|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
Zajímavé články a odkazy k tématu: | |  |
jupe84

|
Zaslal: út srpen 04, 2009 9:31 am Předmět: |
|
|
V mlieku je síce pomerne veľa sacharidov, ale má iné pozitívne vlastnosti. A k tým potréningovým sacharidom len toľko, že po tréningu sú nevyhnuteľné ( nie smrteľne hehe ), keby dáš po tréningu proteín bez rýchlych sachrov tak ten sa ti preplytvá na doplnenie energie a nie na stavbu hmoty
/ak sa mýlim, poopraviť, ďakujem _________________ "in Russia we train the bar"
|
|
| nahoru |
|
 |
Georgo_K

|
Zaslal: út srpen 04, 2009 9:36 am Předmět: |
|
|
| jupe84 napsal: | V mlieku je síce pomerne veľa sacharidov, ale má iné pozitívne vlastnosti. A k tým potréningovým sacharidom len toľko, že po tréningu sú nevyhnuteľné ( nie smrteľne hehe ), keby dáš po tréningu proteín bez rýchlych sachrov tak ten sa ti preplytvá na doplnenie energie a nie na stavbu hmoty
/ak sa mýlim, poopraviť, ďakujem |
jj po treningu s tebou souhlasim, tam jsou sachry nutny... o lactoze bych mozna pochyboval
|
|
| nahoru |
|
 |
Johny HaRd
|
Zaslal: út srpen 04, 2009 9:52 am Předmět: |
|
|
| Georgo_K napsal: | Ja napriklad vecer sacharidy uz vubec nezarazuju, byvalej trener mi vysvetloval ze telo jich vecer uz tolik energie nespotrebuje a vetsina se uklada do tuku... To samy s mlikem, to bych taky nejak nedoporucoval kuli laktoze.... coz je taky rychlej cukr... Ideal je ten tvaroh, nebo cottage popr lip stravitelnej prot drink.... muj nazor, nekamenujte me | To máš pravdu, pakliže trénuješ dopoledne/odpoledne a máš po tréninku alespoň 2 plnohodnotná jídla, tak je příjem sacharidů ve večerních hodinách zbytečný a jak jsi sám řekl, půjde to do tuku (ve většině případů). Ale Wojtkingson trénuje pozdě večer, takže se sacharidy (nemluvím pouze o PTN) využijí k doplnění glykogenu a stávají se tou správnou volbou. Samozřejmě, není to takhle ideální, ale když jindy nemůže, tak jindy nemůže _________________ "To mi rve koule"
Eric Cartman
|
|
| nahoru |
|
 |
herza
Anonymní
|
Zaslal: út srpen 04, 2009 9:54 am Předmět: |
|
|
| Georgo_K napsal: | | jupe84 napsal: | V mlieku je síce pomerne veľa sacharidov, ale má iné pozitívne vlastnosti. A k tým potréningovým sacharidom len toľko, že po tréningu sú nevyhnuteľné ( nie smrteľne hehe ), keby dáš po tréningu proteín bez rýchlych sachrov tak ten sa ti preplytvá na doplnenie energie a nie na stavbu hmoty
/ak sa mýlim, poopraviť, ďakujem |
jj po treningu s tebou souhlasim, tam jsou sachry nutny... o lactoze bych mozna pochyboval |
Laktóza má nízké GI a dokonce i nízké II v objemu po tréninku je vyloženě nevhodná.
|
|
| nahoru |
|
 |
herza
Anonymní
|
Zaslal: út srpen 04, 2009 10:03 am Předmět: |
|
|
| Johny HaRd napsal: | | Georgo_K napsal: | Ja napriklad vecer sacharidy uz vubec nezarazuju, byvalej trener mi vysvetloval ze telo jich vecer uz tolik energie nespotrebuje a vetsina se uklada do tuku... To samy s mlikem, to bych taky nejak nedoporucoval kuli laktoze.... coz je taky rychlej cukr... Ideal je ten tvaroh, nebo cottage popr lip stravitelnej prot drink.... muj nazor, nekamenujte me | To máš pravdu, pakliže trénuješ dopoledne/odpoledne a máš po tréninku alespoň 2 plnohodnotná jídla, tak je příjem sacharidů ve večerních hodinách zbytečný a jak jsi sám řekl, půjde to do tuku (ve většině případů). Ale Wojtkingson trénuje pozdě večer, takže se sacharidy (nemluvím pouze o PTN) využijí k doplnění glykogenu a stávají se tou správnou volbou. Samozřejmě, není to takhle ideální, ale když jindy nemůže, tak jindy nemůže |
Kápl jsi na to.
Rozhodně doplnění glykogenových zásob z nesacharidových zdrojů není idealní stav. To potom k energeticky náročné hypertrofii biomasy nedojde, protože bílkoviny jsou spotřebovávány k doplnění energetických zásob.
|
|
| nahoru |
|
 |
Freimen

|
Zaslal: út srpen 04, 2009 10:19 am Předmět: |
|
|
Přesně tak, v drtivé většině souhlasím s Tomášem (herzou), ale rád bych se vrátil k proteinům bezprostředně po tréninku, kde se naše názory budou evidentně malinko rozcházet. Já jsem naprosto přesvědčený o výhodě doplnění velmi kvalitních a velmi rychle stravitelných proteinů ve formě sacharido-proteinového nápoje hned po tréninku. Je důležité si uvědomit, že transport glukózy se děje kotransportem s aminokyselinami už za běžných okoloností a v období po tréninku, kdy jsou svaly schopné díky inzulínovému oknu přijímat maximální množství živin i bez inzulínu (který do svalu transportuje glukózu, aminokyseliny i minerální látky), je velkou výhodou doplnit vedle sacharidů i proteiny, protože (ač se to někomu nemusí líbit) při intenzivním tréninku jsou spotřebovávány vedle sacharidů i aminokyseliny jak z amk-poolu v krvi, tak i ze svalové tkáně. A pokud se právě jedná o velmi kvalitní a rychle vstřebatelné zdroje, pro tělo je to minimální zátěž, zejména proto, že tyto amk využije na reparaci a regeneraci (nikoliv na jejich rozklad jako zdroj živin, pokud se současně přijmou i sacharidy), proto není organismus zatěžován více zpracováním odpadního dusíku, jako kdyby byly amk využívány jen jako energetický substrát nebo se přestřelil příjem amk bez fyzické silové zátěže.
Osobně si myslím, že toto období je alespoň +-60 min po tréninku, ale na semináři v Jihlavě říkal například Martin Novotný (dlouholetý trenér reprezentace), že pro využití inzulínového okna hraje roli příjem proteino-sacharidového nápoje dokonce jen v období do 20 min po tréninku.
|
|
| nahoru |
|
 |
jupe84

|
Zaslal: út srpen 04, 2009 10:22 am Předmět: |
|
|
Tak toto je ako z drobrej učebnice.
K laktóze, nemyslel som samozrejme po tréningu, ani po pol hodine. _________________ "in Russia we train the bar"
|
|
| nahoru |
|
 |
Najkl
|
Zaslal: út srpen 04, 2009 10:39 am Předmět: |
|
|
| Freimen napsal: | Přesně tak, v drtivé většině souhlasím s Tomášem (herzou), ale rád bych se vrátil k proteinům bezprostředně po tréninku, kde se naše názory budou evidentně malinko rozcházet. Já jsem naprosto přesvědčený o výhodě doplnění velmi kvalitních a velmi rychle stravitelných proteinů ve formě sacharido-proteinového nápoje hned po tréninku. Je důležité si uvědomit, že transport glukózy se děje kotransportem s aminokyselinami už za běžných okoloností a v období po tréninku, kdy jsou svaly schopné díky inzulínovému oknu přijímat maximální množství živin i bez inzulínu (který do svalu transportuje glukózu, aminokyseliny i minerální látky), je velkou výhodou doplnit vedle sacharidů i proteiny, protože (ač se to někomu nemusí líbit) při intenzivním tréninku jsou spotřebovávány vedle sacharidů i aminokyseliny jak z amk-poolu v krvi, tak i ze svalové tkáně. A pokud se právě jedná o velmi kvalitní a rychle vstřebatelné zdroje, pro tělo je to minimální zátěž, zejména proto, že tyto amk využije na reparaci a regeneraci (nikoliv na jejich rozklad jako zdroj živin, pokud se současně přijmou i sacharidy), proto není organismus zatěžován více zpracováním odpadního dusíku, jako kdyby byly amk využívány jen jako energetický substrát nebo se přestřelil příjem amk bez fyzické silové zátěže.
Osobně si myslím, že toto období je alespoň +-60 min po tréninku, ale na semináři v Jihlavě říkal například Martin Novotný (dlouholetý trenér reprezentace), že pro využití inzulínového okna hraje roli příjem proteino-sacharidového nápoje dokonce jen v období do 20 min po tréninku. |
Tak v tomto pripade se asi bude hodne lidi rozchazet.... vyzkousel jsem si oba dva pripady jak glukozu s proteinem tak i ciste glukozu jak radil herza. A porpavde receno sedi mi vice jen ciste glukoza.... pokud dam jeste k tomu proteinem jsem nafoukly zustava mi to hodne dlouho v zaludku, ale toto je jen muj nazor
Jo a Frei jak je to s tim, ze po treninku v krvi plave mnoho aminokyselin a NH2 skupin mno a tim tedy dalsi prijem bilkovin je tedy zbytecny nebo ne?? _________________ 104kg při 186cm u Arnieho....není to nic ke chlubení....on byl spíš Atlet
|
|
| nahoru |
|
 |
Smazaný uživatel (071)
|
Zaslal: út srpen 04, 2009 11:00 am Předmět: |
|
|
Já bych řekl, že pro obyčejný lidi co si prostě jen tak chodí cvičit je úplně jedno jak to dělají :) Osobně si prostě zamíchám do proteiňáku dvě tři lžičky glukopuru a lupnu to tam po cvičení v šatně.
Každej není Cizopasník
|
|
| nahoru |
|
 |
herza
Anonymní
|
Zaslal: út srpen 04, 2009 11:10 am Předmět: |
|
|
Lukáši díky za příspěvek..., rozhodně to co jsi napsal já nevylučuji, ale zkusím se rozepsat o tom jak to chápu já.
Spotřeba aminokyselin je dána tréninkovým časem (délkou) a tréninkovou intezitou (zátěží). Tyto faktory ovlivnují obrat glykogenových zásob. Možná to celé špatně chápu, ale berme v úvahu, že správně doplněná zásoba našeho glykogenu vystačí z hruba na 60-120 minut silového tréninku v závislosti na jeho intenzitě.
Během intenzivního anaerobního tréninku se jako primární zdroj energie mobilizuje svalový glykogen a po vyčerpání zásob kyslíku souběžně laktát. Jako sekundární zdroj energie se využivá glycerol v Coriho cyklu, glukogenní aminokyseliny v glukoneogenezi. Během krátkodobé intenzivní zátěže (cca 60 min.) se otáčí poměr obratu glukózy v glukoneogenezi z běžných cca 25% na cca 6% a výdej glukózy z glukogenních aminokyselin už se nezvyšuje, spíš klesá. Spotřeba alaninu, glycerolu a laktátu se naopak zvyšuje pro doplnění zásob pro glukózový obrat.
Vzhledem k tomu, že během intenzivní anaerobní zátěže klesá obrat glukózy z jaterní glukoneogeneze a amk poolu, tak jejich přítomnost v krvi nebude tak markantní, protože trénink netrvá déle jak hodinu. V momentě kdy anaerobní trénink přesáhne hodinový interval (v závislosti na intenzitě tréninku), teprve v tu chvíli se zvyšuje obrat glukózy z glukoneogeneze.
Přítomnost aminokyselin v krvi po tréninku, není tak markatní a proto se nezvyšuje potřeba všech aminokyselin se zátěží pro reparaci a doplnění energetických zásob. Přítomností dalších aminokyselin se zvýší jejich nabídka v krvi a v tomhle se rozcházíme, protože tímto způsobem se zvyuje tvorba odpadního NH3, který v tu danou chvíli zatíží játra a ledviny, čímž se regenerace spomaluje.
Pro reparaci se zvyšuje potřeba hlavně kyseliny glutamové, fenylalaninu, valinu a isoleucinu. Pro reparaci se nezvyšuje potřeba všech aminokyselin.
Naposledy upravil herza dne út srpen 04, 2009 5:30 pm, celkově upraveno 1 krát
|
|
| nahoru |
|
 |
eSko
Naivka

|
Zaslal: út srpen 04, 2009 11:12 am Předmět: |
|
|
| Freimen napsal: | Přesně tak, v drtivé většině souhlasím s Tomášem (herzou), ale rád bych se vrátil k proteinům bezprostředně po tréninku, kde se naše názory budou evidentně malinko rozcházet. Já jsem naprosto přesvědčený o výhodě doplnění velmi kvalitních a velmi rychle stravitelných proteinů ve formě sacharido-proteinového nápoje hned po tréninku. Je důležité si uvědomit, že transport glukózy se děje kotransportem s aminokyselinami už za běžných okoloností a v období po tréninku, kdy jsou svaly schopné díky inzulínovému oknu přijímat maximální množství živin i bez inzulínu (který do svalu transportuje glukózu, aminokyseliny i minerální látky), je velkou výhodou doplnit vedle sacharidů i proteiny, protože (ač se to někomu nemusí líbit) při intenzivním tréninku jsou spotřebovávány vedle sacharidů i aminokyseliny jak z amk-poolu v krvi, tak i ze svalové tkáně. A pokud se právě jedná o velmi kvalitní a rychle vstřebatelné zdroje, pro tělo je to minimální zátěž, zejména proto, že tyto amk využije na reparaci a regeneraci (nikoliv na jejich rozklad jako zdroj živin, pokud se současně přijmou i sacharidy), proto není organismus zatěžován více zpracováním odpadního dusíku, jako kdyby byly amk využívány jen jako energetický substrát nebo se přestřelil příjem amk bez fyzické silové zátěže.
Osobně si myslím, že toto období je alespoň +-60 min po tréninku , ale na semináři v Jihlavě říkal například Martin Novotný (dlouholetý trenér reprezentace), že pro využití inzulínového okna hraje roli příjem proteino-sacharidového nápoje dokonce jen v období do 20 min po tréninku. |
Podle mé vlatní zkušenosti, bych S-P nápoj řadil v tento čas, s tím bych souhlasil. Bezprostředně po tréninku vyzkoušelo ode mě pár lidí (Když jsem se jim snažil naznačit rozdíl mezi PTN jen voda+glukóza, nebo voda+glukóza+protein) pít jeden týden PTN S-P a druhý týden pít pouze glukopur/maltodextrin s vodou. Zdůrazňuji, že to bylo ihned po tréninku v šatně. Opradu minimální rozestup po poslední fyzické aktivitě.
Co se týče příbytku na váze, ti kteří dávali i protein, měli cca 200g hmoty navíc (Tuk, svalstvo, netuším, nemohl jsem změřit), ale po S-P nápoji se cítili dlouho po tréninku nafouklý a neměli chuť do prvního pevného jídla, jako ti co konzumovali pouze sacharidy s vodou. Ti byli schopní už konzumovat pevné jídlo půl hodiny po nápoji. _________________ "Ti, kteří si myslí, že nemají čas na tělesná cvičení, si budou muset dříve či později najít čas pro nemoc." Edward Stanley
|
|
| nahoru |
|
 |
LJ

|
Zaslal: út srpen 04, 2009 11:25 am Předmět: |
|
|
V rámci topicu bych jenom chtěl říct, že u mě stále vede z nabídky 80tek Extrifitu příchuť jahoda, už jsem se naučil to dělat jenom do 3dc mlíka nebo vody, aby to na mě bylo dost sladký, a i s tou obyčejnou vodou na noc mi to chutná  . Nicméně kombinace džus mlíko protein u mě zapřičinal posrání, což beru jako poučení do budoucna, tohle do PTN nepatří  .
|
|
| nahoru |
|
 |
BUFU

|
Zaslal: út srpen 04, 2009 11:31 am Předmět: |
|
|
Herza: doporučuješ teda po tréninku nějakej ten glukopur či něco na ten způsob.... A jak by jsi to řešil v dietě? _________________ Mám velký průhledný svaly !
|
|
| nahoru |
|
 |
herza
Anonymní
|
Zaslal: út srpen 04, 2009 11:34 am Předmět: |
|
|
| BUFU napsal: | | Herza: doporučuješ teda po tréninku nějakej ten glukopur či něco na ten způsob.... A jak by jsi to řešil v dietě? |
V dietě bych to řešil volnými aminokyselinami a nebo proteinem.
|
|
| nahoru |
|
 |
Najkl
|
Zaslal: út srpen 04, 2009 1:17 pm Předmět: |
|
|
| citace: | Podle mé vlatní zkušenosti, bych S-P nápoj řadil v tento čas, s tím bych souhlasil. Bezprostředně po tréninku vyzkoušelo ode mě pár lidí (Když jsem se jim snažil naznačit rozdíl mezi PTN jen voda+glukóza, nebo voda+glukóza+protein) pít jeden týden PTN S-P a druhý týden pít pouze glukopur/maltodextrin s vodou. Zdůrazňuji, že to bylo ihned po tréninku v šatně. Opradu minimální rozestup po poslední fyzické aktivitě.
Co se týče příbytku na váze, ti kteří dávali i protein, měli cca 200g hmoty navíc (Tuk, svalstvo, netuším, nemohl jsem změřit), ale po S-P nápoji se cítili dlouho po tréninku nafouklý a neměli chuť do prvního pevného jídla, jako ti co konzumovali pouze sacharidy s vodou. Ti byli schopní už konzumovat pevné jídlo půl hodiny po nápoji. |
Presne tak jak rikas proste brutlani nafouknuti spojene s nechuti k jidlu po dlouhou dobu (protein, glukosa). Natoz ciste po glukoze s vodou uplne bez problemu. Takze asi na tom neco bude _________________ 104kg při 186cm u Arnieho....není to nic ke chlubení....on byl spíš Atlet
|
|
| nahoru |
|
 |
kontextová reklama |
| |
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|