Zaslal: ne únor 28, 2016 4:53 pm Předmět: Bolest zad po mrtvém tahu
Ahoj, jsem absolutní začátečník a tak mám hodně otázek, které mne napadají. Do posilovny chodím od poloviny prosince, od konce ledna s trenérem. V pátek jsem asi nějak nebyl ve formě a moc mi to nešlo na mrtvém tahu. Přiznám se, že od začátku jsem se s tím cvikem nějak nesžil. V tom základním postoji si připadám tak nějak našponovaný a vyhovuje mi mít nohy blíž u sebe než je ten široký postoj. Nějak jsem neměl energii od země vystřelit a párkrát jsem se dole i zastavil a skoro tu činku znova nezvedl. Myslím asi ve 3. sérii jsem měl breakpoint - cítil jsem jak se mi při zdvihnutí něco nafouklou v třísle a pak jsem to místo měl ještě asi půlhodiny horké. Nic mě nebolelo, ale trénink jsme skončili. Druhý den a i dneska mě stále bolí záda v bederní oblasti - hlavně při sedání, zvedání se ze židle, postele, shýbání se. Je to docela krutá bolest, ale věřím, že by mohla v pár dnech odeznít. Jen nevím, co to znamená pro můj trénink. A ta věc v třísle mne mate ještě víc, nevím zda se mi tam něco stalo nebo jen natáhlo. ... Co jsem tak googlil, vyčetl jsem, že mrtvý tah není vhodný pro začátečníky ... tak jsem z toho zmatený, trenér zase říká, že ten cvik nemá náhradu a že je do silového tréninku vhodný.
V třísle to může bejt kýla a v zádech vyhřezlá plotýnka, i když to bys asi nedošel ani dom :) ... na mrtvol se vykašli a na trenéra tuplem :) Nejdřív se zpevni a pak vymejšlej mrtvoly :) ve zkratce
Ano, taky si myslím, že v třísle to bude kýla.. O trenérovi tahle situace taky něco vypovídá. Po tak krátké době tréninku bys měl jet mrtvý tah (pokud vůbec) pořád ještě hodně lehce a soustředit se na správnou techniku.. Pokud budeš mít to štěstí a všechny tyhle bolesti opravdu odezní samy od sebe, měl bys na mrtvole hodně ubrat a zaměřit se na celkové zpevnění středu těla, vybudovat si nějaký základ pro silový trénink. Jasně že je MT nenahraditelný cvik v silovém tréninku, ale nemůžeš se učit sprinty, když ještě neumíš pořádně chodit :) Ale já nejsem trenér, to je jen osobní názor..
_________________ Instagram: @bench_creep
Stolt fortid, stor fremtid
Zaslal: st duben 20, 2016 8:49 pm Předmět: Re: Bolest zad po mrtvém tahu
ch.lamb napsal:
Ahoj, jsem absolutní začátečník a tak mám hodně otázek, které mne napadají. Do posilovny chodím od poloviny prosince, od konce ledna s trenérem. V pátek jsem asi nějak nebyl ve formě a moc mi to nešlo na mrtvém tahu. Přiznám se, že od začátku jsem se s tím cvikem nějak nesžil. V tom základním postoji si připadám tak nějak našponovaný a vyhovuje mi mít nohy blíž u sebe než je ten široký postoj. Nějak jsem neměl energii od země vystřelit a párkrát jsem se dole i zastavil a skoro tu činku znova nezvedl. Myslím asi ve 3. sérii jsem měl breakpoint - cítil jsem jak se mi při zdvihnutí něco nafouklou v třísle a pak jsem to místo měl ještě asi půlhodiny horké. Nic mě nebolelo, ale trénink jsme skončili. Druhý den a i dneska mě stále bolí záda v bederní oblasti - hlavně při sedání, zvedání se ze židle, postele, shýbání se. Je to docela krutá bolest, ale věřím, že by mohla v pár dnech odeznít. Jen nevím, co to znamená pro můj trénink. A ta věc v třísle mne mate ještě víc, nevím zda se mi tam něco stalo nebo jen natáhlo. ... Co jsem tak googlil, vyčetl jsem, že mrtvý tah není vhodný pro začátečníky ... tak jsem z toho zmatený, trenér zase říká, že ten cvik nemá náhradu a že je do silového tréninku vhodný.
Mrtvý tah úplně vypust, je to o plotynky.. jsou jine, lepsi cviky, kterymi jde mrtvy tah vic nez dobre substitovat. Porad se s trenerem.
Mrtvý tah je úplně super cvik, kterej se nedá jiným nahradit. Jen je potřeba se to naučit.
Když jsem se asi tři roky zpátky bavil jen tak lehce o možné přípravě (mé) s jedním profíkem u nás (seznámili jsme se přes kolegu) a došla řeč na mrtvý tah...tak mi řekl, že mrtvý tah cvičil naposledy, když teprve cvičit začínal a to jen krátce (záda má jak letiště). Ona spousta cviku je podle mě dost přeceňována...
Mrtvý tah je úplně super cvik, kterej se nedá jiným nahradit. Jen je potřeba se to naučit.
Když jsem se asi tři roky zpátky bavil jen tak lehce o možné přípravě (mé) s jedním profíkem u nás (seznámili jsme se přes kolegu) a došla řeč na mrtvý tah...tak mi řekl, že mrtvý tah cvičil naposledy, když teprve cvičit začínal a to jen krátce (záda má jak letiště). Ona spousta cviku je podle mě dost přeceňována...
Bez mrtvého tahu se dá v pohodě obejít, ale rozhodně to není přeceňovanej cvik a cvičit by se měl, pokud není překážkou zdravotní problém, nebo averze vůči němu.
Úplně mě překvapuje jak se rozchází názory lidí na mrtvý tahy. Nevidím důvod, proč by absolutní začátečník nemohl cvičit mrtvý tah? Srovnání s chozením a sprintem mě přijde poněkud scestné. Při kontrole trenéra (který je bůhvíjaký) je to v pořádku. Já bych tě klidně mrtvý tah nechal cvičit hned ze stratu. Klidně při prvním vstupu do posilovny bych tě nechal dřepovat (třeba jen s tyčí) a dělat mrtvé tahy (třeba jen s 50kg). Ale musel bych vidět každé tvoje opakování.
Zkus se zeptat nějakých powerlifterů nebo jiných trenérů, jestli děláš něco špatně.
Napřed ale zajdi k doktorovi, abys neměl něco s plotýnkama.
Ale:
On 16 January 1993 Jón Páll Sigmarsson suffered a cardiac arrest. He was deadlifting in his gym, the Gym 80 in Iceland when the cardiac arrest occurred, caused, it is thought, by a traumatic aortic rupture which was related to a weakened heart, a problem that was known to exist in his family.
Každopádne ale tiež nevidím dôvod, aby zdravý človek nerobil deadlift s primeranou váhou. Je to úplne normálny cvik ako všetky ostatné.
_________________ Voda je mokrá, nebe je modrý a ženský mají tajemství. Koho to sere?
Dave1913: Protože začátečník nemá kolikrát ještě ani nijak vybudovaný střed těla, neumí se pořádně zpevnit, teprve se o svém těle učí kde jaký sval má použít a jak. O to pak samozřejmě bolí víc ty svaly, které to odnesou.
Nemyslím si, že by to byly vyhřezlé plotýnky, pokud ti ta bolest vyloženě nervově nestřílí např. do nohy. Budou to jen hodně namožený vzpřimovače, jak není tělo zvyklé. Co mě spíš děsí, je ta tříselná kýla. Tvůj trenér musí být vážně blbec.
Zda mrtvý tah ano nebo ne. Za současných podmínek a za současného trenéra, ne. Mrtvý tah je vážně super cvik, ale bez něj ani neumřeš ani nezchudneš. Soustřeď se na celkové zpevnění těla a na techniku. Pak uvidíš.
_________________ Říkal tu někdo profesionální jedlík?!
Poslouchej predevsim svoje tělo a pokud ti říká tohle mi nedělá dobre, tak to proste NEDELEJ! Nejhorší je nechat si radit od zdegenorovanych lidi na tomhle fóru, který by ordinovali drep a mrtvý tah i na problémy s erekci...
_________________ Nevěřte lidem, co nejí celá vajíčka a nepijí alkohol.
Bez mrtvého tahu se dá v pohodě obejít, ale rozhodně to není přeceňovanej cvik a cvičit by se měl, pokud není překážkou zdravotní problém, nebo averze vůči němu.
Přeceňovaný (nejen DL) ve smyslu, že většina lidí tvrdí ostatním, že bez toho či onoho cviku to prostě nejde... Takové tvrzení je prostě debili*a.
To je zase diskuze, obejít se dá jakejkoliv cvik přece
I začátečník snad ale dokáže poznat, jestli má záda při tahání rovně nebo dělá kočičí hřbet, však si to zkus bez zátěže.
Pokud sis tam naložil hned 100kg, tak seš blbec a máš poučení pro příště. Pokud si tam měl málo, tak by to zas tělo mělo vydržet snad v jakkoliv špatné pozici, takže hádám spíš možnost A.
Já cvičím doma, trenéra jsem nikdy neměl a mrtvej tah je asi jedinej cvik u kterýho jsem si jistej, že ho dělám dobře
_________________ "Každá válka je válkou občanskou, neboť všichni muži jsou si bratry."
Jn, profíci na kůře si můžou dovolit říct, že je přeceňovanej
Jinak neznám komplexnější, účinější cvik, a že není vhodnej pro začátečníky, on je někdo nutí to dělat se 100 kg?
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru