Vynucená & negativní opakování

Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Vynucená & negativní opakování  Úvodní stránka -> Trénink -> Vynucená & negativní opakování
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  

Používáte vynucená, negativní opakování ?
Ne
33%
 33%  [ 23 ]
U některých cviků
48%
 48%  [ 33 ]
Myslím, že z ničeho jiného nerostu
17%
 17%  [ 12 ]
Celkem hlasů : 68

Autor Zpráva
Azrael

PříspěvekZaslal: út únor 10, 2004 7:22 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Jezdím vynucený opakování každej trénink, ale třeba jenom jedno ve 4sérii. A myslím že jestli udělám jedno nebo dvě nebo žádný vynucený opakování na partii je úplně jedno, ale pro pocit je to lepší
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
drtič

PříspěvekZaslal: út únor 10, 2004 7:40 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Azrael napsal:
Jezdím vynucený opakování každej trénink, ale třeba jenom jedno ve 4sérii. A myslím že jestli udělám jedno nebo dvě nebo žádný vynucený opakování na partii je úplně jedno, ale pro pocit je to lepší

pocit? pro pocit bych ležel na solárku ,kdyby tam rostly svaly

jinak buďto to je dobře nebo špatně, ale určitě né jedno.
Azrael

PříspěvekZaslal: út únor 10, 2004 7:46 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Dobře, jedno to není, ale myslel sem tak malej rozdíl že to asi ani nepoznám. Nezkoušel sem jet bez vynucenejch opakování, takže nemůžu porovnat
Ben

PříspěvekZaslal: út únor 10, 2004 8:07 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

vynucena a negativni opakovani nejak neuznavam... pokud chci nejak trenink spestrit (a svaly nejak nove sokovat) volim z jinych metod, jako napr. trisety, superserie, shazovane serie, apod...
DrLift

PříspěvekZaslal: út únor 10, 2004 8:33 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Mne vynucena opakovani vylozene skodi. Vloni jsem se ja blbec nechal ukecat (pritom dobre vim, ze je to na hovno) a vysledek byl, ze mi spadly benche (ktery uz jsou bez tak bidny) o 10kg.....
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit WWW stránky autora
Conan

PříspěvekZaslal: út únor 10, 2004 9:26 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

DrLift napsal:
Mne vynucena opakovani vylozene skodi. Vloni jsem se ja blbec nechal ukecat (pritom dobre vim, ze je to na hovno) a vysledek byl, ze mi spadly benche (ktery uz jsou bez tak bidny) o 10kg.....

Takze tim pada i teorie, ze pri negativnim pohyby je clovek schopen udrzet mnohem vetsi vahu , tim se zapoji vice svalovych vlaken, a tim vzroste sila...?
Rimmer

PříspěvekZaslal: út únor 10, 2004 11:41 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Pokud mluvime o rustu sily, tak vem to takhle, neni vzperac, ktery by pouzival negativni opakovani. Jestli je sprinter, ktery by behal sprinty dokavad nepadne na hubu unavou, tak o nem nevim. O liftu ani nemluvim.
drtič

PříspěvekZaslal: st únor 11, 2004 1:29 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Rimmer napsal:
Pokud mluvime o rustu sily, tak vem to takhle, neni vzperac, ktery by pouzival negativni opakovani. Jestli je sprinter, ktery by behal sprinty dokavad nepadne na hubu unavou, tak o nem nevim. O liftu ani nemluvim.

nemůžu si pomoct, ale mě na sílu fungují
můžu zkusit váhu, kterou bych sám nedal pro všechna opakování a zvyknu si na ní
DrLift

PříspěvekZaslal: st únor 11, 2004 8:12 am    Předmět: Odpovědět s citátem

To Drtic:
to mne dost prekvapuje. Ostatne proti tomu, aby to fungovalo svedci asi uplne vsechno. Rusaci a Ukrajinci maji asi nejdokonaleji zmakly lifta rozhodne nic takoveho ve svych trenincich nemaji. Treninkove vahy se u nich pohybuji zpravidla jen kolem 80%-85% z maxima. Samozrejne to kompenzuji obrovskym treninkovym objemem a castou frekvenci treninku.

Negativni opakovani muzou fungovat jenom hodne kratkodobe. Po par trenincich musi podle mne zakonite dojit k totalnimu rozhaseni techniky, ktere zpravidla nasleduje i vykonnostni propad. Jediny zpusob kdy by to asi mohlo fungovat je, pokud je nekdo opravdu poradne nasolenej a ma tudiz neskutecnou regeneraci.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit WWW stránky autora
Ondřej1

PříspěvekZaslal: st únor 11, 2004 8:31 am    Předmět: Odpovědět s citátem

drtič napsal:
Rimmer napsal:
nemůžu si pomoct, ale mě na sílu fungují, můžu zkusit váhu, kterou bych sám nedal pro všechna opakování a zvyknu si na ní
No a nemělo by stejný efekt odjet s tou váhou sám menší počet opakování?
Já moc silovej trénink nejedu, ale pozoruju jednoho "kolegu" v posilovně, ten začal cvičit před asi 5 měsícema, to zvedal míň než já (na bench třeba kolem 40kg) a už mě dávno předhonil. Jede hodně silově, to já moc nedělám. Každej trénink si přidá váhu a dnes jede bench i se 130kg, prostě obrovskej silovej skok. A zdůrazňuju, že jede vždy sám, bez dopomoci, max si nechá dělat záchranu u nebezpečných cviků. Prostě si přidá váhu a vydře sám třeba 1-2 opakování a příště už udělá 3, pak zase zvedne váhu... oběmově ho to taky dost posunulo
PetkaB

PříspěvekZaslal: st únor 11, 2004 8:58 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Negativní opakování mi třeba u benče párkrát pomohly překonat psychickej blok z váhy,kterou jsem dlouho nemohla sama dát..možná to někdo zná,je to o hlavě..např.když jsem v pohodě dávala s 80kg3-5op,nedařilo se mi zatlačit 90kg,což by teoreticky při tom,že člověk dá5x80neměl být problém.Tenkrát jsem asi ve 3dalších tréninkách vůbec nezkoušela maximálky,ale vždycky na konci tréninku dávala1-2negativní opakování se100kg..a pak jsem další trénink zkusila 90..a dala jsem to,asi že jsem se toho už nebála
Ondřej1

PříspěvekZaslal: st únor 11, 2004 9:01 am    Předmět: Odpovědět s citátem

PetkaB napsal:
Negativní opakování mi třeba u benče párkrát pomohly překonat psychickej blok z váhy,kterou jsem dlouho nemohla sama dát..možná to někdo zná,je to o hlavě..např.když jsem v pohodě dávala s 80kg3-5op,nedařilo se mi zatlačit 90kg,což by teoreticky při tom,že člověk dá5x80neměl být problém.Tenkrát jsem asi ve 3dalších tréninkách vůbec nezkoušela maximálky,ale vždycky na konci tréninku dávala1-2negativní opakování se100kg..a pak jsem další trénink zkusila 90..a dala jsem to,asi že jsem se toho už nebála
Je pravda, že je to hodně o psychice, člověk většinou může dát o něco víc, než si myslí; moje zkušenost.
MateBoban

PříspěvekZaslal: st únor 11, 2004 11:58 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Len pre zaujimavosť, v MaF z 94 roku som čítal článok O Garym Strydomovi, kde vravel, že jego najproduktívnejšie tréningy sú, keď sériu ukončí 3-5 opakovaní pred zlyhaním, ja som to vtedy bral ako tlačovú chybu
Ondřej1

PříspěvekZaslal: st únor 11, 2004 12:12 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

MateBoban napsal:
Len pre zaujimavosť, v MaF z 94 roku som čítal článok O Garym Strydomovi, kde vravel, že jego najproduktívnejšie tréningy sú, keď sériu ukončí 3-5 opakovaní pred zlyhaním, ja som to vtedy bral ako tlačovú chybu
Podívejte se tady na Ronnie.cz na článek "31 dní pro velký pracky" nebo tak nějak. Arnold tam doporučuje ukončit sérii tak, abysme vždy byli schopný udělat ještě alespoň jedno opakování. Alespoň u tohoto tréninku to radí, nechci to zobecňovat, ale je vidět, že ty vynucený opáčka jsou možná tak trochu mýtus, a nebo jsou alespoň vhodná jen občas.
Mike

PříspěvekZaslal: st únor 11, 2004 1:42 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Na tuhle otazku asi neni jednoznacna odpoved. Otazka spis je, proc a kdy svaly rostou? Co je to regenerace?

Svaly rostou, kdyz byly PŘEtizeny, vsimnete si toho PŘE - svaly neporostou, kdyz je nepretizite. To znamená, že pokud pojedete jenom vahu co zvladnete a skoncite 3 opakovani pred maximem, sval neni přetízen, protože tato síla mu stačí, nemá důvod růst. Aby to bylo složitější - někomu možná stačí, když se dostane na tři opakování k maximu a svaly na to zareagují, u jiného ne, ten potřebuje dát elespoň 1 pod maximálku. Třeba to stačí, ale bude to stačit i za rok? A je tu stagnace - jak ji překonat? Metof je mnoho, ale všechny dělají zase jedno a to samý - PŘEtížení. Takže když se jedou supersérie, shazované série, vynucená opakování apod. je to zase o přetížení - tedy vykonat více práce. Cílem je tedy sval šokovat větším zatížením než minule - ať už je to větší počet opakování, větší váha nebo delší doba cvičení. Toť teorie.

Proč svaly bolí? Protože jsou v nich mikrotrhliny, které se musí zacelit novými bílkovinami. Je to stejný, jako když se říznete do prstu, akorat ty trhlinky jsou velmi malé a rychle se zahojí. Regenerace je oprava těchto trhlinek a energetických rezerv. U vytrvalostbního běžce jde většinou jen o ty energetické rezervy, protože sval není poškozen a neroste, u kulturisty je sval poškozen - roste snad proto že byl poškozen? Když se zeptáte kulturistů, trenérů a odborníků, většina si myslí, že ano. Takže cílem je tedy dosáhnout poškození tkáně. Pokud se ale nezregeneruje, mikrotrhliny se mohou zvětšovat, až to nebudou mikro, ale makrotrhliny a může dojít ke zranění. Někomu stačí, když vynucená opakování nejede a má svalovou horečku, někde je potřebuje, záleží na každém, je to individuální, ale je to i časové - pár týdnů to stačí, ale pak přestane a je třeba změnit trénink a začít s vynucenými opakováními, ty ale nemají smysl jet pořád, protože je to zase stereotyp - svaly zjistí, že na to stejně namají, tak se na to vyprdnou a neporostou - je třeba změnit trénink. Takže cílem je nakonec obojí - tedy ZMĚNA tréninku. Ne každý se tím ale řídí, ani já ne, k tomu je právě dobrý trenér, který dokáže přinutit ten trénink změnit, protože cvičenec má tendenci jet za každou cenu něco, co nemá (vyšší váhy apod.)

Ještě něco - proč by měla při vynucených a negativních opakovaních utrpět technika? Od toho je tam parťák nebo trenér, aby cvičence okřikl a usměrnil ho a pomohl mu tak akorát. Výsledek je pak stejný, jako když se ubere váha - ze 100kg činky pak třeba na posl. 2 opakováních zvedá 80kg cvičící a 20kg partner. Výsledek je stejný, jako shazované série, akorát plus je v tom, že je to bez pauzy na shození závaží.

Uff to jsem se nějak rozepsal a teď čekám, jak mně rozcupujete na hadry, že kecám blbosti

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Vynucená & negativní opakování Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Rychle na stránku:

Přejdi na: