Pretrenovani, pretazeni, syndrom vyhoreni atd...

Jdi na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Pretrenovani, pretazeni, syndrom vyhoreni atd...  Úvodní stránka -> Trénink -> Pretrenovani, pretazeni, syndrom vyhoreni atd...
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Draper

PříspěvekZaslal: st červen 13, 2012 5:58 pm    Předmět: Pretrenovani, pretazeni, syndrom vyhoreni atd... Odpovědět s citátem

Byli jste nekdy pretrenovani, nemyslim pretazeni, ani ze vas po treninku bolely svaly a spravila to 2-3 pauza, ale myslim opravdu pretrenovani, coz je vysledek dlouhodobe nakumulovane unavy, kdy telo reklo dost a zdaleka se to neprojevuje jen pri treninku a rozhodne to nespravi par dni volna.

Ja jsem to zazil cca 2 roky zpet, kdy jsem jsem tak dlouho potlacoval unavu, az jsem ze dne na den doslova odpadl a nasledne vynechal skoro na ctvrt roku, ted jsem ve fazi silneho pretazeni a vim, ze kdybych pokracoval dal, chybi uz opravdu malo do pretrenovani, a proto davam za vcas pauzu.

Pokud jste si tim nekdo prosli, jak se to na vas, vasem fyzickem i psychickem stavu projevovalo? Pripadne zazili jste nekdy syndrom vyhoreni a nemuselo se jednat jen o fyzickou zatez, ale celkove prace, stres, malo spanku atd...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Pavelito

PříspěvekZaslal: st červen 13, 2012 6:06 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Nevím, jestli budeš chtít slyšet odemne.... Ale ano, tenhle stav znám, kolikrát jsem rád, že se zvednu z postele, obrovská bolest svalů, pot ze mě teče a jsem rád, že se dojdu vysprchovat, ledová sprcha mi pomůže cca na 10 minut... to už nasednu na kolo a jedu bušit, kde do sebe sypu hypotonickej nápoj a odcvičim si to svoje a potom už do večera dám rotoped nějakej běh a jsem free. Taky čekám, kdy mi to úplně vypne...protože ty dávky jsou enormní, je to droga. Ale naučit se odpočívat.....to je problém (ač to lidi kolem nechápou)
Frozz.

PříspěvekZaslal: st červen 13, 2012 6:13 pm    Předmět: Re: Pretrenovani, pretazeni, syndrom vyhoreni atd... Odpovědět s citátem

Jo. U mě se to projevuje samozřejmě únavou, nechutenstvím jít něco dělat a ztrátou motivace. Takže pak cca 2-3 týdenní pauza není vůbec na škodu. Naopak pauza 3-4 dny vůbec nic nevyřeší, je to moc krátká doba.

Po pauze jsem byl ale vždy plný energie, namotivovanej a s chutí jít zase do toho naplno, a ještě něco navíc...Ale zase je třeba to neuspěchat (ano, je to těžký) a nejít na to moc rychle.
Draper

PříspěvekZaslal: st červen 13, 2012 6:16 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Pavelito: Jasne ze to chci slyset i od tebe, pokud sis necim podobnym prosel.
Jak jsem psal, uz jsem to zazil a nechci, aby se to opakovalo, protoze to s sebou neneslo jen problemy pri cviceni, ale dost to ovlivni i zivot mimo posilovnu nehlede na zdravotni aspekty, ktere se u toho projevuji. Ted jsem myslim jen ve fazi pretazeni, poslednich 14 dni se telo zacalo ozyvat, treninky jsem nejak nedaval a cimdal vice se mne hnusily, takze jsem snad za vcas zatahl za zachrannou brzdu a ne jak pred 2 lety, kdy uz bylo pozde.

Me tu ale prosim resit nebudem, nastesti jsem na to prisel sam a pokusim se, aby se to uz nikdy vice neopakovalo, spise me zajimaji zkusenosti ostatnich a jak jsem psal, nemusi jit jen o cviceni.
Pavelito

PříspěvekZaslal: st červen 13, 2012 6:24 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Samozřejmě s tím souvisí moje noční "mega přejídání" zvhledem k tomu, že tělo potřebuje něčím pokrýt deficit, a s tím spojené zažívací problémy jsou taky samozřejmostí, vypnout jsem dokázal až teď v sobotu od Vánoc poprvé....a jako nestačilo to, je fakt, že je to na dlouhodobější "léčbu"
Vysadil jsem všechny suplementy už je to cca 2 měsíce, neboť jsem si myslel, že nespím kvůli tomu...ale jak jsem se dozvěděl od kamarádky, co děla ve zdravotnictví tak prý nespím ne kuli pocitu hladu což jsem si taky myslel, ale z přetrenovaní a srdíčko pořád pumpuje a proto se maximálně potím a pak zase jsem najednou uplne vysušenej apod....takže pro všechny, kdo si umí dobře odpočinout je vítěz
Draper

PříspěvekZaslal: st červen 13, 2012 6:37 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Pavelito: Tak ty to vis, ze jsi pretrenovanej nebo ze jsi hodne blizko toho a porad cvicis jak magor? :)
Prasopes.

PříspěvekZaslal: st červen 13, 2012 6:38 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Draper napsal:
Pavelito: Tak ty to vis, ze jsi pretrenovanej nebo ze jsi hodne blizko toho a porad cvicis jak magor? :)

nechci se ho zastávat, ale já to mám stejný, ba naopak se ještě víc snažím makat když nemůžu ... většinou pak přijde zranění, který mně donutí vysadit.
Draper

PříspěvekZaslal: st červen 13, 2012 6:42 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Prasopes. napsal:
Draper napsal:

nechci se ho zastávat, ale já to mám stejný, ba naopak se ještě víc snažím makat když nemůžu ... většinou pak přijde zranění, který mně donutí vysadit.

Ano to je ta faze, kdy se v tobe kumuluje unava a telo se zacina pomalu ozyvat, ale jsi to schopny potlacit, mozna je to to pretazeni (overreaching) s tim, ze jsou tam i svetle chvilky, ktere te drzi nad vodou, ale pokud bys byl opravdu pretrenovanej, tak ver, ze uz te to telo dal nepusti a rekne STOP. Vyplivnes.
Pavelito

PříspěvekZaslal: st červen 13, 2012 6:49 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

To jsem měl přesně v sobotu, jen jsem byl schopnej jíst a ležet, ani chodit jsem nemohl, 10x ledová sprcha a pak vždycky postel a ok ani na TV jsem nebyl schopnej se koukat
Ještě k tomu to byly samé cukry.....sklenice marmelády, kakaový cereálie, potom taky 88% čokoláda, pečivo.....normálně teď místo piškot apod co jsem jedl dříve v noci dávám mrkev, brokolici, rajčata a pečivo.... a tenhle den jsem byl totálně před vyhořením...
Merrao

PříspěvekZaslal: st červen 13, 2012 7:14 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Já jsem konkrétně to pravé přetrénování ještě nezažila a chraň mě toho.
Ono totiž to pravé přetrénování, jak říkáš, Kubo, je kolikrát i delší než čtvrt roku.

K té zkušenosti...mám trenéra, který měl zajisté také trenéra. Chtěl po něm docela šílené výkony a prostě ho přetrénoval. U běhu nebo tak to takhle moc nefunguje...zaprvé je to cesta na dlouhou trať, být dobrý a zadruhé někdy je lepší podat ten správný výkon až na soutěži a na tréninku raději zvolnit, když nemůžeš.
(Pak se k tomu přidalo jen to, že na stadionu běhal dokolečka pořád na jednu stranu = přetěžuješ jednu nohu a pak se stane, že ti tam něco praskne a vyřádí tě to)

Co se týče psychiky, ten trenér je doteď opatrný a po lidech nechce výkony, spíš hodně brzdí, někdy i něúměrně a "zbytečně" moc.

Prasopes řekl "přidám, když nemůžu"...jenomže to jak kdy...pokud se vám začíná dělat mdlo a cítíte omdlévání, těžko přidáte... (tohle jsem zažila.)
Smazaný uživatel (071)

PříspěvekZaslal: st červen 13, 2012 7:21 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Ono to nemusí být jen ze cvičení. Žena se před lety prakticky zhroutila z nedostatku odpočinku a šílenýho množství práce, kompletně si rozhodila spánek, vlítla do brutálních maniodepresí, a několik let se léčila.
Je to podobnej princip jako s přetrénováním, a není to prdel si s tím zahrávat.
Luster

PříspěvekZaslal: st červen 13, 2012 7:31 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

pretrenovani sem asi nezazil, ale ztratu motivace nekolikrat a na dost dlouho sem proste prestal cvicit, protoze sem v tom prestal videt smysl
guruhonza
Anonymní

PříspěvekZaslal: st červen 13, 2012 7:45 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Myslím, že nemám tak náročné tréningy, abych se mohl přetrénovat a asi nikdy mít nebudu. Ale zní to jako něco, co by bylo sakra "otravné"...
Draper

PříspěvekZaslal: st červen 13, 2012 7:47 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Kdyz pominu veci jako ztrata vykonnosti, obrovska nechut do cviceni nebo az skoro odpor k treninku ,spatna regenerace a podobne, tak se to mimo jine projevilo i ruznymi zdravotnimi aspekty.
Vzdy pokud jsem pretazenej / pretrenovanej, tak zacnu strasne zadrzovat vodu (nevim, jestli je to normalni, ale asi ano, co jsem cetl na ruznych forech, telo je ve stresu a takto se brani), i pres obrovsky vydej energie jsem spise na vaze pribiral, spatne mne travilo, porad jsem byl plnej, spatne jsem spal, suche ruce hlavne v noci, vysoky krevni tlak, coz zpusobilo, ze mne pri treninku prdla v oku nejaka cevka a postupne se to rozlilo i do druheho oka a nekolik tydnu jsem mel obe oci ze 3/4 zalite krvi (nekteri si me jiste pomatuji jako upira :) ), i jatra v takovem stavu dostavaji slusny zahul, coz se take trochu projevovalo a celkove cely hormonalni system se tak trochu zblazni (vysoka produkce kortizolu, malo testosteronu..), spatna nalada az nasranost z toho vseho nasledna deprese atd... Samozrejme to postupne odeznelo samo, ale ten prvni tyden byl celkem kriticky.
To uz ale mluvim o tom opravdovem pretrenovani.
Frozz.

PříspěvekZaslal: st červen 13, 2012 7:58 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Kdybych si měl vybrat, jestli budu přetrénovaný nebo "pod"trénovaný, vždycky si řadši vyberu první možnost. Tam aspoň budu na 100% vědět, že jsem do toho dal vše. Asi se mnou hodně lidí nebude souhlasit, ale "I dont give a fuck" .
/už na to nereagujte, je to zbytečný. Radši pište osobní zkušenosti s přetažením a přetrénováním.

Naposledy upravil Frozz. dne st červen 13, 2012 9:43 pm, celkově upraveno 1 krát

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Pretrenovani, pretazeni, syndrom vyhoreni atd... Jdi na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další
Rychle na stránku:

Přejdi na: