Dřep - šířka

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Dřep - šířka  Úvodní stránka -> Trénink -> Dřep - šířka
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Vokeš

PříspěvekZaslal: pá říjen 26, 2018 9:30 am    Předmět: Dřep - šířka Odpovědět s citátem

Zdar, chci se zeptat, jestli u dřepu něco ovliňuje jak daleko mám nohy od sebe ? Měřím 2 metry a dřepy s nohama blízko u sebe se mi špatně dělají, když ale nohy více roztáhnu tak už je to v pohodě. Jde mi ale o to, jestli to je podle člověka a každý at si dělá co chce, nebo už to mění nějak zásadně techniku atd. ?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Dave1913

PříspěvekZaslal: pá říjen 26, 2018 9:40 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Ahoj.
Pokud seš vysokej a nevyhovuje ti dřep naúzko, dělej na široko jak ti vyhovuje. Při širším dřepu víc zapojuješ gluteály. Ale pokud ti to výška nebo mobilita naúzko nedovolí, není o čem.
spekounP

PříspěvekZaslal: pá říjen 26, 2018 9:44 am    Předmět: Odpovědět s citátem

čím víc na úzko máš nohy, tím víc se do pohybu zapojují kvadricepsy a ostatní svaly tolik nezatěžuješ. Nicméně úzký postoj vyžaduje poměrně hodně velkou mobilitu v kyčlích i kotnících

Při postoji víc na široko se do pohybu zapojuje mnohem víc svalů (zadek, hamstringy), zvedneš větší váhu, dřep je stabilnější a dokážeš ho udělat celkem slušně i s horší mobilitou (můj případ)
Palec077

PříspěvekZaslal: pá říjen 26, 2018 9:45 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Šířka dřepu ovlivňuje hlavně zapojení určitých svalových skupin. U dřepu na úzko jdou kyčle víc dozadu=větší předklon. U širokého postoje nejdou kyčle tak moc mimo těžiště, takže tě to nenutí se tolik předklánět. Samozřejmě záleží na pákových poměrech, ale neznamená že když si vysoký, nemůžeš dřepovat na úzko. Důležitější než absolutní výška je poměr délky stehenní kosti a trupu.

Široký postoj není nic špatného, ale málo lidí se zvládne vůbec dostat dost hluboko s nohama do "suma". Pořád by si měl totiž koleno mít v ose s chodidlem, nebo mírně do vnější rotace. Bohužel většina lidí nemá dost flexibilní adduktory na široký dřep, takže při dřepu se jim kolena propadají dovnitř (u klasického dřepu s postojem na šířku ramen je to stejný problém, ale trochu jiná příčina).

Jinak dřep je dřep a pokud tvojí stavbě těla vyhovuje postoj široký a zvládneš se dostat do spodní pozice bez bolesti a defektů na technice, nevidím důvod to měnit. Jen musíš myslet při skladbě tréninku víc na přední stranu stehen a spodek zad, jelikož u dřepu je neztížíš tolik.
Vokeš

PříspěvekZaslal: pá říjen 26, 2018 10:27 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Ok dík za rady, pojedu to teda na široko
IronAndrew

PříspěvekZaslal: pá říjen 26, 2018 10:47 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Každopádně to ale neznamená, že by ses neměl o užší dřepy přestat pokoušet. Měl jsem stejný problém a drepuji o dost větší šířku než ramena. Jsem ve dřepu silnější. Ale po tréninku si dávám high bar a dřepy na úzko na šířku ramen zhruba s 50 procenty. V mém tréninku to má místo jako doplněk spíše protahovaci cvik. Ale díky tomu bych dneska už mohl dřepovat na úzko s váhou tak 90 procent z maxima širokého dřepu. Takže to úplně nezahazuj a klidně se o to po odjetí klasických dřepu pokoušej.

Rychle na stránku:

Přejdi na: