Periodizace - silovka/objemovka

Jdi na stránku 1, 2  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Periodizace - silovka/objemovka  Úvodní stránka -> Trénink -> Periodizace - silovka/objemovka
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  

je lepší střídat objemovku se silovkou pro maximální objem?
ano
66%
 66%  [ 10 ]
ne
33%
 33%  [ 5 ]
Celkem hlasů : 15

Autor Zpráva
koudy.

PříspěvekZaslal: po prosinec 20, 2010 6:13 pm    Předmět: Periodizace - silovka/objemovka Odpovědět s citátem

Jakej máte názor na periodizaci objemovky. Je pro potřeby maximálního nárůstu svalový hmoty lepší střídat mezocykly silovýho a objemovýho tréninku a nebo je výhodnější jet objemovku (6-12 opakování) v kuse bez silovky? Já bych viděl jako nejvýhodnější asi jeden mezocyklus silovky a potom 2 mezocykly objemovky a pak to celé znovu. Vaše zkušenosti, názory?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
hovnival
(ban)

PříspěvekZaslal: po prosinec 20, 2010 6:20 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

koudy koudy ty ses srandista :) Ja myslim, ze na to jdes porad nejak moc vedecky :) Zkousel si trenovat nekdy podle pocitu ? Podle toho jak se cejtis, tak si nalozis ? Nechapu co v tom cviceni porad hledate. Cvicis 11 let a ptas se na to kolik mas delat opakovani, to je fakt srandovni...
koudy.

PříspěvekZaslal: po prosinec 20, 2010 6:28 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

hovnival napsal:
koudy koudy ty ses srandista :) Ja myslim, ze na to jdes porad nejak moc vedecky :) Zkousel si trenovat nekdy podle pocitu ? Podle toho jak se cejtis, tak si nalozis ? Nechapu co v tom cviceni porad hledate. Cvicis 11 let a ptas se na to kolik mas delat opakovani, to je fakt srandovni...

úžasná periodizace Nebavim se tady o instinktivnim tréninku. Pokud ty o tréninku nepřemýšlíš, tak je to tvoje věc.
hovnival
(ban)

PříspěvekZaslal: po prosinec 20, 2010 6:34 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

nevim jak to premysleni myslis... Jedina vec v ktere vidim smysl si planovat je, zarazovat obcas nejaky mesicni, 2 mesicni treningy, kdy du tak na 60% a klouby/slachy proste cele telo odpociva, ale abych dumal nad tim jestli dam 6 nebo 15 opakovani a veslovani, nebo pritahy v predklonu, tak v tom opravdu smysl nevidim...
koudy.

PříspěvekZaslal: po prosinec 20, 2010 6:53 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

hovnival napsal:
nevim jak to premysleni myslis... Jedina vec v ktere vidim smysl si planovat je, zarazovat obcas nejaky mesicni, 2 mesicni treningy, kdy du tak na 60% a klouby/slachy proste cele telo odpociva, ale abych dumal nad tim jestli dam 6 nebo 15 opakovani a veslovani, nebo pritahy v predklonu, tak v tom opravdu smysl nevidim...

ty seš dutej jak dlabaný necky .. když k tomu nemáš co říct, tak nehoň příspěvky a pomlč
g_dgrim
Moderátor

PříspěvekZaslal: po prosinec 20, 2010 7:00 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

koudy. napsal:

ty seš dutej jak dlabaný necky

k teme: zalezi na tom ci si natural. Ak si, tak svalovy objem je silne podmieneny silou. Ja ako idealne preto vidim ist:
1. objem
2. sila
3. rehab / deload
koudy.

PříspěvekZaslal: po prosinec 20, 2010 7:28 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

jj, určitě .. neni tam sice přímá úměra mezi silou a objemem, ale vliv to má velkej. Teď ale když pojedeš v objemu nějaký šestky, tak něco do síly taky naženeš. Když nasadíš silovku 1-3 (5) opakování, tak budeš nabírat sílu, ale do objemu si myslim nabere málokdo. Tlapák uvádí, že někteří jedinci mu nabrali objem ze silovky a nebo sílu z objemovky, ale jsou to spíš výjimky. Teď když budeš střídat dejme tomu 5 týdnů silovku a 6 týdnů objemovku (rehab / deload) jak píšeš, tak se připravíš silovkou o 5 týdnů růstu. Teď jde o to, jestli se to pak vykompenzuje.

Jde vlastně o to, jestli jde udržet tělo v růstu, když pojedeš jenom objemovku v kuse dejme tomu půl .. 3/4 roku (s tím, že budeš točit rozsah opakování 6-8 a 10-12). Jak jsem byl teď v trenérský škole, tak tam mi p. Stach říkal, že doporučuje jeden mezocyklus silovky a pak 1 objemovky ... a nebo alespoň jednu silovku na 2 cykly objemovky.
g_dgrim
Moderátor

PříspěvekZaslal: po prosinec 20, 2010 8:00 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Zo silovky nabere objem malokto? No to je dost odvazne tvrdenie...

Pre mna objemovka neni o poctu opakovani, ale o celkovom volume ktore odcvicim. Potom mam vlci hlad a da sa priberat. V objemovke tie opakovania neako neriesim, kludne je to 3-10. Velka pestrost cvikov, velke volume a relativne nizka intenzita (% z 1rm). Kazdopadne podstatne je mat silovy progress aj pri takomto treningu. Ked idem silovku tak mnozstvo cvikov podstatne skresam, nieked ostane len ta velka trojka + neake nutne doplnky. Ale ze by som pri tom nevedel pribrat sa mi moc nezda. To ci priberas alebo nepriberas je len o zradle.

Kazdopadne o nic sa urcite nebudes oberat, hruby objem sa neda ist do nekonecna. Keby sa da priberat furt tak tu chodia same 140kilove hrany. Pre mna je podstatne mat zmenu v tom cviceni. U mna idealne 4-6 tyzdnov objem, 4-8 tyzdnov sila a potom neaky deload/rehab 3 tyzdne.
CIZO

PříspěvekZaslal: po prosinec 20, 2010 8:02 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

1/ Zjisti jakej základ potřebuješ (já například musim cvičit tahy, dřepy a tlaky na ramena, nejlíp pushpress, jinak na sobě nemám jedinej sval, víc prakticky k základnímu budování objemů nepotřebuju)

2/ Zjisti jakou intenzitu a jak dlouho zvládáš (já jsem třeba zjistil že s 80% můžu jet dlouho i ve velkym objemu, cca 90% dělá super přírůstky v síle i objemech, ale za chvíli mě to úpně rozbije i když jedu jen pár sérií)

3/ Zjisti jaký doplňky fungujou (teď mám namysli co do objemů), občas je změn, ty co nefungujou nebo ti neseděj úplně vyřaď

A pak to obměňuj a trénuj, thats all, basically :)

Derek Poundstone
hovnival
(ban)

PříspěvekZaslal: po prosinec 20, 2010 8:30 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

ja sem dutej koudy to je fakt, ale ty sem das za 20 let fotku s nulovou zmenou a budes se ptat porad do kola na hovadiny :))
koudy.

PříspěvekZaslal: po prosinec 20, 2010 8:35 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

tak měl sem na mysli klasickou silovku .. jakou maj třeba silový trojbojáři apod., kdy jedou většinou trojky nebo dvojky. Tam je přírůstek váhy spíš negativní kvůli váhovým kategoriím. Jasně že přibíráš svaly .. ale vzhledem k růstu síly jich přibereš míň (aspoň teoreticky). Když děláš trojky na dřepy, tak stehna neprokrvíš a neměl bys budovat objemy jako když budeš jezdit 10 opáček ve dřepu.

Silovej trénink se většinou konkretizuje pro váhy nad 85%MO, delší pauzy mezi sériema 3-5 minut, míň cviků a opakování 1-3 (5). Trénink je delší než objemovka, která by se měla vejít do hodiny.

Jde tu o to, jestli "nutit" člověka do vyloženě silovýho tréninku (90-95%MO) v zájmu maximálního rozvoje hmoty. Jestli bude efektivnější mu dát dejme tomu za:

a) silová 90-95% - 5 týdnů
objemová 75-85% - 6 týdnů

b) silová 85-95% - 5 týdnů
objemová 80-85% - 6 týdnů
objemová 70-75% - 6 týdnů

c) objemová 80-85% - 6 týdnů
objemová 70-75% - 6 týdnů

+ nějakej rehab na závěr

Já bych asi volil béčko .. a nebo střídat všechno. Ale přeci jenom si myslim, že pro člověka, kterej chce jenom objemy je vhodný mu dát nějakou lehčí silovku (3-5 opáček) a pak 2 mezocykly objemu, aby polopatě řečeno vytřískal z každýho nárůstu síly maximum. 95-100% je si myslim vhodný spíš pro silový disciplíny, než pro bodybuilding. I když Ronnie taky tahal a dřepoval dvojky .. ale to je trošku jiná liga. Je jasný, že všechno se musí střídat, ale základ by měl bejt nějakej danej.

Cizo - s 80% ti jde ale víc objem než u 90% ne? Neříkej mi, že to máš opačně

g-dgrim - 4-6 týdnů objem se shodnem ... ale neni 4-8 ... konkrétně těch 8 týdnů na silovku až moc? Já bych volil tak 5 ... 6 týdnů max. Alespoň co mam načtený (teorie .. já vím ).
CIZO

PříspěvekZaslal: po prosinec 20, 2010 9:02 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

koudy. napsal:

Jo, to rozhodně, ale to jenom z jednoho jedinýho důvodu - s 80% jde odjet velkej objem tréninku, s 90% ani náhodou.

Nějaký čistě objemový fáze (8-12 opakování co zmiňuješ) bych asi nikdy nejel, protože by mi nic nedaly. Hlavně nevidim důvod proč bych dělal třeba tahy a dřepy po desítkách, když mi to nic nedá.

Mám rozepsanej veeelkej článek o silovym tréninku, tam to všechno shrnu jak to vidím.

Derek Poundstone
koudy.

PříspěvekZaslal: po prosinec 20, 2010 9:35 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

CIZOPASNIK napsal:
koudy. napsal:

Jo, to rozhodně, ale to jenom z jednoho jedinýho důvodu - s 80% jde odjet velkej objem tréninku, s 90% ani náhodou.

Nějaký čistě objemový fáze (8-12 opakování co zmiňuješ) bych asi nikdy nejel, protože by mi nic nedaly. Hlavně nevidim důvod proč bych dělal třeba tahy a dřepy po desítkách, když mi to nic nedá.

Mám rozepsanej veeelkej článek o silovym tréninku, tam to všechno shrnu jak to vidím.

tohle je o tom, co od toho čekáš ... je jasný, že tobě jako strongmanovi to neni vhodný .. ale co se týká "kulturistiky" .. pro nějakýho endomorfa a mezomorfa bude 8-12 opakování to pravý ořechový.

a jinak si dovolim s tebou nesouhlasit ohledně toho, že 80% buduje hmotu líp jenom kvůli objemu tréninku. Objem tam nemusí bejt tak důležitej jako intenzita (opět záleží na somatotypu). Intenzita je v objemovce podle mě nejdůležitější. Vysokoobjemový programy jsou vhodný, ale né jako hlavní náplň objemovky, ale jako změna třeba 2x do roka (Bear apod). Ale ten názor respektuju .. jenom se s ním neztotožňuju (ale od toho se ptám, abych si vyslechl jiný názory)

edit: však například heavy-duty je založený na intenzitě a svalový objemy to sakra přinášelo. O velkém objemu tréninku se tam nedalo hovořit.
g_dgrim
Moderátor

PříspěvekZaslal: po prosinec 20, 2010 9:54 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

koudy:

oni este ucia, ze vysoky pocet opakovani je lepsi na objem ako nizky pocet opakovani? Vracat skolne neplanuju?

http://freezone.biomag.sk/viewtopic.php?f=11&t=847&hilit=muscle+fiber

citace:
High-Rep (20-28RM)
Type-I
· pre = 3894 post = 4297 (10.3% increase)
Type-IIA
· pre = 5217 post = 5633 (8.0% increase)
Type-IIB
· pre = 4564 post = 5181 (13.5% increase)

Med-Rep (9-11RM)
Type-I
· pre = 4155 post = 4701 (~13.1% increase)
Type-IIA
· pre = 5238 post = 6090 (~16.3% increase)
Type-IIB
· pre = 4556 post = 5798 (~27.3% increase)

Low-Rep (3-5RM)
Type-I
· pre = 4869 post = 5475 (~12.4% increase)
Type-IIA
· pre = 5615 post = 6903 (~22.9% increase)
Type-IIB
· pre = 4926 post = 6171 (~25.3% increase)
g_dgrim
Moderátor

PříspěvekZaslal: po prosinec 20, 2010 10:00 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

koudy. napsal:
heavy-duty

koudy heavy-duty je presne ten druh treningu ktoremu by si sa mal ako natural vyhnut

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Periodizace - silovka/objemovka Jdi na stránku 1, 2  Další
Rychle na stránku:

Přejdi na: