Ten člověk je idiot, proč nemluví už o tom, že ti lidé, kteří pak jdou na doktorské studium, posouvájí českou republiku vědeckým výzkumem jinam? Proč nemluví o tom, že ikdyž mají teda 20k nástupní plat dneska vysokoškolák, tak z toho platí také větší daň?
Proč nemluví o tom, že když JÁ vysokoškolák si jdu koupit jídlo platím DPH, když platím nájem platím daň, když jdu sportovat a koupit si věci / oblečení, platím daň? Když kdekoliv utratím korunu platím z toho daň?
Kam ty peníze jdou? Maximálně do prdele ... a komu vrátí peníze to, že prachy půjdou do soukromýho sektoru?
To je takovej kretén ... ja už nemůžu být slušnej ... fakt neschopnej dědek, kterýmu totálně hráblo. A už sem zase nasranej :))
PREJ JÁ JSEM CHODIL NA BRIGÁDU :))))) jo jenže většina studentů teď maká už i o školu, o prázdniny ... aby měli na tu školu co je teď ... a ještě 20k školný úžasný. Kripl fakt.
Kdyby to školný šlo škole se vším všudy a do správných kapes, tak BUDIŽ, jenže tady jde o to, že ty prachy v tom sektoru jsou, jenom je tu díra jako kráva...
_________________ Bolest je jen psychická záležitost.
ja jeho nazory zdielam a skolne schvalujem ale na druhu stranu schvalujem zmenu celeho bordelu zvaneho skolstvo (lebo sme na tom +- rovnako,vy o nieco lepsie)
Skolne samo o sobe neni zlem. Nicmene je momentalne naprosto nepotrebne. Ve chvili, kdy jsou penize na to, aby si pan dobes delal ze sveho postu rezizerske kreslo a tocil si filmy a serialy, tak nechapu k cemu skolne. Stejne jako nechapu proc bych mel platit skolny, kdyz uz platim dane. Stejne jako nechapu proc neudelaj neco proti "vecnym studentum", tzn. pravidla nejake a sankce atd. Proc penalizuji vsechny?
Todle sou zase akorat kecy jak vyzdimat z lidi vetsi prachy, nema to zadny smysl, jako nema smysl zvedat cenu u vyrobku, ktere "skodi zdravi". Stejne jako nema smysl zvedat pojisteni u "rizikovejsich sportu" atd. atd. Je to blbost a akorat zas "konzumu" predlozi par prikladu PROC JE TO STRASNE NUTNE UDELAT a vsichni skanduji a hlasaji bez rozumu pro skolne. Blbost, uz logicky pokud se vylejvaj kyblama z oken penize, tak naco budu porad prilejvat.
Dokud vlada nebude financne zodpovedna a jediny co bude schopna delat je plnit diry vetsim pritokem, tak tadle republika pujde porad do sracek.
Naposledy upravil Prasopes. dne st únor 29, 2012 12:36 pm, celkově upraveno 1 krát
Prasopes:
Ono chce mit rozum a studovat takovy obor, kde se vyplati studovat .. tzn naklady na studium se mi vrati. Ne studovat nakou hovadinu, abych mel titul kraviny, kterou nikdy v zamestnani nepouziju, protoze takovych mist jsou tu v cely CR max 10tky .. mozna ani to ne. Se podivej jaky ruzny obory jde studovat .. to ti fakt prijde normalni? A pak s jakou diplomovou praci to ukoncis ..
Skolny melo byt uz davno .. i kdyby jen symbolicky (tzn tech 10+k rocne) .. vyradilo by to ze systemu spoustu lidi, ktery studovat ani nechtej a zbytecne stoji akorat penize za studium, ktery je uplne k nicemu
PS: vzdycky me pobavi jak vysokoskolaci nemuzou najit praci .. haha a ktery pak obory to asi jsou? :D
Aha takže ti přijde logický platit školný, protože je moc ekonomů a managerů ? Blbost.
Ty školy dostávají akreditace. Pokud škola na ten obor nedostane akreditaci, tak ho nemůže vyučovat = toto je páka ministerstva školství na regulaci oborů v ČR, která tu je x-let.
Školný absolutně nic neřeší. A já jsem rád, že žiju. Nedokážu si představit, že budu nakonci studia mít dluh jak kráva a moje přítelkyně to samý. Kde vemu pak jako hypotéku na byt/barák? Než splatím ten kreténskej úvěr půjdu do důchodu. Todle je blbost. a těch 200.000 za ing. je prostě blbost eště větší, navíc s úrokama, který jedou už přes studium.
Jak chceš jako potom s dluhem 400k (muž+žena) mít dítě? rodinný zázemí? Já jako teleinformatik mám nástupní plat 20,000 hrubýho. Než se dostanu vůbec na to, abych měl splacenej dluh, nějakej normální plat, tak ženě bude 40 a dítě už mít nebudeme moct ... úžasnej plán do budoucna.
prasopes: tomu se rika "moznost volby" .. a taky, ze vsechno nejde mit hned. Jako cekat, ze vyjdes ze skoly, budes mit supr placenou praci, byt/dum na hypo a tehotnou zenu .. tak to se prober :) tohle je cesta do totalniho pruseru a az na par stastlivcu, ktery to fakt ufinancujou, tohle pro vetsinu lidi skonci pruserem. Protoze proste nejde mit vetsi vydaje nez prijmy. A holt budou muset pocitat i s timhle - jsou vazany pujckou na studium, tak si holt nektery veci budou muset na par let odpustit. A kde je jako problem?
Predstav si, ze me je 32, vydelavam vic jak tech 20k, mam hypo .. a vis co? Svoje dite si neodvazim mit, protoze neverim, ze bych to utahl .. nechapu, proc by mel nekdo mit pocit, ze dostane vse zdarma a jeste bude drzkovat, ze toho vlastne dostal malo a chtel by vic ..
.. socialni stat je zlo, z lidi dela akorat nenasytny sobce ..
PS: vypocti si kolik bys vydelal misto tech 3-5 (nebo vic) let studia .. a kolik vydelas diky VS vic nez bez VS .. ona ta navratnost VS je u nekterych oboru i ted vysoka (i bez skolnyho) .. jo a jeste k tomu pridej naklady na bezplatny studium (jidlo, kolej, ucebnice, ..)
PS2: co se tyka akreditace skol, tak nevidim duvod regulace. Pokud ta skola splnuje kriteria VS, tak proc ne . at si tam treba vyucujou teorii zakriveni bananu .. pokud si studenti mysli, ze s touhle skolou sezenou praci, hodne stesti. Jediny s cim mam problem je, ze na nektery skole dostanes titul v podstate zdarma (= moc toho umet nemusis) a na jiny musis makat .. to samy uroven praci. Nevim jak to tu funguje, jestli nekoho zajima i kdes studoval nebo jestli staci jen, ze mas VS a dal to nezkouma .. protoze logicky ty tezsi skoly se jmenem by proste mely mit vyssi cenu a tim padem i prednost pro uchazece o praci, nez nakej noname sunt, co vznikl vloni teprve ..
PS: vypocti si kolik bys vydelal misto tech 3-5 (nebo vic) let studia .. a kolik vydelas diky VS vic nez bez VS .. ona ta navratnost VS je u nekterych oboru i ted vysoka (i bez skolnyho) .. jo a jeste k tomu pridej naklady na bezplatny studium (jidlo, kolej, ucebnice, ..)
Nevkladej mi do ust NIC co jsem nerekl. Tobe prijde normalni vyjit stredni skolu a mit na krku 400k dluh? ne? Tak proc ho prikladas mne? Prijde mi to jako stejne vzdelani. Ty chces delat zamecnika, ja chci delat ITaka. Plat vetsinou muzem mit stejnej, o to tady nejde. Jde tady o to, ze mladej clovek bude mit 400k dluh do rodiny jenom proto, ze chce delat co ho bavi?
Bezplatny studium vidis jenom ty. Ucebnice jsem si musel koupit, vybavu na skolu taky, kolej ? 3000,- za ubytovani stejny jako jakykoliv privat. Jidlo? 60,- za jidlo, ktery je v hospodach to same. Este neco? Todle sou akorat kecy lidi ktery nestudovali a papouskujou to, co si precetli. Stejne jako, ze studenti chtej bez prace miliony.
Ja nechci mit plat 80k, nikde jsem nic takovyho nerekl, RIKAM, ze nesouhlasim s umelym zadluzovanim mladych lidi, aby si na tom papalasi vydelali. Kecy jakoze kazdej vysokoskolak to dela pro prachy blabla ... Vydel si nekdy doktorsky studia proboha? Vedecky obory? Vis neco o vedecky sfere v CR? To je proste tezky, kdyz papouskujes a predkladas mi kecy, ktery pouzivaj politici pro oblbnuti konzumu.
Ze studenti nepracujou ? Já když jsem měl práci dělal jsem 12ky při studiu. S tím, že jsem měl nasranej rozvrh od 7 do 21,00 abych mohl pracovat a MĚL na to studium. Pracuju o prázdniny. Většina mých kamarádu dělá brigády za 50/hod. ABY měli peníze na školu. Kecy jakože si studenti jenom užívaj a chlastaj, to může říct kreténský politik co mu tatínek dáva 20k měsíčně ... Já jsem rád, že mám na jídlo a bydlení.
EDIT. chápeš ale, že školný neřeší obory co sou datelný zdarma, nebo co si páni ministři koupí? Todle je prostě vyloženej blábol stejnej jakože obezitu vyřeší zdražení másla a klobás ... proboha přemýšlej trošku.
Nevkladej mi do ust NIC co jsem nerekl. Tobe prijde normalni vyjit stredni skolu a mit na krku 400k dluh? ne?
stredni skoly jsou a budou zdarma .. snad jen preklep ;)
Prasopes. napsal:
Tak proc ho prikladas mne? Prijde mi to jako stejne vzdelani. Ty chces delat zamecnika, ja chci delat ITaka. Plat vetsinou muzem mit stejnej, o to tady nejde. Jde tady o to, ze mladej clovek bude mit 400k dluh do rodiny jenom proto, ze chce delat co ho bavi?
Me by bavilo delat pilota a ty 2 miliony na studium mi nikdo neda .. jak je to mozny? Chapes ze jaksi naklady na studium zamecnika jsou naprosto odlisny od nakladu na studium IT? Jestli ne, tak uz dal nemusim nic psat ..
Pokud ovsem opominu, ze narocnost studia je taky vyrazne odlisna .. kdyz to prezenu, tak zamecnika muze delat kazdy, ale dobryho IT teda ne (prumernyho IT bohuzel skoro jo) ..
Prasopes. napsal:
Bezplatny studium vidis jenom ty. Ucebnice jsem si musel koupit, vybavu na skolu taky, kolej ? 3000,- za ubytovani stejny jako jakykoliv privat. Jidlo? 60,- za jidlo, ktery je v hospodach to same. Este neco?
kdybys docetl i tu zavorku v mym textu, tak pises to samy, co ja, takze nechapu proc se vztekas .. ;)
Prasopes. napsal:
EDIT. chápeš ale, že školný neřeší obory co sou datelný zdarma, nebo co si páni ministři koupí? Todle je prostě vyloženej blábol stejnej jakože obezitu vyřeší zdražení másla a klobás ... proboha přemýšlej trošku.
Rekneme, ze jsou obory, ktery jsou lehky uz jen pro jejich napln .. a jiny jsou a maji byt tezky, tzn ze by se nemelo stavat, ze je dostanes zdarma. Ze si je obcas nakej papalas koupi nebo jinak dostane, je spatny .. mel by za to nasledovat okamzity konec ve funkci a dalsi postihy, bohuzel v CR tohle nefunguje.
Tady jde hlavne o to, ze 5 let treba studujes obor, ktery je k nicemu. Takze ve vysledku po tech 5 letech studia nesezenes praci a stat do tebe narval prachy. Proc by je do tebe mel cpat .. proc bys aspon cast nakladu nemel nest sam - tzn skolne. Vyplati si ti tam studovat. NE
Naproti tomu obor, kde po vystudovani sezenes praci hned, dobre placenou .. a tu pujcku na skolny jses schopnej rychle vratit. Vyplati si ti tam studovat. ANO
Stat ma obrovsky vydaje (kdyby se nekradlo, bylo by fajn), aby kazdy mel vse "zdarma" .. tzn placeny .. duchody, zdravotnictvi, skolstvi .. atd .. ale jaksi tolik penez v systemu neni. Tak se proste smir s tim, ze je potreba nektery vydaje osekat a to, ze aspon cast nakladu na studium VS by si studenti platili je dobra cesta. A jako sry, ale nechci mit opet vyssi dane, protoze nakej Pepik chce studovat neco, co mu bude k nicemu .. a zaplatit mu to ..
jenže když zjisťuješ že musí osekávat třeba i kvůli předraženým státním zakázkám. Tak tě to jenom naštve.
K tomu znám spoustu lidí co josu inteligentní (sami si to nemyslí) a kdyby platili školné tak by na školu nešli, protože by neměli peníze. A spoustu tupců co mají peníze. Aby na vysokou nechodli jenom bohatí synáčci.
I tak jsem pro školné. Protože se tím skvalitní vysoké školství (alespoň doufám).
kdyz to prezenu, tak zamecnika muze delat kazdy, ale dobryho IT teda ne (prumernyho IT bohuzel skoro jo) ..
Dobrý zámečník taky nemůže být každý. Ve zbytku s tebou úplně souhlasím. ;-)
Prasopes. napsal:
Vydel si nekdy doktorsky studia proboha? Vedecky obory? Vis neco o vedecky sfere v CR?
Je smutné, že vysokoškolák neví jaké i/y je ve slově vidět (víc to pitvat nebudu a nechci). Ale k věci, kolik vysokoškoláků studuje na doktora nebo vědu? Drtivá většina ne a drtivá většina si mimo zkouškového užívá večírků. Ale to k tomu podle mě patří a Česko není vyjímka. :-)
Z tebe bude doktor nebo vědec, že tím pořád operuješ? To jsou tak jediné obory, kde by školné mohli řešit jinak. I když ani to neznamená, že po studiu ti lidé něco pro společnost udělají.
Měli by ty studia zpřísnit ať tam chodí ti co na to mají mozek a né peníze. :-)
Školný budiž, ale aby to pomohlo ve vybavenosti školám a ne že osekaj, to málo co ještě VŠ mají a co neustále snižují.
Jen taková otázka, myslíš, že by třeba VUT mohlo samo o sobě fungovat, kdyby žilo jen z peněz od státu? Drtivou většinu financí má VUT získaných z grantů ve výzkumu atd. A do toho chtěj ty idioti nasadit nějakýho manažera ze státu, aby to měl pod palcem, systém, kterej relativně funguje. Jakmile by to udělali, byla by to jen další díra na peníze, o tom jsem přesvědčenej. Neříkám, že nějaký změny nejsou potřeba, ala placení prodlouženýho studia a těch změn by mohlo být dost, ale to co chtějí dělat v nové reformě je hovadina.
Co se týče studia oborů, jako je staroslověnština, knihovnice a takovýhle chujoviny, k tomu se ani nebudu vyjadřovat, to jsou pak nepoužitelný lidi.
Jak je jeden celkem známej vtip:
Rozdil mezi dostudovanymi vysokoskolaky:
Absolvent prirodnich ved se pta: "Proc to funguje?"
Absolvent techniky: "Jak to funguje?"
Absolvent ekonomiky: "Kolik to stoji?"
Absolvent humanitnich predmetu: "Chcete k tomu hranolky?"
Byl bych třeba i pro rozdílný školný mezi studenty oborů s vysokým uplatněněním a takových těch pseudooborů, udělám si titul, prodloužím si mládí. Nebo například motivačním školným, budeš dobrej, budeš mít minimální školný, budeš hold platit, Ale o to tady vládě vůbec nejde, jde jí o to jak zasednout na proud financí a jak ze všech dostat nějaký peníze...
edit: Kámoš dělal na vývoji turbíny na VUT, byl BC., neplánuje jít dál na doktorský studium. Obecně ty hodně velký kapacity si žijí takovým svým životem, něco řeší, ale spíš teoreticky, vytváří patenty, užitný vzory, možnosti, jakým směrem by to v dané technologii mohlo jít, ale většinou se toho musí chytit někdo z praxe, aby to dokázal použít v praxi. To bohužel asi zámečník nezvládne, když skončil u trojčlenky
_________________ The pain you feel today will be the strength you feel tomorrow
Lehce OT, ale vždycky mě uvažování vydržovatelů zlatokopek zajímalo.
Hele, počkej až ti bude 60. K tomu si navíc představ, že si tu "dotyčnou" nemusíš ani platit sám, ale zacálují to za tebe daňoví poplatníci .... já myslím, že by to bral minimálně každý druhý .
_________________ Reacher let him go. There were things Reacher didn´t like to do. Running was one of them.
Můj názor:
1, zrušit soukromé VŠ
2, přidat dotaci na studenta
3, zvýšit nároky na studenty (tzn. snížit jejich počet)
4, klidně školné, ale aspoň část výnosu dát nejlepším studentům:)
5, přidat peníze doktorandům (nebo jim aspoň nesnižovat stipka, to by stačilo)
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru