Zaslal: so únor 25, 2012 8:19 am Předmět: Re: Technika bench-pressu
Sinky napsal:
Mablung napsal:
Sinky napsal:
Zdravím, potřeboval bych poradit ohledně správné techniky benchpressu. Snažím se vše provádět tak, jak se jen můžu dočíst, tj. spouštět činku na bradavky, nedělat prudké pohyby, nechat si podávat činku ze stojanů, úchop o něco širší než ramena.. Ale stále mi tento cvik nestimuluje prsní sval, pouze přichází bolest ramen. Může mi někdo prosím poradit v čem dělám chybu? Předem díky :)
Video by asi nebylo od věci.
Pokud si necháváš podávat činku ze stojanů, tak si buď super borec zvedající šílené váhy a nebo plejtváš něčí čas. V klidu si jí vyndej sám sám.
Existuje velké množství drah, hodně možností jak naklopit lokty. Hodně možností do jaké míry mostovat. Bude to asi na tobě aby jsi si vyzkoušel jestli ti vyhovuje šikmá dráha kdy ti jde činka z bradavek nad hlavu a nebo přímá kdy je činka stále nad bravkami. Ty si musíš vyzkoušet jestli ti vyhovují lokty dále a nebo blíže u těla (lokty blíže u těla mají lidé které z benche bolí ramena (ne svaly, ale klouby)). Ty si musíš říci jestli mostovat a pokud ano, nakolik se prohnout. Jinými slovy, vyzkoušej si co ti vyhovuje. Neexistuje jedna jediná správná technika benche.
Takže se tím musím prokousat... Jen jsem myslel, že jsou nějaký hrubý chyby, který lidi často dělaj... Každopádně díky za snahu :-)
původně jsem to jezdil jen nad bradavkami a ještě níž... po nějáký době mě z toho začala bolet ramena, tak jsem změnil dráhu pohybu za šikmou (od bradavek kousek pod ramena) a je to v pohodě :)
Hodně se mi zdá že mi pomohlo, jestli už to neděláš, stáhnout při tom lopatky k sobě, taky jsem předtim cejtil víc ramena. Tu dráhu pohybu jak už tu někdo psal bych taky vyzkoušel podle toho jaká ti bude vyhovovat, taky jsem si našel svojí co mi vyhovuje a tý se držim
Ahoj,
nejsem žádný profesionál, jen napíšu svou zkušenost.
Měl jsem podobný problém, došlo to tak daleko, že jsem skončil na ortopedii se zánětem v obou ramenech.
Podle doktora byl problém přetažení. V rameni končí úpon bicepsu, jeho nadměrné zatěžování, ve spolupráci se špatnou technikou benče...a byl problém na světě.
Pomohlo mi snížit váhy a pilovat techniku, dřepy, mrtvý tah, a bench press od powerlifterů. je spousta detailů na které se nezaměříš, protože tě to ani nenapdne.
A od tý doby mám klid.
mě osobně nejvíce vyhovuje širší uchop činky už jen z toho důvodu že čím menší uchop tak pracuje více svalů najednou obzvlášť triceps,zkus širší uchop činky a jet na dolů na prsa.
Doporučuju před benchem zařadit několik kvalitních širokých kliků, technických a pomalých až k zemi (pokud máte držáky na kliky, tak jsou ideální protože si pak podložíš nohy a můžeš jít o dost níž čímž procvičíš prsní svaly o dost víc).
Dále pak je třeba hlídat si polohu loktů, vypnutou hruď a pár dalších drobností.
Ideál by bylo video od tebe s jednou serií benche.
ps. také mi dost pomáha první serie s osou, kde si hlídám jak polohu rukou, dráhu pohybu, tak vše a snažím se to držet abych se donutil pak dělat totéž s vahou.
ps2. a je dobré hodit ego stranou a raději trénovat s menší vahou, kterou zvládneš technicky, než pérovat vší silou o 5-10kg víc jenom, abys to zvednul a kočka před tebou na steperu měla krásnej pohled na človíčka co mu za chvíli exploduje hlava .)
tzn. menší váha, dobře technicky provedená > než větší váha na hovno technicky provedená
_________________ Bolest je jen psychická záležitost.
teda dneska jsem poprvý v životě cvičil s řetězy, kdy jsem si na každou stranu osy dal poloviční závaží a na okraje právě řetězy.... musím říct, že úplně paráda, čím víc jsem tlačil činku nahoru, tím víc se řetězy postupně zvedaly ze země, tzn. váha činky byla těžší... nemohl jsem se nabažit, za 40-50 minut jsem odjel kolem 20 sérií a úplná paráda..
tak dneska jsem pochopil smysl dávat nohy při benchi na lavičku..... naštěstí jsem se rozcvičoval jen s volnou osou, když mi jedno hovado hodilo na palec 10 kg kotouč...
Mě by zajímalo, jak moc by člověk měl nebo neměl vytáčet lokty. Je to hodně individuální, ale nějakej společnej jmenovatel tam určitě bude.
Mně to operovaný rameno dělá u benche dost problémy, a je dost málo způsobů, jak se vyhnout bolesti - pořád s tím ještě experimentuju, a pořád jsem nenašel takovou techniku, která by to eliminovala.
Lokty vytáčím spíš víc od těla, ale nejsem si jistej jestli poloha kdy jsou ruce k tělu v pravým úhlu už není moc, jestli takhle už někde nevzniká moc velká páka, která by případně mohla něco podělat.
Další problém (teda pro mě, opět vzhledem k ramenu) je dráha pohybu - v zásadě si myslím, že by to měla být kolmice, nebo hodně mírnej "záklon", ale ne naopak. Párkrát mi to ujelo tak, že jsem měl v horní poloze ruce v mírným náklonu směrem k nohám, a to teda na ramena moc příjemný nebylo.
Může se mi k tomu někdo zběžně vyjádřit?
Řekl bych, že hrozně záleží na individuální biomechanice; já se nesnažím ruce nikam cpát, hlídám si polohu těla, ramena, lopatky, ale nad loktama ani úchopem nepřemýšlím, ty vyplynou z té polohy samy. Pohyb nahoře začíná zhruba na úrovni klíčních kostí, dole pokládám nad bradavky, takže to není kolmo nahoru, ale spíš takový oblouček; lokty mívám kousek pod osou, to znamená od ramen trochu dolů. Nejsem nějak hrozně prohnutej v zádech, zadek mám samozřejmě na lavičce, ale většinu váhy mám při benči na lopatkách.
Dobrej, chtěl bych se zeptat, jaká je ideální poloha nohou při benchpressu? Někdo cvičí s nohama na zemi, mě ideálně vyhovuje mít nohy na lavičce v tureckým sedu....
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru