Jak cvičit se skoliózou

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Jak cvičit se skoliózou  Úvodní stránka -> Trénink -> Jak cvičit se skoliózou
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
JimBob

PříspěvekZaslal: po prosinec 03, 2012 8:31 pm    Předmět: Jak cvičit se skoliózou Odpovědět s citátem

Zdravím,
předem se klasicky omlouvám, pokud už to tu bylo (hledal jsem skolióza a nic), ale chtěl bych se poradit, jak správně trénovat se skoliózou. Nejprve popíšu problém:
Cvičím pět let cca 3-4x týdně, do toho trochu boxu, běhání a protože mám od mala mírnou skoliózu, tak i nějaký rehabko na míči a podložce občas. Zhruba šest týdnů zpátky jsem se ráno probudil a měl jsem totálně zatuhlý záda v oblasti beder. Když jsem seděl, mírně mi to vystřelovalo do nohou, když jsem vstal, skoro jsem nemohl chodit a šlo to rozhýbat jedině zahříváním beder. Dal jsem tedy dva týdny pauzu a začal znovu cvičit, po dvou týdnech byl problém zpátky a už nevypadal, že se ztratí, takže jsem zašel k ortopedovi. Ten mě poslal na RTG a že prý to je čistě jen projev skoliózy a čeká mě několik rehabilitací.

Nesetkal jste se někdo s něčím podobným? Trochu se divím, že mám po tolika letech posilování a sportování kolem páteře tak hrozně ochablý svalstvo. Evidentně mám asi špatný výběr cviků a kolem beder mám absolutní bláto. I když poprvé se mi problém objevil po třech dnech nicnedělání, ale s ortopedem a výsledky RTG se nechci hádat.

Nemáte někdo, prosím, cvičební plán co jet při takových problémech nebo vůbec něco obecně pro skoliózu? Rehabko je samozřejmost, ale nerad bych úplně zanevřel na posilovnu. Případně nemáte kontakt na někoho z Orlickoústecka (klidně placenýho odborníka), co by si mě mohl vzít trochu do parády? Tady (v Žamberku) přímo je to bída, moc si neslibuji ani od fyzioterapie, protože už jde spíš o starší doktory...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Gobione

PříspěvekZaslal: po prosinec 03, 2012 11:50 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Čau,
já mám mírnou skoliózu a cvičení mi pomáhá, ale nesmím třeba jet moc težký mrtvoly (ikdyž ty moje kolem 80-120 nejsou nic extra), tak při těžkých mi sportovní doktor doporučil pásek...ale přes 120 mi to nedoporučil, protože sice se ti zpevní záda, ale potom až budeš starší, tak se ti ty svaly povolí a můžes být v háji. I při dřepech by bylo dobrý nosit pásek a dobrý je dělat hyperextenze zad.
Foresten

PříspěvekZaslal: út prosinec 04, 2012 7:31 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Kvuli skolioze mam asi 2 mesice natazeny pravy bok, rehabilitace za mnou a v posilovne jsem jeste nebyl. Predpokladam, ze po tom rehabilitacnim cviceni budu moct do posilovny aspon na jare. Ale tak nejak zatim pocitam s tim, ze tam hned zaparkuju k mrtvole
šmajdy

PříspěvekZaslal: út prosinec 04, 2012 1:04 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Nejsem žádný doktor,žádný odborník ale budu mluvit pouze z vlastní zkušenosti protože mám taky skoliózu.Kdysi mě doktoři že nemám sportovat tak sem ukončil aktivně fotbal,jenže po půl roce jsem se vrátil i když po rehabilitacích se nic moc nezlepšilo,a doktoři řikali že nedělám dobře..Fotbal už sice nehraji už dlouho,ne kvůli skolióze ale práci a už mě to ani nebavilo ..A když sem začal se s cvičením tak že dřepy a tahy nesmím jet nic co zatěžuje páteř,já si to po delší době uvědomil a začal sem je neposlouchat a od té doby jsou má záda super a bez problémů,žádný náznak bolesti..takže dřepy,tahy, naučit se tu správnou techniku a třeba se zlepšení taky dostaví..
JimBob

PříspěvekZaslal: út prosinec 04, 2012 2:14 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Zrovna mrtvolu a dřepy nejezdím už hodně dlouho a asi si ani netroufnu dál. Teď bych spíš potřeboval nějaký trénink, jak se pomalu dostat zpátky a nic neurychlit. A nevím, co s bederním pásem - zda jo nebo ne. Některý cviky (tlaky na ramena apod.) jsem s ním jezdil od jakživa a teď mám pocit, že je to ten důvod, proč mám tak slabý bedra. Radši si dát menší zátěž a jet to bez něj, než s ním a větší?

Jinak, kdyby to někomu pomohlo, trochu jsem brouzdal a našel tyhle dvě věci:
1) Jak si uspořádat pracoviště u PC (nezmínil jsem podstatný info, že dělám od rána skoro do večera u kompu) - musím říct, že mi to pomohlo hned po prvním dni, snad to není jen placebo efekt, ale ten cvik s pánví a bedrama je hrozně uvolňující, dát si ho třeba dvě minutky během práce: specou.cz/files/skolazad-prez.pdf.
2) A tady posilování břicha při bolesti zad (osobně jsem nezkoušel, dokud nebudu mít po rehabilitaci): bit.ly/R4bFg1. Ale zní to rozumně.

Teď ještě nějak sestavit zbytek cvičebního plánu...

Rychle na stránku:

Přejdi na: