Dřepy

Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Dřepy  Úvodní stránka -> Trénink -> Dřepy
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Magumi

PříspěvekZaslal: čt listopad 22, 2012 2:08 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Strečuju jak o závod, ale u předních dřepů si musím dávat pod paty lino, je to takový široký pás na šířku stojanu, tak není problém se zakopnutím. Přidá mi to pod patou tak centimetr a půl, maximálně dva, ale je to hodně poznat.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
eSko
Naivka

PříspěvekZaslal: čt listopad 22, 2012 3:04 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Mně nejvíc pomohl pro dřep strečink a to mám taky nohy už od krku. Akorát v té hodně hluboké fázi už se mi začínají kulatit spodní záda, takže jedu pod paralel, ale ne absolutně "ass to grass" protože to pak berou hodně paravertebrály a akorát si člověk oddělává záda. Kort třeba u Korteho (pořáteční slovo čistě náhodné ) je to pak znát, když si načnete u dřepů záda a pak jdete ještě na MT. To je pak akorát tak o kačeří chůzi a problémy v zádech. Takže souhlasím se strečinkem jednoznačně, ale je to i o individuální technice. Myslím si, že jsem protaženejší než většina návštěvníků dřepařského stojanu a beztak ti malý hovádka dřepuje krásnou technikou a to mají nohy ještě u sebe. Já ten postoj musím mít vždycky trochu širší, úzkej dřep bych nedal ani kdybych pravidelně dělal večer provazy a dával si nohu za hlavu. Jo a podstatná věc - jakmile máte slabý střed těla (čti: HSS, nikoliv tisíc sedlehů na přímej břišní), tak ty záda neudržíte nikdy. Takže strečink, stabilizovat páteř, najít si vhodný postoj a techniku.

Magumi napsal:
Strečuju jak o závod, ale u předních dřepů si musím dávat pod paty lino, je to takový široký pás na šířku stojanu, tak není problém se zakopnutím. Přidá mi to pod patou tak centimetr a půl, maximálně dva, ale je to hodně poznat.

A vidíš, mně třeba čelní dřepy vyhovují na kolena víc, než zadní. U zadních mi vždycky trochu lupe v levém koleni a nemůžu přijít na techniku takovou, aby to přestalo. U čelních ani ťuk. Ale zas tam nenarvu takovou váhu, takže bych ten progres na stehnách trval staletí, než bych se někam dopracoval.
Magumi

PříspěvekZaslal: čt listopad 22, 2012 3:47 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

eSko napsal:

Magumi napsal:

A vidíš, mně třeba čelní dřepy vyhovují na kolena víc, než zadní. U zadních mi vždycky trochu lupe v levém koleni a nemůžu přijít na techniku takovou, aby to přestalo. U čelních ani ťuk. Ale zas tam nenarvu takovou váhu, takže bych ten progres na stehnách trval staletí, než bych se někam dopracoval.

Nemám problém s kolenama, spíš s ohebností kotníků, kousek mi tam pořád chybí. Pomalinku se to zlepšuje, ale ještě to bude chvíli trvat, než dám ATG přední dřep v bosobotách bez podložek.
Bjozicek

PříspěvekZaslal: čt listopad 22, 2012 7:15 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Mám v poslední době problém s kolenama. Slyšel sem, že čelní dřep je šetrnější na kolena a celkově i na spodní záda,...

Vysvětlí mi tady někdo techniku a nebo pošle odkaz na nějaký video kde to je dobře ukázaný?Nikdy sem to necvičil
Na youtube sem něco našel ale je to všude jinak a každej to dělá tak nějak "po svém"
dies

PříspěvekZaslal: po listopad 26, 2012 6:24 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Bjozicek napsal:
Slyšel sem, že čelní dřep je šetrnější na kolena ...

Pokial viem, je to presne opacne.

Bjozicek napsal:
... a celkově i na spodní záda,...

Toto plati ako pises.
magion

PříspěvekZaslal: po listopad 26, 2012 9:36 am    Předmět: Odpovědět s citátem

dies napsal:
Bjozicek napsal:
Slyšel sem, že čelní dřep je šetrnější na kolena ...

Pokial viem, je to presne opacne.

Bjozicek napsal:
... a celkově i na spodní záda,...

Toto plati ako pises.

vis spatne, setrnejsi na kolena i pater..
CIZO

PříspěvekZaslal: po listopad 26, 2012 9:38 am    Předmět: Odpovědět s citátem

No, šetrnější na kolena... to nemusí být vůbec pravda. Váha je menší než u zadních dřepů a kolena se dostávají do ostřejšího úhlu, takže je tu pro i proti.

Derek Poundstone
magion

PříspěvekZaslal: po listopad 26, 2012 9:56 am    Předmět: Odpovědět s citátem

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19002072
http://www.precisionnutrition.com/research-review-front-or-back-squats

abych necerpal jen ze studii, a svetovych treneru jako je Poliquin, Thibaudeau, tak i z praxe mam ozkouseno, ze mi lip dela na kolena predni drep, jelikoz uz nejakej patek bojuju se zanetem v levem koleni, a pri prudkych vypadech, doslapech do schodu o nem vim, nekdy i u zadnich drepu pokud nejsem rozehraty.. ale u prednich se mi to zatim nikdy nestalo.
CIZO

PříspěvekZaslal: po listopad 26, 2012 10:10 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Studie jsou zajímavé, ale problém vidím v tomhle:

citace:
On average the lifters’ 1 repetition maximum was 90% of their mass (61.8 kg -136.2 lb) for the back squat and 70% of their mass (48.5 kg – 106.9 lb) for the front squat.

To jsou pro průměrně trénovaného člověka sotva váhy pro první rozcvičovací sérii. Neříkám, že snad kvůli tomu ta studie není zajímavá. To určitě je, poskytuje spoustu zajímavých údajů. Když se ale bude jednat třeba o váhy 90% 1RM, které budou mít hodnotu třeba 200 - 300 kg, může v tom být dost velký rozdíl.

Taky pokud mluvíš o nějaké patologii kolene, můžou tam platit úplně jiná pravidla, viz tvoje zkušenost.

Derek Poundstone
Magumi

PříspěvekZaslal: po listopad 26, 2012 11:00 am    Předmět: Odpovědět s citátem

magion napsal:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19002072
http://www.precisionnutrition.com/research-review-front-or-back-squats

abych necerpal jen ze studii, a svetovych treneru jako je Poliquin, Thibaudeau, tak i z praxe mam ozkouseno, ze mi lip dela na kolena predni drep, jelikoz uz nejakej patek bojuju se zanetem v levem koleni, a pri prudkych vypadech, doslapech do schodu o nem vim, nekdy i u zadnich drepu pokud nejsem rozehraty.. ale u prednich se mi to zatim nikdy nestalo.

Ze svojí (omezené) zkušenosti bych v tomhle spíš souhlasil s Cizem. Na druhou stranu, u zadního dřepu hodně záleží na technice, hlavně na tom, jak moc sedáš dozadu - čím vzpřímenější trup, tím ostřejší úhel pro kolena a u opravdu hlubokých dřepů s činkou vysoko na trapézech mi rozdíl mezi předním a zadním v tomhle připadá relativně malý.
Big Muscle

PříspěvekZaslal: st listopad 28, 2012 8:31 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Tak jsem se dneska nechal natočit kolegou při dřepu na ohodnocení techniky. Jenže on asi natáčel poprvý v životě, takže na tom videu toho moc neni vidět. Akorát jsem si tam všimnul, že jsem dost prohnutý v zádech, což bude špatně... no příště to zkusíme natočit znovu.

Ale dneska mi to šlo technicky lépe jak minule. Zkoušel jsem podložky pod paty, ale to pak celou váhu držim na špičkách a mam problém to tlačit do pat, tak bez podložky to bylo lepší. A když sjedu až dolů, tak cítim, jak mě strašně (až hodně nepříjemně) tahaj svaly okolo kyčlí.
Vidlák

PříspěvekZaslal: st listopad 28, 2012 8:35 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Pozor pane, na začátku pohybu a v jeho průběhu máš záda prohlá, ale jakmile jsi dole záda se ti zakulatí. Strečuj.
magion

PříspěvekZaslal: st listopad 28, 2012 8:42 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

ukazkovy butt wink, sleduj dolni pozici drepu na videu, neudrzis rovne zada

takze:

sirsi postoj
chodidla vytocit vic ven
koupit vzperacskou obuv
protahovat hamstringy v leze se zadama polozenyma na zemi
protahovat hyzde
soustredit se na to
Big Muscle

PříspěvekZaslal: st listopad 28, 2012 9:46 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

- tak já už mam i teď dost široký postoj a čím dávám širší, tak tim víc mě jakoby trhá okolo kyčlí - že by také nějaké zkrácené svaly?

- hamstringy protahuju už strašně dlouhou dobu. Dřív jsem nebyl schopný se při předklonu (s nataženýma nohama) ani dotknout kolen. Teď už to ale o dost lepší, i když většinu strečinku hamstringů provádím buď v sedě nebo ve stoje. I tak ale musím mít dost vytočené špičky ven, jinak se dostavuje nehorázná bolest vnější strany lýtek.

- co tedy provádět vleže? Teď jsem se pokoušel o toto: http://www.strecink.cz/grafika/strecink-hamstringy-svaly-zadni-strany-stehna-5.jpg a ani náhodou, nohu nedá pomalu ani do pravého úhlu

to protahování hýždí jsem nikdy moc neřešil, tak se na to budu muset začít soustředit také.
eSko
Naivka

PříspěvekZaslal: st listopad 28, 2012 9:51 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Ani do pravého úhlu? Tak to máš ještě co dělat :-) Jinak posiluj taky "core". Sice se to tady pořád s oblibou říká, ale máš očividně přetížený vzpřimovače páteře a ochablej hlubokej stabilizační systém, protože nedokážeš udržet rovná záda bez prohnutí. Je to jedno s druhým. Čím dříve začneš kompenzovat, tím lépe.

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Dřepy Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Další
Rychle na stránku:

Přejdi na: