Úplný začátečník - Zhubnout/Zformovat postavu

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Úplný začátečník - Zhubnout/Zformovat postavu  Úvodní stránka -> Začátečníci -> Úplný začátečník - Zhubnout/Zformovat postavu
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Spalker

PříspěvekZaslal: út červenec 15, 2014 1:24 am    Předmět: Úplný začátečník - Zhubnout/Zformovat postavu Odpovědět s citátem

Zdravím.. Jsem naprostý laik a neznalec co se kulturistiky / fitness týče. Důvod proč sem píšu je takový, že nevím jak mám začít.. Rád bych začal se vším všudy, to znamená asi změna jídelníčku, nějaký tréninkový plán a ne, že bych třeba pro začátek jenom měsíc běhal a se stravou např. vubec nehnul. Tímto bych Vás tedy rád poprosil o pomoc a případně nějaké rady..

Měřím cca 188 cm a vážím 85 kg, 19 let. Rád bych zhubl, ale na druhou stranu bych taky rád nabral nějakou svalovou hmotu, abych pak zase nevypadal jako totální vychrtlina..

Rád bych byl prostě hubenej s trošku vypracovaným tělem.. Netoužím mít přímo vyrýsovaný tělo a břišáky na 100% a mít bicáky jako prase, ale bohatě bych se spokojil i kdyby tam byl jenom malej náznak "vysportovanýho těla"..

Co se týče posilování, sportu.. Tak zpátky na základce jsem ještě sportoval, ale momentálně nedělám vůbec nic.. Přemýšlel jsem začít běhat, jezdit na kole, ale nemám ani ponětí.. Takže v tomhle směru bych taky docela rád uvítal radu co by bylo pro začátek nejlepší..

Nejvíce bych uvítal pro začátek asi nějaký tréninkový plán protože jsem si na 100% jistý, že kdybych si něco zmatlal já, tak by to bylo tak strašný, že by to rozhodně nevedlo k lepšímu.. Pokud se o tohle stará hlavně trenér, tak najít kvalitního a zkušeného trenéra může být taky oříšek, co jsem četl pár příspěvků.. Neznáte nějakého v Královéhradeckém kraji?

Co se jídelníčku týče.. Přes prázdniny, víkendy bydlím stále u rodičů, takže většinou ty domácí český jídla (svíčková, zapečený brambory, řízek s brambory, atd.. ) s tím, že tak jednou týdně si dávám pizzu/McDonald.. Přes rok bydlím na koleji, takže tam jsem odkázán na menzu.. Plus jsem většinou napakovanej z domu různým jídlem.. Jím většinou jenom 2x denně..

Jenom jestli se můžu zeptat. Existují zároveň zdravá a chutná jídla? Jsem opravdu vybíravý a moc toho nejím.. Většinou když se snažím jíst jídlo, který mně opravdu nechutná, tak mně dokáže bejt i blbě po zbytek dne.. Mám na mysli jídla jako například samotnou dušenou rýži bez chuti s nějakým masem třeba.. Byl by tohle hodně velkej problém? Nebo u "normálních" lidí co se bodybuildingem/sportem nikdy živit nebudou se nemusí chodit až do takových extrémů, že bych denně musel jíst akorát suchou rýží, nebo co já vím.. Taky mi bylo řečeno od kamaráda, který se tak trochu kulturistikou zabývá, že je normální jíst denně půl kila tvarohu, nebo kolik to říkal.. Je to opravdu nutný?

Uvítal bych jakoukoliv radu pro začátečníka co se týče stravy, posilování, nebo trenéra.. Nebo i nějaké základy k přečtení.. Samozřejmě uvítám i různé články k přečtení, ale nechci se v tom zase utopit.. Rád bych se prostě učil za běhu.. Co se týče kulturistiky, tak vím opravdu nula nula nic..

Upřímně bych si rád pro začátek našel někoho, kdo by mně vytvořil jídelníček + tréninkový plán, ale vůbec nevím kde hledat, aby daný člověk/společnost byla naprosto profesionální a nezaplatil jsem za něco, co by mně třeba ani tak nepomohlo.. Zároveň samozřejmě, aby to bylo za nějakou rozumnou cenu..

Ještě bych rád dodal, že jako největší problém vidím ten jídelníček.. Moc toho zatím nevím, takže mě třeba vyvedete z omylu, ale když jsem občas viděl, co různí lidi spořádají za jídlo, tak mně to vždycky neskutečně odradilo.. Pokud se dají vytvořit zdravá jídla, po kterejch by mně nebylo po pár minutách na zvracení, tak by to bylo super..

Byl bych opravdu nesmírně vděčnej za nasměrování správným směrem a jakoukoliv pomoc/radu.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jachym

PříspěvekZaslal: út červenec 15, 2014 4:28 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Všechno co píšeš je hrozně individuální, navíc článků jsou o tom jenom na tomto serveru stovky. Jsi jako asi 99% ostatních co začínají, stačí hledat....

P.S. S tím přístupem, že chceš jíst jen to na co jsi zvyklý, že ti věci nechutnaji apod., tak to ale vidim jako docela problém. Chceš radit ve všem a přitom druhým dechem dodáváš, že nic měnit nechceš.
sk

PříspěvekZaslal: út červenec 15, 2014 7:17 am    Předmět: Odpovědět s citátem

no 85kg na 188cm neni nijak moc, takze asi nejaka pivni pneumatika ? ;D

kazdopadne mas pravdu v tom, ze jidelnicek je zaklad, dalsi vec je ta, ze pokud to clovek nechce nejak hrotit, tak i v jidelnicku se daji delat docela kompromisy. Nicmene, aby jsi ten jidelnicek mohl trochu ,,sidit,, tak musis vedet minimalne zaklady jak to cca funguje...takze projdi web a nacti si to....je asi zbytecne psat ti, ze mas vynechat jednoduche cukry napr. v ultraslazenych napojich a podobne, to jsou zaklady, ktere nactes v clancich, kterych je i na ronniem spousta.

co se tyka cviceni...zkus najit slusne fitko, ktere mas blizko :) Jinak to same co o jidelnicku...mrkni na clanky na ,,topicy,, o cviceni pro zacatecniky, kde delaji chyby a ceho by se meli vyvarovat, at minimalne ziskas teoreticky prehled
Spalker

PříspěvekZaslal: út červenec 15, 2014 9:34 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

No já bych byl ochotnej ten jídelníček omezit, ale těžko bych si na to zvykal, pokud bych musel jíst akorát suchou rýži každej den například.. To jsem tím chtěl říct.. Nevím jak je to v praxi.. :)
Meti

PříspěvekZaslal: út červenec 15, 2014 10:21 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

S tím jídlem.. Jez víckrát než jenom 2x denně, třeba 5x ale v menších porcích..Přidej zeleninu, najdi si nějakou co ti bude chutnat... já třeba v "mládí" nesnašel brokolici... teď ji miluju. Pij vodu. A je normální, že ti některé věci chutnat nebudou, pak je to o vůli, nemáš vůli tak nebude postava. Ze začátku každopádně nedělej drastické změny, přidej něco málo vloček ráno, vajíčka na tvrdo se slaninou třeba, oběd, svačinka něco lehkého a na večeři třeba, to si dělám já, kuřecí játra (levný zdroj bílkovin) se zeleninou nebo těstovinama atd.. musíš si s tím pohrát a pak si v tréningové dny dávám ještě tvaroh než jdu spát :) A tréning na záčátek.. Je to docela nuda, ale kdybych to dělal dříve, tak bych to nemusel dělat teď... Hned sem vletěl do posilky a dělal blbosti a špatně. Takže bych ti radil to zkusit alespoň měsíc doma, bude to nuda, ale vyplatí se ti to. Potom bych pomalu a jistě podle progressu přešel na Tréning pro začátečníky, co je tu na fóru. Takže bych začal s vlastní váhou než půjdeš do posilky, pokud máš i nějaké činky lepší. Kliky, dřepy a doplňky s činkama a poté si jít třeba zajoggovat na intervali :) Hlavně dbát na provedení, klidně se neboj cvičit babské kliky když nedáš správně normál (tvar těla do šipky, vodorovně, lopatky k sobě a zadek nahoře) když nepůjdou, tak babské, zlepšíš se. Dřepy a pak třeba můžeš doplňky na biceps a triceps, další trénigový den něco na záda atd :) Já to jedu 3x týdně :) Pak bych šel do fitka dělat na činkách :)
sk

PříspěvekZaslal: st červenec 16, 2014 8:12 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Spalker napsal:
No já bych byl ochotnej ten jídelníček omezit, ale těžko bych si na to zvykal, pokud bych musel jíst akorát suchou rýži každej den například.. To jsem tím chtěl říct.. Nevím jak je to v praxi.. :)

no hele ,,vsichni,, se cpou kuretem s ryzi, protoze je to relativne levne, rychle na pripravu a co se tyka vyzivovych hodnot tak je to taky super...to ale neznamena, ze to musis delat taky...ono jde vetsinou taky o lenost. Proste prdnout sacek ryze do varici vody + nejak upravit kure je to nejjednodussi co se da v kuchyni udelat :)...dalsi podobna jidla jsou michana vajicka, ,,hemenex,, pecivo + sunka atd...pokud jsi gurman :) tak ti nikdo nezakaze jist peceneho kralika na vine nebo kapra na modro...atd ....

To je prave o tom si trosku zjistit jak to funguje. Ze by jsi mel za den snist napr. cca 1,5g bilkovin na 1kg tve vahy a podobne. Ze prilohy = ryze, brambory, testoviny, pecivo, vlocky (neni priloha ale jsou idealni) jsou zdroj sacharidu a maso, vejce, tvaroh, nektere syry a napr. lusteniny ve spravne kombinaci jsou zdroj bilkovin, ze potrebujes i nejaky ten tuk napr. z orechu, mandli a samozrejme vitaminy plus mineraly. Pak si zjistis jaky je rozdil mezi masem hovezim, veprovym a drubezim..............no a ve finale se stejne budes cpat kuretem s ryzi :D

Ohledne treningu...musi te to bavit, jestli te bavi delat kliky, tak je delej, pokud te bavi zvedat cinky tak je zvedej, pokud te bavi behat tak behej. Me bavi zvedat cinky tak chodim do fitka..bavi me zvedat vetsi vahy tak cvicim cviky ktere to umoznuji. Nekoho bavi pumpovat s vahama mensima atd...proste press to play...pokud to nezkusis tak to nezjistis :)
Meti

PříspěvekZaslal: st červenec 16, 2014 8:29 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Já mu nedoporučuju dělat s vlastní váhou aby ho to bavilo, ale aby si dal měsíc na zpevnění než tam půjde a zesílil střed těla a svoje slabiny. Než aby si pak dojebal ramena u benche jenom protože ho baví :)
sk

PříspěvekZaslal: st červenec 16, 2014 9:46 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Meti napsal:
Já mu nedoporučuju dělat s vlastní váhou aby ho to bavilo, ale aby si dal měsíc na zpevnění než tam půjde a zesílil střed těla a svoje slabiny. Než aby si pak dojebal ramena u benche jenom protože ho baví :)

no tim, ze bude mesic klikovat nijak nezabrani tomu, ze si zkurvi ramena, kdyz pak zacne blbe benchovat...proste kdyz ten cvik zacnes delat blbe, tak si ublizis stejne tak jestli jsi pred tim klikoval mesic nebo rok.

kdyz uz teda prevence, tak at si na par lekci najme trenera co ho nauci bench, drep a mrtvy tah...

stejne kdyz je zacatecnik, tak ty cviky bude provadet s nepodstatnyma vahama a je lepsi ucit se ty cviky, kdyz zvedam 50kg nez kdyz zvladne 100kg. Pokud pojede tyhle vicekloubove cviky tak se mu telo zpevni stejne bez nejake pocatecni extra prupravy.

Osobne si myslim, ze je nejake mesicni cviceni doma s vlastni vahou ztrata casu...pokud se teda nebavime o tom, ze se zacne nejak vyrazne venovat napr. kalistenice, ale to tady snad neresime
Princ

PříspěvekZaslal: st červenec 16, 2014 9:50 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

I špatný klik poraní záda, ramena...

Rovnou do posilky, nějaké jednoduché, přiměřené fullbody - goblet dřepy, z lehka nějaký press, nějaký tah...

Chutných a zdravých jídel je milión - steaky, vejce, ovoce, brambory, med, čistá čokoláda...

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Úplný začátečník - Zhubnout/Zformovat postavu
Rychle na stránku:

Přejdi na: