- Dnes už neotřesitelná klasika. Věrný popis inkvizičních procesů v oblasti velkých Losin. Film vznikl v roce 1969. Nějak mi nedochází jak za komanče mohli něco takovýho natočit. Alegorie absolutní moci inkvizitora na absoluní moc režimu je absolutně zjevná - mučení, vraždy, konfiskace majetků. Černobílý zpracování jen podrhuje stísněnou atmosféru beznaděje a bezmoci. Film je natočenej podle knihy V. Kaplickýho, po jejímž vydání církev údajně začala vydatně agitovat za její zákaz. Tenhle film a celý tohle téma je navíc taková moje úchylka, takže dávám 10/10.
NAHOTA NA PRODEJ
- Filmy z tohohle období jsou další moje úchlka. Porevoluční euforie dovolila filmařům poměrně hodně velkou svobodu, jak v tématech, tak v dialozích a slovníku. Lukáš Vaculík v roli novináře, kterej se pověsí na gang cigánů, co nutí ženský k prostituci. V dnešní době by si tenhle film absloutně nelajzli dát v TV, nebo nedejbože něco takhle pravicově orientovanýho natočit .
Scéna, kdy se Vaculíkova kolegyně z USA diví v cigánským gethu co z těch dětí vyroste a že by potřebovaly nějakej sociální program - načež se Vaculík začnš chechtat jako blbej, při slovech "sociální program", mě opravdu upřímě rozesmála. Film je sice poměrně lineární, zápletka primitivní a předvídatelná, konec trošičku absurdní. Ale já to beru spíš jako takovou sondu doby.
Malá ochutnávka
Jen tak mimochodem, ta buchta co zpívá refrén s Fanánem je Leona Machálková , ačkoli zmínku o účinkování v tomhle projektu, jsem v její kariéře nenašel
Dávám 7/10, i když na csfd je hodnocení podstatně horší, ale jak jsem už říkal. Porevoluční kinematografie je moje úchylka.
Dneska si dám ještě Veksláka a Bony a Klid
_________________ Šťasten ve svém šílenství hlupák objal Ďábla.
pred lety na gymplu tusim jo, ale ruku do ohne bych za to nedal:)
no já to taky četl v rámci povinné literatury na střední, ale fakt mě to zaujalo, je tam víc pěkných příběhů, jako Vyšší princip. Takové nepatetické hrdinství obyčejných lidí za 2.sv. války.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru