mám takový dotaz ohledně bench pressu, viděl jsem mnoho videí o správném provedení atd a všude tvrdí, že se správnou technikou se zvýší i váhy a tak dále, ale když sám jedu bench press, i rozehřívací váhy, i už pak na plno, tak mi váha se "správnou technikou" připadá mnohem těžší.
Mám na mysli konkrétně ono zamknutí zad, že se tlačí k sobě, ramena se tlačí do zadu. Když toto udělám, tak opravdu cítím to, že jsem zpevněný, ale dám menší váhy, než když si prostě lehnu na lavici normálně, vezmu činku a jedu (jezdím až dolů na dotek s hrudí, ale mám velkou hruď, takže to je pořád kolem doporučovaného 90 stupnového úhlu).
Co se týče "mostu" tak ten neprovozuji také de facto vůbec, protože mám u něj spíš pocit nestability a tedy ani netlačím nohy do země, jak se prý má apod.
Je normální, že ta správná technika je pro mě mnohem těžší, nepříjemnější a mám jí zkoušet, dokud si nezvyknu, nebo pokud mi vyhovuje současný styl, tak to není problém?
Energie z nohou může zvýšit maximálku na benči v kombinaci se správným mostem i o 20%… Ovšem ty nohy úzce souvisí s mostem. Nelze využít energii z noh při nemostování. A mostovat vs. stáhnout lopatky k sobě, to je zase úplně jiná pohádka…
Ono práveže lifterskou technikou by ti to malo pripadať ľahšie, skús to takto trénovať dlhšiu dobu a určite ti to pôjde.
Ono je to celé o tom, na čo si zvyknutý a čo máš natrénované. Akurát včera som po dlhšej dobe šiel klasický benč, tak som si vzal 80 kg činku a skúšal rôzne úchopy, setupy, rýchlosť prevedenia atď.
Vyzeralo to asi takto:
- základ je naštelovať sa do dobrej pozície, tj. mierny most, lopatky stlačiť k sebe, nohy dozadu, avšak nie úplne lebo potom sa ťažko zapiera do nôh keď ich máš úplne vzadu a na špičkách
- odlepiť spodný chrbát od lavičky, pozor na kŕče do vzpriamovačov, to sa mi v poslednej dobe tiež stáva
- pri samotnom tlaku nájsť optimálnu šírku úchopu, mne napr. to vyhovuje pomerne úzko a tak zatlačím najviac. Pri širokom úchope mi idú explodovať kozy a nič nedvihnem
- dráha činky neni priamo dole, lepšie je ísť šikmo, teda dotknúť sa činkou niekde na úroveň plexus solaris. Pocitovo mi to pripadá aj ako biomechanicky výhodnejšia pozícia pre následný tlak.
- v momente dotyku činky s telom stiahnuť riť čo najsilnejšie k sebe, tlačiť nohami do zeme a samozrejme činku rukami nahor
Díky za rady, ten most zkouším stále a ten mi připadá, že se i zlepšuji, budu zkoušet dál, než najdu ideální pozici, asi je to jen o zvyku, protože jsem to nikdy moc neřešil a zvykl si na ten svůj styl :)
A ten most, když už se o něj pokouším, tak dělám taky jen mírný, takový se zadkem 40cm od benche mi připadá úplně bláznivý :D
Nevěděl jsem hlavně s těmi lopatkami, protože když jsem například jel s těmi lopatkami zmáčknutými, tak třeba u třetího opakování jsem měl pocit, že konec, ale když jsem si je "povolil", ještě s osou v ruce, tak jsem ty další 2 opakování celkem dobře dojel.
Zaslal: pá červen 27, 2014 8:41 am Předmět: Re: Záda u bench pressu
Květináč napsal:
Zdravím vás,
mám takový dotaz ohledně bench pressu, viděl jsem mnoho videí o správném provedení atd a všude tvrdí, že se správnou technikou se zvýší i váhy a tak dále, ale když sám jedu bench press, i rozehřívací váhy, i už pak na plno, tak mi váha se "správnou technikou" připadá mnohem těžší.
Mám na mysli konkrétně ono zamknutí zad, že se tlačí k sobě, ramena se tlačí do zadu. Když toto udělám, tak opravdu cítím to, že jsem zpevněný, ale dám menší váhy, než když si prostě lehnu na lavici normálně, vezmu činku a jedu (jezdím až dolů na dotek s hrudí, ale mám velkou hruď, takže to je pořád kolem doporučovaného 90 stupnového úhlu).
Co se týče "mostu" tak ten neprovozuji také de facto vůbec, protože mám u něj spíš pocit nestability a tedy ani netlačím nohy do země, jak se prý má apod.
Je normální, že ta správná technika je pro mě mnohem těžší, nepříjemnější a mám jí zkoušet, dokud si nezvyknu, nebo pokud mi vyhovuje současný styl, tak to není problém?
Děkuji.
Pokud nejsi lifter, pak pro Tebe není prohnutí v zádech ve směru hlava>zadek až tak zásadní (tedy jeho výška), ale měl bys dbát na prohnutí rameno>rameno.
Obě prohnutí dostanou Tvoje ramena a křídla do příznivější pozice.
Tlačit nohy do země + celkově se zpevnit velmi doporučuju :)
Na začátku budeš zřejmě schopen zvedat menší váhy, nicméně postupně si zvykneš a dostaneš se výš (a krom toho to bude bezpečnější).
Takže v odpověď na otázku - neser na to :)
_________________ My girlfriend is stronger than you!
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru