Ranní hmotnost- jak to s ní je?

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Ranní hmotnost- jak to s ní je?  Úvodní stránka -> Začátečníci -> Ranní hmotnost- jak to s ní je?
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
19losos94

PříspěvekZaslal: ne září 11, 2016 7:48 am    Předmět: Ranní hmotnost- jak to s ní je? Odpovědět s citátem

Čus. Měl bych na vás jeden dotaz. Je to možná hloupy dotaz, no zajíma mě to, jak to tedy je. Tak pokud se najde někdo kdo by mi dal odpověd, budu rád.

Co ovlivňuje ranní hmotnost člověka?

Zkouším si to v poslední době sledovat a vážit se každé ráno na lačno po ranní hygieně. A přestože v tréninkové dny dny jdu skoro vždy stejné jídlo ve stejném množství (pitný režim taky podobný), ranní váha skáče. Nebo po rest day, kdy mám ještě o nějakých 200-300kcal méně (sach. cca 1/2 jako v den tréninku) je někdy ranní váha ještě vyšší než po tréninkovém dnu.
Jako bývalý tlouštík promně bylo kdysi číslo na váza "posvátne" a bohužel něco z toho se zachovalo i dodnes. A i když vím, že když váha ze dne na den vyskočí o 0,5kg tak to neznamená že jsem přibral za den 0,5kg ... proto odpověď na tuto otázku by mi mohla pomoci odpoutat se konečně od čísl, urovnat si to v hlavě a sledovat především zrcadlo.

Dik.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ryvaru

PříspěvekZaslal: ne září 11, 2016 7:54 am    Předmět: Odpovědět s citátem

ráno to bývá právě tak nějak nejpřesnější, nejvíc to skáče přes den...

a skáče to podle toho jak se člověk zrovna nají/vyprázdní (obsah střev) a hlavně na množství vody v těle, po tréninku to může být třeba nižší i menším množstvím glykogenu ve svalech

nějaký desitiny kg moc neřeš, to bude skákat vždycky... hlavní je kam to jde z dlouhobějšího hlediska
pilarius

PříspěvekZaslal: ne září 11, 2016 8:07 am    Předmět: Odpovědět s citátem

V podstatě ti to všechno napsal ryvaru. Máš víceméně fuk, kdy se vážíš, ale chce to vážit se dlouhodobě vždy ve stejnou denní fázi a sledovat trend toho, co ti váha ukazuje. Ráno to máš obecně nejlepší, protože tělo mělo čas zpracovat si vodu a živiny bez toho, aniž bys mu v tu dobu podstrkoval další. (Mimo jiné se za noc hodně vody vydýchá a vypotí.) Já se třeba naopak vážím večer před spaním, protože vím, že bych na to ráno zapomínal. Jelikož nedržím nějakou přesnou dietu a vážím se večer, není pro mě neobvyklý ani dvoukilový výkyv a je v pořádku, pokud se během 2-3 dní srovná.
19losos94

PříspěvekZaslal: ne září 11, 2016 11:25 am    Předmět: Odpovědět s citátem

ryvaru napsal:
ráno to bývá právě tak nějak nejpřesnější, nejvíc to skáče přes den...

a skáče to podle toho jak se člověk zrovna nají/vyprázdní (obsah střev) a hlavně na množství vody v těle, po tréninku to může být třeba nižší i menším množstvím glykogenu ve svalech

nějaký desitiny kg moc neřeš, to bude skákat vždycky... hlavní je kam to jde z dlouhobějšího hlediska

Jo přes den to skáče podle plnosti střev, atd. No mě spíš zajímají výkyvy ranní váhy. Uvedu to na konkrétním příkladu:
Pátek (WK) - xxxx kcal
Sobota (RD) - váha na lačno: XY kg
                  - strava: o 250-300 kcal méně než v pátek
Nedele- váha na lačno: XY + 0,4kg
Pozn .: - pitný režim cca stejny v obě dny, v sobotu možná i o něco méně vzhledem k tomu, že nebyl trénink
- Poslední jídlo ve stejný čas
- Vážení v obě dny po vyprázdnění v cca stejnou dobu

Zajímá mě tedy, co může vyvolat takové/podobné nebo i opačné váhové výkyvy. Někde jsem četl, že váhové výkyvy může způsobit i typ tréninku a následné množství vody ve svalech (po nohou prý váha může být vyšší), nebo u žen přítomnost menstruace a pod. To se ale netýká mého příkladu, který jsem uvedl.
  Budu vděčný, pokud mi to někdo trochu objasní, případně dá tip na dobrý článek/video kde to je rozebíráne (ideálně v češtině nebo i slovenštině).
ryvaru

PříspěvekZaslal: ne září 11, 2016 12:02 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

nevím jak u tebe, ale já třeba mám ve střevech jídlo i ráno, někdy víc někdy míň...

a jak už jsem říkal, tak největší rozdíly dělá voda
Trubens

PříspěvekZaslal: ne září 11, 2016 12:24 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Aj mesacne fazy maju vplyv na hmotnost.... Pocas splnu by clovek mal byt najtazsi, pocas novu najlahsi ( + -).. Samozrejme ak kazdy den konzumuje podobne mnozstvo B, T, S....
Solferino

PříspěvekZaslal: ne září 11, 2016 2:37 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Celkem pochybuju o tom, že by se nějaký článek seriózně zabýval takovou prkotinou samozřejmě pokud se o tom nechceš bavit na úrovni "fází měsíce" a podobně, nejspíš asi v časopisech jako je Epocha a podobný shit.. Osobně žádný přínos ve vážení se každé ráno nevidím, už kvůli výše popisovaným výkyvům, které ti ze dne na den stejně žádnou relevantní informaci o postupu hubnutí nebo přibírání nedají. Nemluvě o tom, že když si na svou digitální váhu, která mě stála skoro 2k stoupnu pětkrát během minuty, tak stejně ukáže 5 různých čísel v rozmezí půl kila.. Myslím že vážit se má smysl třeba každou sobotu ráno po probuzení, prostě určitě ne častěji než jednou týdně.
JPS1

PříspěvekZaslal: po září 12, 2016 7:26 am    Předmět: Odpovědět s citátem

souhlas. pokaždé jinak. takže každý týden by to z dlouhodobého hlediska mělo dávat smysl.
Vážím se vždy před tréningem ale je to spíš zvyk. když to jde nahoru tak je to motivace

Rychle na stránku:

Přejdi na: