|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
Thadeas
|
Zaslal: ne leden 10, 2016 7:21 pm Předmět: Běhání pro začátečníka |
|
|
Čau,v předešlé diskuzi jste mě teda přesvědčili,že je účinější běhat venku než na nějakém přístroji,k čemuž se teda přiznávám,že bych chtěl jít do toho,ale jelikož jsem trouba,tak budu potřebovat vědět jak s tím začít úplně,pod oknem máme nové hřiště,kde se dájí běhat kolečka,nebo stovkou,myslíte,že bych měl začít tam?Dále budu potřebovat kvalitní boty,jelikož mám jenom jedny kecky,které jsou staré a rozdrbané,asi nejspíš i stopky?
A pro mě to bude velmi těžké,jelikož jsem nikdy nějak neběhal,akorát před několika lety sem tam jezdil na kole,a právě mám problémy z dýcháním,tím že sem zlenivěl a do toho pálím jednu cigaretu za druhou,tak když jdu jenom do kopce pěšky do školy,tak se mi rychle rozproudí krevní tlak,hůře se mi dýchá a někdy mám až pocit,že každou chvíli mě popadne ifarkt,je to vážně nepříjemné,je mi líto,že to se mnou muselo zajít až tak daleko,v 19 letech a už takové problémy,ale uznávám,že si za to mohu sám.Potřebuju schodit 20 kg,minimálně,jelikož už nevážím těch 96,ale teď se držte,ale rovných 100 a je to se mnou čím dál horší,s během chci začít ještě v zimě.Dále chci ZMĚNIT ÚPLNĚ KOMPLETNĚ CELOU stravu,celou jí předělat,protože jím,jenom to co si můžeme dovolit.Asi tak všechno co jsem potřeboval napsat. _________________ vv
|
|
| nahoru |
|
 |
| |  |
mikimajky
|
Zaslal: po leden 11, 2016 7:46 am Předmět: Beh |
|
|
Ahoj.
Tak boty kvalitné sa hodia vždy ,ale mám skúsenosť že v botách od známej značky sa mi behalo rovnako ako v botách z Lidlu. A vydržali ešte menej tie značkové ako Lidl. Aj teraz mám doma 2 z Lidlu a Jedny Nike na beh. Cena je neporovnatelná.
Namiesto stopiek by si si mal kúpiť merač tepu. Ten Kúpiš tiež od 15€ do cca500€ :D.
Behať na chudnutie iba podla tepovej frekvencie. článkov nájdeš dosť . Stačí pozreť bežecké portály.
Ja z mojou nadváhou "behám teraz štýlom že idem rýchlou chôdzou a ked mi tep dovolí pobehnem. Niekedy je to iba pár metrov a zasa kráčam. A to som ešte pred dvoma rokmi behal polmaratony:D Nie súťažne ale 20 km som odbehol iba tak v sobotu ráno.
Začať musíš postupne.
Ten tep je asi najdoležitejší . Postupne ako pojde kondička hore a váha dolu sa ti bude dať behať viac, dalej a rýchlejšie.
Pri behu namáhaš aj iné svaly ako v posilke. Alebu skús začaitky na bicylki to mi tiež svojho času pomohlo a postupne som sa rozbehal.
Inak ja tiež po dvojročnej pauze začíanm cvičiť a behať tak ak budeš mať chuť zistiť niečo kľudne sa spýatj.
|
|
| nahoru |
|
 |
mikimajky
|
Zaslal: po leden 11, 2016 7:59 am Předmět: beh |
|
|
A ešte som zabudol. +- to je alfa omega. Zo začatku si zapisuj a váž stravu.
Lebo platí že koľko energie zožereš tak o niečo viac musíš minúť aby si schudol. Teda +- . Musíš byť stále trochu v mínuse. Inak to jednoducho nejde :D
|
|
| nahoru |
|
 |
sk
|
Zaslal: po leden 11, 2016 8:40 am Předmět: |
|
|
no jestli je pravda co pises jak jsi na tom s kondici, tak to behani bych nevidel jako aktualitu, ale spis rychlou chuzi par km obden
|
|
| nahoru |
|
 |
toupa
|
Zaslal: po leden 11, 2016 8:57 am Předmět: |
|
|
Ahoj,
chtěl jsem špatnou správu dát na konec, ale dám ji na začátek:
Pokud si už běhat nezačal, tak asi ani nezačneš nebo u toho nevydržíš. Ne, že by to po 11.1.2016 už nešlo, ale pokud se rozhodneš se sebou něco začít dělat, tak není správná cesta jít na forum a ptát se, jak máš začít. Správná cesta je začít a ptát se, jestli to děláš dobře (můj názor). Děláš to pro sebe, ty musíš chtít a hlavně ty v tom musíš vidět smysl. Doufám, že ses teď nenas*ral a že mě vyvedeš z omylu tím, že v budoucnu napíšeš, jak si pokročil.
K věci:
Začal bych tím, že ti tady asi neporadíme úplně vše, co se běhu týče, takže samostudium (a to v podstatě nekonečné, stejně jako u všeho) je z tvé strany nutné. Podle mě je dobrým zdrojem (i když jsou ty stránky zasekané) běžecká škola Miloše Škorpila. Lepším zdrojem se samozřejmě trenér. Špatným zdrojem je dle mého názoru Rungo.cz - články mi příjdou hodně komerční.
Rozhodně se nevydávej na ten svůj okruh a neběh tam stovky. Jestli neběháš, tak se zadýcháš a přestane tě to bavit. Najdi si nějkaou delší HEZKOU trasu, třeba v lese, okolo přehrady, řeky, v parku a tu si zkus proběhnout. Cílem není se zničit, takže běž pomalu, když se hodně zadýcháš (tak si to za prvné už posr*al, ale ...), tak nezastavuj, ale přejdi do chůze. Choď na svižné dlouhé procházky. Jde o to si to nezprotivit, protože ze začátku, pokud nemáš nějaké zdravotní problémy a vydržíš, tak by zlepšení (fyzické kondice, né redukce hmotnosti, to záleží na jiných věcech) mělo přijít rychle. Pokud máš chytrý telefon a někoho, kdo má hrudní tepový pás, tak si ho puč a uvidíš, že do aerobního pásma, se dostaneš už při opravdu pomalém běhu.
Pokud tě pomalý běh nebaví a spíš by tě motivovalo se zlepšovat i v tom běhu, tak si najdi trasu 5km (opět nějakou hezkou) a třeba 1x týdně si ji proběhni na čas. Ale zase to nesmíš přepálit, nestyď se přejít do chůze. Soupeříš sám se sebou, takže ego stranou. Kromě toho ale platí pořád ty dlouhé procházky, dlouhé pomalé běhy.
Strava:
Tisíc lidí, tisíc názorů. Mě osobně právě motivovalo zlepšování se v tom běhu (lepší čas), takže úprava stravy na zdravější přišla automaticky, protože jsem věřil a ověřil si, že zdravější jídlo = lepší čas na 5km. Když ti někdo napíše jídelníček, tak ho stejně nebudeš dodržovat (nic proti tobě, stejně tak já nebo 95% lidí), protože jak si napsal, nevíme, co doma máte, co jste doma zvyklí jíst, co máš řád. Nad jídelníčkem se zkus zamyslet sám a poskládat si ho z dostupných a tobě chutných surovin. Klidně ho sem napiš.
Boty: Opět tisíc názorů - respektive pouze dva - buď, že se vyplatí si koupit drahé a kvalitní boty nebo že úplně stačí boty z lidlu, že na tom nezáleží.
b]Disclaimer:[/b] Je to jen na tobě - je to tvoje zdraví, tvoje zodpovědnost, ty víš, jestli tě při pohybu něco bolí - pokud tě nic nebolí, ty by ses měl nechat vyšetřit, aby ti odborník, řekl, jestli můžeš běhat.
Můj názor : Asi se vyplatí zajít si do specializované prodejny a nechat se otestovat a poradit si jakou botu si vybrat. Nepředpokládal bych hned, že tě budou chtít natáhnout, aby vydělali (možné to je, ale tak dejme jim šanci, přeci jenom reputace je jen jedna), ale ta cena bude prostě v řádu tisíců korun. Pokud nechceš podstupovat tohle, tak si kup pohodlné běžecké boty z lidlu - 100 Kg je dost, ale mohly by to pár měsíců vydržet - je ale potřeba bedlivě sledovat, které části těla tě po běhu bolí - jestli tě tělo bolí zdravě nebo není něco v pořádku - podle toho upravit techniku běhu či případě po konzultaci boty.
Už začínám plácat, tak raději skončím, hodně štěstí :-)
|
|
| nahoru |
|
 |
Thadeas
|
Zaslal: po leden 11, 2016 4:03 pm Předmět: |
|
|
Začnu teda s tím rychlím chozením,jinak v našem okolí znám jenom jednu stezku a ta má asi tak 2 km. _________________ vv
|
|
| nahoru |
|
 |
Krokodyll
|
Zaslal: po leden 11, 2016 5:16 pm Předmět: |
|
|
Z behu si pri takove vaze odrovnas kolena. Beh se strasne precenuje, dneska to je nejaka nova moda behat klidne po meste.  Me se nejvic osvedcil rotoped, nezatezuje tolik kolena, vydrzis dele, muzes to delat bez ohledu na pocasi, nemusis resit boty, prevlikani na ven atd. Proste si pustis nejaky film, serial a slapes. K tomu posilka, uprava stravy a jde to samo a v pohode.
|
|
| nahoru |
|
 |
mikimajky
|
Zaslal: po leden 11, 2016 6:21 pm Předmět: Chodza |
|
|
Tak ak začneš chôdzou pokial nemáš merač tepu tak choď tak rýchlo aby si sa dokázal rozprávať. Ak dokážeš plynulo hovoriť je to ok. AK nie spomaľ.
A neboj sa toho nie je to žiadna veda.
JA som síce behával aj pri 115 , ale každý sme iní a neodporúčajú to pri nadváhe.
Chôdzou nič nepokazíš. Aj rotoped je fajn .J eto v podstate to isté čo chôdza ,ale mňa to moc nebavilo . Možno tá telka pomôže. Mne tam bolo hodinu dlho.
Radšej preto idem von.
|
|
| nahoru |
|
 |
Maerlyn0

|
|
| nahoru |
|
 |
numi
|
Zaslal: po leden 11, 2016 7:40 pm Předmět: |
|
|
| Krokodyll napsal: | Z behu si pri takove vaze odrovnas kolena. Beh se strasne precenuje, dneska to je nejaka nova moda behat klidne po meste. Me se nejvic osvedcil rotoped, nezatezuje tolik kolena, vydrzis dele, muzes to delat bez ohledu na pocasi, nemusis resit boty, prevlikani na ven atd. Proste si pustis nejaky film, serial a slapes. K tomu posilka, uprava stravy a jde to samo a v pohode. | .
Pokud zacne hodne opatrne a s dostatecne kvalitni obuvi, tak bych se toho behani az tak nebal.. Ohledne rotopedu, ja sem celkem nadsenej cyklista (loni cca 22k km na silnici), ale sednout v zime na trenazer a fakt hodinu/ hodinu a pul intenzivne slapat, to je podle me to nejhorsi zlo a chce to hodne vule- kdyz muzu, mnohem radsi vybehnu ven.. S upravou stravy samo souhlas tam bych v tomto pripade uplne zacal
|
|
| nahoru |
|
 |
Bombay

|
Zaslal: po leden 11, 2016 8:08 pm Předmět: |
|
|
Tak si to shrneme.
Silný kuřák s nadváhou chce začít běhat.
Jí jen tolik, co si může dovolit. Takže chápu-li to dobře, asi nemá na rozhazování. A vy mu radíte koupi rotopedu (tj. +/- 7000 Kč).
Když už teda jsem lapen, tak i moje tipy.
1) kašli na sportester a podobné nesmysly
2) začni chodit, chodit, chodit. Svižnou chůzí, do schodů, i když máte výtah. A zkus si třeba jedny schody/jedno patro snožmo vyskákat.
3) občas si klidně zaběhni. Pokud nechceš chodit na tu 2km stezku, dej si výzvu. Každý den si dej kolečko na tom oválu u baráku. Jen jedno kolečko, ne víc a každý den. A měř si čas, klidně na mobilu. Dokážeš se třeba každý třetí den posunout v čase dál?
Prostě úvod máš ve stylu "já chci, ale vlastně nevím jak a moc ani nemůžu, tak vlastně chci tak trochu míň, vlastně chci vůbec něco?"
Neboli z našich výše uvedených rad si vyber, co se ti zdá dobré a po měsíci se ozvi, jak to s tebou vypadá. _________________ Symobolika je jejich reč, prave proto ze to nikoho nezajima
|
|
| nahoru |
|
 |
Barbar Conan

|
Zaslal: st leden 13, 2016 4:07 pm Předmět: |
|
|
Přesně tak, chůze je nejlepší kardio vůbec, můžeš ho dělat 7x týdně a na regeneraci má (když už) pozitivní vliv.
Nejlépe ráno nalačno před snídaní hodinka ve svižným tempu (tak abys to udýchal samozřejmě :D). Nakopne tě to na zbytek dne a vyčistíš si hlavu. Ze začátku asi spíš pomaleji, ale postupně by se to chtělo dostat tak na 6-7km/h. Klidně každý den, chození narozdíl od běhání nemá negativní vlivy ani při vysoké frekvenci. Běhat nemusíš vůbec, i když je to pro hubnutí samozřejmě o něco efektivnější.
|
|
| nahoru |
|
 |
petrseky
|
Zaslal: st leden 13, 2016 5:33 pm Předmět: |
|
|
radši začni tou chůzí. taky sem tak zacinal. A nedám dopustit na nordic walking. Hrozně mě to chytlo a za shozeni mých nadbytečných 50ti kilecek vděčím nejvíc právě chůzi s klackama.
|
|
| nahoru |
|
 |
Jezabelka

|
Zaslal: čt leden 14, 2016 2:36 pm Předmět: |
|
|
Petrseky: jaké hole doporučuješ na chůzi? Chci si co nejdříve koupit, ale netuším jaké a na co se zaměřit.
|
|
| nahoru |
|
 |
Jezabelka

|
Zaslal: čt leden 14, 2016 2:38 pm Předmět: Re: Běhání pro začátečníka |
|
|
[quote="Thadeas"] Doporučuji koupit spíše koloběžku pro dospělé. kamarádka takhle shodila a ještě si upravila záda a kyčle.
|
|
| nahoru |
|
 |
| |
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|