Zaslal: so srpen 17, 2013 1:18 pm Předmět: Kondiční posilování ve starším věku v praxi
Tohle téma jsem založil proto že,lidi kteří chtějí začí kondičně posilovat třeba po padesátce
tak mají málo možností dozvědět se něco praktických rad, na netu najdeme velice málo rad ,většinou se jedná o rady spíš odrazující od posilování a v lepším případě rady typu"
Po padesátce doporučujeme spíše než činky využít posilovací stroje. Zafixují vaše tělo pevněji a zajistí vám udržení rovnováhy. Důležité je také zvolit si správnou váhu. "
Nevím pokud padesátník nemá zavažné zdravotní problémy tak proč si na místo předkopů nedal sérii dřepů.
Jak jsem uvedl praxe v tomto aby pohledal.
Nicméně mám rád lamarckův výrok "funkce tvoří orgán" a dovolím si tvrdit že ve vyšším věku to platí stonásobně.
Nyní přispěju svou troškou do mlýna za zkušeností trénování 56 letého člověka kterej se dopracoval ve stylu moderní doby k artroze koleních kloubů ,bolestem zad, hypertenzi, vysokému cholesterolu..
Abych to nemusel znovu popisovat tak dávám přepis mojeho emailu,který jsem poslal
PaedDr. Vladimíru Kolouchovi, Ph.D.když ještě žil
Na závěr článku citace z mailu, který mi zaslal pan Arnošt Kluka
"Včera jsem se dozvěděl další informaci, kterou Vám posílám, protože podporuje pravdivost Vašeho článku. Pokud chcete můžete ji použít na podporu Vašich prací. Zase mám další plus pro posilování. Včera se mnou cvičil jeden 56 letej kámoš, cvičí se mnou od listopadu, kdy jsem mu to navrhl jako pomoc při bolestech zad a artroze koleních kloubů. Obě věci za dva měsíce vymizely, a od stavu, kdy ráno nemohl vstát z postele, ted’ vyskočí jak srnka. Ale to hlavní mne překvapilo včera. Říkal, že mu volala jeho praktická lékařka. Zprvu se vyděsil, protože mají domluveno, že když se děje něco špatného, tak volá. Ale tentokrát mu oznámila, že po odběrech má všechny hodnoty, co byly vždy dlouhodobě blbě, najednou v normálu. Cholesterol, tuky, cukr atd. Všechno kleslo, ona to už nemohla vydržet, tak mu tu dobrou zprávu zavolala. A prý má pokračovat v tom, co dělá, dál. Navíc ještě jedna věc. Pořád nedodržuje kvalitní stravu, nějak se vymlouvá, takže další plus je, že je to zásluha jenom posilování. A aerobní trénink vůbec nejedeme".
Zamyslete se nad svým přístupem ke cvičení. V životě se každou vteřinu buď zlepšujeme nebo zhoršujeme. Neexistuje nějaký neutrál, který bychom zařadili, a byli na tom pořád stejně. Pokud v našem životě převažují patogeny (pohybová pasivita, pozitivní energetická bilance, kouření, stress, nevhodná strava atd.), rychle se zhoršujeme. Pokud převáží salutory (kvalitní pohyb, nárůst svalové hmoty, zdravá strava, kontrola hmotnosti, regulace stressu atd.), pak se naopak rychle zlepšujeme. Sumace převažujících faktorů nás následně posouvá buď k nemoci nebo k plnému zdraví, zdatnosti a výkonnosti.
Nejvíce nám v současné době škodí nedostatek kvalitního pohybu. Nejkvalitnější formou pohybu je posilování. A je jen na nás, zda posilování do svého života vřadíme!
Ještě přidám jeho silové zlepšení
56let -------------57let
benč
40kg--------------100kg
mrtvý tah
50kg--------------180kg
dřep
40kg---------------136kg
kdo má podobné zkušenosti nebo připomínky tak sem s nimi.
Video z dnešního tréninku 57 let kondičkář jak jsem psal nahoře dává 4x156kg
Velké plus je i za výběr hudby Accept je super hudba a perfektní na cvičení
_________________ Já tělo šokuju tím, že nechám trénink nezměněný třeba rok. Tělo užuž očekává změnu a ono nic. Tím ho úplně vyšokuju :-) (daymoon)
"Klíčem ke štěstí je zvedat těžké věci nad hlavu!" - Jon Engum
Jestli je posilování nejkvalitnější formou pohybu to je otázka.Kdybych si musel vybrat jedinou aktivitu byla by to chůze/běh/ po horách.
To je otázka ,běh po horách je fajn ,strmé kopce ,taky to mám rád bydlím na úpatí Jeseníku,běhám i v zimě ale někdy to nejde , a 60,70 letech už to může být pro nškoho problém .
Ve starším věku už svalovina velice ráda mizí, tak je posilování alespoň v nějaké minimalizované formě téměř nezbytné. Další výhodou je nezávislost na počasí.
Ve starším věku už svalovina velice ráda mizí, tak je posilování alespoň v nějaké minimalizované formě téměř nezbytné. Další výhodou je nezávislost na počasí.
Loni na jaře ke mě začal chodit jeden člověk kterýmu bylo 77let s tím že by se potřeboval pohybově nějak napravit,
po čase se sice se dost zlepšil.
ALE po půl roce
to dopadlo tak že se na to cvičení vykašlal, s tím že ho to už nebaví,když nebaví tak nebaví no ale po roce za mnou přišel spíš se přibelhal že by to zkusil znovu.
Změna přístupu nastala potom že stav v nečinosti rapidně zhoršoval jeho kondici až se mu před časem zatočila hlava a při pádu si ji zranil .
Ležel týden v nemocnici nakonec zjistili že mu celkem nic není a vzhledem k jeho 78letům už to lepší nebude, že to je proces stárnutí, že člověk chátrá, chátrá až odejde , co by chtěl na jeho věk .Dostal hafo prášků a hotovo.
Tak se vrátil ,zatím ho tahám po kopcích a 1x týdně jedeme MT v klidu pod úplnou kontrolou pohybu ,zatím jsme dali 2 opakování s 36kg ve 3 sériích.
První lekci zvládl v pohodě , chce to klid rozvahu ,cvičit instiktivně ,podle momentálního stavu není kam spěchat.
Zaslal: po srpen 26, 2013 6:17 am Předmět: Re: Kondiční posilování ve starším věku v praxi
arkan napsal:
Nyní přispěju svou troškou do mlýna za zkušeností trénování 56 letého člověka kterej se dopracoval ve stylu moderní doby k artroze koleních kloubů ,bolestem zad, hypertenzi, vysokému cholesterolu..
Zase mám další plus pro posilování. Včera se mnou cvičil jeden 56 letej kámoš, cvičí se mnou od listopadu, kdy jsem mu to navrhl jako pomoc při bolestech zad a artroze koleních kloubů. Obě věci za dva měsíce vymizely, a od stavu, kdy ráno nemohl vstát z postele, ted’ vyskočí jak srnka.
No nemel bych do toho moc co kecat, protoze mi je teprve 44, kondicni cviceni je pro kazdeho super vec, ale samospasitelny to neni.
Nemyslim si, ze bych drive cvicil malo a presto jsem mel cholesterol vzdy proklate vysoko (cviceni mi s nim ocividne nic nedelalo). Co se tyce bolesti kloubu, tak mne bolely kolena takovym zpusobem, ze jsem se po schodech jen plouzil. Ted co cviceni jen smrdlam, bolesti kolen uplne zmizely.
Co je jeste zajimavy (a co s temi koleny souvisi), ze kdyz mi delali RTG kvuli problemum s ramenem, dozvedel jsem se, ze jsem hodne opotrebovanej. Musel jsem hodne povolit v treninku po par mesicich a po operaci jsem se od chirurga dozvedel, ze opotrebovani je naprosto v pohode a neni velke ....
S gerontama pracuji 20 let a jestli považuji nasazení MT do tréninku mladých začátečníků za pochybně vhodné tak u sedumdesátiletých ho považuji za totálně nevhodné.
To kvůli možnosti negativního ovlivnění různých nemocí, které tuto věkovou skupinu provázejí a nemyslím tím jen problémy pohybového aparátu.
Zde právě není vůbec od věci začínat postupným rozhýbáváním na strojích a až následným zapojováním komplexnějších cviků.
to drlift - dlouhodobé posilování na výkonnostní úrovni pohybový aparát přetěžuje, rozumné kondiční šmrdlání pomáhá regenerovat. ;-)
S gerontama pracuji 20 let a jestli považuji nasazení MT do tréninku mladých začátečníků za pochybně vhodné tak u sedumdesátiletých ho považuji za totálně nevhodné.
To kvůli možnosti negativního ovlivnění různých nemocí, které tuto věkovou skupinu provázejí a nemyslím tím jen problémy pohybového aparátu.
Zde právě není vůbec od věci začínat postupným rozhýbáváním na strojích a až následným zapojováním komplexnějších cviků.
to drlift - dlouhodobé posilování na výkonnostní úrovni pohybový aparát přetěžuje, rozumné kondiční šmrdlání pomáhá regenerovat. ;-)
kid
On má posilovací věž doma dá si 1-2 cihličky takže rozhýbanej je až dost, ale progres nikde
Tak s ním zkouším 2-3x týdně nordic walking a 1x týdně mrtvé tahy
Samozřejmě jsem myslel posilování na strojích, ne honění lanka po kladce. Proto nemá progres. A nikdy nevěřím tomu, co mi kdo vypráví, že dělá doma. Počítá se jen to u mne.
Otázka je i jak na univerzálu projede nohy.
Já bych s mrtvolama nespěchal. Jde to, ale rizik je tam hodně.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru