|
|
|
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
cz.petab
|
Zaslal: pá září 05, 2014 9:03 am Předmět: |
|
|
Pokud vím, tak sušina je jen název pro neodpařitelnou část potraviny a tudíž se taky musí z něčeho skládat, velmi pravděpodobně včetně tuků a/nebo bílkovin a/nebo sacharidů. Např. u sýrů se udává obsah tuku v sušině.
|
|
nahoru |
|
|
| | |
Spazik
|
Zaslal: pá září 05, 2014 12:13 pm Předmět: |
|
|
cz.petab napsal: | Může mi prosím někdo vysvětlit následující? Podle údajů v obchodě (i na obalu samotném) je ve 100 g beef jerky:
bílkoviny: 50 g
sacharidy: 1 g
tuky: 4 g
Z jakých živin se skládá oněch zbývajících 45 g (a tedy %)? Voda to u sušeného masa asi nebude a snad to nebude ani sůl apod. ... |
Tipnul bych, že to bude něco co je v mase a nedá se kategorizovat do tuků/bílkovin/cukrů, nějaká přirozená pojiva atd. Trochu vody tam taky bude, ale ne 50%.
Sušina je celá potravina minus voda, takže to to taky nebude.
|
|
nahoru |
|
|
jachym
|
|
nahoru |
|
|
Deadlift
Moderátor
|
Zaslal: pá září 05, 2014 8:10 pm Předmět: |
|
|
Šupiny:o)))......je to sušina.
|
|
nahoru |
|
|
Jirka Kalous
|
|
nahoru |
|
|
cz.petab
|
Zaslal: so září 06, 2014 5:18 pm Předmět: |
|
|
Pokud je tedy 45% jerky sušina, tak z jakých látek se teda ta sušina skládá? Soli by tam mělo být max 5%...
|
|
nahoru |
|
|
jachym
|
Zaslal: so září 06, 2014 5:40 pm Předmět: |
|
|
Ono se to nezdá, ale je to fakt voda. Jen tak pro zajímavost, uvařený maso má vody cca 70% - viz http://en.wikipedia.org/wiki/Dry_matter.
Jinak kromě vody a makroživin může být v jídle třeba i alkohol
|
|
nahoru |
|
|
janca.bor
|
Zaslal: po září 08, 2014 12:43 pm Předmět: |
|
|
Ahoj,
chtěla bych se vás zeptat, nejsem zase taková milovnice masa, takže bych ho ráda občas něčím obměnila. Co je podle vás nejlepší alternativa z následujícího:
- tofu
- tempeh
- šmakoun
A případně jestli je dobrý doplňovat bílkoviny například proteinovými tyčinkami, proteinovými vločkami, jerky masem apod.
Děkuju za jakékoliv tipy/rady.
|
|
nahoru |
|
|
jachym
|
Zaslal: po září 08, 2014 12:56 pm Předmět: |
|
|
Co se toho prvního bodu týče:
musíš rozlišovat hlavně dva typy "náhražek" - jedny jsou založený na soje (případně jiných luštěninách) - to je případ například tempehu nebo tofu. Druhý jsou založený na bílku (zde šmakoun).
Já osobně bych ti z tebou tří zmíněných doporučoval ty první dva. Dokážu si představit jakou tím zde vyvolám nevoli zarputilých odpůrců všeho GMO, soji atd. - to nechci tady rozebírat, mám na to svůj názor.
Důvod proč ti nedoporučuju šmakouna není snad proto, že by byl nevhodnějši, spíš jde to to, že pokud bys chtěla kupovat nějak ve velkém šmakouna, vyjde tě mnohem levněji a líp brát si normálně bílky a udělat si z toho "vlastního šmakouna".
No a tím vlastně odpovídám i na tvůj druhý dotaz. Proteinové tyčinky... můj názor je, že nejlepší je buď si udělat doma vlastní (receptů na netu jsou stovky), protože v konečném důsledku... toho proteinu tam zas tolik není a zbytek tvoří stejný obsah jako různé musli tyčniky atd. - například ta odporná poleva, kterou je to politý, to radši ani nechtěj vědět co je v tom za hnusy a bohužel čokoládou když už, ani tou to politý nebývá...
Když si pak spočítáš na kolik by tě vyšlo ten obsah proteinu (většiou např, kolem 30%, tzn. v 30g tyčince nějakých 10g) a vemeš v potaz, že máš vlastně tyčinku za nějaký 3 koruny + 10g proteinu a stojí to 10násobek... udělej si domácí.
Jerky taky považuju za nehoráznost po stránce ceny. Daji se udělat domácí. Navíc pokud obsahují cca 50g bílkovin, znamená to, že jsou cca 2.5x vysušený maso, no a teď se podívej na tu cenu, jestli odpovídá plus minus 2.5 násobku masa (+ nějaké náklady na výrobu, ale ty jsou minoritní)... to tě to vyjde mnohem dráž než nejluxusnější svíčková.
Proteinový vločky - viz výše.... podle mě taky vyhazování peněz, vločky patří k tomu nejlepšímu a zároveň nejlevnějšímu, stačí je smíchat s trochou proteinu a máš vlastní protein oats a za pakatel.
Vůbec mám pocit, že řada "zdravých doplňků" je neskutečně předražených a rýžují jen z marketingu a prostě toho že je to "zdravý". A většina se dá navíc připravit doma, se zárukou vlastního složení a ingrediencí a za zlomek ceny - týká se to právě například těch vloček, sušeného masa, ale hlavně pak třeba i proteinových tyčinek, arašídovýho másla a koneckonců i gaineru.
Toť můj názor...
|
|
nahoru |
|
|
Spazik
|
Zaslal: po září 08, 2014 1:32 pm Předmět: |
|
|
Jirka Kalous napsal: | Spazik napsal: |
Sušina je celá potravina minus voda, takže to to taky nebude. |
Velký znalec šperků pro muže a módy se mýlí. Je to sušina.
Drž se svého kopyta. |
Aha, takže 55g ze 100g masa je protein/tuk/sacharid, ale sušina je podle tebe těch dalších 45g?
Tady mi nějak nesedí počty - podle mě je to totiž obráceně než píšeš ty - 45g je voda a sušina je 55g.
Co nám říká odborná literatura:
http://en.wikipedia.org/wiki/Dry_matter
|
|
nahoru |
|
|
Endo
|
Zaslal: st září 10, 2014 8:34 pm Předmět: |
|
|
Čus.
Potrebujem do stravy doplniť trocha vlákniny. No neviem ktorá je lepšie či klasické Psyllium alebo jablčná vláknina. Čo myslíte? Zaujíma ma aj dôvod prečo je ktorá lepšia. Dik moc. :)
|
|
nahoru |
|
|
Smile04
|
Zaslal: čt září 11, 2014 5:58 am Předmět: |
|
|
většina proteinovych tyčinek je sladka a silně nedietni a obsah proteinů nic moc tak sem našel tyhle co na ně říkáte?
objednal sem tři bedny a jsou fak mnam mnam :) a taky měkoučky což je super, vadi mi když jsou jak šutr, pak mě ztoho boli panty.
***
edit, viz pravidla fóra
|
|
nahoru |
|
|
Bara
|
Zaslal: čt září 11, 2014 7:57 am Předmět: |
|
|
Výbornou věc pro masojedy prodává jedno řeznictví v Praze.Je to sušené hovězí maso,ale ne tak moc jako Jerky.Kilo je z 1,25 kg syrového a chutná fakt super.Naprosto libové s tukem 3%.Kilo ža 199,-
|
|
nahoru |
|
|
TheCory
|
Zaslal: čt září 11, 2014 8:13 am Předmět: |
|
|
Bara napsal: | Výbornou věc pro masojedy prodává jedno řeznictví v Praze.Je to sušené hovězí maso,ale ne tak moc jako Jerky.Kilo je z 1,25 kg syrového a chutná fakt super.Naprosto libové s tukem 3%.Kilo ža 199,- |
A kdepak najdeme to řeznictví? :-) _________________ Každý nějak začínal.
|
|
nahoru |
|
|
Douglas
|
Zaslal: čt září 11, 2014 9:10 am Předmět: |
|
|
janca.bor napsal: | Ahoj,
chtěla bych se vás zeptat, nejsem zase taková milovnice masa, takže bych ho ráda občas něčím obměnila. Co je podle vás nejlepší alternativa z následujícího:
- tofu
- tempeh
- šmakoun
A případně jestli je dobrý doplňovat bílkoviny například proteinovými tyčinkami, proteinovými vločkami, jerky masem apod.
Děkuju za jakékoliv tipy/rady. |
Nejlepsi je to stridat a neupnout se jen na jedno. Krom techto a dalsich veci ze soji je k dispozici i rada jinych alternativnich zdroju - goody foody, klaso, robi maso, urcite se da uvazovat i o kombinaci vajec, syru, jogurtu. Super se to treba doplnuje nejakyma lusteninama. Vegetarianska strava uz dneska rozhodne neni jednotvarna. Ja jsem driv stridal dny s masem a bez a uplne v pohode, na regeneraci jsem to nijak nepoznal a rekl bych ze se mi dost zlepsilo zazivani, hlavne co se plynatosti tyka. ;)
|
|
nahoru |
|
|
kontextová reklama |
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|