Pokusim sa vysvetlit ako to je so srikou postoja a predklonom pri drepoch. Ako vidite, viem nadherne kreslit v MS paint.... Takze tuto pan stickman, volajme ho Cizo, predvadza uzky a siroky drep.
Vysvetlivky k obrazku:
Fialova bodka - pozicia cinky na chrbate
Seda ciara - znazornuje poziciu cinky v zhladom na stred chodidla. Prenesenim vahy dopredu alebo dozadu lifter vacsinou padne na hubu.
Cervena ciara - Ramena sily posobiacej od bedroveho klbu po stred chodidla a od stredu chodila po koleno. V realite su to 2 ramena, na obrazku som to pre zjednodusenie nakreslil ako jedno rameno. Cim je rameno kratsie, tym vam teoreticky staci mensia sila na drepnutie danej vahy.
Takze teraz to hlavne:
Cim uzsi je postoj, tym dlhsie je rameno sily a tym sa viac musite predklonit aby ste udrzali cinku presne nad stredom chodidla. Rozsirenim postoja sa skrati rameno sily a tym padom staci mensi predklon na udrzanie cinky v spravnej pozicii (nad stredom chodidla).
_________________ JOGUBELLA! NOVÝ ŘASOVÝ JOGURT S EXTRA VELKÝMI KOUSKY TYKADEL! VAŠE ZAŽÍVÁNÍ SE VÁM ODMĚNÍ - KLINICKY TESTOVÁNO! JAKÝ DOVNITŘ, TAKOVÝ VEN!
Námitka. Mám na tom obrázku příliš dlouhý a neproporční chodidla. Moje chodidla jsou v reálu mnohem hezčí.
_________________ "Excuses will only get you so far in life, you know? You could make excuses for everything - this hurts, that hurts... but it'll only get you so far.
Won't really get you anywhere with me."
Takže polopatisticky - drepovať naširoko je výhodnejšie kvôli menšej dlžke ramena sily. Tým pádom je jednoduchšie drepnúť váhu x na široko ako na úzko.
Takže polopatisticky - drepovať naširoko je výhodnejšie kvôli menšej dlžke ramena sily. Tým pádom je jednoduchšie drepnúť váhu x na široko ako na úzko.
Tak?
Viděl jsi někdy na powerlifterský soutěži někoho dřepovat na úzko?
Tak jednoduché to nebude, ve hře je hodně faktorů, od flexibility a poměru síly jednotlivých svalových skupin, přes umístění osy až po takové detaily jako použité boty (podpatek vs. plochá podrážka).
Chce to experimentovat a zároveň rozvíjet flexibilitu, té není nikdy dost. Čím víc flexibility, tím větší prostor se do dřepu nějak porovnat. Jakmile si člověk najde optimální dráhu, je fajn používat doplňkově i nějakou variaci, aby posílil i ty partie, které u toho svého stylu dřepu používá míň, než ty dominantní.
_________________ "Excuses will only get you so far in life, you know? You could make excuses for everything - this hurts, that hurts... but it'll only get you so far.
Won't really get you anywhere with me."
Tak?
Viděl jsi někdy na powerlifterský soutěži někoho dřepovat na úzko?
Musis byt nan dostatocne mobilny. Pokial budes skrateny, tak ti pojdu kolena k sebe, alebo sa nedostanes dostatocne hlboko. Taktiez sa ti moze stat ze si nieco natiahnes.
Takze postoj treba rozsirovat pozvolne...
_________________ JOGUBELLA! NOVÝ ŘASOVÝ JOGURT S EXTRA VELKÝMI KOUSKY TYKADEL! VAŠE ZAŽÍVÁNÍ SE VÁM ODMĚNÍ - KLINICKY TESTOVÁNO! JAKÝ DOVNITŘ, TAKOVÝ VEN!
Ja som si to aj myslel, len som si chcel overiť či som správne pochopil ten prvý post Čo som ale nikdy nerobil je to, že pozvoľna rozširujem postoj, to by som mohol skúsiť každý tréning o trošku rozšíriť. Jak som na to šiel zhurta, tak som si akurát poriadne ponaťahoval vnútorné stehná a pri drepe som mal pocit, že neviem naplno využiť transfer sily z nôh do drepu. Akoby šla časť vynaloženej sily úplne mimo, ale to som si istý že bude obmedzenou flexibilitou.
Este by som chcel dodat, ze zo sirokeho drepu najviac vytazia ludia co maju dlhe nohy a k nim relativne kratsi trup.
Ked ma niekto kratke nohy a dlhy trup, tak mu to tiez moze pomoct, ale ten rozdiel bude mensi ako v prom pripade. Dovod je, ze pri kratkych nohach / dlhom trupe je to rameno sily uz prirodzene podstatne skratene a preto tymto ludom idu drepy vacsinou lepsie.
To video je dobry priklad niekoho, co ma kratsie nohy a dlhsi trup.
Treba si uvedomit, ze neexistuje jedina spravna technika, kedze kazdy sme inak poskladany.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru