Holyho report z Golčova Jeníkova
Závody
Strongman Amatér v Golčově Jeníkově byly mým druhým startem (po Praze). Zpočátku to vypadalo na totální průšvih s počasím, skoro celou cestu z Hradce Králového pršelo. Na místě naštěstí pak už (moc) ne, dokonce místy v průběhu závodů vylezlo i slunce.
Přijel jsem s Lucy, které tímto děkuji za teamovou podporu a společnost. Bez ní bych se neustálým běháním od auta na plac a zpět tak unavil, že už bych nemohl závodit. A taky skvěle fandila :-)
Ihned po příjezdu jsem vyrazil na obhlídku terénu, pozdravil organizátora Pavla Chámu a další kolegy. Na place už byla pneu, kufry, soukolí a sekery. Pneu byla celkem lehká, rozhodně neměla 350kg. Dle mého odhadu spíše tak 280. Horší bylo, že byla totálně sjetá, čili jí nebylo "za co vzít".
Kufry vypadaly celkem vpohodě. Z dálky.
Když jsem je zkusil byť jen zvednout, nehnul jsem s nimi ani o mm. To mi dost vzalo kuráž a říkal jsem si, že to je jedna disciplína, kterou fakt nedám :- ( Naštěstí nás tam takových bylo víc ;-)
Soukolí bylo lehké, problém byl spíš v tom, že osa byla dost silná a natřená barvou, čili pro mé krátké prsty celkem nevhodná kombinace.
Sekery na krucifix mi přišly příšerně těžký a čekal jsem, že je udržím tak 15s :-D
Samotný závod byl solidně zorganizovaný, komentátor pohotový a v obraze. Zázemí bylo zajištěno v přilehlé restauraci.
Začalo se v cca 14 hodin. První disciplína byl car pull. Tahalo se nějaké SUVčko s posádkou (cca 3t?). Problém byl, že celé náměstí v GJ je maličko do kopce, což se nakonec ukázalo být osudným pro mnoho závodníků. Jirka s tim sice jako první přesprintoval těch 20m vpohodě, ale pak následovala šňůra borců, co s autem nehla ani o píď. To bylo dost demotivující (měl jsem start. číslo 17, čili jsem šel poslední). Naštěstí mě napadlo půjčit si od Jirky lezecké boty (díky Jirko!), což byl chytrý tah a auto jsem nakonec celkem vpohodě do cíle dotáhl.
Dál následoval zdvih soukolí. To nebylo až tak hrozné, někteří závodníci to "trhali", což by mi šlo taky, ale bál sem se, že mi ta osa vypadne z rukou a trefím někoho z početných přihlížejících :-D Nakonec jsem dal 10 výrazů.
Jinak k obecnestvu je třeba říci, že bylo početné a dělalo dobrou atmosféru. V průběhu závodů se ke mě přitočila jedna z místních přihlížejících a ptala se, zda si může sáhnout. Když jsem viděl, že její ruka míří někam do úrovně mého ramene, tak jsem svolil :-D
Třetí disciplína byl "běh" s kufry - Farmers Walk. Jak jsem již psal, tohle jsem viděl bledě. Nakonec jsem je do cíle dostal, i když spíš než farmers walk bych to nazval farmers crawl. Viz. video. No hlavně, že se zadařilo. Asi budu muset otestovat maxko v MT, protože tohle bylo rozhodně nad mým původním ;-)
Pak následovala cca 20ti minutová přestávka. Byla prý jakási kulturní vložka, já seděl v autě a relaxoval...
Pak přišel Tyre Flip. Pneu lehká a mám natrénováno, takže celkem pohoda. Ještě předtím se mi ale povedlo vypít vosu, co se usídlila v mé plechovce Shocku. Naštěstí jsem jí vyplivl bez následků, jinak bych měl asi po závodech...
Po flipu byl na řadě krucifix. Oproti očekávání to celkem šlo a udržel jsem sekery asi 42 sekund. V průběhu disciplíny jsem ale myslel, že mi ruce létají tak o metr nahoru a dolu - pěkná klepavka.
No a nakonec disciplína o které jsem neměl nejmenší představu jak půjde - Auto-trakař. Byla to klasická Felicia s řídítky namontovanými na kouli. Tohle bylo dost likvidační, zdvihaná váha byla odhadem 400+ kilo. Zde se hodili Jirkovo trhačky (díky!), přecijen testovat při závodech grip bez equipmentu se mi nechtělo :-) Každopádně jsem Feldu do cíle po předních kolech dostal.
Pak byla delší pauza a přepočítávání výsledků, focení atd. Pak se vyhlásili výsledky, předaly ceny a šlo se na večeři, která byla sponzorsky zdarma v blízké picerii.
Závody byly pěkně zorganizované, počasí nakonec taky :-) Jsem rád, že jsem jel a závodil. Atmosféra stála za to a i kolegialita mezi závodníky byla fantastická. Přijel se podívat i pan Georgis Patenidis s ženou a byl, myslím, taky spokojen.
Další závody S.A. budou v Brně a prý možná mezitím ještě v Praze. Čili Wyghu, Cizo, dejte se rychle dokupy!
Já si jdu dát ibuprofen a natřít vzpřimovače traumaplantem ;-)