|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Aka je uroven nasej zurnalistiky? |
| Nieco medzi zumpou a skladkou odpadu. |
|
52% |
[ 12 ] |
| Mame vysoko ako kvalitnych, tak aj neprofesionalnych novinarov, zalezi od konkr. periodika o ktoru skupinu ide. |
|
43% |
[ 10 ] |
| S obsahovou urovnou nasej tlace som vacsinou spokojny, tak sa ma robit "novinarcina". |
|
4% |
[ 1 ] |
|
| Celkem hlasů : 23 |
|
| Autor |
Zpráva |
AHOLA

|
Zaslal: čt prosinec 25, 2008 11:29 am Předmět: Uroven slovenskej a ceskej zurnalistiky |
|
|
Ahoj, ahoj, ahoj. Som Ahola a mozno si ma pamatate ako zakladatela topicov Biceps 50 cm za 10 dni, Pomozte yggovi s hemeroidmi, alebo Predam Harmassan.
Zaujimalo by ma, nakolko zdielate moje znechutenie (  ) z toho, co sa s prizmurenym okom da nazvat slovenska zurnalistika a nakolko je situacia v CR odlisna.
Moj postoj k slovenskym novinarom, najma k tym v printovych mediach, je totozny s tym, co svojho casu napisal o ceskych novinaroch Milos Zeman (ospravedlnujem sa, ze citujem prave politika, ale ten citat uplne vystihuje podstatu veci - podla mojej skromnej mienky):
"...s novinarskymi hyenami, ktere nas mohou dovest podle znameho arabskeho prislovi pouze k mrsinam. A neni treba byt kynologem, abychom si uvedomili, ze hyena neni hlidacim psem, tim mene hlidacim psem demokracie."
Odhliadnuc od bulvaru typu Plus jeden den, Novy cas atd mame na Slovensku tzv. " mienkotvorne " periodika ( Sme, Pravda, Tyzden ). Nefotia celebrity opite na vecierku, zato vsak spracuvaju informacie viac nez nechutnym sposobom. Nehovoriac o komentatoroch - vsevedkoch , ktori vzdy vedia, preco sa nieco robi zle a ako sa to malo urobit, nech ide o akukolvek oblast (mojim favoritom v tejto kategorii je pan Schutz , zrejme genius, ked dokaze byt "odbornikom" od prava, cez ekonomiku, financie, europske institucie, polnohospodarstvo, stavebnictvo, politologiu az po medzinarodne vztahy, dokonca aj na politicke pomery cudzich krajin). _________________ drlift_: Mne vyhovuje bejt zatuhlej.
g_dgrim: uzka, kratka a makka, proste napicu
|
|
| nahoru |
|
 |
| |  |
ygg
|
Zaslal: čt prosinec 25, 2008 11:40 am Předmět: |
|
|
Je to čistě kus od kusu....od absolutních sraček až po vcelku vemi slušné a korektní.
Horší je, že zejména u denního tisku, začíná být velmi nevyrovnaná úroveň i co se jednotlivých redaktorů týče. A snad krom HN je zde ... podle mého soudu ... velmi výrazný příklon k bulvárnosti, nebo přinejmenším povrchnosti. Mf DNES třeba je už skoro k nečtení....resp. jak kdysi mezi slušnou žurnalistikou a shitem býval poměr tak 7:3, dnes je to v lepším případě 1:1.
Já osobně čtu EURO, občas Respekt, a pak internetová media. EURO je podle mne asi No.1 u nás, Ekonom je dobrý, ale nepokrývá moc témata bezprostředně s ekonomikou nesouvicející, Respekt není zlý, ale jeho sekce politických komentářů je nározorově striktně vyhraněna, a často díky tomu má k objektivitě hooodne daleko. Takže EURO kupuji furt, Ekonom když jsou v něm články, jež mne bezprostředně zajímají, Respekt čas od času....vždy 1-3 koupím, pak mne naserou a pak si dám tak měsíc dva pauzu
EDIT ... a kdyby někdo furt nevěděl, tak je to náš plínkový AHOLík _________________ Reacher let him go. There were things Reacher didn´t like to do. Running was one of them.
|
|
| nahoru |
|
 |
Douglas

|
Zaslal: čt prosinec 25, 2008 11:47 am Předmět: |
|
|
Rekl bych, ze co se serioznich medii tyka, je to u nas celkem slusne. Bulvar je ale podle me opravdu, ale opravdu nechutny a hlavne, uz z podstaty veci, ubohy.
Taky priznavam, ze vsechno nectu a ze si uz periodika celkem vybiram, takze je jasne, ze v iDnes si pochvalu na volebni kampan CSSD neprectu..
Co se u nas drzi je takova modni tendence nekoho zprcat. V posledni dobe treba Topolanek, drive Klaus, Spidla. A to ted vubec nema co delat s tim jak ti kteri pani pracuji, ale s tim co se hodi. U Klause to zpustil "Sarajevsky atentat' (jako predseda vlady odjel na navstevu do Sartajeva a v "jeho vlastni" strane se proti nemu "vzbourili" spolustranici) - kazdy druhy ho hned kritizoval, co ze do te doby delal spatne a co mel delat jinak a lip. Nerikam, ze pred tim ho nikdo nekritizoval, ale najednou ho mel plnou hubu kazdy. To same Spidla, po "problemech s komunikaci na vladni urovni", nez byl uklizen do Bruselu... To same ted Topolanek po prohranych volbach - kazdy ted ma recept a kazdy vi, kde se stala chyba. Je to nechutne, klidne i trochu hyenisticke, ale nejakou rozumnou mez to neprekracuje.
Takoveho vseznalka v ceskych luzich a hajich neznam, mozna Bohumil Dolezal, ten komentuje skoro vsechno, ale zadny akademik Nejedly to neni.
EDIT: Ve skutecnosti je Ahola nejvetsi lesba na foru.. _________________ Ty ses takova vecne pesimisticka a neprejici devka, ktera se tvari jako nejvetsi odbornik a pravej fanousek bojovejch sportu a navic jeste k tomu pametnik, takze mas vzdycky co rict.. Udus se tim hejtem.
Naposledy upravil Douglas dne čt prosinec 25, 2008 11:51 am, celkově upraveno 1 krát
|
|
| nahoru |
|
 |
AHOLA

|
Zaslal: čt prosinec 25, 2008 11:48 am Předmět: |
|
|
Dobre, ze spominas HN...Hospodarske noviny (tie slovenske) som kedysi velmi vazil, najma preto, ze v nich prevazovali fakty a vecne informacie nad zaujmovo motivovanymi komentarmi. Uz ich necitam pravidelne, ale ked sa mi dostanu do ruk, zda sa mi, ze v nich badat priklon k "mienkotvornosti", t.j. k snahe podat citatelom nazor na tacke v podobe nejakeho komantara, hodnotenia a pod., pricom je zvacsa hned jasne, odkial vietor fuka.-- Tym u mna velmi klesli, skoda : ( _________________ drlift_: Mne vyhovuje bejt zatuhlej.
|
|
| nahoru |
|
 |
AHOLA

|
Zaslal: čt prosinec 25, 2008 11:51 am Předmět: |
|
|
A aby som nezabudol, najtragikomickejsie vyznievaju vykriky novinarov o zasahovani do ich slobod, najma do slobody prejavu. Vrcholom tohoto saskovania bola maskarada nazvana "pohreb slovenskej tlace" v suvislosti s prijatim noveho tlacoveho zakona. Koniec slobodody tlace zjavne nenastal, zial to sa uz obislo bez pozornosti printovych medii. _________________ drlift_: Mne vyhovuje bejt zatuhlej.
|
|
| nahoru |
|
 |
g_dgrim
Moderátor

|
Zaslal: čt prosinec 25, 2008 11:55 am Předmět: |
|
|
Schutzove komentare vzdy rad pocuvam aj ked s nim velakrat nesuhlasim.
To ako sa spravaju media je len odraz spolocnosti, respektive politiky a jej momentalnej vulgarnosti (na Slovensku). Cakat neaku stopercentnu objektivnost mi pride naivne.To jednoducho neni mozne.
_________________ JOGUBELLA! NOVÝ ŘASOVÝ JOGURT S EXTRA VELKÝMI KOUSKY TYKADEL! VAŠE ZAŽÍVÁNÍ SE VÁM ODMĚNÍ - KLINICKY TESTOVÁNO! JAKÝ DOVNITŘ, TAKOVÝ VEN!
|
|
| nahoru |
|
 |
YUD

|
Zaslal: čt prosinec 25, 2008 11:55 am Předmět: |
|
|
Pokud si člověk chce udělat názor, musí vždy zpracovávat několik různých zdrojů. Proto si myslím, že každé jedno periodikum je potřeba brát spíš jen jako jakési vodítko. Články totiž samozřejmě píšou lidé a každý člověk má svůj názor, stejně jako každá mince má dvě strany.
Averzi vůči komentátorům, sloupkařům, či jiným podobným pseudoodborníkům sdílím. Jeden moudrý člověk, řekl, že není nic horšího než průměrný intelektuál. Takový průměrný intelektuál je dost dobrý právě na to, aby napsal sloupek do názorové rubriky. Jsou to takoví "předžvýkávači názorů". A v tom jsou právě nebezpeční. Průměrný člověk, který noviny prolítne a nemá čas si o určité problematice vytvářet názor na základě několika zdrojů, si přečte takový "předžvýkaný názor" a ať už jej přijme nebo ne, tak ho takový názor formuje ("psali to přece v novinách, psal to ten chlápek, co tam uveřejňuje články v názorové rubrice, ten o tom přece něco ví, není to debil..."). Takoví komemtátoři jsou ale většinou bohužel ti "odborníci" na všechno, jak napsal AHOLA.
Proto mám k těmhle komentátorům odpor. K čemu jsou? Proč mi má někdo předžvýkávat informace a říkat (nepřímo), co si mám myslet?
Úroveň tištěných médií radši hodnotit nebudu, nečtu denně několikery noviny, takže mi to nepřísluší, nicméně iluze o odbornosti a nezaujatosti novinářů nemám. Co mě ale mrzí, je postupná bulvarizace i těch tištěných periodik, které se tomuhle trendu dlouho bránily.
|
|
| nahoru |
|
 |
Zacharo

|
Zaslal: čt prosinec 25, 2008 12:01 pm Předmět: |
|
|
Z výše napsaných důvodů čtu v novinách vše jen ne rubriku "zprávy". Na ty se podívám večer na ČT1. _________________ "Champions are made, not born!"
|
|
| nahoru |
|
 |
YUD

|
Zaslal: čt prosinec 25, 2008 12:03 pm Předmět: |
|
|
| Zacharo napsal: | | Z výše napsaných důvodů čtu v novinách vše jen ne rubriku "zprávy". Na ty se podívám večer na ČT1. |
No jo, ale televizní zpravodajství dělají zase jen lidé, kteří mají také názory a politickou orientaci...
|
|
| nahoru |
|
 |
Zacharo

|
Zaslal: čt prosinec 25, 2008 12:07 pm Předmět: |
|
|
| YUD napsal: | | Zacharo napsal: | | Z výše napsaných důvodů čtu v novinách vše jen ne rubriku "zprávy". Na ty se podívám večer na ČT1. |
No jo, ale televizní zpravodajství dělají zase jen lidé, kteří mají také názory a politickou orientaci... |
To ano, ale čemu dát dnes přednost? Raději se podívám na zprávy České televize, než na Novu/Primu. _________________ "Champions are made, not born!"
|
|
| nahoru |
|
 |
AHOLA

|
Zaslal: čt prosinec 25, 2008 12:14 pm Předmět: |
|
|
| g_dgrim napsal: | Schutzove komentare vzdy rad pocuvam aj ked s nim velakrat nesuhlasim.
To ako sa spravaju media je len odraz spolocnosti, respektive politiky a jej momentalnej vulgarnosti (na Slovensku). Cakat neaku stopercentnu objektivnost mi pride naivne.To jednoducho neni mozne.
|
Nemyslim ze vulgarnost politikov musi nevyhnutne viest k vulgarnosti zurnalistov (a ani naopak), je na kazdom novinarovi, ake vyrazove prostriedky si pre svoju pracu zvoli. Co sa tyka tej objektivity, suhlasim, 100 percentna nikdy nebude, ale je rozdiel v akej forme sa to podava. Pokial sa tlac na nic nehra a je jednoynacne tematicky a ideovo ladena (to su rozne Slovenske republiky a ich nastupcovia, Modre noviny SDKU atd), tak je to vcelku o.k. Ked sa vsak niekto hra na "objektivne mienkotvorneho, nezavisleho" a pritom obsah novin je ladeny stale rovnakym sposobom, tak je to na grc.
Ten obrazok si dal (mozno nahodou) celkom vhodne prave v suvislosti s tym Schutzom. Fico je znamy svojimi explozivnymi reakciami na slovensku tlac, ken naposledy nazval (niektorych) novinarov idiotmi pre skreslovanie faktov a ucelove zavadzanie, pan Schutz sa mu (za de facto nezmysli co popisal) "ospravedlnil" prostrednictvom videa na internete. Zaverom vystupenia p. Schutza je to, ze sice urobil z 30 milionov desat, vymyslel si klimatizaciu predmetneho tunela a zalozenie ambasady v Bielorusku, ale to na podstate veci nic nemeni (udajne sa pomylil vdaka urcitej lezernosti) Ak ma takto pracovat seriozny novinar a "strazny pes demokracie", tak dakujem pekne, neprosim. Zmienene video najdete tu:
http://komentare.sme.sk/c/4151007/schutzov-videokomentar-premier-nazval-novinarov-idiotmi-citim-sa-pocteny.html _________________ drlift_: Mne vyhovuje bejt zatuhlej.
|
|
| nahoru |
|
 |
g_dgrim
Moderátor

|
Zaslal: čt prosinec 25, 2008 1:18 pm Předmět: |
|
|
nie, ten obrazok som dal v suvislosti s vulgarnou politikou dneska. Schutz je len komentantor, da sa ho 100% ignorovat. Ale ak vulgarnou formou vystupuje vlada tak to moc ignorovat nejde a menia sa iste pomery. Za chvilu sa budu fackovat jak v cinskom parlamente (alebo ceskom  ). Schutz je proste clovek s nazorom a je plateny za to aby ho prezentoval, ked si kupist papierove SME alebo ides na ich stranku tak je sanca ze na neho narazis. Lenze ked robi kabaret premier, ignorovat to ide dost tazko.
A stale nechapem co je na tom take divne, ze noviny pisu o tom co im kaze ich chlebodarca. TO je jak sa cudovat ze pes bude branit svojho pana, ktory ho zivy. Kor ak sa bavime o clankoch s politickou tematikou. Ja nepoznam ani jedny objektivne noviny.
A co take televizne stanice? STV vs TA3 vs MARKIZA vs JOJ? Kto je ten zly a kto dobry? _________________ JOGUBELLA! NOVÝ ŘASOVÝ JOGURT S EXTRA VELKÝMI KOUSKY TYKADEL! VAŠE ZAŽÍVÁNÍ SE VÁM ODMĚNÍ - KLINICKY TESTOVÁNO! JAKÝ DOVNITŘ, TAKOVÝ VEN!
|
|
| nahoru |
|
 |
AHOLA

|
Zaslal: čt prosinec 25, 2008 1:43 pm Předmět: |
|
|
grim: Ale neviem preco hovoris stale o dnesku a vulgarnosti dnesneho premiera, to tu pred tym nebolo? Mali sme premiera, co napadol reportera (teraz to maju v CR  ), poslancov co kopali stareho do guli", dnes (opat media) doookolia opakuju harabinovu vetu o hajzlovi a poukazuju na vulgarnost dneska...ved v minulom obdobi sa nadavalo rovnako (tusim Rusko Hrusovskemu tiez povedal, ze je Hajzel, ten taketo spravanie ostro odsudil, zial zakratko sa prevalilo, ako nazval Madeja hajzlom soplavym). O irecitych vyrokoch pana Duracku, ktore museli byt vypipane radsej pomlcim...
Vyroky premiera mozes ignorovat rovnako ako Schutza. Ja som vsak zalozil topic o urovni nasej zurnalistiky. Ak zalozil obdobny topic o rovni nasich politikov, prosim, zahlasujem rovnako ako v tejto teme (moznost c.1 samozrejme).
| citace: | | A stale nechapem co je na tom take divne, ze noviny pisu o tom co im kaze ich chlebodarca. TO je jak sa cudovat ze pes bude branit svojho pana, ktory ho zivy. Kor ak sa bavime o clankoch s politickou tematikou. Ja nepoznam ani jedny objektivne noviny. |
Zurnalistika moze byt aj na lepsej urovni, ako je teraz, nie je dobre si mysliet, ze "inak to byt nemoze". To, ze mi je zle zo slovenskych novinarov, neznamena, ze novinari ako takui su z principu nahovno. Ani u nas to nebolo vzdy na tak srackovej urovni (predovsetkym v poslednom obdobi bulvar nepozna hranic, vid kauza s Docolomanskym, uz som pisal o HN, ked zacinali, mali naozaj velmi profesionalnu uroven, podobne poklesol napr. aj Trend). Konieckoncov ked citas Sme, je citelny rozdiel, ci clanok napisal saso Schutz (o ktorom mam dovodne podozrenia,ze je autorom maximalne casti tych textov, ktore su oznacene jeho menom), alebo M. Lesko (ktory prezentuje totozne nazory).
Vela novinarov urobilo cest svojmu menu v takom zlomovom okamihu, ako bol r. 1968, dnes mam dojem, ze keby sa historia zopakovala, tak by tie tanky nakoniec privitali a vysvetlili, preco je spravne ich vitat. _________________ drlift_: Mne vyhovuje bejt zatuhlej.
|
|
| nahoru |
|
 |
Douglas

|
Zaslal: čt prosinec 25, 2008 2:02 pm Předmět: |
|
|
Ahola is back. _________________ Ty ses takova vecne pesimisticka a neprejici devka, ktera se tvari jako nejvetsi odbornik a pravej fanousek bojovejch sportu a navic jeste k tomu pametnik, takze mas vzdycky co rict.. Udus se tim hejtem.
|
|
| nahoru |
|
 |
g_dgrim
Moderátor

|
Zaslal: čt prosinec 25, 2008 2:14 pm Předmět: |
|
|
| AHOLA napsal: | grim: Ale neviem preco hovoris stale o dnesku a vulgarnosti dnesneho premiera, to tu pred tym nebolo? Mali sme premiera, co napadol reportera (teraz to maju v CR ), poslancov co kopali stareho do guli", dnes (opat media) doookolia opakuju harabinovu vetu o hajzlovi a poukazuju na vulgarnost dneska...ved v minulom obdobi sa nadavalo rovnako (tusim Rusko Hrusovskemu tiez povedal, ze je Hajzel, ten taketo spravanie ostro odsudil, zial zakratko sa prevalilo, ako nazval Madeja hajzlom soplavym). O irecitych vyrokoch pana Duracku, ktore museli byt vypipane radsej pomlcim...
Vyroky premiera mozes ignorovat rovnako ako Schutza. Ja som vsak zalozil topic o urovni nasej zurnalistiky. Ak zalozil obdobny topic o rovni nasich politikov, prosim, zahlasujem rovnako ako v tejto teme (moznost c.1 samozrejme). |
sorry ale s tymto absolutne nesuhlasim, pokial nevidis rozdiel v tom, ak niekto nazve niekoho hajzlom a v tom, ak ho nazve hajzlom a povie mu ze pojde do basy (z pozicie ministra spravodlivosti) tak bohuzel... to co sa deje teraz je uplne nepripustne a ak ti to pride normalne svedci to len o otupenosti slovenskeho volica k znizujucej sa urovni slovenskej politiky
| AHOLA napsal: |
| citace: | | A stale nechapem co je na tom take divne, ze noviny pisu o tom co im kaze ich chlebodarca. TO je jak sa cudovat ze pes bude branit svojho pana, ktory ho zivy. Kor ak sa bavime o clankoch s politickou tematikou. Ja nepoznam ani jedny objektivne noviny. |
Zurnalistika moze byt aj na lepsej urovni, ako je teraz, nie je dobre si mysliet, ze "inak to byt nemoze". To, ze mi je zle zo slovenskych novinarov, neznamena, ze novinari ako takui su z principu nahovno. Ani u nas to nebolo vzdy na tak srackovej urovni (predovsetkym v poslednom obdobi bulvar nepozna hranic, vid kauza s Docolomanskym, uz som pisal o HN, ked zacinali, mali naozaj velmi profesionalnu uroven, podobne poklesol napr. aj Trend). Konieckoncov ked citas Sme, je citelny rozdiel, ci clanok napisal saso Schutz (o ktorom mam dovodne podozrenia,ze je autorom maximalne casti tych textov, ktore su oznacene jeho menom), alebo M. Lesko (ktory prezentuje totozne nazory).
Vela novinarov urobilo cest svojmu menu v takom zlomovom okamihu, ako bol r. 1968, dnes mam dojem, ze keby sa historia zopakovala, tak by tie tanky nakoniec privitali a vysvetlili, preco je spravne ich vitat. |
ale sak bulvar je bulvar na ten sere pes, to citaju ludia co maju pravidelne na obed tresku a dva rozky, o tom sa nebavme. Bulvar ma vo svojej podstate byt taky :))).
Ze je SME momentalne jasne anti-ficoidne je jasne. Co sa tyka Schudza tak ten kritizoval aj Dzurindu (za jeho vlady). Takze az tak jednostranny neni. Btw toto je trend v celom svete CNN - comunist news network (demokrati) a FOX (republikani) v anglicku to maju tiez pekne prerozdelene. Normalka. Ak si tu chces poplackat ake to je hrozne tak prosim, ale ine to asi nebude. _________________ JOGUBELLA! NOVÝ ŘASOVÝ JOGURT S EXTRA VELKÝMI KOUSKY TYKADEL! VAŠE ZAŽÍVÁNÍ SE VÁM ODMĚNÍ - KLINICKY TESTOVÁNO! JAKÝ DOVNITŘ, TAKOVÝ VEN!
|
|
| nahoru |
|
 |
| |
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|