"Box DeadLift/Box Squad" jaké jsou výhody?

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - "Box DeadLift/Box Squad" jaké jsou výhody?  Úvodní stránka -> Trénink -> "Box DeadLift/Box Squad" jaké jsou výhody?
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
CharlesWood

PříspěvekZaslal: pá prosinec 26, 2014 9:11 am    Předmět: "Box DeadLift/Box Squad" jaké jsou výhody? Odpovědět s citátem

Chci se zeptat jaké jsou výhody tahů z bedny a dřepů na bednu? větší zapojení svalů zad?nohou?

Naposledy upravil CharlesWood dne pá prosinec 26, 2014 10:22 am, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hulkie

PříspěvekZaslal: pá prosinec 26, 2014 9:52 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Zkrácení rozsahu pohybu využiješ spíš do dresu ( i když box squatem
se dá slušně naučit technika dřepu), naopak z prodloužení dráhy vytěžíš
větší zapojení cílových skupin.
konkrétně mrtvý tah z deficitu širokým úchopem se popisuje
jako "nejvíc objemový cvik vůbec".
madball

PříspěvekZaslal: pá prosinec 26, 2014 10:16 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Hulkie, takže když budu cvičit mrtvej tah trhovým úchop a k tomu ještě z deficitu, na kterej zvednu (mnohem) míň než klasikou, tak to bude mít lepší účinky? Mně to nezní moc důvěryhodně, čímž samozřejmě nechci nijak tento cvik shazovat.

CharlesWood:
Boxy se dají nastavit do výšky mrtvého bodu cviku a díky tomu na něm můžeš zapracovat. V reálu bys při takto nastavené výšce měl zvednout míň než v plným rozsahu a pomůže ti to potom i v plným rozsahu. Samozřejmě je potřeba to kombinovat a brát jako doplňkovej cvik.
Dál se mnohem kratšího rozsahu může využít v "peaku" k ladění síly a to v rozsahu, kde je člověk schopnej zvednout větší váhu a nechat tělo zvyknout na těžší váhu. V plným rozsahu to potom není takovej stres, když se přejde na těžší váhy. S tím chce umět ale pracovat a používat to minimálně a v krátkých časových úsecích tréninkového cyklu. Jednak kvůli větší pravděpodobnosti zranění kvůli použitým váhám, jednak kvůli většímu náporu na CNS a jejímu rychlejšímu "odpálení".
Plus samozřejmě využití do dresů, ale to jde mimo mě.

edit: boxy u dřepu se dají samozřejmě taky nastavit do hloubky dřepu a díky stopkám v této hloubce zapracovat na síle od spodu, ale pro to bohatě a líp postačí klasický stopky v dolní pozici dřepu.
Box se ještě může využít pro "kontrolu" hloubky dřepu a jezdit jen na dotek, ale to bych doporučoval pouze u pomalé a kontrolované negativní fáze cviku.
Boxsquaty můžou u dřepu naučit víc zapojovat zadek a hamstringy, ale jako náhradu dřepů bych je moc nebral kvůli odlišnosti provedení, což píšu jako člověk, kterej je má jako hlavní silovej cvik na nohy.
Non-functional hypertrophy (sarcoplasmic hypertrophy) doesn’t lead to an improvement in the capacity to produce force, but it does lead to added body weight (thus you have to carry more weight without having more strength).

Naposledy upravil madball dne pá prosinec 26, 2014 10:44 am, celkově upraveno 2 krát
CharlesWood

PříspěvekZaslal: pá prosinec 26, 2014 10:20 am    Předmět: dvvfvdv Odpovědět s citátem

Hulkie napsal:
Zkrácení rozsahu pohybu využiješ spíš do dresu ( i když box squatem
se dá slušně naučit technika dřepu), naopak z prodloužení dráhy vytěžíš
větší zapojení cílových skupin.
konkrétně mrtvý tah z deficitu širokým úchopem se popisuje
jako "nejvíc objemový cvik vůbec".

To už jsem taky slyšel jak někdo napsal v nějakym rozhovoru. "Kdybych si měl vybrat jenom jeden cvik, byl by to Mrtvý tah širokým úchopem -tento cvik doporučuji všem mím klietům kteří chtějí rychle nabrat" - takto nějak bylo takhle si to pamatuji, i já ho zařazuji do tréninku.
Jinak já obecně z tahů cítím hodně záda hlavně střed a vršek, spodek zad nikdy necítím, nevim všude se píše že je to spíše na spodek zad, ale já cítím spíše střed a vršek, asi proto, že v horní fázi stáhnu lopatky k sobě a nekulatím záda. Spíš by mě zajímalo jestli při tazích z bedny se zapojují více zádové svaly a nebo svaly nohou.
Hulkie

PříspěvekZaslal: pá prosinec 26, 2014 10:39 am    Předmět: Odpovědět s citátem

mam to podobne, naucil jsem se tahy mistrne "drepovat"
a spodni zada se flakaji. takze tahy z deficitu plus rumuny
Dante Flyshit

PříspěvekZaslal: pá prosinec 26, 2014 11:01 am    Předmět: Odpovědět s citátem

madball napsal:
Hulkie, takže když budu cvičit mrtvej tah trhovým úchop a k tomu ještě z deficitu, na kterej zvednu (mnohem) míň než klasikou, tak to bude mít lepší účinky? Mně to nezní moc důvěryhodně, čímž samozřejmě nechci nijak tento cvik shazovat.

Trhový z deficitu som neskúšal, ale deficitné mrtvoly aj napriek nižšej použitej záťaži pomôžu, mám to vyskúšané. Hlavne ak máš problém so silou odspodu.

madball napsal:
Boxsquaty můžou u dřepu naučit víc zapojovat zadek a hamstringy, ale jako náhradu dřepů bych je moc nebral kvůli odlišnosti provedení, což píšu jako člověk, kterej je má jako hlavní silovej cvik na nohy.

Toto je pravda.
Teraz trochu experimentujem s drepmi s pauzou (normálny drep, ale pri dosiahnutí hlbky nejdeš hneď nahor, ale tak 3 sekundy podržíš) a klasický drep mi potom pripadá odspodu úplne papierový aj keď trochu priložím. 5-10 kg nahor ani nepoznám.

Hulkie napsal:

Problém je ale v tom, že ťah by si nemal drepovať Asi máš predimenzované nohy, ja to vždy celé rvem chrbtom, aj drepy ním dosť ťahám
Hulkie

PříspěvekZaslal: pá prosinec 26, 2014 11:20 am    Předmět: Odpovědět s citátem

problém je, že dřep bys neměl tahat zádama!
...abych ti oplatil stejnou mincí
madball

PříspěvekZaslal: pá prosinec 26, 2014 11:50 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Dante Flyshit napsal:
madball napsal:

Trhový z deficitu som neskúšal, ale deficitné mrtvoly aj napriek nižšej použitej záťaži pomôžu, mám to vyskúšané. Hlavne ak máš problém so silou odspodu.

Ale já se přece nebavím o tom, v čem ti můžou být trhový/deficitní tahy přínosem.
Mluvím o tom, že mrtvý tah trhovým úchopem z deficitu na tebe nebude mít lepší účinek než klasika, spíš naopak, co se týče silovýho a tím pádem i svalovýho rozvoje.
Podle mě je to trochu vytržený z kontextu a to v tom smyslu, že pokud nemá člověk tolik času, tak z tohoto pohledu bude tato varianta super v tom, že mnohem víc procvičíš nohy a zároveň i celkově záda a může ti to tak nahradit částečně dřepy a shyby například. Samozřejmě to nebude plnohodnotná náhrada, ale v tomhle případě podle mě minimálně výhodná.

Dante Flyshit napsal:
Hulkie napsal:

Problém je ale v tom, že ťah by si nemal drepovať Asi máš predimenzované nohy, ja to vždy celé rvem chrbtom, aj drepy ním dosť ťahám

To jsou různý úhly pohledu a tady se spíš přikláním na stranu Hulkieho, obvzlášť pokud se mrtvý tah doporučuje atletům.
Každopádně, pokud se naučíš tah "tlačit", je větší pravděpodobnost, že budeš mít míň problémů se zádama a budeš z toho mít větší benefit pro sporty.
Non-functional hypertrophy (sarcoplasmic hypertrophy) doesn’t lead to an improvement in the capacity to produce force, but it does lead to added body weight (thus you have to carry more weight without having more strength).
Dante Flyshit

PříspěvekZaslal: pá prosinec 26, 2014 1:09 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Hulkie napsal:
problém je, že dřep bys neměl tahat zádama!
...abych ti oplatil stejnou mincí

Ano aj nie. Zalezi od stavby tela. Moja mi nedovoluje drepovat vyssie vahy bez vacsieho predklonu, ale pracujem na tom. Mensie vahy drepujem vyhradne olympijskym drepom nech si telo zvyka aj tak.
Hulkie

PříspěvekZaslal: pá prosinec 26, 2014 4:08 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

já myslím, že pro řadu cviků si musíš najít pozici, která vyhovuje
tvojí tělesné stavbě. já s krátkýma rukama nebudu nikdy excelentní
tahař, můj nejlepší DL byl o 20 kg lepší než bench:)

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - "Box DeadLift/Box Squad" jaké jsou výhody?
Rychle na stránku:

Přejdi na: