Pardon za OT.
Rinnere, já cvičím asi 4 roky, moje výkony jsou skoro stejný jako ty tvoje, mám 190 cm, 85kg, hádám, že tak 8% podkožního tuku.
Doplňky stravy stejně jako ty nepoužívám, protože v těch legálních nevidím zásadní přínos pro budování sval. hmoty a tudíž ani žádný důvod je užívat. Co se týče
proteinů a
gainerů, tak svoje kalorie nemám problém sníst, a
kreatin nebo např.
BCAA sice fungují, ale není to nic, co by stálo mezi mnou a mými výsledky. O dalších desítkách naprosto nesmyslných nebo i nebezpečných suplementů, jako např. tribullus, ecdysterone atd. se myslím ani nemá cenu zmiňovat.
Abych ti odpověděl na dotaz v prvním příspěvku, tak podle mě cesta k nabírání svalové hmoty, stejně jako k shazování tuku vede přes optimální hormonální profil (netajím se tu tím, že koncept energetické bilance mi přijde naprosto nesmyslný a páni kulturisti si nepíchají tst pro nic za nic). Na svalovou hmotu mají vliv hlavně testosteron, růstový hormon, IGF-1 a kortizol. Na tukovou tkáň potom insulin. Takže řekněme vhodným životním stylem stimulovat sekreci prvních tří a snažit se vyhnout nadbytečné, chronické sekreci kortizolu a insulinu. S tím ti doplňky nepomůžou.
Já osobně se toho snažím dosáhnout paleo stravou obohacenou o zdroje sacharidů, které mi nedělají problémy, jako jsou brambory, rýže popř. jáhly. Tréninky jsou řekněme do hodiny, intenzivní, snažím se pořád silově zlepšovat v základních cvicích jako jsou mrtvé tahy, bench, čelní dřepy, military press, přemístění a výraz, trh, chin-ups a kliky na bradlech. Na to se mi docela osvědčil reverse pyramid training, ale radit v tréninku nikomu moc nechci, protože sám trénovat vůbec neumím.

Dál se snažím zařazovat aspoň jednou týdně nějaké sprinty a lehké formy kardia maximálně do 60% max. TF a samozřejmosti jako dostatek spánku, slunce a jiný hipízácký věci.
Jo a já měl i z fyzioly áčko.