|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
CZEBLADE

|
Zaslal: st listopad 14, 2012 9:05 pm Předmět: |
|
|
|
|
|
| nahoru |
|
 |
| |  |
Mablung
|
Zaslal: st listopad 14, 2012 10:57 pm Předmět: |
|
|
| Gohan napsal: | | Osvětli mi jaký hluboký význam to mělo teda kromě toho, že nejsi schopný si slovo, kterému nerozumíš přeložit a zapamatovat. |
Pro základní komunikaci je potřeba asi 1 500 slov. V běžném hovoru se frekventovaně používá asi 5 000 slov. Započteme-li slova která se používají v běžné komunikaci i když ne moc frekventovaně, dostaneme se k nějakým 50 000 slov. Celkově má angličtina nějakých 600 000 - 1 000 000 slov.
Pro nechápavé (Tj. Gohana). Každý jazyk má hodně málo frekventovaných slov. Slyšíš je jednou za měsíc pokud v tom jazyku žiješ a nebo také jednou za rok či jednou za život. Taková slovíčka si nemá cenu pamatovat.
|
|
| nahoru |
|
 |
Gohan

|
Zaslal: čt listopad 15, 2012 12:07 am Předmět: |
|
|
| Mablung napsal: | | Gohan napsal: | | Osvětli mi jaký hluboký význam to mělo teda kromě toho, že nejsi schopný si slovo, kterému nerozumíš přeložit a zapamatovat. |
Pro základní komunikaci je potřeba asi 1 500 slov. V běžném hovoru se frekventovaně používá asi 5 000 slov. Započteme-li slova která se používají v běžné komunikaci i když ne moc frekventovaně, dostaneme se k nějakým 50 000 slov. Celkově má angličtina nějakých 600 000 - 1 000 000 slov.
Pro nechápavé (Tj. Gohana). Každý jazyk má hodně málo frekventovaných slov. Slyšíš je jednou za měsíc pokud v tom jazyku žiješ a nebo také jednou za rok či jednou za život. Taková slovíčka si nemá cenu pamatovat. |
Takže jsme zpátky u toho,že jsi lenivý se učit slovíčka
|
|
| nahoru |
|
 |
Majesty

|
|
| nahoru |
|
 |
guruhonza
Anonymní
|
Zaslal: čt listopad 15, 2012 7:37 am Předmět: |
|
|
To je pak vidět v rozhovorech třeba fotbalistů... slovíčko "confident" je takový "divný", ale je vlastně v každém rozhovoru, ale oni ho pak stejně neumí. No a tyhle slovíčka právě určujou celou větu.
A právě slovní základ dělá aspoň to, že člověk porozumí všemu, co mu někdo řekne. To je úplnej základ, protože odpověď rukama sesmolí každej.
|
|
| nahoru |
|
 |
AHOLA

|
Zaslal: čt listopad 15, 2012 9:44 am Předmět: |
|
|
| citace: | Známý mi tvrdil, že v severských státech (tuším říkal Švédsko) se údajne filmy nedabují vůbec, vše je jen s titulkama a má to dvě velké výhody. Za prvé se děti naučí rychle číst a psát, protože písmo zkrátka vizuálně vnímají a za druhé tam kdejaké desetileté dítě mluví plynně anglicky, protože ji slyší od mala.
Zda je to ale pravda netuším. |
Ano, v podstate je to tak. Ale je to dane aj kvalitnou vyucbou jazyka. V Norsku to bolo sialene, anglicky hovorili vsetci bud dobre, alebo velmi dobre, mnohi mladi to sypali aj s prizvukom ako native speaker. Ale tiez mnohi v skole mali aj ucitela, ktori bol trebars z Anglicka, to je potom ina kava...
My, co se si tu skolsku anglinu odkrutili v 90. rokoch, vieme casto svoje - ucitelia sa casto menili (zaplatit dobreho jazykara je tazsie ako ucitelku vytvarnej), niektori boli o lekciu pred ziakom, niektori o lekciu po nom Ja som mal relativne stastie na tych "lepsich" ucitelov., ale inak ziadna slava. _________________ drlift_: Mne vyhovuje bejt zatuhlej.
g_dgrim: uzka, kratka a makka, proste napicu
|
|
| nahoru |
|
 |
Mablung
|
Zaslal: čt listopad 15, 2012 11:51 am Předmět: |
|
|
| Majesty napsal: | A to jako proc nema cenu si pamatovat slova ktera jsou malo frekventovana? Co treba rozvoj slovni zasoby, pitomce? Kdyby te slysel Komensky... |
Jde o rozvoj slovní zásoby kterou člověka využije a potřebuje. Pokud člověk chce ten jazyk aktivně používat, jeho ideál je aby uměl těch 50 000 jakž takž frekventovaných slovíček. To jest zapamatovat si důležitá či frekventovaná slova. Učit se těch dalších 500 000 - 900 000 slovíček je overkill.
Můžeš se urážet jak chceš, ale nejsem překladatel abych měl potřebu učit se je všechny.
| guruhonza napsal: | To je pak vidět v rozhovorech třeba fotbalistů... slovíčko "confident" je takový "divný", ale je vlastně v každém rozhovoru, ale oni ho pak stejně neumí. No a tyhle slovíčka právě určujou celou větu.
A právě slovní základ dělá aspoň to, že člověk porozumí všemu, co mu někdo řekne. To je úplnej základ, protože odpověď rukama sesmolí každej. |
On je rozdíl mezi tím umět se domluvit nohama rukama, umět se plynule vyjádřovat a umět angličtinu na úrovni rodilého mluvčího, což je zcela zřetelně úroveň na které by podle Majestyho měl každý být.
|
|
| nahoru |
|
 |
dogeatdog
|
Zaslal: čt listopad 15, 2012 12:06 pm Předmět: |
|
|
| Mablung napsal: | | Pokud člověk chce ten jazyk aktivně používat, jeho ideál je aby uměl těch 50 000 jakž takž frekventovaných slovíček. To jest zapamatovat si důležitá či frekventovaná slova. Učit se těch dalších 500 000 - 900 000 slovíček je overkill. |
Já ti nevím člověče, ale to jsou strašlivá čísla, co jsi hodil.
prof. Martin Hilský:
"Shakespearovo dílo, které jsem přeložil, má v úhrnu milion slov, pokud nepočítáme opakování 25 000, což je enormní slovní zásoba - pro srovnání Milton má asi 18 000 slov. Angličan v běžné řeči používá mezi 3-5 tisíci a velmi vzdělaný přibližně 8000. "
Shakespearovská angličtina je neskutečný záhul na mozek a slovník - a pohybuje se kolem 25000 slovíček. Těch 50.000 mi příjde naprosto šílených (a to si o sobě neskromně myslím, že mám docela solidní angličtinu). _________________ "Expose your weaknesses and work on them." Arnold Schwarzenegger
|
|
| nahoru |
|
 |
Gohan

|
Zaslal: čt listopad 15, 2012 12:16 pm Předmět: |
|
|
Lol Mablungu co sem furt cpeš nějakých 500-900k slovíček. Tolik slovíček neumí ani rodilí mluvčí a přesto vědí co je to halfwit nebo munchkin. Ty se snažíš zakrýt buďto svoji lenivost nebo neschopnost rozšířit si slovní zásobu tím, že je to stejně zbytečné, protože by ses potom stejně MUSEL naučit těch 500k dalších, nebo že to nemá smysl, protože ten zbytek slovíček se stejně nenaučíš.
Další věc je, že si nejspíš myslíš, že je zbytečné rozšiřovat si slovní zásobu a řídkakdy používaná slovíčka, to je tvoje věc, to si ovšem potom nemůžeš divit, že tvoje angličtina má úroveň, jakou má, zatímco ostatní si nemyslí , že je to zbytečnost a jsou na tom podstatně lépe.
|
|
| nahoru |
|
 |
Mablung
|
Zaslal: čt listopad 15, 2012 2:16 pm Předmět: |
|
|
| Gohan napsal: | Lol Mablungu co sem furt cpeš nějakých 500-900k slovíček. Tolik slovíček neumí ani rodilí mluvčí a přesto vědí co je to halfwit nebo munchkin. Ty se snažíš zakrýt buďto svoji lenivost nebo neschopnost rozšířit si slovní zásobu tím, že je to stejně zbytečné, protože by ses potom stejně MUSEL naučit těch 500k dalších, nebo že to nemá smysl, protože ten zbytek slovíček se stejně nenaučíš.
Další věc je, že si nejspíš myslíš, že je zbytečné rozšiřovat si slovní zásobu a řídkakdy používaná slovíčka, to je tvoje věc, to si ovšem potom nemůžeš divit, že tvoje angličtina má úroveň, jakou má, zatímco ostatní si nemyslí , že je to zbytečnost a jsou na tom podstatně lépe. |
Tebe by si měli lidé vystavit do skříňky. Tohle se jen tak nevidí.
Kdo říká že má angličtina má špatnou úroveň? Či že mám mizernou slovní zásobu? Počet knížek v angličtině které jsem si přečetl se bude blížit ke stovce, ne-li jí překračovat, sleduji filmy a seriály většinou v originále, žil jsem v Anglii, mám denní cally v angličtině, do centrály, každý týden mám hodinu a půl individuální lekce s rodilým mluvčím.
Jde jen o to, odlišit podstatné od nepodstatného. O nic víc.
|
|
| nahoru |
|
 |
Mablung
|
Zaslal: čt listopad 15, 2012 2:22 pm Předmět: |
|
|
| dogeatdog napsal: | | Mablung napsal: | | Pokud člověk chce ten jazyk aktivně používat, jeho ideál je aby uměl těch 50 000 jakž takž frekventovaných slovíček. To jest zapamatovat si důležitá či frekventovaná slova. Učit se těch dalších 500 000 - 900 000 slovíček je overkill. |
Já ti nevím člověče, ale to jsou strašlivá čísla, co jsi hodil.
prof. Martin Hilský:
"Shakespearovo dílo, které jsem přeložil, má v úhrnu milion slov, pokud nepočítáme opakování 25 000, což je enormní slovní zásoba - pro srovnání Milton má asi 18 000 slov. Angličan v běžné řeči používá mezi 3-5 tisíci a velmi vzdělaný přibližně 8000. "
Shakespearovská angličtina je neskutečný záhul na mozek a slovník - a pohybuje se kolem 25000 slovíček. Těch 50.000 mi příjde naprosto šílených (a to si o sobě neskromně myslím, že mám docela solidní angličtinu). |
Těch 50 000 jsem možná kapku přehnal. Nicméně, ani těch 8 000 ti nestačí, protože máš slova, užitečná slova, která použiješ málokdy. Ale použiješ. Plácnu. Nehtové lůžko, stržený závit, pojistky (nevěděl bych jak se řeknou pojistky kdybych je nemusel v Anglii kupovat a měnit), vinutí cívky, smůla, míza, letokruh, ... . Prostě vše co znáš, ale v normální řeči moc nepoužiješ.
|
|
| nahoru |
|
 |
Magumi

|
Zaslal: čt listopad 15, 2012 2:25 pm Předmět: |
|
|
|
|
|
| nahoru |
|
 |
MAST3R

|
Zaslal: čt listopad 15, 2012 2:35 pm Předmět: |
|
|
Asi jsem to blbě vyplnil, vyšlo mi 2850 slov a já sotva ze sebe vysypu pár slov.
edit: i když já si věci umím přeložit, ale sestavit těžší větu apod mi dělá problém. _________________ Do posilovny chodím jen proto, abych mohl říkat, že tam chodím.
Chvála je příjemná, kritika potřebná! - Jaromír Jágr 68.
Naposledy upravil MAST3R dne čt listopad 15, 2012 2:45 pm, celkově upraveno 1 krát
|
|
| nahoru |
|
 |
Seva98

|
Zaslal: čt listopad 15, 2012 2:37 pm Předmět: |
|
|
15 300, nestezuju si :-) a to mi hodne tech slov neco rikalo a vim, ze kdyby byly ve vete, tak vim o co jde, ale nezaskrtaval jsem ty co jen tusim (proste tak jak je v popisu)
|
|
| nahoru |
|
 |
Moocha

|
Zaslal: čt listopad 15, 2012 2:38 pm Předmět: |
|
|
8,410 .. tak prej jsem chytrolín :D
|
|
| nahoru |
|
 |
| |
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|