Učení cizím řečem

Jdi na stránku 1, 2, 3  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Učení cizím řečem  Úvodní stránka -> Ostatní -> Učení cizím řečem
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bombay

PříspěvekZaslal: so únor 06, 2016 3:56 pm    Předmět: Učení cizím řečem Odpovědět s citátem

Čau.
Rád bych si doplnil vzdělání o cizí jazyk. Konkrétně zvažuji italštinu či španělštinu. Italština vede, ačkoliv pro španělštinu mluví větší použitelnost a navíc kurzy s rodilou mluvčí v našem městě.
Italština je méně praktická a nemá mě ji kdo učit - musel bych to zvládat samostudiem. Ale prostě líbí se mi mnohem víc, mám k ní vztah a proto si myslím, že tato motivace bude hnací motor.

Nechci se jazyk učit na 100%, nepotřebuji jej k práci. Prostě pro začátek pár frází, pochopit větnou stavbu, pochopit systém, být schopen pochopit psaný text a zvládnout základní konverzaci. Je to možné v rámci samostudia? Jak se vlastně dnes "samostuduje"? Jsou nějaké internetové kurzy?
Uvědomuji si, že v 35 letech už to do hlavy tak snadno nepůjde, že oproti osobnímu kontaktu s lektorem bude samostudium "číst-poslechnout mp3" dost náročné na motivaci, ale chci to zkusit.

Nějaké tipy, zkušenosti, rady?

Naposledy upravil Bombay dne so únor 06, 2016 7:26 pm, celkově upraveno 2 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
pavouk

PříspěvekZaslal: so únor 06, 2016 4:36 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

samostudium je nejhorší možná varianta, jak se naučit jazyk
když máš možnost kurzů s rodilou mluvčí, tak neřeš samostudium
a pokuc cvičíš, tak budeš často unaven, o to těžší bude najít motivaci
Mablung

PříspěvekZaslal: so únor 06, 2016 4:38 pm    Předmět: Re: Učení cizým řečem Odpovědět s citátem

Bombay napsal:
Čau.
Rád bych si doplnil vzdělání o cizí jazyk. Konkrétně zvažuji italštinu či španělštinu. Italština vede, ačkoliv pro španělštinu mluví větší použitelnost a navíc kurzy s rodilou mluvčí v našem městě.
Italština je méně praktická a nemá mě ji kdo učit - musel bych to zvládat samostudiem. Ale prostě líbí se mi mnohem víc, mám k ní vztah a proto si myslím, že tato motivace bude hnací motor.

Nechci se jazyk učit na 100%, nepotřebuji jej k práci. Prostě pro začátek pár frází, pochopit větnou stavbu, pochopit systém, být schopen pochopit psaný text a zvládnout základní konverzaci. Je to možné v rámci samostudia? Jak se vlastně dnes "samostuduje"? Jsou nějaké internetové kurzy?
Uvědomuji si, že v 35 letech už to do hlavy tak snadno nepůjde, že oproti osobnímu kontaktu s lektorem bude samostudium "číst-poslechnout mp3" dost náročné na motivaci, ale chci to zkusit.

Nějaké tipy, zkušenosti, rady?

Zkoušel jsem se zhruba 3/4 roku učit sám španělsky, z učebnice španělsky pro samouky. Naučil jsem se relativně dost slovíček, jenže gramatika byla mizerná (část jsem pochopil špatně, část vůbec), výslovnost k ničemu a motivace šla do háje. Takže jsem si najmul učitele a hned to šlo lépe.
Pokud budeš pilný (a o tom pochybuji. Většina lidí dojede na motivaci), naučíš se sám číst a psát, základy gramatiky, nějaký poslech, ale nebudeš schopen mluvit. Respektive, nebudeš schopen reagovat při rozmluvě a tvá výslovnost bude katastrofální A nejhorší je, že si tu blbou výslovnost zafixuješ.
Souča

PříspěvekZaslal: so únor 06, 2016 5:11 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

doporučuju duolingo.com, je to asi nejpříznivější a nejpopulárnější cesta, jak se sám naučit aspoň trochu jazyk a zdaleka tam není jen italština či španělština :)
Bombay

PříspěvekZaslal: so únor 06, 2016 6:08 pm    Předmět: Re: Učení cizým řečem Odpovědět s citátem

Mablung napsal:

Pokud budeš pilný (a o tom pochybuji. Většina lidí dojede na motivaci)

S tímhle počítám jako s největším rizikem. No uvidíme, španělština mě totiž láká podstatně méně.
ygg

PříspěvekZaslal: so únor 06, 2016 6:22 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Já tedy nejsem žádný lumen, ale úplný blb přece jen také ne, a samostudiem jsem se kdysi zkoušel učit tu germánskou hatmatilku .... děs, běs, otřes, hrůza.
Samostudium je fajn doplněk, je to fajn pro někoho, kdo má nějaké rozumné základy, pro začátečníka je to s výjimkou skutečných jooo nadaných výjimek cesta do pekla. Pokud tedy neznáš velmi dobře nějaký příbuzný jazyk. A nevím jak na tom jsi třeba s latinou:-).
Dnes mohou být řešením nějaká internetové kurzy a podobně, ale s tím nemám zkušenost.

EDIT ... jsem to možná blbě pochopil, ale pokud jsou u vás kurzy italštiny, jen ne s rodilým mluvčím, tak bych se toho rozhodně jako začátečník nebál, v této fázi možná spíše naopak.
Hulkie

PříspěvekZaslal: so únor 06, 2016 6:32 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

začal bych s českou gramatikou, tam by se dalo ještě hodně zapracovat, soudě dle názvu topicu.
Solferino

PříspěvekZaslal: so únor 06, 2016 6:32 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Skoro se mi chce říct, jestli by nebylo lepší se napřed naučit pořádně česky, když vidím to "cizým", ale nejsem žádnej grammar nazi, že Já se už nějaký čas učím norštinu při cestách autem, ale není to ono. I když to je kvalitní kurs, chce to při poslechu mít tu psanou předlohu před sebou a zároveň pokud možno i psát to, co člověk slyší. Pokud se člověk dokope věnovat tomu půl hodiny denně, dá se udělat slušný výsledek. Ale samozřejmě kontakt s realitou a rodilými mluvčími je pak vždycky šok i pro nejnadanějšího samouka
Hulkie

PříspěvekZaslal: so únor 06, 2016 6:34 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

a jinak k věci, jsou lidé, kteří mají extrémní vůli a dokážou se přinutit k takovým věcem, ale já k ním nepatřím, a něco mi říká, že ani ty ne.
Bombay

PříspěvekZaslal: so únor 06, 2016 7:14 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Ygg: nene, právě že tu není lautr nic, v celém zlínském kraji ani prd (edit: Zlín ano, ale nereálné časově)

Hulkie: nandal jsi mi to, jsi macho! Chyba mi došla až po založení a nedalo se s tím nic dělat.

Hulkie: to nikdo nerozporuje, mluvil jsem o tom již dříve

Naposledy upravil Bombay dne so únor 06, 2016 7:18 pm, celkově upraveno 1 krát
Grimley

PříspěvekZaslal: so únor 06, 2016 7:16 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Bombay napsal:
Ygg: nene, právě že tu není lautr nic, v celém zlínském kraji ani prd

Hulkie: nandal jsi mi to, jsi macho! Chyba mi došla až po založení a nedalo se s tím nic dělat.

Když zedituješ první příspevěk, měl by jít zeditovat i název ne?:))
Hulkie

PříspěvekZaslal: so únor 06, 2016 7:24 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Bombay napsal:
Ygg: nene, právě že tu není lautr nic, v celém zlínském kraji ani prd (edit: Zlín ano, ale nereálné časově)

já tě neznám, ale něco mi říká, že takovéhle snahy jsou naprosto nereálné. i když už pouhá snaha něco udělat se cení. jen vím, jak jsem línej já...
a Solferino to napsal totéž:)

dal jsem si do google obrázky "macho" a řekl bych, že tenhle mně vystihuje nejlíp
Bombay

PříspěvekZaslal: so únor 06, 2016 7:27 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Grimley napsal:

Když zedituješ první příspevěk, měl by jít zeditovat i název ne?:))

Mablung

PříspěvekZaslal: so únor 06, 2016 7:33 pm    Předmět: Re: Učení cizím řečem Odpovědět s citátem

Jinak, nechtěl bych, aby to vyznělo, že tě odrazuji. Pokud jezdíš sockou, můžeš krásně využít čas v autobuse či vlaku k učení se slovíček. Když se budeš učit sám, sice tvé mluvené znalosti budou stát za hovno, ale můžeš dojet na úroveň, kdy si budeš číst italské knížky.
Navíc, učení cizích jazyků, i kdyby jsi si zapamatoval prd, je vynikající trénink pro mozek. Jeden z nejlepších.
ygg

PříspěvekZaslal: so únor 06, 2016 7:33 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Ještě dotaz ... jak často můžeš/chceš/budeš k těm talošům jezdit?

Pokud v zimě na lyže ... i když v tom bejvalém Rakousku je ta italština trochu svá ... a aspoň ještě jednou v létě (moře) nebo během roku (památky, víno, jídlo), tak tam nějaká zpětná vazba (korekce nej naučených prasáren:-) k samostudiu bude a má to šanci. Pokud jednou za 2-3 roky na týden, tak bych to fakt viděl bledě.

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Učení cizím řečem Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Rychle na stránku:

Přejdi na: