mechanicky pohyb

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - mechanicky pohyb  Úvodní stránka -> Trénink -> mechanicky pohyb
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
simon

PříspěvekZaslal: ne září 16, 2012 10:26 am    Předmět: mechanicky pohyb Odpovědět s citátem

Ahoj. Na muj dotaz se spatne hledaji vhodna klicova slova, takze netusim, zda podobny dotaz zde nekdo nekdy jiz nevznesl, pripadne prosim moderatory o nasmerovani na spravny topic...

Cvicim jiz radu let, zejmena silovy a objemovy trening. Cim je svalu vice (= cim jsem starsi), tim vetsi mam problem s tim, ze procvicovana svalova partie se strasne rychle nakrvi a nejsem schopen dosahnout aspon dle subjektivniho pocitu takoveho procviceni (vc. paleni), jak bych si predstavoval, protoze sval jiz odmita provadet mechanicky pohyb, ackoliv mne by se jeste chtelo. Extremne se nalije a ztuhne. Spatne se to popisuje. Vysledkem je, ze nemam pomerne casto z treningu dobry pocit - na zacatku se tesim jak to "tentokrat" znicim, ale obvykle to skonci v rutine. Je mi jasne, ze to, co popisuji, je v podstate logicka obrana organismu, vlastne dusledek rady let cviceni, typu treningu, co jsem odzkousel, proste organismus uz vice nechce. Muj dotaz smeruje k tomu, zda byste se vy, kteri podobny problem mate, podelili, jak jste na nej vyzrali, co vam pomohlo. Jenom podotykam, ze se mi toto deje, co cvicim, proste rychle se mi napumpuji svaly a tuhnou, ale je to cim dal tim horsi. A - taktez, ze tam nic nepoustim. Vlastne jeste bych mel napsat to podstatne - smysl toho, proc se ptam - samozrejme bych chtel trochu svalu pridat, tzn. posunout hranice jeste dale...

Diky za odpovedi, nazory...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Peter Ustinov

PříspěvekZaslal: ne září 16, 2012 10:44 am    Předmět: Re: mechanicky pohyb Odpovědět s citátem

muzes zkusit treba napred tezkou vahu (s cheatingem) a pak neco na dodelani s koreknti technikou
nebo treba super pomala opakovani
pripadne fazovani pohybu (jednadvacitky)

soobne bych treba u nohou doporucil zacit s drepama, poradne silove, treba 6x6, pak pokracovat legpressem a dodelat se predkopama a zakopama

ale mala poznamka: napumpovani, paleni a pod. nejsou signalem, ze to poroste

eventuelne, zkus treba neco na principu beara: spousta serii, velka vaha, malo opakovani, a nikdy do selhani
CIZO

PříspěvekZaslal: ne září 16, 2012 10:52 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Simone, nenapsal jsi nic o tom jak vlastně trénuješ. Zdá se mi ale, že zmiňuješ dvě věci, které souvisí, ale první nemusí být nutně příčinou té druhé. Dobré prokrvení svalů je fajn, díky němu sval líp funguje, je líp zásobený kyslíkem a živinami, což znamená lepší výkon. "Zatuhnutí" ale souvisí s laktátem (nebo s nějakou minerální nerovnováhou, což ale podle popisu není tvůj případ). Takže máš v podstatě dvě možnosti - změníš trénink, abys nemusel ze zvýšenou hladinou laktátu bojovat (budeš dělat nízké počty opakování), nebo se naopak odolnost vůči laktátu pokusíš zvýšit, opět změnou tréninku.

Derek Poundstone
kid

PříspěvekZaslal: ne září 16, 2012 11:55 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Ještě může být souvislost se suplementací a stravou. Podobné pocity se dostavují, pokud se překračují dávky kreatinu, pokud je předtréninkem hodně sachrů a úplně nejlépe, pokud jsou splněny obě podmínky.

Zkusil bych manipulaci se stravou - delší dobu před tréninkem málo sachrů a hrnout je až po tréninku. Kdo není citlivka, tak ví, že optimální stav organismu před výkonem je lehký katabolismus. Do anabolismu je potřeba se dostat až po tréninku.

Pozn.: Je to jedna z možností, neznáme tvůj systém tréninku ani stravy a suplementace.
simon

PříspěvekZaslal: ne září 16, 2012 1:58 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Panove, diky za bleskove odezvy. Pokusim se byt presnejsi v popisu, abyste mohli lepe reagovat.

1. k dispozicim: s fitkem jsem zacal pozde, pred tim zadny sport => slaba fyzicka kondice. Jsem znacne disponovan na okamzity vykon, impulsni silu, ale naprosto mi chybi vytrvalost (vyborne to lze pozorovat treba u tlakovych cviku mezi pravou a levou pazi - prava od prirody silnejsi, jsa pravakem, ale i pres roky treningu ma stale houby vydrz, levacka lety zesilila a ziskala i vydrz. U tlaku tak prirozene tahne lepe zpocatku prava, naopak levacka leze nahoru pomaleji, ale zase odchazi vyrazne pozdeji.). Je to jednak zrejme zpusobeno skladbou svalovych vlaken a bohuzel take kapacitou plic - hodne rychle jsem nabiral, ale kapacita plic na delsi aerobni vykon nestaci => dlouhe serie = smrt Bezne (drepy) mivam ono bodani pod zebry, co jsem mival nekdy na stredni, kdyz jsme behali 12 minut . Z toho plyne bohuzel dalsi limit - svaly rychle prechazi do anaerobniho stepeni glukozy a tim mi pada rychle sila s ohledem na energeticky zisk aerobniho vs. anaerobniho stepeni. Cas si netroufam prilis odhadnout, ale abych neplacal jen kvalitativne, rekneme podle partie tak 20, mozna 25 minut. Resim to tak, ze davam hodne sacharidu i pred (20 minut) i v prubehu treningu (maltodextrin, celkem asi 100 - 150 g). Tady vidim potencialni problem, jak popsal velmi trefne kid: hodne sacharidu = hodne anaerobniho laktatu = silne zatuhnuti svalu. Jenze, kdyz ty sacharidy nedam, sila behem treningu jde strasne rychle dolu (brzy sval "odejde"), takze odcvicim (viz dale) tezky silovy cvik a muzu tak leda na lehke vahy, takze trening v... Sval je nality, tuhy, ale uz naprosto netahne.

2. k treningu. Nejprve chci rici, ze casto cvicim s majitelem fitka, ktery ma jako trener za sebou uz par velmi uspesnych zavodniku, dela mi sparinga. Tzn. nemyslim si, ze nemam podnety a jsem trouba, ktery nepremysli . Prosel jsem s nim za ty roky ledasjake treningy, v zasade nejvice mi zatim z pohledu prirustku daval opakovane trening, kde davam denne jednu az dve partie, trening vystaveny z pocatku na tezkych silovych cvicich, doplneny o "technicke" cviky. Na jednu partii 3 - 5 typu cviku obecne. Vice partii nedam, predevsim z duvodu, ze nechci cvicit dele nez hodinu (jsem potom z takoveho treningu zcela dead) a zejmena - uz neni absolutne stava. Sparing se mi smeje, ze jsem linej tomu davat vice, ale ja opravdu objektivne muzu rict, ze uz neni z ceho (viz vyse - sila rychle odejde a ja jsem vycuclej na dno - po tezkych nohach typicky: zacne hucet v hlave (laktat + nizka glukoza)).

Jak psal admin, ano, chtelo by to zmenu, aby byl zase impuls, zase jim naordinovat trochu stresu. Nebojim se experimentovat, spise je tam takova psychicka zabrana, takova zvlastni neduvera, tezko se to popisuje, k ruznym navrhum, ktere se zdaji "neco podobneho jsem uz zkusil a moc to nefungovalo". Ale to opomente, jenom tak placam "nahlas".

ad admin - ano, laktat je muj problem, co jsem zacal. Padnul tu navrh: velky pocet serii vystavenych z maleho poctu opakovani, ne do selhani - to opravdu muze fungovat takovy trening?? Co si pod tim mam konkretne predstavit? Stadardne delam 6 - 8 opakovani, nizne zrejme znamenaji reknem - 4? Jake pauzy mezi seriemi, kolik serii? Lze nejak efektivne odolnost vuci laktatu zvednout, pripadne aspon zvedat?

Mimochodem - sparing me kdysi, kdyz jsme zacinali, honil na rotoped, ale misto abych se rozehral a rozpumpoval cirkulaci, pro me to byl plnohodnotny vykon, takze jsem tam vydal cast stavy, ktera mi potom chybela pri cviceni. On tomu dodnes nechce verit, rika, ze jsem linej, ale citim, ze to tak je. A jeste perlicka - i v hodne slane vode jdu okamzite ke dnu a dokonce, kdyz se postavim v bazenu a jsem pod nos ve vode, strasne spatne se mi dycha, jak ten svalovy korzet prsou a zad stlaci pod tlakem vody dychaci svaly. Vim, potreboval bych fyzicku jako sul, je to ostudny, ale je tu paranoia, ze jakmile zacnu delat aerobni pohyb, spalim, co jsem pracne vydrel...

Tak a ted do me

Rychle na stránku:

Přejdi na: