Zaslal: po duben 09, 2012 10:54 am Předmět: Re: První české instruktážní video CrossFit Committed
Ahoj.
Je to pěkné, dobrý nápad takhle vytvářet seriály pro (hlavně) českou komunitu, určitě to mnoha lidem pomůže.
Jediné, co mi tam chybí, je použití nějakého protahovacího cviku (na lýtka, holeně..), který pomůže s vykonáním dřepu bez odlepování pat / bez vystrkování kolen dopředu / se schopností dostat se pod paralel.
Hodně lidí má problém udělat 1 kvalitní a správný dřep bez závaží, protože mají pozkracované svaly, i když třeba teoreticky vědí, JAK to mají udělat.
edit: a možná by bylo fajn říct, jaký cvik budete v dalším díle demonstrovat
_________________ "For me life is continuously being hungry. The meaning of life is not simply to exist, to survive, but to move ahead, to go up, to achieve, to conquer."
Naším cílem je vytvářet videa s délkou do 5 minut, proto jsme nezahrnuli protahovací cviky. Toto plánujeme v extra videu.
Do té doby, než bude video hotové:
- z praxe vidíme, že lidi mají především problém s hamstringy
- protažení a posílení hamstringů - nejraději používáme cvik "Good Morning"
- video, jak dělat tento cvik:
- někteří lidé mají problém s lýtky
- uvolnění látkového svalu - používáme "foam roller" - tvrdý válec, na kterém rolujeme problémové partie
Tento problém se objevuje i v naší tělocvičně. Neexistuje však jednoduchá odpověď. Mnoho lidí věří, že je to způsobené zkrácenými hamstringy.
Tak, jak s tímto problémem například pracujeme je to, že necháváme lidi dělat dřepy jen do hloubky, ve které udrží perfektní postavení bez kulatých zad. Tímto nácvikem se pomalu po nějaké době dostávají hlouběji a hlouběji. Využíváme také "box squats" nebo jiným způsob nastavení hloubky, do které by se měli dostat. Tato vzdálenost (hloubka) se postupně s tréninkem zvětšuje.
Luster napsal:
me by celkem zajimalo, jak se treba CIZO diva na to kulaceni spodku zad v ty nejnizsi casti pohybu, uz o tom byla nekolikrat rec.. kdyztak diky
CrossFit Committed: ja jenom, ze se to objevuje i u tech vasich "ukazkovejch drepu" tim nechci nejak kritizovat, sam s tim mam docela problem a pracuju na tom, ale zajimal by me nazor nekoho zkusenyho na tuhle problematiku..
viz.
_________________ Humans are land-based bipeds. Pullups are for monkeys. Or at least a second-tier priority.
S těma zádama v dolní pozici mám taky trochu problém, když se na to nezaměřím, že se mi kulatí. Sice ne moc, ale štvě mě to, rád bych to napravil.
_________________ "For me life is continuously being hungry. The meaning of life is not simply to exist, to survive, but to move ahead, to go up, to achieve, to conquer."
Kvůli tomu kulacení v bedrech jsem teď vynechal dřepy. Bez kulacení se dostanu na paralel, což neni úplně nejhorší, ale bolí mě pak z toho kolena. Až to nějak protáhnu ty nohy tak se k nim vrátim. Video na první pokus podařené, jen bych si to lépe připravil aby tam nebylo pak to americké "euuu" na výplň myšlení a taky ta demonstrace by nemusela být tak často. Dal bych ji jen na začátek a na konec. Přibyl by čas na více informací o technice. Chybí tam například, že pohyb vychází z kyčlí a ne z kolen, jako je ten školní dřep, což je to nejpodstatnější.
_________________ Because trying it is more than the most people will ever do.
Těch důvodů kulacení zad bude víc. Spíš než jeden zkrácený sval to bude kombinace hamstringů, sedacích svalů, rotátorů kyčlí... Pak samozřejmě záleží na tom jaký styl dřepu kdo dělá (poloha osy, šířka postoje, boty...). Takže nic co by se dalo shrnout do jedné věty.
_________________ "Excuses will only get you so far in life, you know? You could make excuses for everything - this hurts, that hurts... but it'll only get you so far.
Won't really get you anywhere with me."
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru