|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
Wojtkingson

|
Zaslal: út únor 02, 2016 10:45 pm Předmět: Sacharidy vs cukry |
|
|
Mám menší dotaz, snažím se držet stravu atd a všiml jsem si na kalorických tabulkách, že na mě vyskočilo okno, kde je rozepsán denní příjem sacharidů a cukrů (převážně z ovoce). V mém případě je to cca 5:1 Sacharidy vs cukry, nicméně u přítelkyně to je 2:1. Může to být nějaký problém, že velká část denního příjmu sacharidů je tvořena cukry (převážně z ovoce)?
Jaký je rozdíl, přijmuli sacharid z vloček nebo cukr z ovoce? A jaký by měl být ideální poměr? Nepředpokládám, že ovoce je škodlivé... _________________ The pain you feel today will be the strength you feel tomorrow
|
|
| nahoru |
|
 |
| |  |
Endo
|
Zaslal: st únor 03, 2016 7:47 am Předmět: |
|
|
Podľa mňa ak splní denný príjem kalórii, tak v tom problém nebude. Niesom síce žiadny odborník na výživu ale aj komplexné sacharidy sa v tele musia najskôr rozštiepiť na jednoduché až tak ich telo využije. Takže rozdiel by mal byť hlavne v rýchlosti trávenia, teda výške glykemického indexu a následnému rýchlejšiemu/pomalšiemu zvýšeniu inzulínu. A ak to nerobí problém jej, že nepociťuje pri takomto príjme väčší hlad tak je to OK.
Ten ideálny pomer by ale zaujímal aj mňa. Otvoril som svoje kalorické tabuľky a ja tam mám v bežný tréningový deň pomer 9:1.
|
|
| nahoru |
|
 |
Makuška

|
Zaslal: st únor 03, 2016 8:38 am Předmět: |
|
|
Mě vychází 3:1 v tréninkové dny a 6:1 v netréninkové dny (sacharidy vs. cukry) a to já osobně ovoce téměř nejím. Jak jsem zjistila i v cottage sýru je skoro 7g cukru, v rajčatech jsou cukry.... člověk se tomu asi úplně nevyhne.
Rozdíl v sacharidu z vloček a v cukru z ovoce je polysacharid vs. monosacharid a tím v délce trávení jak psal Endo. Z ovoce je zkrátka rychlá energie a doplnění jednoduchých sacharidů - viz např. banán těsně před tréninkem, z vloček je to pomalá energie trávená dlouho bez pocitu hladu.
Nicméně pro fundovanou odpověď bych se obrátila na odborníka ... eSko by nám to laikům vysvětlil určo nejlíp. Taky by mě ten ideální poměr zajímal.
|
|
| nahoru |
|
 |
Wojtkingson

|
Zaslal: st únor 03, 2016 7:24 pm Předmět: |
|
|
Tak jsem našel nějakou odpověď na stránkách ronnie
http://kulturistika.ronnie.cz/c-9155-vyziva-v-jeji-jednoduchosti-sacharidy-ii.html
| citace: |
Pokud vezmeme například paní středního věku, která má sedavé zaměstnání 8 hodin denně, intenzivní fyzický pohyb je u ní vídán spíše svátečně a hlavní zálibou je venčení jejího psa, měla by svůj příjem sacharidů soustředit hlavně na polysacharidy a zeleninu. V číslech můžeme říct, že stravu těchto lidí by měly z 80 % tvořit polysacharidy a zbytek cukry jednodušší, pocházející hlavně z ovoce. Tento fakt by měla respektovat celá snáze přibírající část populace nebo lidé, kteří nemají z nějakého zdravotního důvodu dostatek pohybu. Vrcholoví sportovci a těžce přibírající lidé si mohou dovolit zařadit i více jednodušších cukrů, hlavně po intenzivním výkonu, kdy je potřeba doplnit glykogenové zásoby v těle. Samozřejmě bude rozdíl, když přijde domů zničený kulturista a bude potřebovat opravit všechny svalové tkáně
|
| citace: |
Výjimkou je například doba snídaně, kdy si člověk může dovolit zařadit ke komplexním sacharidům (ty by měly tvořit většinu snídaně) i sacharidy jednodušší ve formě ovoce či mléčných výrobků. Další výjimkou, jak už jsem zmínil, je potréninková doba. Pokud se člověk snaží přibrat, určitě musí co nejrychleji doplnit glykogenové zásoby rychlými cukry, případně doplňky výživy. Jestli se člověk snaží jen o udržení hmotnosti, postačí ovoce
| _________________ The pain you feel today will be the strength you feel tomorrow
|
|
| nahoru |
|
 |
Makuška

|
|
| nahoru |
|
 |
Wojtkingson

|
Zaslal: st únor 03, 2016 8:35 pm Předmět: |
|
|
Já taky, mě by zajímalo, jestli je problém jen s tím, že má pak člověk hlad nebo jsou ty rychlý sacharidy méně využitelný, když vlítnou do krve najednou. _________________ The pain you feel today will be the strength you feel tomorrow
|
|
| nahoru |
|
 |
Makuška

|
Zaslal: st únor 03, 2016 8:56 pm Předmět: |
|
|
Mě by zase zajímalo, co by mělo platit pro člověka, který intenzivně trénuje, ale přibrat hmotu nechce??? Nicméně nechce ztratit ani tu stávající??? Tak co po tréninku??? Monosacharidy - polysacharidy - žádné sacharidy nebo jen v suplementech????
|
|
| nahoru |
|
 |
vlkisekk
|
Zaslal: st únor 03, 2016 10:42 pm Předmět: |
|
|
Tak ovoce ma ve vetsine pripadu nizky GI, ktery je zapricinen vlakninou, ktera je v ovoci zastoupena, tudiz zvednuti hladiny cukru v krvi by nemelo byt tak razantni, navic casto se ji ovoce spolu s dalsi potravinou, ktera vstrebatelnost taky ovlivni, navic neznam moc lidi, kteti by pribrali po ovoci. Problematicka je sacharoza, se kterou telo neumi moc pracovat a riziko tvoreni tukovych zadob je zde vyssi. Horni hranice by mela byt 30-50 gr. Nejvetsi problem je pak glukozo-fruktozovy sirup , ktery ma prokazatelne nejvetsi vliv na epidemii obezity. Drzel bych se skrobu , ovoce a zeleniny. Lzicka mefu nebo cukru na doslazeni taky nikoho nezabije.
|
|
| nahoru |
|
 |
vlkisekk
|
Zaslal: st únor 03, 2016 10:46 pm Předmět: |
|
|
| Makuška napsal: | Mě by zase zajímalo, co by mělo platit pro člověka, který intenzivně trénuje, ale přibrat hmotu nechce??? Nicméně nechce ztratit ani tu stávající??? Tak co po tréninku??? Monosacharidy - polysacharidy - žádné sacharidy nebo jen v suplementech???? |
Resil bych to kouskem ovoce, nejakym s vetsim zastoupenim glukozy, treba zralym bananem, po treninku vzdy sacharidy s troskou bilkovin, ale nic se nestane, kdyz nebudou, rust svalu po radnem stimulu zacina po nekolika hodinach, urcite ne 10 minut po treninku.
|
|
| nahoru |
|
 |
Makuška

|
|
| nahoru |
|
 |
Blackoff

|
Zaslal: čt únor 04, 2016 12:44 pm Předmět: |
|
|
Dotaz... kde jste to na těch kalorických tabulkách našli? _________________ 180/80
|
|
| nahoru |
|
 |
Pr!nc
|
Zaslal: čt únor 04, 2016 2:33 pm Předmět: |
|
|
| vlkisekk napsal: | | Tak ovoce ma ve vetsine pripadu nizky GI, ktery je zapricinen vlakninou, ktera je v ovoci zastoupena, tudiz zvednuti hladiny cukru v krvi by nemelo byt tak razantni, navic casto se ji ovoce spolu s dalsi potravinou, ktera vstrebatelnost taky ovlivni, navic neznam moc lidi, kteti by pribrali po ovoci. Problematicka je sacharoza, se kterou telo neumi moc pracovat a riziko tvoreni tukovych zadob je zde vyssi. Horni hranice by mela byt 30-50 gr. Nejvetsi problem je pak glukozo-fruktozovy sirup , ktery ma prokazatelne nejvetsi vliv na epidemii obezity. Drzel bych se skrobu , ovoce a zeleniny. Lzicka mefu nebo cukru na doslazeni taky nikoho nezabije. |
Jaký je rozdíl mezi sacharózou a glukozo-fruktózovým sirupem?
|
|
| nahoru |
|
 |
Makuška

|
Zaslal: čt únor 04, 2016 3:47 pm Předmět: |
|
|
| Blackoff napsal: | | Dotaz... kde jste to na těch kalorických tabulkách našli? |
Když si najedeš na konkrétní den na svůj jídelníček (ideálně den, když máš snězeno všechno tj. zpětně), tak nad tím soupisem jídel, co jsi snědl je tlačítko DDD a to když odklikneš, tak se ti otevře ta tabulka a v té jsou napsané sacharidy a z toho cukry.
|
|
| nahoru |
|
 |
Blackoff

|
Zaslal: čt únor 04, 2016 4:04 pm Předmět: |
|
|
Ajó, děkuju. Po deseti minutách klikání jsem usoudil, že bude rychlejší, když se zeptám
Včera to bylo 513g sacharidů, z toho 178 cukry. Docela porce, ale banánů a medu se nevzdám _________________ 180/80
|
|
| nahoru |
|
 |
vlkisekk
|
Zaslal: čt únor 04, 2016 7:37 pm Předmět: |
|
|
| Pr!nc napsal: | | vlkisekk napsal: | | Tak ovoce ma ve vetsine pripadu nizky GI, ktery je zapricinen vlakninou, ktera je v ovoci zastoupena, tudiz zvednuti hladiny cukru v krvi by nemelo byt tak razantni, navic casto se ji ovoce spolu s dalsi potravinou, ktera vstrebatelnost taky ovlivni, navic neznam moc lidi, kteti by pribrali po ovoci. Problematicka je sacharoza, se kterou telo neumi moc pracovat a riziko tvoreni tukovych zadob je zde vyssi. Horni hranice by mela byt 30-50 gr. Nejvetsi problem je pak glukozo-fruktozovy sirup , ktery ma prokazatelne nejvetsi vliv na epidemii obezity. Drzel bych se skrobu , ovoce a zeleniny. Lzicka mefu nebo cukru na doslazeni taky nikoho nezabije. |
Jaký je rozdíl mezi sacharózou a glukozo-fruktózovým sirupem? |
V gl-fr sirupu by mel byt vezsi podil fruktozy, ktera je problematicka a tukotvorna, oproti jedne molekule v cukru, ale pokud mas jine informace, rad se priucim, prece jen vyzivu studujes.
|
|
| nahoru |
|
 |
| |
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|