Zesílení úponů, šlach, vazů

Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Zesílení úponů, šlach, vazů  Úvodní stránka -> Trénink -> Zesílení úponů, šlach, vazů
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
eSko
Naivka

PříspěvekZaslal: so únor 21, 2015 12:39 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

PMKB5 napsal:
Cituji:

citace:
...zjistil, jestli nemáš nějaké asymetrie/dysbalance, ty jsou totiž po předchozím zranění nejjistějším ukazatelem dalšího zranění. Jak je identifikuješ, zařaď korektivní cviky.

Toť k "vyšetření", takže z tvé strany neoprávněná výtka. Navíc - bolest a zranění mění vše, nejsou v mé kompetenci, proto kohokoliv s bolestí nejprve referujeme k danému odborníkovi, a teprve poté, co jej propustí (a pošlou mi o dotyčném detailní info), s nimi pracujeme dále - na obnově pohybu (protože absence bolesti a plný rozsah ještě není výhra není vše), síle, kondici.

Argumenty - googli "KB5 rozcvička"; máme o tom na webu článek :-) a než začneš s "ale", upozorňuji, že profi vzpěrač nebo sprinter to bude mít každý jinak, ale bavíme se o "obýcích", že?

Moje "rozcvička" před taháním železa trvá přibližně 0 sekund. Není to úplně přesně, přibližně. Zranění, bolest? Ani nepamatuju - právě proto. Jenže nesedím na strojích, ráno si vždy odjedu svoje Resety a drily na mobilitu, dynamický strečink (které opravdu "resetují" tělo na zbytek dne), ve variabilní/odpočinkové dny se věnuji opět mobilitě a isometrickému kompenzačnímu strečinku, a last but not least - cvičení s kettlebell je zároveň korektivní dril a strečink pod zátěží.

Tolik k "zahřátí" a "rozcvičení se" před tréninkem.

To je sice moc pěkné a hezky se to čte, ale pokud se tedy bavíme o běžné populaci (pokud jsem správně pochopil, že "obýci" jsou tedy běžná populace), tak právě tvrzení, že rozcvička je spíše psychická záležitost, je dost neuvážené. To si tu můžeme bez debat potvrdit všichni, co někdy zkusili trénink "honem honem, dneska nemám moc času, kašlu na rozcvičku". Ty jsi tu popsal extrém, kterého většina populace, která se snaží být alespoň trochu aktivní, nebude časově schopná (přes den se neustále protahovat, drilovat mobilitu, věnovat se prostě jen svému tělu a koncentrovat se jen na to, že mám někdy přes den trénink), protože má plno dalších starostí a fitko je pro ně vysvobození z psychicky náročného dne (např.), ve kterém dřepěli 10 h v práci na zadku. Pak zahodí starosti, jdou do fitka a teprve tam mají čas se pořádně věnovat své tělesné schránce. Takže nelze zobecňovat některá tvrzení a vytvářet tak rádoby senzace, které dobře uším zní, ale v praxi by dovedly některé lidi na vozík.
LibovaKruta

PříspěvekZaslal: so únor 21, 2015 12:56 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

PMKB5: Na strojích absolutně necvičím, můj trénink se skládá hlavně z dřepu, mt, military a bench pressu + kruhy, sem tam nějaké přemístění apod. Na rozcvičku se většinou řídím podle DeFranca. To cos mi vyjmenoval najdu a vyzkouším, díky.

Jinak tedy - neznáte někdo nějakého dobrého fyzioterapeuta ideálně ve zlíně, uherském hradišti, případně ostravě? Já už byl asi u šesti doktorů a vždycky mi řekli akorát, že posilovna není pro mě a že mám přejít na kondiční trénink, nic víc.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PMKB5

PříspěvekZaslal: so únor 21, 2015 1:33 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Hulkie napsal:
a ty první tři série to je co? to není rozcvička? boha jeho

Práce na technice :-) navíc - DL hraje podle jiných pravidel, než třeba BP neb dřep, je potřeba "cítit" váhu v ruce. U BP nebo dřepu občas zařazujeme třeba 110% jen držení, a pak pracovní sety s pracovní váhou. Ale - přijde na pracovní váhu.
Hulkie

PříspěvekZaslal: so únor 21, 2015 1:48 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Aha, tak se samozřejmě rozcvičuješ. Každý se rozcvičuje a já to dělám velmi podobně, vzhledem k tomu, že cvičím se srandovníma váhama. Ale před pracovním sérií jsou vždy 2-3 série na zahřátí.
PMKB5

PříspěvekZaslal: so únor 21, 2015 1:49 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

eSko napsal:
To je sice moc pěkné a hezky se to čte, ale pokud se tedy bavíme o běžné populaci (pokud jsem správně pochopil, že "obýci" jsou tedy běžná populace), tak právě tvrzení, že rozcvička je spíše psychická záležitost, je dost neuvážené. To si tu můžeme bez debat potvrdit všichni, co někdy zkusili trénink "honem honem, dneska nemám moc času, kašlu na rozcvičku". Ty jsi tu popsal extrém, kterého většina populace, která se snaží být alespoň trochu aktivní, nebude časově schopná (přes den se neustále protahovat, drilovat mobilitu, věnovat se prostě jen svému tělu a koncentrovat se jen na to, že mám někdy přes den trénink), protože má plno dalších starostí a fitko je pro ně vysvobození z psychicky náročného dne (např.), ve kterém dřepěli 10 h v práci na zadku. Pak zahodí starosti, jdou do fitka a teprve tam mají čas se pořádně věnovat své tělesné schránce. Takže nelze zobecňovat některá tvrzení a vytvářet tak rádoby senzace, které dobře uším zní, ale v praxi by dovedly některé lidi na vozík.

Nesouhlasím. Právě proto, že když někdo sedí x hodin denně, a pak jede na strojích, anebo i de facto třeba powerlifty, žádná rozcvička jej nezachrání. Neuromapa pohybu (či spíše jeho absence), která se "zapisuje" x hodin denně, vs. 10-15 minut "rozcvičky"- co vyhraje?

Pokud člověk a) má bolesti b) špatně se hýbe c) a k tomu ještě špatně cvičí ("vrší fitness na dysfunkci"), může se rozcvičovat třeba do alelujá. Kdž se nezraní v tréninku, zraní se, až bude dobíhat tramvaj, vytahovat nákup z auta, atd.

Naše škola není powerliftingová, ani kulturistická, ale - funkční silový a kondiční trénink, tj. jde o přenos do ostatních sportovních aktivit a běžného života. Kořeny jsou nejen v oldschool metodách (a oldtimers přesně tak trénovali), ale i v armádě, kdy je třeba být okamžitě připraven - utíkat, nést, tahat, tlačit, šplhat etc. Nezraním se ne kvůli tomu, že se před cvičením "vždy důkladně zahřeju a rozcvičím", ale proto, že mám jasno v prioritách, a cvičím podle jasného systému:

- zdraví (ergo, pokud je bolest, třeba řešit s lékařským profesionálem)
- funkční pohyb (protože absence bolesti a obnovený rozsah pohybu neznamenají sami o sobě žádnou výhru)
- chytře vystavený fundamentální silový/kondiční program (založený na pohybech, ne svalových skupinách)
- konkrétní sport (v mém případě bojová umění)

Výše uvedený systém mi umožňuje kdykoliv bez rozcvičení zvednout 2x vlastní váhu na DL, vypressovat více než polovinu vlastní váhy na jednoruč Military Press, startovat okamžitě na sprint, skočit do provazu, vypálit boxerské kombo, kopnou, zápasit, atd. atd.

Proto "obýci"/"běžná populace" by místo nesmyslných placebo rozcviček revidovat svůj tréninkový plán ("plán") a přístup k silovému/kondičnímu tréninku obecně.
PMKB5

PříspěvekZaslal: so únor 21, 2015 1:54 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

LibovaKruta napsal:
PMKB5: Na strojích absolutně necvičím, můj trénink se skládá hlavně z dřepu, mt, military a bench pressu + kruhy, sem tam nějaké přemístění apod. Na rozcvičku se většinou řídím podle DeFranca. To cos mi vyjmenoval najdu a vyzkouším, díky.

Dobrý výběr cviků, chválím, každopádně - i to je velmi specializovaný program, který nestačí. Pracovat na pohybu a kompenzačním strečinku je nutnost. Osobní zkušenost - cca. 7 měsíců jsem cvičil jen DL, BP a Zercher dřep, a musel jsem hodně, hodně přidat v odpočinkové dny na OS Resetech (pohyb) a kompenzačním strečinku. Bilaterální lifty s vlekou činkou si vyberou svojí daň. Když jedu majoritně kettlebell program, nebo program s vlastní váhou, téměř není potřeba.

Přeju, ať se dáš do kupy, a vrhneš se opět do tréninku!
PMKB5

PříspěvekZaslal: so únor 21, 2015 1:59 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Hulkie napsal:
Aha, tak se samozřejmě rozcvičuješ. Každý se rozcvičuje a já to dělám velmi podobně, vzhledem k tomu, že cvičím se srandovníma váhama. Ale před pracovním sérií jsou vždy 2-3 série na zahřátí.

Na zahřátí/na techniku jsou dvě různé věci. Též jedu se srandovníma váhama, zvedám dlouhodobě 5RM, ale v začátku cyklu jedu rovnou na věc, žádné přípravné sety - a když už, tak je zařazuji kvůli tomu, že nejsem spokojen s technikou, a potřebuju větší objem, s lehčí vahou, na total pohodu.

To platí pro DL. Dřepy na jedné noze? Jednoruč Military Press? Shyby se zátěží? Ani omylem, tam mám techniku parádní, i když to primárně zrovna třeba necvičím, prostě čapnu kettlebell a jedem.
Hulkie

PříspěvekZaslal: so únor 21, 2015 2:09 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

No, já si i před Kortem na začátku cyklu dám jednu sérii s prázdnou osou a jednu sérii se srandovní váhou. Ale dát si s někým sprint, nebo páku bez rozcvičení, to dopadne vždycky stejně: špatně. Prostě naprosto studený sval nutit k maximálnímu výkonu není moc dobrý.
sk

PříspěvekZaslal: so únor 21, 2015 2:11 pm    Předmět: ... Odpovědět s citátem

lol PMKB5 ... zijes v jinem svete nez 99,9% ostatnich co cviceni nepovazuji za svuj zivotni styl a vzhledem k tomu, ze naprostou vetsinu z nich neukecas k totalni zmene priorit, tak je nesmysl na ne aplikovat tve teorie a nejen, ze nesmysl, ale muzou si z toho vyvodit i zavery, ktere pro ne budou jednoznacne skodlive
PMKB5

PříspěvekZaslal: so únor 21, 2015 2:11 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Hulkie napsal:
No, já si i před Kortem na začátku cyklu dám jednu sérii s prázdnou osou a jednu sérii se srandovní váhou.

gut!

Hulkie napsal:
Ale dát si s někým sprint, nebo páku bez rozcvičení, to dopadne vždycky stejně: špatně. Prostě naprosto studený sval nutit k maximálnímu výkonu není moc dobrý.

"nápověda" v x postech výše :-)
PMKB5

PříspěvekZaslal: so únor 21, 2015 2:15 pm    Předmět: Re: ... Odpovědět s citátem

sk napsal:
lol PMKB5 ... zijes v jinem svete nez 99,9% ostatnich co cviceni nepovazuji za svuj zivotni styl a vzhledem k tomu, ze naprostou vetsinu z nich neukecas k totalni zmene priorit, tak je nesmysl na ne aplikovat tve teorie a nejen, ze nesmysl, ale muzou si z toho vyvodit i zavery, ktere pro ne budou jednoznacne skodlive

- omyl, cvičení mi zabere minimum času - ale, tak jako si čistím zuby každý den, 2x-3x denně, stejně přistupuju i k pohybu
- opravdu si myslíš, že potřebuju "někoho ukecat"? :-)
- "mé teorie" - ale kdepak, na to, aby měl "své teorie" nejsem dostačně chytrý, je to praxe x mých učitelů, kteří coachují bazilión lidí, od obýků až po profíky
- přesně naopak, kdo bude číst pozorně, možná vyvodí závěry a výsledky budou jednoznačně prospěšné
Hulkie

PříspěvekZaslal: so únor 21, 2015 2:17 pm    Předmět: Re: ... Odpovědět s citátem

PMKB5 napsal:
sk napsal:

- omyl, cvičení mi zabere minimum času - ale, tak jako si čistím zuby každý den, 2x-3x denně, stejně přistupuju i k pohybu
- opravdu si myslíš, že potřebuju "někoho ukecat"? :-)
- "mé teorie" - ale kdepak, na to, aby měl "své teorie" nejsem dostačně chytrý, je to praxe x mých učitelů, kteří coachují bazilión lidí, od obýků až po profíky
- přesně naopak, kdo bude číst pozorně, možná vyvodí závěry a výsledky budou jednoznačně prospěšné

no jestli coachují úplné profíky, tak jsem si nikde nevšimnul na atletických závodech, že by vletěli bez rozcvičení na track...
PMKB5

PříspěvekZaslal: so únor 21, 2015 2:19 pm    Předmět: Re: ... Odpovědět s citátem

Hulkie napsal:
no jestli coachují úplné profíky, tak jsem si nikde nevšimnul na atletických závodech, že by vletěli bez rozcvičení na track...

Hulkie, prosím, čti ! Bylo řečeno a) v článku b) v komentářích pod článkem c) zde v tomto threadu (a dokonce opakovaně). Nebavíme se o vzpěračích nebo sprinterech.
sk

PříspěvekZaslal: so únor 21, 2015 2:24 pm    Předmět: Re: ... Odpovědět s citátem

PMKB5 napsal:
sk napsal:

ano...presne tenhle pristup sdili naproste minimum ostatnich lidi i tech, kteri nejakym zpusobem sportuji

no myslim, ze vetsina reakci te mohla presvedcit o opaku...jo je mi jasne ,,ze necetli pozorne,, ale to na stavu veci nic nemeni
PMKB5

PříspěvekZaslal: so únor 21, 2015 2:29 pm    Předmět: Re: ... Odpovědět s citátem

sk napsal:
ano...presne tenhle pristup sdili naproste minimum ostatnich lidi i tech, kteri nejakym zpusobem sportuji

- tomu pak odpovídají jejich "výsledky" (zranění, zranění z opotřebování, asymetrie/dysbalance, atd.)

sk napsal:
no myslim, ze vetsina reakci te mohla presvedcit o opaku...jo je mi jasne ,,ze necetli pozorne,, ale to na stavu veci nic nemeni

Vážně? :-) nejenže "většina je vždy špatně", ale kdybychom se toho řídili, dodnes chodíme po placatý zemi, okolo který se otáčí slunce a další hvězdy, volíme komunisty atp. To je fakt argument.

Až tě (anebo někoho jiného) s pistolí u hlavy budu nutit k něčemu, o čem píšu, pak se oprávněně ozvi. Zatím k tomu však nedošlo. věř mi, že (mám-li zůstat v řeči obrazné), odpovědi nestřílím od boku.

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Zesílení úponů, šlach, vazů Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Rychle na stránku:

Přejdi na: