SAUNA

Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - SAUNA  Úvodní stránka -> Ostatní - kulturistika -> SAUNA
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Diana

PříspěvekZaslal: po listopad 05, 2007 10:13 am    Předmět: Re: SAUNA Odpovědět s citátem

Hefaistos napsal:
Bulo napsal:
Co hovoríte na saunu? Ma nejaký vplyv na regeneráciu, silu pripadne objem?

sauna v kombinaci s masážema je prospěšná věc. Dřív jsme jí mívali pravidelně cca jednou za 14 dní bezohledu na zápas. teď už jenom občas před zápasem a je to výborná věc, hlavně co se týče uvolnění napětí ve svalech.
Samotná sauna je taky dobrá věc, mnohem víc v zimním období než teď, ale jak píše cizo dobrej relax, revitalizace (pokud si po 45 minutách v sauně hodíš šipku do ledový vody .-)

Ty se paříš v sauně 45min. a pak se jdeš teprve ochladit?
Já vždy měla za to, že saunování má nějaká pravidla, např. 15min. pobytu v sauně, pak se z hygienických důvodů osprchovat od potu a až poté skočit do ochlazovacího bazénku. Následuje odpočinek. Tento cyklus 3xopakovat.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Conan

PříspěvekZaslal: po listopad 05, 2007 10:16 am    Předmět: Re: SAUNA Odpovědět s citátem

Diana napsal:

Já vždy měla za to, že saunování má nějaká pravidla, např. 15min. pobytu v sauně, pak se z hygienických důvodů osprchovat od potu a až poté skočit do ochlazovacího bazénku. Následuje odpočinek. Tento cyklus 3xopakovat.

zhruba takhle jsem to vcera praktikoval, az na to ze uvnitr pri +-100 stupnich vydrzim ani ne 10 min.
ale i kdyz jsem behem toho doplnoval tekutiny, tak mi pri naslednem odpocinku na lehatku bylo celkem soufl.

takze aspon pro me je na regeneraci lepsi kombinace bazen+virivka+horka para.

Naposledy upravil Conan dne po listopad 05, 2007 10:17 am, celkově upraveno 1 krát
WildOrchid

PříspěvekZaslal: po listopad 05, 2007 10:16 am    Předmět: Re: SAUNA Odpovědět s citátem

Diana napsal:
Hefaistos napsal:
Bulo napsal:
Co hovoríte na saunu? Ma nejaký vplyv na regeneráciu, silu pripadne objem?

sauna v kombinaci s masážema je prospěšná věc. Dřív jsme jí mívali pravidelně cca jednou za 14 dní bezohledu na zápas. teď už jenom občas před zápasem a je to výborná věc, hlavně co se týče uvolnění napětí ve svalech.
Samotná sauna je taky dobrá věc, mnohem víc v zimním období než teď, ale jak píše cizo dobrej relax, revitalizace (pokud si po 45 minutách v sauně hodíš šipku do ledový vody .-)

tak ted jsi me uklidnila, s tim, ze jsem se saunovala spravne aspon :)
nicmene.. to tu fakt nikoho po saune nebolela hlava? neni tu nekdo kdo ma nizkej tlak, ze bych to svedla na ten? rekla bych ze to bylo necim jinym, ale to by mi pak mamka nerikala ze ji taky bolela hlava.
Diana

PříspěvekZaslal: po listopad 05, 2007 10:17 am    Předmět: Odpovědět s citátem

WildOrchid napsal:
Tak jsem byla snas poprve v zivote doopravdy v saune (jestli to driv byla taky sauna, kdyz mi bylo asi 5 let, to uz nevim..)

Byla jsem zvedava jaky to bude mit nasledky. no, spis prvni k tomu jak to vypadalo- mame saunu u rodicu doma, takze nevim jak to probiha jinde normalne, a rada bych slysela naky porovnani.
Byli jsme v saune, kdyz z nas uz hodne lilo, asi tak 10-15minut bych rekla, sli jsme do studeny sprchy, zabalili se do rucniku a sli ven. Az nam zacala byt trosku zima, slo se zas do sauny, a takhle se to opakovalo trikrat. pak uz jsme sli do baraku.

Byla jsem z toho nejak rychle unavena, spat jsem sla snad uz v 10, a mela pocit ze jsou snad 3 rano. V noci me zbudila priserna bolest hlavy. Takovou bolest jsem snad jeste nezazila. Bala jsem se, ze snad ta sauna neco udelala s krevnim obehem a ze budu mit mrtvici nebo tak neco (mam nizkej tlak, a trosku tendence ke krecovym zilam, takze nejaka srazenina se tam asi vyskytuje..). Tep jsem mela rychlej jako bych se rozcvicovala v posilovne. Sla jsem se napit a zas lehnout, nakonec to nejak odeslo. Rano jsem to rikala mame, jeste v leze, a ona rikala ze to mela taky, kdyz se saunovala poprve. No, ted jsem vstala, a pri kazdym prudsim pohybu, nebo predklonu me ta hlava jeste zaboli. To ej normalni, nebo by si urcity typy lidi meli davat na saunu pozor?
Nebo muze byt jeste vic vlivu na tu bolest hlavy?

tady vseci pisete jak je to super relaxace, a jajsem z toho zatm jen unavena a boli me hlava :-o

Do sauny by neměli chodit lidé s vysokým krevním tlakem, s onemocněním srdce, lidé s nemocnou štítnou žlázou, dále pak lidé s přenosnými kožními chorobami a s pohlavními nemocemi. Těhotné ženy pochopitelně do sauny nesmějí také.
Já mám kolísavý tlak, nemocnou štítnou žlázu a do sauny chodím. Nepíšu ze záhrobí, jsem ještě stále skutečná žena
Conan

PříspěvekZaslal: po listopad 05, 2007 10:18 am    Předmět: Odpovědět s citátem

bolela, ale ja mam vysokej...
WildOrchid

PříspěvekZaslal: po listopad 05, 2007 10:21 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Conan napsal:

no tak.. pokud te bolela tak jako me, co te prinutilo jit do sauny dobrovolne znova? :-o
Ono se rika ze pak clovek je min nemocnej kdyz chodi do sauny. ma to ale i nejakej prokazatelnej pozitivni ucinek?
Diana

PříspěvekZaslal: po listopad 05, 2007 10:21 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Saunováním dochází k silnému okysličení těla a tvorbě protilátek, pocením jsou z těla odváděny škodlivé látky. Lidské tělo získává větší odolnost, která je předpokladem růstu obranných schopností organismu, zlepšují se nervově - cévní reflexy, upevňují se kožní a slizniční cévy.

Blahodárné účinky saunování:

zlepšuje prokrvení tkání
zklidňuje činnost srdce
zvyšuje vylučování odpadních látek z organismu
prohlubuje a uvolňuje dýchání
zlepšuje termoregulační mechanismy
pomáhá ničit choroboplodné bakterie a viry a tím zvyšuje odolnost např. proti virózám a nachlazení
uklidňuje a tlumí předešlé rozrušení, tísnivé pocity, nervozitu, nespavost ...

Saunování je vhodné:

před večeří nebo 2 hodiny po večeři před spaním
jako předehřátí před masáží
jako prevence viróz a nachlazení

Saunování je nevhodné:

po nadměrně vyčerpávající tělesné nebo duševní námaze
po vydatném jídle nebo nalačno
při virózách nebo zánětlivých onemocněních
u žen během menstruace nebo těhotných

Použití lázně v sauně

lázeň v sauně je určena především zdravým osobám. Každý návštěvník ji používá na vlastní odpovědnost.
osoby trpící cévními a srdečními nemocemi mohou používat saunu po odborné poradě s lékařem.
do sauny nemají přístup osoby s příznaky akutního onemocnění (záněty cest dýchacích, zvýšená teplota, kašel) dále s kožními a infekčními chorobami. Stejně tak podnapilé a špinavé osobě není vstup do sauny umožněn.

Zásady správného saunování

Před samotným vstupem do sauny by měl každý návštěvník provést řádnou očistu povrchu těla a osprchovat se.
Před vstupem do potírny je pak nezbytné se důkladně osušit. (odpařováním vody s těla se zvyšuje relativní vlhkost sauny, což nepříznivě působí na její správný účinek)
V potírně je vhodné pod sebe rozprostřít prostěradlo, aby se mohl do něho vsakovat veškerý pot.
Doba pobytu v potní místnosti: Teoreticky by měl člověk v potní místnosti vydržet kolem 15 - 20 minut. Tento čas je však velmi individuální a měl by se řídit subjektivními pocity každého jedince. Pokud vás začínají pálit boltce uší, špička nosu, lícní kosti, bradavky, konečky prstů či se vám špatně dýchá nebo máte pocit točení hlavy, je nejvyšší čas potní místnost opustit nebo se přemístit na nižší lavici. Dobré je provádět během pobytu v potní místnosti automasáž nebo drhnutí povrchu těla různými, k tomu uzpůsobenými, pomůckami ( kartáče, houby ... ). Tato činnost pomáhá otevírat kožní póry a vyplavovat nečistoty z kůže a podkoží. Zároveň urychluje pocení a tím i zlepšuje termoregulaci.
Před vstupem do ochlazovacího bazénku by mělo být samozřejmostí osprchování se teplou vodou a omytí mýdlem. Jinak přeneseme veškeré vypocené "nečistoty" do ochlazovací lázně a "obšťastníme" jimi všechny, kteří přijdou po nás.

Do ochlazovací lázně vstupujeme s rozvahou a pozvolna. Není příliš hodné do bazénku rovnou skočit.

V ochlazovacím bazénku bychom měli projít třemi postupnými režimy:

Ihned po vstupu nám začne být chladno. Cévní kapiláry v podkoží jsou roztažené a nastavené na režim co největšího odvodu tepla. Po vstupu do lázně se začnou rychle stahovat a doslova vtlačovat krev z podkoží do vnitřních orgánů. Dochází k "masáži" vnitřních orgánů a vyplavování různých možných usazenin do krevního řečiště.
Zde nastává druhá fáze, kdy nám přestane být ve vodě chladno a cítíme se příjemněji. Pocitu komfortu můžeme napomoci také tím, že se ve vodě nebudeme pohybovat. Vrstvička vody těsně kolem těla se ohřeje a únik tepla z organizmu není tak razantní.
Teprve ve třetí fázi, kdy nám opět začne být chladno vystoupíme z lázně a přejdeme do odpočívárny. Zde zůstaneme 10 - 20 minut, během této doby se organizmus postupně vrací do běžného provozního režimu.
CELÝ PROCES SAUNOVÁNÍ PROVÁDÍME 2x až 5x.
Conan

PříspěvekZaslal: po listopad 05, 2007 10:25 am    Předmět: Odpovědět s citátem

WildOrchid napsal:
Conan napsal:

no tak.. pokud te bolela tak jako me, co te prinutilo jit do sauny dobrovolne znova? :-o
Ono se rika ze pak clovek je min nemocnej kdyz chodi do sauny. ma to ale i nejakej prokazatelnej pozitivni ucinek?

ale ja tam byl ted zhruba po 10 letech
Phenomenom

PříspěvekZaslal: po listopad 05, 2007 10:32 am    Předmět: Odpovědět s citátem

slyšel sem i o opaku saunování..tj,že na pár chvil jdeš do extremně nízkých teplot -250?!
taky zajímavé
WildOrchid

PříspěvekZaslal: po listopad 05, 2007 10:33 am    Předmět: Odpovědět s citátem

diana:
dekuju, to je hezky shrnuti. jen by me zajimalo, jestli tim cevnim onemocnenim jsou mysleny i krecove zily nebo popraskane zilky? pozitivni vliv na krevni obeh - ma to vliv na ty zily?
Diana

PříspěvekZaslal: po listopad 05, 2007 10:41 am    Předmět: Odpovědět s citátem

WildOrchid napsal:
diana:
dekuju, to je hezky shrnuti. jen by me zajimalo, jestli tim cevnim onemocnenim jsou mysleny i krecove zily nebo popraskane zilky? pozitivni vliv na krevni obeh - ma to vliv na ty zily?

Co vím, tak pokud má někdo popraskané žilky v obličeji, neměl by do sauny chodit. Střídání teplot popraskaným žilkám neprospívá.
A křečové žíly bych spíš konzultovala s lékařem.
Já nejsem odborník na saunování, jen pouhý uživatel. Takže pokud chceš vědět více, zepala bych se nějakého odborníka. Já jsem napsala jen obecná pravidla.

Tohle jsem našla na internetu :

Odpusťte si saunu a slunění. Máte-li křečové žíly, prudké změny teplot zvyšují riziko jejich zánětu.
Andrew

PříspěvekZaslal: po listopad 05, 2007 10:46 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Phenomenom: kryosauna...jdes az do -160.........do -250 to by NIKDO neprezil...ale i tech -160 se mi zda strasny...jednou bych to rad vyzkousel...
Ain't no need to See I.D.
Thee entire scenery
Diana

PříspěvekZaslal: po listopad 05, 2007 10:49 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Phenomenom napsal:
slyšel sem i o opaku saunování..tj,že na pár chvil jdeš do extremně nízkých teplot -250?!
taky zajímavé

Kryoterapie.
http://www.golding.cz/cs/polarium/
Diana

PříspěvekZaslal: po listopad 05, 2007 10:54 am    Předmět: Re: SAUNA Odpovědět s citátem

Conan napsal:
Diana napsal:

zhruba takhle jsem to vcera praktikoval, az na to ze uvnitr pri +-100 stupnich vydrzim ani ne 10 min.
ale i kdyz jsem behem toho doplnoval tekutiny, tak mi pri naslednem odpocinku na lehatku bylo celkem soufl.

takze aspon pro me je na regeneraci lepsi kombinace bazen+virivka+horka para.

Pokud ti bylo zle, tak bych osud nepokoušela.
WildOrchid

PříspěvekZaslal: po listopad 05, 2007 11:24 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Diana napsal:
WildOrchid napsal:
diana:

Co vím, tak pokud má někdo popraskané žilky v obličeji, neměl by do sauny chodit. Střídání teplot popraskaným žilkám neprospívá.
A křečové žíly bych spíš konzultovala s lékařem.
Já nejsem odborník na saunování, jen pouhý uživatel. Takže pokud chceš vědět více, zepala bych se nějakého odborníka. Já jsem napsala jen obecná pravidla.

Tohle jsem našla na internetu :

Odpusťte si saunu a slunění. Máte-li křečové žíly, prudké změny teplot zvyšují riziko jejich zánětu.

no, zajimavy ale je, ze se naopak doporucuje pri krecovych zilach sprchovat nohy stridave horkou a studenou vodou, ze to zlepsi prokrveni.
odbornici vijou houby. byla jsem tam.

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - SAUNA Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Rychle na stránku:

Přejdi na: