Běh - vysoký tep - prosím o rady

Jdi na stránku 1, 2  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Běh - vysoký tep - prosím o rady  Úvodní stránka -> Trénink -> Běh - vysoký tep - prosím o rady
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
DaveX

PříspěvekZaslal: út únor 21, 2012 7:35 pm    Předmět: Běh - vysoký tep - prosím o rady Odpovědět s citátem

Ahoj lidi,

hraji fotbal (jen takovou vesnickou 1B třídu) a mám problém s tepem. Řekl jsem si letos, že se hodím do větší formy, tak jsem si pořídil tepák (tepák je plně funkční, měří přesně, takže zde problém nebude).

Nyní k problému. Mám strašně vysoký tep. Chtěl bych zlepšit fyzičku, ale při normálním běhu mám tep na 180, což je poměrně hodně. Pokud se snažím držet do těch 170, tak je běh poměrně pomalý. Je mi 23 a borci, co mají 35 dobíhají dříve. Problém je v tom, že klidně můžu běhat na 180 - 185, ale nejsem si jist, zdali to je dobře.

Maximální tepovku mám spočtenou na 193.

Může to být tím, že jsem alergik a mám šelest na srdci (nefunkční, je to ze zápalu plic). Nikdy jsem však takové problémy neměl. Běhal jsem i přes zimu, chodil hrát futsal apod.

Jinak co se týče tréninku, tak je následující:

Po: posilovna (prsa, záda, biceps, břicho)
Út: fotbalový trénink (fyzička, sprinty, výběhy kopců)
St: posilovna (nohy, ramena, triceps, břicho)
Čt: posilovna (prsa, záda, zápěstí)
Pá: trénink hala (kruhové a silové tréninky)
So: fotbal
Ne: regenerace

Z toho plyne, že je prakticky fyzický trénink jen v úterý, což se mi zdá málo. Myslíte, že bych měl chodit běhat například v pondělí a středu ráno + odpoledne posilovna?

Děkuji všem za rady.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Anonymní

PříspěvekZaslal: út únor 21, 2012 7:54 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

ja mam praveze opacny problem.nedavno som bol na prehliadke u doktora a povedal mi ze mam nizku tepovu frekvenciu (cca 50-55 za minutu).spytal sa akemu sportu sa venujem a ked sa dozvedel ze fitness,kulturistika odporucil mi beh,bicykel,plavanie.
dobre vsak viem ze po zaradeni kardio cvikov sa mi tepova frekvencia este znizi.
ako mimino som mal tazky zapal pluc...
Prasopes.

PříspěvekZaslal: út únor 21, 2012 8:01 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

tepovka není až tak problém, jde tady o výkonost, tepovka se ti prostě upraví sama, jestli ti jde o to neexnout, nech se změřit pro jistotu.

pokud chceš dobíhat provní, tak ti zvedání čínek nepomůže, stejně tak jeden fotbalovej trénink týdně.

soustřeď se na to, čemu se chceš oddat a věnovat, v tom nech kus sebe a na zbytek si najdi čas někdy v době volna.
DaveX

PříspěvekZaslal: út únor 21, 2012 8:11 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Prasopes. napsal:
tepovka není až tak problém, jde tady o výkonost, tepovka se ti prostě upraví sama, jestli ti jde o to neexnout, nech se změřit pro jistotu.

pokud chceš dobíhat provní, tak ti zvedání čínek nepomůže, stejně tak jeden fotbalovej trénink týdně.

soustřeď se na to, čemu se chceš oddat a věnovat, v tom nech kus sebe a na zbytek si najdi čas někdy v době volna.

No chci si udržet svaly, které jsem v zimě a loni budoval a zároveň se zlepšit v běhu.

V pátek je taky fotbalový trénink v hale, ale tam jsou kruháče, práce s míčem, švihadla apod.. O víkendu je fotbal, kde se naběhám také poměrně dost.

Myslíš si, že běh ráno před posilovnou (ve fit zóně, takže od 150 do 170) bude ok?
Lord_Martas

PříspěvekZaslal: út únor 21, 2012 10:47 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

a jak si ji spocital tu maximalni TF?
blbost

ale dejme tomu ze ti budu verit, zde mas tepy pro ruzne energeticke prahy

obecnou vytrvalost 140-150
aerobni beh 155-165
anaerobni 165-175
VO2Max 175-185

takze v tvem pripade bych behal obecnou vytrvalost
po par mesicich pridat 1-2 aerobni behy
to ze ti to bude pripadat pomale je ciste tvuj problem, prekonej svoje ego
DaveX

PříspěvekZaslal: út únor 21, 2012 11:51 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Lord_Martas napsal:
a jak si ji spocital tu maximalni TF?
blbost

ale dejme tomu ze ti budu verit, zde mas tepy pro ruzne energeticke prahy

obecnou vytrvalost 140-150
aerobni beh 155-165
anaerobni 165-175
VO2Max 175-185

takze v tvem pripade bych behal obecnou vytrvalost
po par mesicich pridat 1-2 aerobni behy
to ze ti to bude pripadat pomale je ciste tvuj problem, prekonej svoje ego

Jinak pravidelně běhám dá se říct 3x týdně celý rok. Ale posledním okem jsem se celkem trápil s fyzičkou. Vypadá to, že si zajdu na laktát.
čerpal jsem odtud: http://www.cyklistikakrnov.com/Clanky/Clanky/Proc-merit-tepovou-frekvenci.htm
dipsoman

PříspěvekZaslal: st únor 22, 2012 8:09 am    Předmět: je to trochu jinak Odpovědět s citátem

Tepová frekvence je individuální věc. Přibližný výpočet (podle věku) je fakt jenom přibližný. Klidně to můžeš mít o 10 tepů jinak, než udává ten výpočet. Jediný způsob jak se to dozvědět přesně, je zajít ke sportovnímu lékaři a nechat si to změřit. Pozor - jestli chceš podle tepu běhat, musíš si to nechat změřit na běhacím pásu, ne na kole. Kolo dává jiné hodnoty, podle kterých se zase trénuje na kole. Měření vypadá tak, že běžíš a dýcháš do takové masky, a přitom ti měří tep. Pak ti stanoví anaerobní práh a max. tepovou frekvenci podle spotřeby kyslíku.
Myslím že to bude stát něco přes tisícovku, ale už si to nepamatuju.
A je docela možné, že se trefí do té hodnoty vypočítané podle věku :-). Ale zas potom máš jistotu, že to platí.
Obvyklá prohlídka, kdy jedeš na kole a jenom ti měří tep, ti neřekne o max. tepové frekvenci nic, tam jenom zjistí, jestli máš zdravé srdce a jestli jsi schopný sportovat.
Lord_Martas

PříspěvekZaslal: st únor 22, 2012 5:38 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

2DaveX: proc by si chodil na laktat?
ten vzorec je relativne spravny, kdyz pominu trenovat a dalsi odchylky

2dipsoman: rozdil TF pro jeho ucely kolo/beh bude uplne mizivy (kdyz beru stejny test)

jinak zasadni rozdil mezi kolem a behem je ten,
ze na kole se pri nizsi TF, nez pri behu, vytvari vic laktatu, oproti behu
DaveX

PříspěvekZaslal: st únor 22, 2012 6:15 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Lord_Martas napsal:
2DaveX: proc by si chodil na laktat?
ten vzorec je relativne spravny, kdyz pominu trenovat a dalsi odchylky

2dipsoman: rozdil TF pro jeho ucely kolo/beh bude uplne mizivy (kdyz beru stejny test)

jinak zasadni rozdil mezi kolem a behem je ten,
ze na kole se pri nizsi TF, nez pri behu, vytvari vic laktatu, oproti behu

Tady jde o to, že nemám problém zaběhnout třeba 1km pod 4:30, což je víc než dobré. Dobíhám ale s tepovkou kolem 185. To mě vede ke strachu, abych si nezpůsobil nějaké zdravotní problémy.
xCROWx

PříspěvekZaslal: st únor 22, 2012 6:28 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Problémy si nezpůsobíš (pokud jseš jakž takž zdravej samozřejmě), ale pokud chceš zrychlit na dlouhých trasách, tak prostě musíš běhat obecnou vytrvalost.
B-Rabbit

PříspěvekZaslal: st únor 22, 2012 6:30 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Tady jde o to, že nemám problém zaběhnout třeba 1km pod 4:30, což je víc než dobré. Dobíhám ale s tepovkou kolem 185. To mě vede ke strachu, abych si nezpůsobil nějaké zdravotní problémy.[/quote]

Nic proti, ani nechci na nic narážet, či pošťuchovat, ale osobně mi bych neřadil čas kolem 4:30/1km do kategorie víc než dobrý, obzvlášť pokud hraješ fotbal. Nepovažuji se za nějakého extra běžce a běhat jdu max. 2x týdně, ale při submaximálním úsilí ho i já běžím za 3:50 s sériích.

Nicméně zpět k tvému problému s tepovkou. Jednak by mě zajímalo jak jsi přišel na tu svou max.? Jestli to je nejvíc co jsi vytepal např. při 400m na krev, nebo jsi vycházel z nějakého měření u doktora. Jinak z osobní zkušenosti můžu říct, že tep. frekvence je strašně individuální. Třeba kamarád (je teda pravda, že je o cca 3 roky mladší) vytepe při stejném úseku cca 200 - 210, zatímco já, když jsem u 185, tak už pomalu b.liju..
DaveX

PříspěvekZaslal: st únor 22, 2012 7:32 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

B-Rabbit napsal:

Nic proti, ani nechci na nic narážet, či pošťuchovat, ale osobně mi bych neřadil čas kolem 4:30/1km do kategorie víc než dobrý, obzvlášť pokud hraješ fotbal. Nepovažuji se za nějakého extra běžce a běhat jdu max. 2x týdně, ale při submaximálním úsilí ho i já běžím za 3:50 s sériích.

Nicméně zpět k tvému problému s tepovkou. Jednak by mě zajímalo jak jsi přišel na tu svou max.? Jestli to je nejvíc co jsi vytepal např. při 400m na krev, nebo jsi vycházel z nějakého měření u doktora. Jinak z osobní zkušenosti můžu říct, že tep. frekvence je strašně individuální. Třeba kamarád (je teda pravda, že je o cca 3 roky mladší) vytepe při stejném úseku cca 200 - 210, zatímco já, když jsem u 185, tak už pomalu b.liju..

No pro mě je čas kolem 4 minut celkem v pohodě, když běhám 2 nebo 3 km v kuse. Včera jsem byl běhat 500 a měl jsem čas 1:25. Ale zase, tepovka 185, tak jsem zvolnil.

Tepovku jsem zkoušel po 100m sprintu a nepřesáhlo to vypočtenou hodnotu 193. Hodnotu jsem napočítal z tohoto webu: http://www.cyklistikakrnov.com/Clanky/Clanky/Proc-merit-tepovou-frekvenci.htm
Matheus

PříspěvekZaslal: st únor 22, 2012 9:09 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Mi bude 27 a na páse jsem opakovaně vyšponoval tepovku na 217 (měřeno sportestrem Polar) a pár dní na to 219 (měřeno Suuntem), tak buď v klidu a klidovku mám 55-60. Ale je fakt že hodně sportuju už od sviště. Pumpa to vydrží, pokud se ti dobře běhá na 180 tak běhej na 180 a nestresuj se tepovkou. Jestli máš špatný pocit, tak řekni doktorce že sportuješ a co tě trápí a možná tě pošle na zátěžový test, tam ti k tomu řeknou víc... všichni sportovci by to stejně měli pro zicher absolvovat
Lord_Martas

PříspěvekZaslal: st únor 22, 2012 9:22 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

2Matheus to co pises jsou blbosti, takove "rady" mu budou k nicemu, kdyz jsou to lzi

2DaveX: tady nejde o to co dokazes ubehnout, ale o to jestli chces behat spravne a jestli se chces zlepsovat
B-Rabbit

PříspěvekZaslal: st únor 22, 2012 9:38 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

DaveX napsal:
B-Rabbit napsal:

No pro mě je čas kolem 4 minut celkem v pohodě, když běhám 2 nebo 3 km v kuse. Včera jsem byl běhat 500 a měl jsem čas 1:25. Ale zase, tepovka 185, tak jsem zvolnil.

Tepovku jsem zkoušel po 100m sprintu a nepřesáhlo to vypočtenou hodnotu 193. Hodnotu jsem napočítal z tohoto webu: http://www.cyklistikakrnov.com/Clanky/Clanky/Proc-merit-tepovou-frekvenci.htm

Tak tady mi něco nesedí..neříkej mi, že dáš 500m za 1:25 a kilometr bežíš za 4:30 podle mě máš v nějakém čase napsanou botu
Já osobně jsem k těmto vzorečkům na výpočet max.tep.frekvenceskeptický a bral bych je hodně s rezervou. Nejlepší co může být je prostě zátěžový test, případně si ty tepovky sleduj při jednotlivých úsecích v návaznosti na podanou intenzitu a uvidíš kam jsi schopný se vyškrábat při max. zatížení..
Jinak co se týče např. mě, tak já u krátkých sprintů (do 20s.) zdaleka nejsem schopný dosáhnout takové tep. frekvence, jako u úseků o délce 40s a víc..

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Běh - vysoký tep - prosím o rady Jdi na stránku 1, 2  Další
Rychle na stránku:

Přejdi na: