|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
PMKB5

|
Zaslal: ne červen 21, 2015 11:33 am Předmět: |
|
|
Singly a dvojky sílu nebudujou, ale testujou. Soustřeď se na opakování po 5, ideální kompromis (síla+ svaly). Pro sílu dej delší pauzy, pro více svalů kratší pauzy, a více sérií. _________________ Pavel Macek
|
|
| nahoru |
|
 |
| |  |
eSko
Naivka

|
Zaslal: ne červen 21, 2015 12:51 pm Předmět: |
|
|
| PMKB5 napsal: | | Singly a dvojky sílu nebudujou , ale testujou. Soustřeď se na opakování po 5, ideální kompromis (síla+ svaly). Pro sílu dej delší pauzy, pro více svalů kratší pauzy, a více sérií. |
5 sérii po 1-2 opakování určitě nebude mít za efekt jenom to, že člověk předvedl výkon "xyz" Wattů a spálil "xyz" Joulů. To, že by tréninkový program postavený pouze na submaximální až maximální intenzitě, člověka za pár týdnů odpálil, je věc druhá, ale Tvé tvrzení je už ze samotné podstaty nelogické. _________________ "Ti, kteří si myslí, že nemají čas na tělesná cvičení, si budou muset dříve či později najít čas pro nemoc." Edward Stanley
|
|
| nahoru |
|
 |
daymoon
Moderátor

|
Zaslal: ne červen 21, 2015 1:31 pm Předmět: |
|
|
Já naopak plně souhlasím s Pavlem. Zvyšující se odzvedaná váha v pětkových sériích je možná nejlepším nástrojem pro budování síly. Pětkové série nesou navíc dostatečný tréninkový objem. _________________ Slunce je velký žlutý prášek od nebeských psychiatrů
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•` (¸.•` *daymoon*´¨)¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
|
|
| nahoru |
|
 |
Hulkie
|
Zaslal: ne červen 21, 2015 1:41 pm Předmět: |
|
|
Mně se naopak, třeba při tréninku od Ivanova, dvojky velmi osvědčily na sílu. Navíc ten trénink byl příjemně flákací. Jedničky nezpochybňuju, tam už je využitelnost horší.
Pět už je na mně dost vysoké číslo, takové počty jedu jenom na biceps a břicho:)
|
|
| nahoru |
|
 |
eSko
Naivka

|
Zaslal: ne červen 21, 2015 2:00 pm Předmět: |
|
|
| daymoon napsal: | | Já naopak plně souhlasím s Pavlem. Zvyšující se odzvedaná váha v pětkových sériích je možná nejlepším nástrojem pro budování síly. Pětkové série nesou navíc dostatečný tréninkový objem. |
Nezaměňovat nástroj s metodou, prosím. :) Jinak "možná nejlepší" by taky mohlo být několik sérií se supramaximální váhou pro negativní fázi pohybu. Těch metod je více... Záleží na konkrétním jedinci (jestli dělá taky k tomu další sporty, jak snáší jeho pohybový aparát vysoké váhy, regenerační podmínky atd.).
O objemu není diskuze, to máš pravdu, jen se snažím poukázat na to úvodní nelogické tvrzení. Navíc Pavel dále poukazuje na to, že "pětky" jsou kompromisem, takže hned si to úvodní tvrzení vlastně nepřímo vyvrátil. Podotýkám, že s "pětkami" pro kondičáka souhlasím. _________________ "Ti, kteří si myslí, že nemají čas na tělesná cvičení, si budou muset dříve či později najít čas pro nemoc." Edward Stanley
|
|
| nahoru |
|
 |
PMKB5

|
Zaslal: ne červen 21, 2015 2:23 pm Předmět: |
|
|
Samozřejmě, můžeme se bavit o specifických programech (singly alá Justa), cvicích (vzpěračské lifty, anebo i tlak ve stoje - ovšem pozor na to, jaký je tréninkový/týdenní/měsíční objem!), to však nic nemění na tom, že série po pěti v tréninku začátečníků/středně pokročilých jednoznačně vedou.
Anebo můžeme vše geekovsky zproblematizovat, jen pro účel akademické polemiky pro polemiku. _________________ Pavel Macek
|
|
| nahoru |
|
 |
CharlesWood
|
Zaslal: ne červen 21, 2015 9:25 pm Předmět: fgfwergre |
|
|
Ja osobne ted jedu takto ze si dam v pondeli 3x6 ve stredu 4x8 a v patek 5x10.......a nebo taky 8x4, 6x6, 4x8 .............
|
|
| nahoru |
|
 |
CIZO

|
Zaslal: ne červen 21, 2015 9:35 pm Předmět: |
|
|
Série po 5 opakováních na základních cvicích jsou super, ale třeba já osobně bych na nich tu opravdovou maximální sílu nevybudoval a musím je střídat právě se sériemi po 1 - 3 opakováních. Hodně záleží na tom, jak kdo umí vyladit nervový systém. _________________ "Excuses will only get you so far in life, you know? You could make excuses for everything - this hurts, that hurts... but it'll only get you so far.
Won't really get you anywhere with me."
Derek Poundstone
|
|
| nahoru |
|
 |
PMKB5

|
Zaslal: ne červen 21, 2015 9:57 pm Předmět: |
|
|
Jednou z nejjednodušších metod je 5 týdnů 5x5, 3 týdny 3x3, 2 týdny 2x2 - a končit cyklus ideálně dvojkou s bývalým 1MO.
Ergo, nikdo neříká jet jen pětky, ale - základ je základ, peaking je peaking. Nováček nepotřebuje peakovat, ale cvičit - a cvičit znamená objem. Navrhovaných 8 singlů je čurání do oceánu, a pokud by se blížili 1MO, lze na nich vydržet tak max dva týdny.
Nechápu, proč tolik lidí znovu vynalézá kolo - k dispozici je x zaručených a ověřených programů. _________________ Pavel Macek
|
|
| nahoru |
|
 |
Kemo70
|
Zaslal: ne červen 21, 2015 10:13 pm Předmět: |
|
|
Osobne uprednostnujem a dlhodobo vyuzivam skoro vo vsetkych svalovych partiach system 4 az 5 x 12 opakovani v jednom cviku. Naliatie krvy do svalu zacinam citit az od 7, 8 opakovania. Ale treba podotknut ze je to individualne a cvicenie je o experimentovani s cvikmi a naradiami
|
|
| nahoru |
|
 |
Royi

|
|
| nahoru |
|
 |
CIZO

|
Zaslal: po červen 22, 2015 10:51 am Předmět: |
|
|
Já bych to shrnul - trénovat neustále pouze 1 - 2 opakování moc nefunguje, nicméně pokud jde o budování maximální síly, je potřeba tyhle tréninky zařazovat. Ideální je střídat je s tréninkem, kde se pracuje se zátěží kolem 80% maxima v relativně velkém objemu. A ještě článek k tématu:
http://powerlifting.ronnie.cz/c-5448-tajemstvi-maximalni-sily-ii-tri-triky-pro-maximalni-silu.html _________________ "Excuses will only get you so far in life, you know? You could make excuses for everything - this hurts, that hurts... but it'll only get you so far.
Won't really get you anywhere with me."
Derek Poundstone
|
|
| nahoru |
|
 |
drlift_
|
Zaslal: po červen 22, 2015 11:56 am Předmět: |
|
|
| PMKB5 napsal: | | Singly a dvojky sílu nebudujou, ale testujou. Soustřeď se na opakování po 5, ideální kompromis (síla+ svaly). Pro sílu dej delší pauzy, pro více svalů kratší pauzy, a více sérií. |
S tim nesouhlasim. Zalezi na cviku, treba na mrtvolu jsou 2opx5s pro ziskani sily dobry a ucinny.
Oproti tomu vychvalovanych 5 opakovani mi v mrtvole nikdy nefungovalo a v podstate to byla jen ztrata casu a zbytecna drina...
|
|
| nahoru |
|
 |
PetkaB

|
Zaslal: po červen 22, 2015 12:26 pm Předmět: |
|
|
| drlift_ napsal: | | PMKB5 napsal: | | Singly a dvojky sílu nebudujou, ale testujou. Soustřeď se na opakování po 5, ideální kompromis (síla+ svaly). Pro sílu dej delší pauzy, pro více svalů kratší pauzy, a více sérií. |
S tim nesouhlasim. Zalezi na cviku, treba na mrtvolu jsou 2opx5s pro ziskani sily dobry a ucinny.
Oproti tomu vychvalovanych 5 opakovani mi v mrtvole nikdy nefungovalo a v podstate to byla jen ztrata casu a zbytecna drina... |
Martine, vůbec nikdy? Ani když jsi začínal cvičit? Jasně že lifter v přípravě na závody pojede asi trénink podobný, jako jsi jezdil ty, za předpokladu, že už má něco odcvičeno.
I když si myslím, že i v týhle fázi přípravy, pokud to není už vysloveně blízko závodům, mají občas pětky svoje místo (lehké dny).
Pořád se tu míchají dohromady programy pro přípravu závodníků a kondičního cvičence... _________________ Petra Bričová, KB5/ Funkční trénink Praha
|
|
| nahoru |
|
 |
drlift_
|
Zaslal: po červen 22, 2015 1:28 pm Předmět: |
|
|
| PetkaB napsal: |
Martine, vůbec nikdy? Ani když jsi začínal cvičit?
|
Kdyz jsem zacinal, delal jsem obvykle 2-4 opakovani (resp. se o ne pokousel :) ). Samozrejme jsem s opakovanimi experimentoval, zkousel vetsi pocty opakovani nebo naopak singly a musim rict, ze jak vyssi opakovani (5 a vic) tak singly mi nefungovaly. Navic mi prislo, ze u vyssich poctu opakovani je snazsi se zranit.
Mimo sezonu jsem casto mrtvolu ze zeme uplne vypustil a tahal treba jen ze spalku. Vyssi opakovani jsem ale nedelal.
V nekterych trenincich jsem i ty 5 delal, ale fakt si nemyslim, ze by mi to neco dalo. Treninky jsem se snazil prekopavat na trojky pozdeji na dvojky (trojky je totiz tezsi udychat :D ).
Jako ideal mi vychazeji u mrtvoly 2-3 opakovani. Pri tomhle poctu opakovani je clovek schopnej se poradne soustredit na techniku a zvedat vahy.
Chapu, ze pro zacatecnika, ktery bojuje s technikou, bude lepsi delat vic opakovani, ale duvod bych videl predevsim v tom, ze si techniku snaz zafixuje, diky tomu, ze tech tahu udela mnohem vic.
|
|
| nahoru |
|
 |
| |
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|