Report ze včerejšího závodu
Uhelný muž 2015
Den před závodem jsem byl ještě na kamaráda narozkách, sice jsem nepil, ale spal jsem díky tomu jen 4 a půl hodiny. Ráno jsem byl ale překvapivě docela ready a dojeli jsme do Varvažova u Ústí nad Labem někdy kolem osmé hodiny. Počasí nám moc nepřálo, protože už od rána každou chvíli pršelo a teplota ukazovala 10°C. Po příjezdu na místo soutěže vše kolem vypadalo dost chaoticky a předpokládaný start se musel posunout o hodinu. Soutěžilo se v 5-ti členných teamech, já byl kapitán, dva z teamu byli moji kamarádi a dva k nám byli přiděleni.
Celý závod jsme si prošli s našimi soupeři z teamu Aries gym, kteří byli na soutěži už potřetí a za ty dva roky byli vždy na třetím místě. Jako první disciplína nás čekal hod cca 30 kg kládou z místa, na hod byly dva pokusy a počítal se ten lepší. Všichni z našeho teamu jsme hodili přes 4 metry, mně se dokonce povedlo hodit nejlepší výsledek 4,40 m a Aries gym jsme v této první disciplíně s přehledem porazili.
Druhá disciplína bylo tahání kmene stromu za lanem. Hned po odstartování jsme se s těžkým stromem za sebou rozeběhli jako rakety a zanechávali za sebou hlubokou rýhu v zemi. Strom jsme odtáhli v nejrychlejším čase závodu jako by nic nevážil a kluky s Aries jsme porazili o 4 sekundy.
Třetí disciplínou byly velmi divácky atraktivní zápasy v bahně. Bohužel pro nás už moc atraktivní nebyli, protože naši soupeři byli zkušení fighteři a docela si s námi pohráli. Za 15 minut zápasení jsme byli schopni porazit=složit na lopatky jen jednoho z nich. Vždy když už jsem si myslel, že jsem ve výhodné pozici, ucítil jsem ruku, která se mi provlíká kolem těla a já si říkám "sahá mi jen na prso nebo zaujímá lepší pozici?". Za chvíli mi došlo, že to byla asi druhá možnost, protože už jsem ležel v bahně na lopatkách. Druhý můj zápas mě vyčerpal snad nejvíc, protože trval hrozně dlouho nebo mi to tak aspoň přišlo - nikdo nikoho nemoh dostat na záda, ale soupeř jen počkal až se unavím a já už celkem odevzdaně se nechal nakonec složit..
Další disciplínou bylo ale tahání na laně, kde jsme jim naši porážku vrátili i s úrokama. Začínali jsme na lepší straně, která byla mírně z kopce a po chvíli jsme je docela bez problému přetáhli. Bohužel se pokus opakoval, protože soupeři prý zaspali start a kvůli tomu prohráli první kolo. Naštěstí jsme svoji převahu zase potvrdili, ale všechny nás pokus dost vyčerpal. Další kolo jsme si měnili strany, což pro nás znamenalo nevýhodu a museli jsme tahat do mírného kopce. Bylo to na síle hodně znát a začali jsme prohrávat. Nepomáhalo ani synchronizované trhání lanem, kdy jeden vždy udával tempo. Pomalu jsme se blížili k prohře. Pak jsem si ale vzpomněl na zápasy v blátě a na všechny ty "nechtěné" lokty a kolena, co jsme dostali a zapřel jsem se plnou silou do země. Zbytek teamu zřejmě udělal to samé a zhruba na půl minuty lano jen stálo na místě a my byli silně zapření v zemi a nechali soupeře unavit. Po chvíli jim došly síly a mi je v klidu přetáhli. Další a poslední kolo vzdali a my dostali plný počet bodů. Tahle disciplína mi vzala ale hodně sil, bolely mě z ní brutálně záda a předloktí.
Překážek bylo celkem 12. Z toho 5 jich bylo ve vodě, což nebylo moc příjemný, protože venku bylo kolem 12°C, hodně foukalo a každou chvíli pršelo. Na všech překážkách jsme byli hodně vepředu, některé dokonce i vyhráli. Pokazili jsme akorát výdrž bez dechu pod vodou, kam jsme šli po předchozích dvou disciplínách a byli ještě udýchání. Nemilosrdná rozhodčí nám ale nedala skoro žádný čas a my tak museli jít pod vodu. První z teamu vydržel pod vodou 17 sekund, u dalších to nebylo o moc lepší, ale to se dalo čekat v kombinaci s brutálně studenou vodou a nemožnosti "vydýchání se". Já šel jako poslední a jako kapitán jsem se snažil trochu nám zvednout průměr a vydžel jsem 1 minutu a 5 s. A to jsem se potom málem znovu složil do vody, protože jsem šel hodně za svůj limit, naštěstí bylo vede mě molo, kterého jsem se zachytil.
Jinak překážky nebyli jen silové, ale i hodně na zručnost a na výdrž. Dokonce poslední disciplínou bylo vyřešit rébus, který jsme taky v pohodě zvládli a byli celkově druzí s rozdílem jen jedné sekundy díky tomu, že kamarádovi na konci upadla tužka na zem, když mi ji podával. Mezi další disciplíny patřila jízda na kajaku, běh na čas s nosítky, museli jsme postavit vor a přejet s ním určitou vzdálenost, přeřezat kládu na čas, tunel a slackline ve vodě, ninja faktor nad vodou.
Když bych závod porovnal se Spartan race, na kterém jsem 2x byl, tak Uhelný muž šel ještě o něco dál. Největším problémem byla strašná zima a neustálé převlíkání z mokrého
oblečení do suchého. A nejdřív velké rozestupy mezi disciplínami a ke konci strašný spěch a nemožnost si trochu oddechnout natož se najíst. Celkem jsme soutěžili asi 6 hodin.
Jo a jak jsme skončili ? Díky skvěle sehranému teamu, kdy každý dal do závodu 100%, naši taktice a promýšlení každé disciplíny, odhodlání, jsme celkově skončili
NA DRUHÉM MÍSTĚ Z CELKOVÉHO POČTU 37 TEAMŮ !!! Navíc jsme si to skvěle užili.
Jinak i když jsme to nedělali kvůli cenám, tak u takového závodu (navíc se startovným 400-500 kč a desítkama sponzorů), bych čekal trochu hodnotnější dárky. Vyhráli jsme každý 2 propisky, 2 sirky, malou tašku briket a pár naštípaných polínek do kamen. To je spíš jak za trest

.