Trénink 6-7x týdně?

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Trénink 6-7x týdně?  Úvodní stránka -> Trénink -> Trénink 6-7x týdně?
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
matyx

PříspěvekZaslal: st červenec 29, 2015 3:19 pm    Předmět: Trénink 6-7x týdně? Odpovědět s citátem

Mám otázku ohledně frekvence tréninku (zátěžový, posilovna).

- Na jedné straně všude čtu poučku, že svaly regenerují až 48 hodin (dle typu a zátěže).
- Na druhé straně je obecně doporučený silový trénink jen 3x-4x týdně max., tzn. 3-4 dny v týdnu jsou zcela klidové na odpočinek.

A nějak tomu stále nerozumím. Pokud mám trénink rozdělený na 3 svalové sestavy/okruhy, pak přece ty, které zatěžuji první den, regenerují druhý a třetí, než je čtvrtý opět zatížím. Jinak řečeno, každý svalová skupina je zatěžována jednou za tři dny, a trénink sám o sobě trvá cca. 45 minut.

V čem je tedy problém při tomto přístupu. Je snad kromě samotné svalové regenerace ještě potřeba mít specificky odpočinkový čas navíc, kdy tělo nedělá vůbec nic?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Tom3

PříspěvekZaslal: st červenec 29, 2015 3:28 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Muzes cvicit treba 7x tydne dvoufazove, vse je to jen o regeneraci a rozvrhnuti treninku. Jestli na tom budes mit lepsi vysledky nez 3x tydne fullbody ti uz ale nereknu.
matyx

PříspěvekZaslal: st červenec 29, 2015 3:37 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Tom3 napsal:
Muzes cvicit treba 7x tydne dvoufazove, vse je to jen o regeneraci a rozvrhnuti treninku. Jestli na tom budes mit lepsi vysledky nez 3x tydne fullbody ti uz ale nereknu.

Díky za odpověď. Nejde mi ani tak o extra výsledky, nemířím na velké objemy, jde mi spíš o to se "vybít" při sedavém zaměstnání a vracím se zpátky po 3 letech odmlky od veškerého pohybu (rodinné povinnosti apod.).
Předtím jsem jel dost extrémně několik let, s kombinací 2x týdně posilovna (fullbody 4 série na cvik při 10 opakováních se středními váhami), 3x týdně 3km plavání, 5x týdně běh 15km, 2x týdně squash, 1x týdně florbal, 1x týdně plážový volejbal, sem tam kolo atp. Výsledek byla spíše subtilnější atletická postava, ne zrovna moc síla (např. bench max. kolem 120% vlastní váhy), ale neskutečná výbušnost a vytrvalost. Byl jsem téměř neutahatelný, stávalo se mi, že třeba po 1.5h plážového volejbalu naplno jsem se ještě přidal k partě na druhém kurtu, protože ta moje odpadla, že už nemůžou, a já měl pořád přebytek energie. Stravu jsem držel hlavně na zelenině a ovoci, s minimem pečiva a maso hlavně ryby, sem tam steak.

Jenže to bylo před 3 dětmi :-D ... teď tolik času nemám, ale zase hlava si o tu fyzickou zátěž říká denně, a jak si nenaložím, tak mám blbou náladu. Z časového hlediska mi ta posilovna vychází nejlíp, zničím se tam parádně a za hoďku jsem venku s úsměvem na tváři. Nerad bych si ale zadělal na průšvih, a to přetrénování čtu u silového tréninku téměř na každém kroku. Tak jsem se chtěl jen informovat, jestli tam není nějaký háček, o kterém netuším.
PMKB5

PříspěvekZaslal: st červenec 29, 2015 3:37 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Svalová regenerace je věc jedna, neuro druhá. Přidávat je jednoduché, každopádně tělo není lineární systém, 2x více tréninku neznamená 2x více síly/kondice/svalů. Lepších výsledků člověk často dosáhne tím, že cvičí méně, ale chytřeji.
matyx

PříspěvekZaslal: st červenec 29, 2015 3:39 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

PMKB5 napsal:
Svalová regenerace je věc jedna, neuro druhá. Přidávat je jednoduché, každopádně tělo není lineární systém, 2x více tréninku neznamená 2x více síly/kondice/svalů. Lepších výsledků člověk často dosáhne tím, že cvičí méně, ale chytřeji.

To chápu. Je ale silový trénink 7x týdně za hranicí, která už není efektivní, nebo je za hranicí, která škodí? Necvičím pro efekt "svalovce", ale proto, že mám po tom lepší náladu a lépe se cítím (což při sedavém zaměstnání dost nutně potřebuju).
Mablung

PříspěvekZaslal: st červenec 29, 2015 3:59 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

matyx napsal:
PMKB5 napsal:

To chápu. Je ale silový trénink 7x týdně za hranicí, která už není efektivní, nebo je za hranicí, která škodí? Necvičím pro efekt "svalovce", ale proto, že mám po tom lepší náladu a lépe se cítím (což při sedavém zaměstnání dost nutně potřebuju).

Pokud jsi takový jak popisuješ, tak si neškodíš. Nicméně, spíše než přetrénování bych se bál zranění. Takže, striktní technika a řádné rozcvičení.
Jinak, nepřemýšlel jsi, že by jsi se vybil spíše u nějakého bojového sportu? Box, kickbox, ...?
Nechceš to i střídat třeba s kolem (jezdit do/z práce) nebo bruslema, abys to měl pestřejší?
seeya

PříspěvekZaslal: st červenec 29, 2015 4:34 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Vobec to neni o tom kolko krat tyzdenne nieco cvicis ale o intenzite. Dvojkilometrovu prechdzku po nakupnom centre mozem absolvovat aj kazdy den trojfazovo, naproti tomu ked budes skusat kazdy tyzden max na mrtvole tak sa asi pretrenujes aj s treningom 1x za tyzden.
Jednoducho musis najst rovnovahu medzi intenzitou a frekvenciou
PMKB5

PříspěvekZaslal: st červenec 29, 2015 4:42 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

matyx napsal:
PMKB5 napsal:

Přijde na program - kupř. programy, které jedeme my, typu GTG s posilování s vlastní vahou S&S s kettlebell, nebo PTTP! s velkou činkou, se v poho dají jet de facto denně. Osobně bych si i tak nechal 1 den volno, což ovšem neznamená bez pohybu, jen "bez železa".
matyx

PříspěvekZaslal: st červenec 29, 2015 6:24 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Mablung napsal:

Pokud jsi takový jak popisuješ, tak si neškodíš. Nicméně, spíše než přetrénování bych se bál zranění. Takže, striktní technika a řádné rozcvičení.
Jinak, nepřemýšlel jsi, že by jsi se vybil spíše u nějakého bojového sportu? Box, kickbox, ...?
Nechceš to i střídat třeba s kolem (jezdit do/z práce) nebo bruslema, abys to měl pestřejší?

Na tom rozehřátí a protažení po cvičení rozhodně mám co zlepšovat, riziko úrazu jsem nějak úplně vypustil, takže díky ;-)

Ohledně dalších sportů. Beru to tak, že pokud chci zvítězit, nesmím bojovat na více frontách najednou. Po 3 letech naprosto zběsilé životosprávy toho mám dost co napravovat (např. (ne)kouření ), do toho náročná práce, rodina ... Takže zatím se držím jen té posilovny a každý den si tam vybíjím a zároveň dobíjím baterky.
Určitě chci časem přidat zase běh, ale už ne tolik jako dřív, a hlavně to plavání - dost mi to pomáhalo na záda a krční páteř. A ten bojový sport - ano, ten jednoznačně. Vybírám nějakou slušnou školu na thajský box, kde by mě to naučili tak, aby to bylo použitelné i v praxi při případné sebeobraně. Ale jak se říká - step-by-step, napřed hezky zpevnit a trochu nabrat sílu, úplně přestat kouřit, zapracovat na kondičce a pak šup na box :-)
matyx

PříspěvekZaslal: st červenec 29, 2015 6:25 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

PMKB5 napsal:
matyx napsal:
PMKB5 napsal:

Přijde na program - kupř. programy, které jedeme my, typu GTG s posilování s vlastní vahou S&S s kettlebell, nebo PTTP! s velkou činkou, se v poho dají jet de facto denně. Osobně bych si i tak nechal 1 den volno, což ovšem neznamená bez pohybu, jen "bez železa".

Díky za tip. "jeden den bez železa" zní rozumně. Udělám to tak, a zařadím tam pro začátek to plavání (rekreačním tempem).
Mablung

PříspěvekZaslal: st červenec 29, 2015 7:31 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

matyx napsal:

Na tom rozehřátí a protažení po cvičení rozhodně mám co zlepšovat, riziko úrazu jsem nějak úplně vypustil, takže díky ;-)

Ohledně dalších sportů. Beru to tak, že pokud chci zvítězit, nesmím bojovat na více frontách najednou. Po 3 letech naprosto zběsilé životosprávy toho mám dost co napravovat (např. (ne)kouření ), do toho náročná práce, rodina ... Takže zatím se držím jen té posilovny a každý den si tam vybíjím a zároveň dobíjím baterky.
Určitě chci časem přidat zase běh, ale už ne tolik jako dřív, a hlavně to plavání - dost mi to pomáhalo na záda a krční páteř. A ten bojový sport - ano, ten jednoznačně. Vybírám nějakou slušnou školu na thajský box, kde by mě to naučili tak, aby to bylo použitelné i v praxi při případné sebeobraně. Ale jak se říká - step-by-step, napřed hezky zpevnit a trochu nabrat sílu, úplně přestat kouřit, zapracovat na kondičce a pak šup na box :-)

Jestli máš možnost jezdit z/do práce na kole, vřele doporučuji. Najdi si kopeček a užij si :-)
Co se bojových sportů, co vím, polovina lidí tam chodí zhubnout, takže problémy s nedostatkem kondičky tam nehrozí. A pokud si nevybereš nějaké tupce, tak nejdříve zapracují na tvé připravenosti, než tě k něčemu pustí. Takže bych se neostýchal.
Plavání rozhodně. Ale když to tak čtu, tak je to podle mě všechno, do čeho by jsi se měl pouštět. Na víc ti nezbyde čas.
matyx

PříspěvekZaslal: st červenec 29, 2015 7:37 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Mablung napsal:

Jestli máš možnost jezdit z/do práce na kole, vřele doporučuji. Najdi si kopeček a užij si :-)
Co se bojových sportů, co vím, polovina lidí tam chodí zhubnout, takže problémy s nedostatkem kondičky tam nehrozí. A pokud si nevybereš nějaké tupce, tak nejdříve zapracují na tvé připravenosti, než tě k něčemu pustí. Takže bych se neostýchal.
Plavání rozhodně. Ale když to tak čtu, tak je to podle mě všechno, do čeho by jsi se měl pouštět. Na víc ti nezbyde čas.

Zvlášť "Na víc ti nezbyde čas" je trefný
Do práce bohužel dojíždím 2x50km, takže to k sezení v kanclu přidává sezení v autě a kolo je mimo hru (nejsem Armstrong ).

Co se týče bojových sportů ... já ale nemluvím o nějakém "fitboxu". Chci se skutečně a opravdu konečně naučit bojovému umění. A tam vnímám fyzičku jako předpoklad, a boj bude primárně s mojí hlavou. Jsem od mala spíš lekavý a z konfliktů mám strach. Tedy zatím jsem se vždy ubránil a útočníci dopadli buďto zle, nebo hodně zle, ale nebyl jsem to já, ale můj strach a prostý instinkt. A to je špatně a blbě se s tím spí. Takže to chci změnit.
Mablung

PříspěvekZaslal: st červenec 29, 2015 7:42 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

matyx napsal:
Mablung napsal:

Zvlášť "Na víc ti nezbyde čas" je trefný
Do práce bohužel dojíždím 2x50km, takže to k sezení v kanclu přidává sezení v autě a kolo je mimo hru (nejsem Armstrong ).

Co se týče bojových sportů ... já ale nemluvím o nějakém "fitboxu". Chci se skutečně a opravdu konečně naučit bojovému umění. A tam vnímám fyzičku jako předpoklad, a boj bude primárně s mojí hlavou. Jsem od mala spíš lekavý a z konfliktů mám strach. Tedy zatím jsem se vždy ubránil a útočníci dopadli buďto zle, nebo hodně zle, ale nebyl jsem to já, ale můj strach a prostý instinkt. A to je špatně a blbě se s tím spí. Takže to chci změnit.

Já také nemluvím o fitboxu. Já žádný podobný sport nedělám, informace mám z druhé ruky. Ale info, co mám, nemluví zrovna o tom, že by jim tam chodili fyzicky připravení lidé. Poptej se.
matyx

PříspěvekZaslal: st červenec 29, 2015 7:45 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Mablung napsal:

Já také nemluvím o fitboxu. Já žádný podobný sport nedělám, informace mám z druhé ruky. Ale info, co mám, nemluví zrovna o tom, že by jim tam chodili fyzicky připravení lidé. Poptej se.

Zkusím to, třeba si vážně poradí i s takovým špekem, který ze mě (zatím) je ;-). Díky za heads-up.
Akulla

PříspěvekZaslal: pá srpen 21, 2015 3:54 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

ja bych rekl , ze nejlepsi a nejefektivnejsi trenink je s frekvenci 6x tydne, kde si davas jeden den volno. Cvicis klasicky: treba ramena nohy, bicak kozy, triceps zada. Takhle procvicis vsechny partie 2x tydne.

Rychle na stránku:

Přejdi na: