HSSP - Hluboký stabilizační systém páteře

Jdi na stránku 1, 2  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - HSSP - Hluboký stabilizační systém páteře  Úvodní stránka -> Trénink -> HSSP - Hluboký stabilizační systém páteře
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
YUD

PříspěvekZaslal: pá listopad 14, 2008 2:32 pm    Předmět: HSSP - Hluboký stabilizační systém páteře Odpovědět s citátem

Zajímalo by mě, jaké znáte cviky na posílení (aktivizaci) hlubokého stabilizačního systému páteře.
Tlapák doporučuje mimo jiné rotace s lehkou osou (např. násada od smetáku) vestoje, v sedě i v předklonu. Dál vím o tzv. krokodýlích cvicích (někdo tomu říká metronomy, prostě překládání noh v leže ze strany na stranu s různými obměnami). Co dál znáte/víte, že funguje? Vím, že se dětem při vadném držení těla dávají na cvičení různé "kočičí hřbety" apod. Dobrá prý jsou také některá cviření z jógy (pozdrav slunce).
Osobně mám dobrou zkušenost s těmi rotacemi (ale pouze vestoje, ostatní varianty mi nějak nesedí) a krokodýlími cviky.
Vím, že Cizopasnik říkal, že začal používat cviky na tuhle oblast, pak snad ještě kid. Nebo samozřejmě kdokoliv jiný. Tak se vyjádřete, prosím.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Ronnie
Administrátor

PříspěvekZaslal: pá listopad 14, 2008 2:44 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Napůl odbočím, napůl ne... na mainwebu jsou o tom zatím tři články (teorie), další pokračování (právě s konkrétními cviky) se teď připravují:

http://medicina.ronnie.cz/c-3866-senzomotorika-i-uvod-hluboke-stabilizacni-svaly.html
http://medicina.ronnie.cz/c-3839-senzomotorika-ii-uvod-zaklady.html
http://medicina.ronnie.cz/c-3838-senzomotorika-iii-dynairy-usece-nestabilni-plochy.html
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit WWW stránky autora
YUD

PříspěvekZaslal: pá listopad 14, 2008 3:01 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Já vím, Ronnie, že o tom byly a (snad) ještě budou články. Ale ty cviky, co tam jsou uvedený často vyžadují speciální vybavení (nestabilní plochy, balony apod.). Mně spíš šlo o nějaké jednoduché cviky, co se dají cvičit i doma a není k nim potřeba vystudovaný fyzioterapeut a hlavně o osobní zkušenosti.
Každopádně díky za doplnění tématu.
kid

PříspěvekZaslal: pá listopad 14, 2008 4:28 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Z běžných cviků - výstupy na lavici s jednoručkama, výpady s jednoručkama, dřepy na jedné noze.
Z ostatních: nejen stínový box. Chůze v členitém terénu. Slacklining, ale třeba i chození po obrubníku. Kolečkový brusle, skejt. Jízda na koni.
YUD

PříspěvekZaslal: pá listopad 14, 2008 10:03 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

kid napsal:
Z běžných cviků - výstupy na lavici s jednoručkama, výpady s jednoručkama, dřepy na jedné noze.
Z ostatních: nejen stínový box. Chůze v členitém terénu. Slacklining, ale třeba i chození po obrubníku. Kolečkový brusle, skejt. Jízda na koni.

Dík, ale těžko můžu někomu říct "Choď po obrubníku" Co říkáš na ty cviky, co sem psal já?
CIZO

PříspěvekZaslal: pá listopad 14, 2008 10:13 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

YUD napsal:
kid napsal:

Dík, ale těžko můžu někomu říct "Choď po obrubníku" Co říkáš na ty cviky, co sem psal já?
uz jsem to napsal vedle, ty cviky co jsi jmenoval nemaji s hss podle me spolecneho prakticky nic, kocici hrbety a podobne slouzi mozna k uvolnovani zad a rovnani zvetsene bederni lordozy (i kdyz zrovna onen cvik kocici hrbet za nejakou hitparadu nepovazuju protoze pri spatnem provedeni nejen ze nezasahne cilovou oblast ale muze nadelat vic skody nez uzitku)
rotace taky nic co by cilene hss procvicilo

Derek Poundstone
kid

PříspěvekZaslal: pá listopad 14, 2008 10:38 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

YUD napsal:
kid napsal:

Ten obrubník by ale byl jednoduché a účinné řešení.
Jak se již zmínil Cizopasník - rotace procvičí jen malinkou součást stabilizačního aparátu a to rotátory páteře. Stabilizační aparát procvičuješ pokud jej nutíš dělat to, co má už v názvu - stabilizovat. Proto to cvičení na nestabilních plošinách a pod. To všechno jsou ale jen pomůcky, nejjednodušším řešením jsou doplňkové sporty a pohybové aktivity (především) venku. Perfektní jsou ale i míčové hry, tenis i jejich sálové obdoby. Balóny, fyzioterapeut a pod to je už platba za úzkou sportovní specializaci nebo za totální nedostatek pohybu.

Editována jedna hrubajzna...
CIZO

PříspěvekZaslal: pá listopad 14, 2008 10:42 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

tohle nemusi byt vubec spatne, uvazuju ze si jednu bublinu poridim

Derek Poundstone
kid

PříspěvekZaslal: pá listopad 14, 2008 11:02 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Jojo, bosu je teď velký hit. Umějí dobře marketing
Ale na škodu určitě nebude.
CIZO

PříspěvekZaslal: pá listopad 14, 2008 11:07 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

kid napsal:
Jojo, bosu je teď velký hit. Umějí dobře marketing
Ale na škodu určitě nebude.

no... modni vlna to je, o tom zadna, ale libi se mi to protoze vyuziti je opravdu siroke a vypada dost bytelne

Derek Poundstone
Menii

PříspěvekZaslal: pá listopad 14, 2008 11:26 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

U nás ve fitku to je - zatím na tom cvičí jen trenéři - ostatní se toho jak je vidno bojí každopádně to má něco do sebe

- ještě aby ne za 3800 - hm...že já kupoval wii fit
coala

PříspěvekZaslal: pá listopad 14, 2008 11:41 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Menii napsal:
ještě aby ne za 3800 - hm...že já kupoval wii fit

si mi to "zobral z pusy"

momentálne 4500,- Sk zo 6000,- Sk
minulý rok stála ešte 8000,- Sk
tak si ešte nejaký rôčik počkám kým to ešte klesne

my ju vo fitku máme tiež je to super vec
ale cvičí sa na tom málo
[b:b5c7639489][i:b5c7639489][color=#00008B:b5c7639489][size=9:b5c7639489]Život sa nemeria počtom nádychov a výdychov, ale chvíľami, ktoré nám vzali dych![/size:b5c7639489][/color:b5c7639489][/i:b5c7639489][/b:b5c7639489]
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit WWW stránky autora
Pat

PříspěvekZaslal: so listopad 15, 2008 7:22 am    Předmět: Odpovědět s citátem

jeden fitball a 2 overbally a vyblbneš se s tím taky perfektně, tak za čtvrtinovou cenu ...bosu je pekelně drahé
dzejar

PříspěvekZaslal: út prosinec 16, 2008 5:52 pm    Předmět: Re: HSSP - Hluboký stabilizační systém páteře Odpovědět s citátem

YUD napsal:
Zajímalo by mě, jaké znáte cviky na posílení (aktivizaci) hlubokého stabilizačního systému páteře...
Bicepsove zdvihy s velkou cinkou v stoji s oporou chrbta -> paty, chrbat a hlava sa musia dotykat steny. neda sa to robit s velkymi vahami - ide o to udrzat tu stabilitu a prave tu pracuju tie hlboke svaly obopinajuce chrbticu. - hovoril nam to jeden stary bielovlasy docent na vyske.. asi nejaky fitness guru

(btw.: dost mi to pripomina floorpress ale vo vertikalnom smere, ale jedna sa o precvicovanie uplne inych svalov)
Koroze

PříspěvekZaslal: st prosinec 17, 2008 10:56 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Pat napsal:
jeden fitball a 2 overbally a vyblbneš se s tím taky perfektně, tak za čtvrtinovou cenu ...bosu je pekelně drahé

Přesně tak!

Ještš si k tomu m§že pořídit kus železné trubky a na to si dáš prkno a balancuješ... TO tě nestojí "nic" a dá se na tom taky dělat hromada věcí. A nepoužívaj to jenom cirkusáci, ale i plavci, sprinteři...

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - HSSP - Hluboký stabilizační systém páteře Jdi na stránku 1, 2  Další
Rychle na stránku:

Přejdi na: