|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
Prinz Eugen

|
Zaslal: čt červen 16, 2011 11:48 am Předmět: |
|
|
| Mablung napsal: | Nevím čemu se tak divíte. Vždyť i v současné době je majitel odpovědný za své věci.
Když můj pes někoho pokousá a já ho nezabezpečím tak aby to udělat nemohl, půjdu před soud. Když nezabezpečím auto, vleze mi tam cizí dítě a někam to napálí, jdu před soud.
Současná úprava tuto odpovědnost jen trochu rozšiřuje, ale ten princip je v právu přítomný stále. |
mluvis nesmysly, odpovednst za skodu je neco jineho nez odpovednost za skutek, u mnoha pravnich udalosti je rozhodny vznik skody nikoli zavineni jako psychologicky vztah k nasledku nejakeho protipravniho jednani, ktere je protipravni v tu chvili kdy je tak stanoveno v zakone... pokud nemam vztah k nasledku nejakeho jednani nemuzu za nej byt odpovedny stejne tak jako vec nemuze sama o sobe spachat zadny skutek. U prestupku je prave to zavineni naprosto klicove nikoli vznik skody sam o sobe (jakekoli skody)
|
|
| nahoru |
|
 |
| |  |
elrubio

|
|
| nahoru |
|
 |
AniCitronAniBanan
|
Zaslal: pá červen 17, 2011 3:09 pm Předmět: |
|
|
|
|
|
| nahoru |
|
 |
sousedovic Toníček
|
Zaslal: pá červen 17, 2011 3:33 pm Předmět: |
|
|
|
|
|
| nahoru |
|
 |
ygg
|
Zaslal: pá červen 17, 2011 6:06 pm Předmět: |
|
|
V klidu to rozhdně není a nebude, protože to vypadá na pokračování duelu Zeman vs Rampula, což je ale tak vysoká hra, že bych si v životě netroufnul do ní ani kibicovat.
Rozhodně jsem zvědavý co s tím Zeman udělá, a co potom ... _________________ Reacher let him go. There were things Reacher didn´t like to do. Running was one of them.
|
|
| nahoru |
|
 |
sousedovic Toníček
|
|
| nahoru |
|
 |
Mablung
|
Zaslal: pá červen 17, 2011 9:33 pm Předmět: |
|
|
| Prinz Eugen napsal: |
mluvis nesmysly, odpovednst za skodu je neco jineho nez odpovednost za skutek, u mnoha pravnich udalosti je rozhodny vznik skody nikoli zavineni jako psychologicky vztah k nasledku nejakeho protipravniho jednani, ktere je protipravni v tu chvili kdy je tak stanoveno v zakone... pokud nemam vztah k nasledku nejakeho jednani nemuzu za nej byt odpovedny stejne tak jako vec nemuze sama o sobe spachat zadny skutek. U prestupku je prave to zavineni naprosto klicove nikoli vznik skody sam o sobe (jakekoli skody) |
1) Věta začíná velkým písmenem.
2) Věta končí tečkou (vynechme dělení vět na hlavní a vedlejší, to by pro tebe už asi bylo moc složité)
3) Text se člení do určité struktury aby byl pochopitelný
Jak jsem pochopil, ty jen nevíš že jsi za své věci odpovědný. Auto, zbraň, zvíře. Pokud si je nezabezpečíš a díky špatnému zabezpečení se něco stane, jsi za to spoluodpovědný ty. Když neuklidíš sníh ze střechy a někomu spadne na hlavu, jsi za to odpovědný ty.
Kapišto?
|
|
| nahoru |
|
 |
Janze
|
Zaslal: pá červen 17, 2011 9:58 pm Předmět: |
|
|
| Mablung napsal: | Když neuklidíš sníh ze střechy a někomu spadne na hlavu, jsi za to odpovědný ty.
Kapišto? |
A chápeš rozdíl mezi tím, když auto zastavím na kopci s neutrálem a bez ruční brzdy, ono sjede a někoho zabije, a tím, když auto půjčím bráchovi a on tím poruší nějakej předpis? Když položím cihlu na parapet, ona spadne někomu na hlavu versus půjčím cihlu bráchovi na barák a on jí umlatí svoji holku?
|
|
| nahoru |
|
 |
Smazaný uživatel (071)
|
Zaslal: pá červen 17, 2011 10:30 pm Předmět: |
|
|
To s tou cihlou nemyslíš vážně, že ne?  Nemůžeš být TAK blbej.
|
|
| nahoru |
|
 |
elrubio

|
Zaslal: so červen 18, 2011 12:10 am Předmět: |
|
|
myslím, že Princ ví o zákonech a právu daleko víc než vy ostatní dohromady.. zejména sprostá chobotnice
|
|
| nahoru |
|
 |
Cratach

|
Zaslal: so červen 18, 2011 2:09 am Předmět: |
|
|
Prinz je preci uz vystudovanej pravnik. O to vic mi, Mablungu, tvoje vytky (mimo jiny k formulaci textu ... eh ?) pripadaj jak kdyz strejc v hospode mlati pesti do stolu. _________________ "A vy jste jako kdo?"
|
|
| nahoru |
|
 |
Janze
|
Zaslal: so červen 18, 2011 7:28 am Předmět: |
|
|
| Octopuss napsal: | To s tou cihlou nemyslíš vážně, že ne? Nemůžeš být TAK blbej. |
Blbej nejsem, nicméně ty i Mablung byste se měli trochu zamyslet na způsobem vaší "argumentace."
Přirovnání s cihlou je sice trochu stupidní, nicméně relativně trefně naráželo na Mablungův sníh na střeše, kterej je úplně mimo.
Nejsem právník, nicméně zdravej rozum mi říká, když když někomu auto půjčím, je za přestupky, které mým autem spáchá, zodpovědná ta osoba, ne já.
|
|
| nahoru |
|
 |
Smazaný uživatel (071)
|
Zaslal: so červen 18, 2011 8:20 am Předmět: |
|
|
| Janze napsal: | | nicméně zdravej rozum mi říká |
To je přesně ten problém Takhle to totiž nefunguje a díkysatanu za to.
|
|
| nahoru |
|
 |
Prinz Eugen

|
Zaslal: so červen 18, 2011 9:03 am Předmět: |
|
|
| Mablung napsal: | | Prinz Eugen napsal: |
mluvis nesmysly, odpovednst za skodu je neco jineho nez odpovednost za skutek, u mnoha pravnich udalosti je rozhodny vznik skody nikoli zavineni jako psychologicky vztah k nasledku nejakeho protipravniho jednani, ktere je protipravni v tu chvili kdy je tak stanoveno v zakone... pokud nemam vztah k nasledku nejakeho jednani nemuzu za nej byt odpovedny stejne tak jako vec nemuze sama o sobe spachat zadny skutek. U prestupku je prave to zavineni naprosto klicove nikoli vznik skody sam o sobe (jakekoli skody) |
1) Věta začíná velkým písmenem.
2) Věta končí tečkou (vynechme dělení vět na hlavní a vedlejší, to by pro tebe už asi bylo moc složité)
3) Text se člení do určité struktury aby byl pochopitelný
Jak jsem pochopil, ty jen nevíš že jsi za své věci odpovědný. Auto, zbraň, zvíře. Pokud si je nezabezpečíš a díky špatnému zabezpečení se něco stane, jsi za to spoluodpovědný ty. Když neuklidíš sníh ze střechy a někomu spadne na hlavu, jsi za to odpovědný ty.
Kapišto? |
diky za vysvetleni (schvalne zacinam malym) ale budu se opakovat, ty mluvis o objektivni odpovednosti za skodu, ktera se v kontinentalnim pravnim systemu moc nevyskytuje... zakladem pro objektivni odpovednost byla vindikacni zaloba v rimskem pravu napriklad actio de effusis et ejectis neboli zakon o vylitem a vyhozenem kdy za skodu zpusobenou vylitim neceho z domu byl v rime odpovedny majitel domu, ale to bylo pred par tisici lety. v dalsim jsem skutecne zvedavy pokud by se ti jako majteli domu libilo kdyby spadla taska na nekoho na ulici a ty jsi sel do vezeni za to ze jsi nechodil denne na strechu kontrolovat tasky. vis rika se tomu vis maior neboli zasah vyssi moci, ktery muzes stezi ovlilvnit. rozdil mezi odpovednosti za skodu a odpovednosti za zavineni evidentne nechapes, ty pravni udalost, ktera u nas nepotrebuje vinika a staci ji pouze vznik skody je typicky treba vztah z pojisteni (napr domu ktery ti shori - pojistovna plati bez ohledu na vinika pozaru, pokud je znam muze na nej regresem uplatnit odpovednost za skodu zpusobenou zavinenym jednanim proti zhari, pokud je znam) vysvetluju ti to zjednodusene abys to ten rozdil pochopil. Dal si neco nastuduj.
|
|
| nahoru |
|
 |
sarpa
|
Zaslal: so červen 18, 2011 9:36 am Předmět: |
|
|
Prinz Eugen: ty jsi právník? To, ze objektivní odpovědnost má kořeny v ŘP (jak jinak), s tím souhlasím. Ale jsi si opravdu jistej tím, že se objektivní odpovědnost v kont. pr. syst. moc nevyskytuje? Např. Mablung dal příklad zvířete. Když mi pes ukousne půl prdele, tak co?
|
|
| nahoru |
|
 |
| |
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|