Co vám leze na nervy 4

Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 1028, 1029, 1030 ... 1192, 1193, 1194  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Co vám leze na nervy 4  Úvodní stránka -> Ostatní -> Co vám leze na nervy 4
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Ronnie
Administrátor

PříspěvekZaslal: ne červen 28, 2015 8:51 am    Předmět: Odpovědět s citátem

arkan napsal:
A pořád doháníme ... nějak se furt nedaří

http://ekonomika.idnes.cz/cesko-bylo-loni-16-nejbohatsi-zemi-unie-podle-hdp-na-hlavu-p27-/eko_euro.aspx?c=A150617_172923_domaci_jkk

Neřekl bych, že zas tak nedaří.

(Byť chápu, že HDP není v tomhle nejlepší ukazatel, stejně tak to zachycované období má svá
specifika, ale jen jsem si na ten příjemný/zajímavý článek v téhle souvislosti vzpomněl.)
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit WWW stránky autora
Mablung

PříspěvekZaslal: ne červen 28, 2015 9:43 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Ronnie napsal:
arkan napsal:

http://ekonomika.idnes.cz/cesko-bylo-loni-16-nejbohatsi-zemi-unie-podle-hdp-na-hlavu-p27-/eko_euro.aspx?c=A150617_172923_domaci_jkk

(Byť chápu, že HDP není v tomhle nejlepší ukazatel, stejně tak to zachycované období má svá
specifika, ale jen jsem si na ten příjemný/zajímavý článek v téhle souvislosti vzpomněl.)

Četl jsem před pár lety jeden hezký rozbor, že to, že jsme na tom byli po revoluci nejlépe ze všech postkomunistických zemí (možná krom Slovinska), nám naopak uškodilo. Neměli jsme důvod dělat reformy, neměli jsme důvod se snažit. Ono, pokud se podíváš na tu tabulku, tak Čechy stagnují, zatímco země kolem nás rostou.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Ronnie
Administrátor

PříspěvekZaslal: ne červen 28, 2015 9:48 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Jj já tuhle i jiné tabulky zkoumal/zkoumám docela poctivě, tzn. ten relativně nízký nárůst tam vidím (přesto - je to nárůst), nicméně také si tam všímám i "poklesů" některých "obrů" (byť jsou relativní vůči 100procentnímu celku EU a nutně tedy nemohou růst do nekonečna). Celkově to na mě působí příjemně pozitivně (o to víc, za jaké je to období; a ještě víc, když jsme znevýhodněni tím, že nemáme Euro).

Tím neříkám, že by nemohlo být lépe - vždycky může. Ale dost výrazně odmítám takové ty řeči jako "systém nefunguje" a obecné naříkání "všechno je špatně" (nemířím na nikoho konkrétního, i když asi i tady něco takového kousek zpět zaznělo). Protože to tak prostě není.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit WWW stránky autora
CZEBLADE

PříspěvekZaslal: ne červen 28, 2015 10:18 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Třeba naši sousedi němci se nemají zle ... 2x promrdat velké války a pořád jsou v pohodě. Ale je to bohužel o lidech a jejich přístupu.
ygg

PříspěvekZaslal: ne červen 28, 2015 2:37 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Ronnie napsal:
arkan napsal:

Ta tabulka sama o sobě říká jen jedno, že podle tohoto velmi specifického (nechci napsat pochybného:) ukazatele vykazuje naše ekonomika v porovnání s ostatními zeměmi EU velmi malou dynamiku přibližování se průměru EU ... 3 % za 8 let. Ano, tato je sice vyšší nežli dynamika ve většině "starých" zemé EU, pokud se u nich o nějaké dynamice dá vůbec hovořit, např. Eurozóna zaznamenala dokonce pokles, ale současně je výrazně nižší, než ve většině "nových" zemí.

Vůbec neřeší dynamiku vývoje ekonomik EU jako celku, která je velmi nic moc, stejně jako neporovnává tuto dynamiku s vývojem v ostatních částech světa, kdy takové srovnání pro EU nevychází nikterak valně.

Ostatně, tabulek a grafů je ... třeba ...

.... http://www.finance.cz/makrodata-eu/eu-svet/svetove-makroukazatele/hdp/

https://data.oecd.org/gdp/gross-domestic-product-gdp.htm

http://ekonomika.idnes.cz/platy-v-cesku-jsou-pri-srovnani-s-nemeckem-stale-tretinove-pog-/ekonomika.aspx?c=A150517_195129_ekonomika_map1

A na závěr, protože pouštět se tu do nějakých sofistikovaných makro analýz a polemik fakt nehodlám:-), tohle .... Celkově to na mě působí příjemně pozitivně (o to víc, za jaké je to období; a ještě víc, když jsme znevýhodněni tím, že nemáme Euro). .... jsi myslel jak? Nemyslím to pozitivní působení, to si samozřejmě užij:-), ale to znevýhodnění díky euru. Fakt by mne to zajímalo.
Ronnie
Administrátor

PříspěvekZaslal: ne červen 28, 2015 3:02 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

To z té mojí věty plyne, mám z mého pohledu jednoznačně za to, že až budeme mít konečně Euro, bude ten růst výrazně vyšší. A že třeba Slovensko má v tomhle prostě v porovnání s námi výhodu.

(Byť jsem samozřejmě na českou korunu hrdý a až ji mít nebudeme, pocitově za to rád určitě nebudu. Ale pragmaticky ano.)
CZEBLADE

PříspěvekZaslal: ne červen 28, 2015 3:20 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

No snad euro mít nebudeme a snad se celá pitomá EU rozpadne ...
ygg

PříspěvekZaslal: ne červen 28, 2015 4:36 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Ronnie napsal:
To z té mojí věty plyne, mám z mého pohledu jednoznačně za to, že až budeme mít konečně Euro, bude ten růst výrazně vyšší. A že třeba Slovensko má v tomhle prostě v porovnání s námi výhodu.

Pokud věříš, že tomu tak je, tak já ti to brát nebudu, stejně jako ti nebudu brát, že zrovna tohle je výhodou například Slovenska.

Je to ale pouze víra ...
mikex2

PříspěvekZaslal: ne červen 28, 2015 4:41 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Ronnie má pravdu, € by bylo výhodou. Někteří ekonomové, ti skutečně erudovaní, kteří opravdu něco dokázali, to tvrdí většinou taky.
ygg

PříspěvekZaslal: ne červen 28, 2015 5:32 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

mikex2 napsal:
Ronnie má pravdu, € by bylo výhodou. Někteří ekonomové, ti skutečně erudovaní, kteří opravdu něco dokázali, to tvrdí většinou taky.

Někteří ano .... někteří tvrdí opak. Většinou, ale i menšinou:-).

Jsou argumenty pro, jsou argumenty proti. Nicméně nikdy nikdo jednoznačně neprokázal, že v případě ekonomiky ČR jako celku budou pozitiva převažovat.
Mablung

PříspěvekZaslal: ne červen 28, 2015 5:38 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

ygg napsal:
mikex2 napsal:

Někteří ano .... někteří tvrdí opak. Většinou, ale i menšinou:-).

Jsou argumenty pro, jsou argumenty proti. Nicméně nikdy nikdo jednoznačně neprokázal, že v případě ekonomiky ČR jako celku budou pozitiva převažovat.

Jsme proexportní ekonomika. EURO by přineslo kurzovou stabilitu, takže by tu bylo investování snazší. Dalším faktorem je, že by se nemuselo nic přepočítávat z € na koruny. V neposlední řadě by přijetím Čech do eurozony vzrostla prestiž, takže zase, byly by zde menší obavy investovat.
€ ztratilo určitou důvěryhodnost, protože to je také politický nástroj, takže se do euroklubu nabraly země, které v něm nemají co dělat. Ale obecně, pro stabilní země jako jsou Čechy přináší více výhod než nevýhod.
Co se prokázání týče, je to těžké. Ekonomie není věda, kde se snadno dělají pokusy a těžko se od sebe jednotlivé faktory separují.
ygg

PříspěvekZaslal: ne červen 28, 2015 6:09 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Škoda, že to Dánům a Švédům někdo ještě neřekl:-).

Společná měna má jednu nezbytnou podmínku .... a tou je společná fiskální politika, která musí být doprovázena masivními transfery mezi jednotlivými státy eurozóny. Jinak řečeno, je nezbytná výrazně vyšší míra integrace a další omezení suverenity jednotlivých států. Dokud toto nebude naplněno, je budoucnost eura velmi nejistá. Resp. je jen otázkou času kdy dojde k dalším průserům.

Jinak jak to eurozóně skvěle šlape se dá vcelku snadno dohledat. Hitparádu, nebo alespoň jednoznačnou výhodu, si fakt představuji jinak. Existuje jediný stát, kterému euro vyloženě prospívá, a tím je Německo....což je taky důvod, proč ho ještě drží nad vodou. Bez Angely&spol. by bylo už dávno v Pánu.

A trochu z jiného soudku .....

http://bydleni.idnes.cz/energeticky-prukaz-0os-/stavba.aspx?c=A150623_151147_stavba_web#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=clanek-box

... já jsem se tu sice dočetl, že si tu žijeme jako v ráji, ale fakt nevím .... jestli to není ráj k posrání.
Ronnie
Administrátor

PříspěvekZaslal: ne červen 28, 2015 6:24 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Ten článek jsem četl dnes také a zaujal mne tento rozpor:

V nadpisu článku:
Inspekce chce pokutu 100 tisíc

V textu článku:
... hrozí jí pokuta (...) až 100 tisíc korun...

Ne že by se drobné finty na nalákání čtenáře nepoužívaly, ale tohle je nějak mimo běžný (a v tomhle relativně dobrý) standard iDnesu. Ale třeba jsem v samotném článku něco přehlédl.
ygg

PříspěvekZaslal: ne červen 28, 2015 6:40 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Ronnie napsal:
Ten článek jsem četl dnes také a zaujal mne tento rozpor:

V nadpisu článku:
Inspekce chce pokutu 100 tisíc

V textu článku:
... hrozí jí pokuta (...) až 100 tisíc korun...

Ne že by se drobné finty na nalákání čtenáře nepoužívaly, ale tohle je nějak mimo běžný (a v tomhle relativně dobrý) standard iDnesu. Ale třeba jsem v samotném článku něco přehlédl.

Ten rozpor tam samozřejmě je, a standard iDNESu už poslední léta není nic moc. na druhou stranu, co od novinářů čekat. Spíše je to ale krásný příklad, do čeho všeho se u nás stát sere a za co vše může občana pokutovat.
Makuška

PříspěvekZaslal: po červen 29, 2015 9:06 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Já teda nejsem žádný expert na ekonomické vědy, ale řada mých přátel ze Slovenska z různých věkových i ekonomických skupin na EURo jen a jen nadává hlavně proto, že jakýkoliv výkyv kurzu EURa oni pociťují velmi citelně. Lidem klesá životní úroveň než za původních Slovenských korun.....tak nevím, jestli z pohledu těch obyčejných lidí je to příjemně pozitivní.

Jinak pokud jde o legislativní změny ve stavbách a nemovitostech - je to čím dál lepší.

Od 1.dubna letošního roku jsou zpoplatněny odvody za vyjímané plochy ze zemědělského půdního fondu i pro bytovou výstavbu = chcete si koupit pozemek za obcí, který je v katastru veden jako zahrada, orná půda (případ drtivé většiny satelitních městeček a nových parcel obcí) nebo podobně bonitovaná půda a za jeho vyjmutí ze ZPF zaplatíte v lepším případě kolem 20-50tisíc, v tom horším případě (např. když je pozemek k ZPF navíc v ochranném pásmu vodního zdroje) i 300-500tisíc pouze za vyjmutí, což nám to ty parcely "trošičku" prodražuje.

Snaha vlády je natlačit novou výstavbu do obydlených částí, využívat stávající pozemky v obcích (např. proluky ve výstavbě) a nepodporovat nově přistavované části obcí - prostě na palici.

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Co vám leze na nervy 4 Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 1028, 1029, 1030 ... 1192, 1193, 1194  Další
Rychle na stránku:

Přejdi na: