Nechat nebo sjednotit ?

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Nechat nebo sjednotit ?  Úvodní stránka -> Trénink -> Nechat nebo sjednotit ?
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
MartinMBK

PříspěvekZaslal: út duben 26, 2016 5:24 pm    Předmět: Nechat nebo sjednotit ? Odpovědět s citátem

Zdravím, potřebuji poradit, jestli to, co dělám má smysl, nejdříve Vás však uvedu do situace, co jsem zač. Jsem kombinace nerda a sídlištního povaleče, od 14 let do 26 let jsem kouřil, jsou to dva roky, co jsem přestal. V životě jsem nedělal žádný sport, kromě občasného ježdění na kole v dětství. Poslední rok jsem zase začal zase jezdit na kole. Měřím 178 cm, vážím 82 kg, tlustej nejsem, ale mám trochu břicho. Letos jsem začal cvičit, dva měsíce jsem dělal trénink celého těla, který maj v místní posilovně připravený pro nováčky, chodil jsem tak 2x týdně a k tomu jsem doma 2x týdně cvičil břicho a extenze (břicho a extenze jsem v posilovně nedělal). Přijde mi zbytečný kvůli tomuhle chodit do posilovny, když to můžu dělat doma. Teď jsem se trošku rozhejbal a přešel jsem na dělený trénink. Pokud práce dovolí, tak chodím 3x týdně (PO, ČT, SO) a mám to rozdělené na dva tréninky viz níže a snažím se krom toho 2x týdně udělat břicho a extenze. Neznám názvy všech strojů, takže některé cviky popíši :)

Trénink 1 - nohy + záda + případný triceps
8-10 minut kolo na rozehřátí
Stroj na lýtka ve stoje
Předkopávání
Zakopávání
Legpress
Shyby širokým úchopem na stroji s dopomocí
Horní kladka před hlavu
Veslování dolní kladka
Jednoručky v předklonu s oporou o lavičku
Tricepsové stahování horní kladky
Jednoručka za hlavou v sedě (zvedání tricepsem)
Triceps - kliky na bradlech s dopomocí

Trénik 2 - Prsa + ramena + biceps + triceps
8-10 minut kolo na rozehřátí
Benchpress
Tlaky s jednoručkami vleže
Peck-deck
Ramena - tlaky na stroji
Upažování vsedě
Biceps - zvedání jednoruček vsedě
Biceps - lavice
Tricepsové stahování horní kladky
Jednoručka za hlavou v sedě (zvedání tricepsem)
Triceps - kliky na bradlech s dopomocí

Trénink "doma" - břicho + extenze
Extenze na šikmé lavici
Pak cvik, kdy si lehnu na břicho, zvednu hrudník od podložky, nohy nechám v klidu na zemi a natáhnu před sebe ruce, ve kterých držím zhruba na šířku ramen ručník, který přitahuji k tělu
Lehy-sedy, nohy přitom nezapřené
Sklapovačky
Metronony

Většinu cviků jedu 3 x 10, nohy 3 x 12-15, triceps kliky 3 x dokud to jde :)
Cíle: zbavit se břicha, nabrat sílu a svalovou hmotu.
Zajímá mě, jestli je lepší to jet takhle navíckrát nebo to sjednotit - tréninky v posilovně mi totiž trvají okolo 80 minut, přičemž mi někdo říkal, že cvičit by se déle nemělo... Trénink doma zabere asi 45 minut. Hlavně trénink 1 mi pak dává dost zabrat, takže si nedokážu úplně přestavit, že bych tam dodal ještě něco dalšího, abych se zbavil třeba domácího tréninku břicha, který je pro mě taky dost těžký. Krom toho vím, že záda a břicho mám nejslabší, proto se to snažím aspoň částečně trénovat i doma. Má to smysl takhle cvičit nebo bych to měl nějak zredukovat a ujednotit? Je to 5 (občas 4) dny v týdnu cvičení, tak abych to nějak zbytečně nepřeháněl a měl jsem čas regenerovat atp. Předejdu otázkám typu proč neděláš goodmornigs, dřepy, mrtvý tah - to jsou pro mě pokročilé cviky, kterých se trochu bojím - myslím si, že mám zatím slabý střed těla na to, abych si hodil za krk činku a šel s tím něco dělat. Stravu jsem samozřejmě také upravil.

Za případné rady velmi děkuji a prosím pokud možno omezit kulturistikou hantýrku a zkratky, abych nemusel každé druhé slovo házet do googlu :) Hledal jsem, ale třeba ne dostatečně, tak pokud už tu někdo něco takového řešil, tak prosím o link do SZ a klidně tento topic smažte.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Ikee

PříspěvekZaslal: út duben 26, 2016 7:14 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Ahoj, nejsem vylozene odbornik, tak jen par pripominek za sebe. Pokud cvicis takhle chvilku, tak bych ti spis doporucila si trenink rozdelit na vrsek, spodek a pak pripadne cele telo nebo protahovani a nejake kardio, pripadne ten trenink doma (stred tela, bricho..).

Dale, kdyz uz mas trenink, vzdy zacinej tim nejvetsim svalem a nejtezsim/komplexnim cvikem. Cili vrsek zacinej predevsim cviky na zada a prsa, az pak prejdi k ramenum a nakonec treba ruce. U spodku opet zacinej tezsima komplexnima cvikama (drepy, vypady..), pak dej treba stroje na dojeti a lytka nakonec.

U cviku mne 3 serie prijdou vseobecne malo. Zkus min. 4 a pohybuj se v rozmezi 8-12 opakovani, dle svych moznosti a narocnosti cviku.

Ale hlavne, usporadej si to tak, at te cviceni bavi. Mas pravdu s tim, ze mrtve tahy apod.ti nikam neutecou.

Tak zdar a silu!
Sarkafarka

PříspěvekZaslal: st duben 27, 2016 6:49 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Nj, jenže dřepy a mrtvoly jsou ty nejzákladnější a nejúčinnější cviky právě pro nabrání síly a hmoty, o které se ti jedná... A nejsou o nic pokročilejší, než benchpress... Možná by bylo nejlepší dát nějakou tu kačku místnímu trenérovi (pokud není tak za někým někam vycestovat), protože tím ve finále uspoříš za zbytečné permice do posilky...
sk

PříspěvekZaslal: st duben 27, 2016 7:57 am    Předmět: Odpovědět s citátem

vim, ze to nechces slyset, ale pokud nezaradis drepy a nejlepe i mrtvoly, tak porad budes sam sebe okradat o velkou cast zlepseni...nejen ze to jsou nejlepsi cviky na silu a nabrani hmoty, ale take na posileni stredu tela

drepy a mrtvoly bez opasku posili tvoje bricho (a cely stred tela) mnohem vic, nez tvoje 40min domaci cviceni

Navic ucit se tyhle zakladni cviky s malou vahou je idealni...proc cekat a ucit se techniku ve chvili kdy udrepnu 100kg kdyz to same muzu delat nyni se 60kg a bude to pro me mit zaroven i prinos. Ve chvili kdy udrepnu 100 a kvuli nauceni techniky si na cinku nalozim polovinu, tak ten prinos pro me moc velky nebude...A u mrtvoly je to snad jeste dulezitejsi.

edit: nemluve o tom, ze zacatecnik je u techniky drepu nejcasteji limitovany kloubni pohyblivosti kotniku a kycli, pripadne neprotazenym lytkovym svalem a tam na zlepseni zadne super vahy nepotrebujes, spise naopak.
Ikee

PříspěvekZaslal: st duben 27, 2016 8:25 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Vazneni, jedna se o kluka, ktery v zivote necvicil a az ted se zacina nejakym zpusobem hybat a nema ani zakladni poneti o cviceni, skladbe cviku apod. Tedy pokud doporucujete drepy a mrtve tahy, ano, jsou to skutecne zakladni a prospesne cviky, ale jen pod prisnym vedenim trenera nebo nekoho, kdo ohlida techniku. Nez delat tyhle cviky a spatne, tak radsi vubec.
flink

PříspěvekZaslal: st duben 27, 2016 8:34 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Ikee napsal:
Vazneni, jedna se o kluka, ktery v zivote necvicil a az ted se zacina nejakym zpusobem hybat a nema ani zakladni poneti o cviceni, skladbe cviku apod. Tedy pokud doporucujete drepy a mrtve tahy, ano, jsou to skutecne zakladni a prospesne cviky, ale jen pod prisnym vedenim trenera nebo nekoho, kdo ohlida techniku. Nez delat tyhle cviky a spatne, tak radsi vubec.

Naprostý souhlas, než si vyrábět problémy do budoucna a připravit se o možnost dlouhodobého cvičení díky tomu, že není zvládnutá technika, raději ať zkouší na jednoduchých a jednodušších variantách. Postupně, pokud bude mít v sobě dostatek vůle, se propracuje i ke technicky složitějším cvikům a dá je. Jen to nepůjde tak rychle, jak by bylo v případě vedení zkušenným a zdatným borcem.
sk

PříspěvekZaslal: st duben 27, 2016 8:54 am    Předmět: Odpovědět s citátem

je prece jedno jak dlouho cvici...stejne ten cvik na zacatku umet nebude

kdyz bude 5 roku tahat kladku, tak se pak nepostavi ke stojanu a neudela perfektni drep nebo mrtvolu. Jedine co se stane bude to, ze si tam nalozi vetsi vahu - prece jen i po 5 letech tahani kladky trochu zesili a spatnou technikou se rozbije.

navic tyhle cviky se zbytecne demonizuji...vsadim se, ze kazdy kdo se zranil u mrtvoly moc dobre vedel, ze uz -10kg predtim to tahal nic moc spravne, ale na ten posledni pokus si tam i tak jeste pridal...

takze najit si dobre fitko kde lidi pouzivaji drepovaci klec i na drepy a ne jen na bicak, pozadat nejakeho zkuseneho typka at ukaze a vysvetli zaklad...kazdy to rad udela...a zacit. Klidne bez osy, pak s prazdnou atd...ale hlavne zacit. To same s mrtvolou.

edit: nehlede na to, ze stejne dobre si spatnou technikou muze odrovnat ramena u BP, lokty u klikovani na bradlech a kolena u legpressu...
MartinMBK

PříspěvekZaslal: st duben 27, 2016 10:26 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Děkuji za různé názory. Dává mi smysl si to nechat na později, ale zároveň rozumím argumentům, že začátečník u daného cviku budu, dokud s ním nezačnu. Jsem na vážkách, všichni máte rozumné argumenty. Možná by opravdu nebyla špatná varianta si promluvit s někým zkušeným, kdo mi to ukáže a vysvětlí mi techniku, popřípadě trenér, který mi pomůže komplet s celým tréninkem a správnou technikou cviků..
Mablung

PříspěvekZaslal: st duben 27, 2016 12:05 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

sk napsal:

navic tyhle cviky se zbytecne demonizuji...vsadim se, ze kazdy kdo se zranil u mrtvoly moc dobre vedel, ze uz -10kg predtim to tahal nic moc spravne, ale na ten posledni pokus si tam i tak jeste pridal...

Tady s tebou nesouhlasím. Když jsem si natáhnul vazy ve spodních zádech u mrtvoly (naštěstí nic vážného), pak jsme techniku konzultoval s fyzioterapeutem. Říkal mi, že vše správně, krom osudného momentu, kdy v jedné fázi pohybu vyboulím spodní záda. A to prostě nezpozoruješ bez vnějšího dohledu.
Peter Ustinov

PříspěvekZaslal: st duben 27, 2016 12:43 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

v tom pripade neni kriticky cvik, ale vaha
takze zdravej chlap (80 kilo) muze bez vetsich prolemu delat desitky serii treba s padesatkou, aby si ulozil techniku do pameti, a tyden po tydnu pridavat
(pokud zacne na 10x5x50, druhy tyden 10x5x55... tak je teprve za nejakych 7 tydnu na svoji vaze, a klidne muze zase sundat, zacit na 10x5x60 a o sedm tydnu pozdeji skoncit na deseti seriich s devadesati, a za dalsich sedm stejnym postupem na metraku....21 tydnu by mu na to stacit mohlo)
Ikee

PříspěvekZaslal: st duben 27, 2016 12:56 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Ach jo, kluci..kdybyste videli, co ja obden v posilovne. Takove kocici hrbety u mrtvol, kolena do x u drepu v predklonu. Ne, to neni o vaze, ale samotnem provedeni. Tedy budu se opakovat, ale pokud umi, okej. Ale pokud neumi, at se to uci pod zkusenym zrakem. At se nauci nejdriv do cviku spravne poskladat, zapojit stred tela a pak ta vaha je asi to posledni.
Mablung

PříspěvekZaslal: st duben 27, 2016 1:00 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Peter Ustinov napsal:
v tom pripade neni kriticky cvik, ale vaha
takze zdravej chlap (80 kilo) muze bez vetsich prolemu delat desitky serii treba s padesatkou, aby si ulozil techniku do pameti, a tyden po tydnu pridavat
(pokud zacne na 10x5x50, druhy tyden 10x5x55... tak je teprve za nejakych 7 tydnu na svoji vaze, a klidne muze zase sundat, zacit na 10x5x60 a o sedm tydnu pozdeji skoncit na deseti seriich s devadesati, a za dalsich sedm stejnym postupem na metraku....21 tydnu by mu na to stacit mohlo)

Teorie dobrá, v praxi to narazí buď na to, že lidi nejsou trpělivý a nebo na to, že to, co si myslí, že umí, mají tendenci flákat. Stačí se mi podívat do zrcadla, abych věděl, kde bude problém
bolgi

PříspěvekZaslal: st duben 27, 2016 2:20 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Ako ma vyzerat spravna mrtvola, alebo drep si vies pozriet na nete na nespocetne strankach, rovnako na youtube su tralaliony videi, kde sa to vysvetluje. Jasne, ze kazdy tam bude tvrdit trosku nieco ine, lebo kazdy ma ine pakove pomery, ale treba sa vzdelavat, skusat na sebe a pri dodrzani zakladnych principov sa s malou vahou nemozes zranit. Jasne, ze ked clovek nema zvladnutu techniku a prepali to tak je problem, ale to uz je jeho problem.
Maerlyn0

PříspěvekZaslal: st duben 27, 2016 2:55 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Já se teda nepovažuju zrovna za posilovacího talenta, ale podívat se YT a následně cvičit mrtvolu před zrcadlem není zase takovej výkon...

Rychle na stránku:

Přejdi na: