, protože na něj podle Rippetoa při tomto cviku není žádný tlak. Další výhodou je, že low-bar víc posiluje hamstringy a vyrovnává tak běžnou nerovnováhu mezi nimi a kvadráky (které bývají silnější), což je další častá příčina bolesti kolen.
Ondřej

PříspěvekZaslal: út červen 24, 2014 9:24 am    Předmět: Re: Hluboké dřepy Odpovědět s citátem

eSko napsal:
Ondřej napsal:

Jak píšeš - kdo není mobilní, neumí techniku....tak se na hlubokém provedení totálně zničí. Samozřejmě je součástí správně provedeného hlubokého dřepu i správná technika, na kterou je potřeba adekvátní mobilita.

Já osobně jsem nejen vysoký, ale mám poměrově i velmi dlouhé stehenní kosti (vůči tělu). Přesto pokud si stoupnu o trochu více na široko, vytočím správně špičky, kolena jdou správným směrem a protože už dlouho dřepuju a na začátku tréninku pracuji na mobilitě, nemám žádný problém dosáhnout hloubky, mít rovná záda a kolena ve správné pozici.
Samozřejmě lidi s krátkými stehenními kostmi to mají mnohem jednodušší.

Co ale chci říct - jde to snad u každého (běžného zdravého člověka), jen to někdo má náročnější.

A když jsme u té techniky dřepu, kolik powerlifterů má problém s koleny? Minimum a to dřepují přes 400 kg. Kolik běžných lidí z posilovny? (a i kulturistů k tomu) Hodně a to občas dřepují s váhami kolem 100kg.

Ani nevíš jak často slyším, že někdo nedřepuje kvůli kolenům...

OT: Leopardní kniha, názor? Doporučuješ? Ještě jsem se k ní nedokopal, mám ji v angličtině a je docela dlouhá

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Zdravá kolena Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Rychle na stránku:

Přejdi na: