To je konstatování tvého názoru/přesvědčení. Ale nějaký argument by nebyl?
Opakuji, ty na jednu stranu tvrdíš, že je špatně, aby se občan/volič, vyjádřil k jasně definovanému problému, tedy odpověděl na jasně definovanou otázku ANO/NE. Současně ale tvrdíš, že je v pořádku, aby vybral nějakého dobráka (y), a ten to rozhodl za něj?
Na to první je podle tebe moc blbej, ale na to druhé chytrej až až???
_________________ Reacher let him go. There were things Reacher didn´t like to do. Running was one of them.
Ona deomkracie vsem vyhovuje, ale kdyz pak zvitezi nazor, kterej neni podle mych predstav, najednou je treba tu viteznou vetsinu pomluvit, ze to jsou zmanipulovany ovce a vyhlasit nejlip referendum znovu a takhle klidne petrkat za sebou dokud neprosadim ten svuj nazor...ale tohle pak neni deomkracie, ale pokrytectvi, ktery je v soucasny dobe nejlip videt na fejsu od mudrlantu vsech moznejch partaji, kteri najednou zpochybnujou referenda... zpochybnujou intelgienci a vsechno, protoze vyhral, a to DEMOKRATICKY, nazor kterej de neslucuje s jejich nazorem....
Vypadlo mi slovo "nejsou". Volby a demokracie stojí za h...o, ale nic lepšího není.
To je sice hezké, ale nějaký reálný argument proti referendu, resp. zdůvodnění, v čem je rozhodování prostřednictvím volených zástupců lepší, furt nikde.
Bavíme se samozřejmě o věcech, které umožňují zformulovat jasnou otázku na kterou lze odpovědět ANO/NE.
Jak tu někdo posílal, že někdo v evr. parlamentu navrhl, že mají roboti platit pojištění. V parlamentu sedí 751 lidí, a že občas někdo předloží nějakou blbost snad není žádný překvapení.
Proč je zastupitelská demokracie dobrá a referenda jsou na prd, to je snad jasný, ne? Asi je shoda v tom, že demokracie je momentálně nejlepší, co máme, i když má svoje chyby. Osobně bych měl daleko lehčí spaní, kdyby o odbornejch věcech rozhodovali odborníci, než kdokoliv, kdo má právo hlasovat v referendu. Příliš velká část lidí jsou prostě blbci, případně dané problematice nerozumí nebo se nechají unést emocema. Takhle se ale země řídit nedá. Často je potřeba přijímat opatření, který prostě nejsou populární. Je nutný přemýšlet dlouhodobě a strategicky, a toho prostě každej není schopnej. Referenda o odbornejch otázkách jsou prostě neštěstí. Ať je referendum o tom, jakou máme mít vlajku, hymnu nebo jak se máme jmenovat, ale jestli setrvat v EU? Jestli podepsat Lisabonskou smlouvu? Vždyť většina lidí vůbec neví, co to znamená
Tady o tom strejda dobře mluví.
Btw v jakým tvaru má být správně ten odkaz z youtube, aby se to dalo sem rovnou vložit jako video? Vždycky mi to háže nějakou chybu.
Proč je zastupitelská demokracie dobrá a referenda jsou na prd, to je snad jasný, ne? Asi je shoda v tom, že demokracie je momentálně nejlepší, co máme, i když má svoje chyby. Osobně bych měl daleko lehčí spaní, kdyby o odbornejch věcech rozhodovali odborníci, než kdokoliv, kdo má právo hlasovat v referendu. Příliš velká část lidí jsou prostě blbci, případně dané problematice nerozumí nebo se nechají unést emocema.
Přímá demokracie není demokracie? Ale no tak.
O odbornej věcech odborníci .... a kteří? Protože na většině otázek se právě ti tvoji odborníci neshodnou. A někdo tedy musí rozhodnou, názor kterých oborníků bude tím směrodatným. A to bude kdo? Delfská věštírna?
A nebo ti blbci, o kterých tvrdíš, že by neměli rozhodovat v referendu?
Takže abych se opakoval, když blbec ... rozumějme ve tvém pojetí běžný volič ... se k něčemu vyjádří v referendu, tak je to špatně. Protože do toho nevidí a nemůže tomu rozumět. Ale současně po něm chceš, resp. to považuješ za správné, aby svým hlasem volil toho správného odborníka, a ten to pak rozhodl za něj. A na základě čeho toho odborníka má/bude vybírat, když tomu vůbec nerozumí a ještě je navíc emotivní blbec? To je fakt logika ....
Je dobré si uvědomit, že zastupitelská demokracie a přímá demokracie rozhodně nemusí být v protikladu, ale naopak, jejich vyvážená kombinace se jeví jako optimální způsob fungování společnosti. Jsou totiž otázky, o kterých se prostě referendum pořádat nedá ... od státního rozpočtu až po novelu trestního řádu ... protože se jedná o otázky komplexní, na které odpovídat stylem ANO/NE jednoduše nemá smysl. Pak jsou ale otázky, na které takto odpovědět lze ... např. není jediný důvod, proč by nemělo být referendum o znovuzavedení povinné vojenské služby (je to PŘÍKLAD, ne že tu s tím teď začne někdo blbnout:-))) ... a neexistuje důvod, proč by v takových případech nemělo být referendum využíváno.
_________________ Reacher let him go. There were things Reacher didn´t like to do. Running was one of them.
O té vojenské službě nebudu blbnout, jenom ti jako bývalý VZP na velitelských funkcích, který ještě zažil záklaďáky, řeknu, že to je typický příklad názoru zejména starších lidí, kteří ti budou argumentovat tím, že vojna z nich udělá chlapy a naučí je disciplíně. Blbost. Záklaďáci, co jsme je u nás měli, odcházeli z armády ve stejném stavu jako když přišli. Grázl zůstal grázlem, fucker fuckerem a slušnej slušným. Nesmírně to ztěžovalo a komplikovalo výcvik profesionálů a logistiku. Ponal jsem jenom jednoho záklaďáka, který sekal latinu a dalo se na něho dobře spolehnout. Ten kluk říkal, že chce jít k policii a tak si musel vojnu odkroutit a choval se dobře.
Znovuzavedení povinné vojenské služby je BLBOST, BLBOST a patří to do dob dávno minulých.
Jo, a ten politik, kterého lidi zvolí, má aparát, výbory, komise atd. a může si nechat vyhotovit odborné analýzy ke konkrétním problémům, ale obyčejný člověk v referendu se nemá podle čeho rozumně rozhodovat.
Jak tu někdo posílal, že někdo v evr. parlamentu navrhl, že mají roboti platit pojištění. V parlamentu sedí 751 lidí, a že občas někdo předloží nějakou blbost snad není žádný překvapení.
Proč je zastupitelská demokracie dobrá a referenda jsou na prd, to je snad jasný, ne? Asi je shoda v tom, že demokracie je momentálně nejlepší, co máme, i když má svoje chyby. Osobně bych měl daleko lehčí spaní, kdyby o odbornejch věcech rozhodovali odborníci, než kdokoliv, kdo má právo hlasovat v referendu. Příliš velká část lidí jsou prostě blbci, případně dané problematice nerozumí nebo se nechají unést emocema. Takhle se ale země řídit nedá. Často je potřeba přijímat opatření, který prostě nejsou populární. Je nutný přemýšlet dlouhodobě a strategicky, a toho prostě každej není schopnej. Referenda o odbornejch otázkách jsou prostě neštěstí. Ať je referendum o tom, jakou máme mít vlajku, hymnu nebo jak se máme jmenovat, ale jestli setrvat v EU? Jestli podepsat Lisabonskou smlouvu? Vždyť většina lidí vůbec neví, co to znamená
Tady o tom strejda dobře mluví.
Btw v jakým tvaru má být správně ten odkaz z youtube, aby se to dalo sem rovnou vložit jako video? Vždycky mi to háže nějakou chybu.
Takhle se země řídit nedá? Tos mě rozesmál. Totiž mezi vrcholnými politiky je ještě větší procento lemplů než mezi normálními lidmi. A tam není malé. Politici myslí maximálně na roky dopředu. A vláda odborníků? Jak je do vlády dostaneš?
Souhlasím s tím, že lidé podstupující referendum nemají řádné informace. Ale když řekneme A, musíme říci i B. Ty informace často nemají ani politici a pokud je mají, klidně je ignorují a nebo jdou záměrně proti nim ze sobeckých důvodů.
Referendum není nic proti demokracii a poskytuje stejné a nebo lepší výsledky než politická rozhodnutí. Jediný jeho problém jsou náklady, tudíž je jeho použití omezené.
Na tom, že se odborníci neshodnou je něco špatnýho? Většinou je spíš nebezpečný, když někdo ví hned všechno úplně jasně.
A kteří odborníci? Já tu nelíčím nějakej hypotetickej model, co by mohl být, mluvím o zastupitelské demokracii, tak jak je to teď. A je to podle mě lepší, než přímá demokracie. Ale záleží, v jaké podobě. Jak říkám, tak referendum o hymně je super.
O znovuzavedení vojenské služby? Dobrej nápad. Všichni chlapi 40+ jsou pro, většina ženskejch budou pro, důchodci komplet, kluci 18-20, kterejch se to jedinejch týká asi tolik ne. Myslíš, že by výsledek tohohle referenda nějak odrážel, jestli skutečně jako země potřebujeme znovuzavedení vojenské služby?
Jinak v zastupitelské demokracii lidi nevolí odborníky, ale politiky. Zpravidla ty, kteří nějak reprezentujou jejich názory. Názory zvolenejch politiků jsou pak konfrontovány s ostatníma ve vládě, přičemž všichni mají svoje odborníky na danou oblast. Z toho potom vzejde směřování země. To se mi zdá o dost sofistikovanější, než že se zeptáš lidí na zastávce, jestli máme odejít, ze EU, pak to sečteš a zachováš se podle toho.
Takhle se země řídit nedá? Tos mě rozesmál. Totiž mezi vrcholnými politiky je ještě větší procento lemplů než mezi normálními lidmi. A tam není malé. Politici myslí maximálně na roky dopředu. A vláda odborníků? Jak je do vlády dostaneš?
mikex2 napsal:
Jo, a ten politik, kterého lidi zvolí, má aparát, výbory, komise atd. a může si nechat vyhotovit odborné analýzy ke konkrétním problémům, ale obyčejný člověk v referendu se nemá podle čeho rozumně rozhodovat.
mikex2 napsal:
Pořád mluvíš v teorii. Politik může, ale často to nedělá a nebo (já vím, opakuji se) poznatky ignoruje, protože se nehodí jeho ideologii. Případně záměrně jde proti poznatkům, protože to vyhovuje jeho záměrům (získávání hlasů, peněz na kampaň, ... )
Normální člověk se v referendu může rozhodovat docela slušně. U takto závažných věcí má informací dost, a, zkus si něco přečíst o crowdsourcingu, "moudrosti davu", ... . Příklady tady, ale najdeš toho více
http://psychologie.doktorka.cz/moudrost-a-hloupost-davu/ http://blisty.cz/art/48901.html
Neříkám, že dav se rozhodne vždy správně. Ani omylem. Je velice snadno ovlivnitelný. Ale na druhou stranu, perfekcionismus nehledáme ani u politiků. Ani omylem
Já si zkrátka myslím, že je to lepší, jak je to teď, a ty ne :)
U referenda je podle mě hroznej prostor pro manipulaci. Tak jako vyrukovali v UK s tím argumentem, že se vezmou peníze, co dávají do EU a dají je do zdravotnictví a natiskli to na autobusy. A po volbách se řeklo, že to vlastně asi nejde. No neva.
Já si zkrátka myslím, že je to lepší, jak je to teď, a ty ne :)
U referenda je podle mě hroznej prostor pro manipulaci. Tak jako vyrukovali v UK s tím argumentem, že se vezmou peníze, co dávají do EU a dají je do zdravotnictví a natiskli to na autobusy. A po volbách se řeklo, že to vlastně asi nejde. No neva.
Polož si otázku, zda by se třeba schválili v Čechách takové dotace do zelených energií. A že nás to stojí ročně miliard.
Nevím, jak kecají euroskeptici, ale eurohujeři rovnou legálně uplácí slibováním výhod. A z toho mi je blivno.
je naivni si myslet, ze v referendu voli obcane :) Dochazi k takove manipulaci, ze stejne voli znova politici. Krasne to bylo videt prave ted, napr. na lzivych argumentech o usetreni penez po odchodu z EU....
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru