Mates-daoc konečně chci něco dokázat

Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 147, 148, 149, 150  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Mates-daoc     konečně chci něco dokázat  Úvodní stránka -> Osobní tréninkové logy -> Mates-daoc konečně chci něco dokázat
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Mates-daoc

PříspěvekZaslal: st říjen 08, 2025 4:15 pm    Předmět: 08.10.2025 Odpovědět s citátem

08.10

Ahojky, zdravím všechny!
Tak mám pro vás další informace a aktualizaci ohledně mého cvičení a celkového postupu.

Minulý týden jsem zkusil pár drobných změn ve stravě. Například jsem trochu snížil množství jídla – asi o 30 až 40 procent. Ale vždycky jsem to doplnil nějakým lehkým proteinovým nebo sacharidovým nápojem, případně doplňkem.

Zdá se mi (a je to vidět i vizuálně), že se mi dost zúžil pas. Je jasné, že když člověk hodně jí, žaludek i břicho se roztáhnou. Já jsem dřív jedl 7–8x denně a hodně pil, takže žaludek měl pořád co dělat.

Teď jsem ale stravu trochu zredukoval a doplnil ji vždycky nějakým nápojem. Takže bílkoviny, cukry, tuky i všechny energetické hodnoty a vitamíny by měly zůstat víceméně stejné – s odchylkou plus mínus 10–20 gramů sem nebo tam.

Jak už jsem říkal a psal, vizuálně je vidět, že pas šel výrazně dolů. Podle měření se to pohybuje zhruba o 10 až 12 centimetrů. Tímto směrem se tedy budu asi dál ubírat – budu se snažit jíst kvalitně, abych tělu dodal všechny důležité živiny, ale zároveň se nebudu „přežírat“.

Pořád mám sice hlad, takže je to vlastně jedno 😄, ale cítím se mnohem lépe. Vyzkoušel jsem, že když jím každé dvě hodiny menší porce a k tomu si dám třeba malou dávku proteinu nebo hydro – například jen 10 až 15 gramů – je to pro žaludek mnohem lehčí než velké porce a těžká jídla. Ale beru to jen jako svůj osobní poznatek.

Co se týče tréninku, ten teď trochu změním. Jak už jsem psal, cvičím každý den, ale trochu uberu na počtu cviků a dám to víc do intenzivnějšího režimu. Tréninky budou trvat maximálně 45 minut, nejvíc hodinu – se vším všudy, tedy i s rozcvičením a strečinkem.

Plánuju procvičit každou svalovou skupinu dvakrát, někdy i třikrát týdně. Určitě budu střídat těžké, lehčí a úplně lehké tréninky. Super těžké už jezdit nebudu – na to už jsem asi starý a upřímně mě to ani nebaví.

Mě baví spíš tréninky, kdy si vezmu na tlak na lavici třeba 100 až 140 kilo a jedu 12–15 opakování. To je pro mě ideální. Pauzy mezi sériemi mám maximálně do minuty – a pak to fakt začne pálit. 😄
To je jen příklad. Tréninky nikdy nejsou stejné. Jak jsem říkal, hodně se mění podle pocitu. Když přijdu do posilovny, často ještě ani nevím, co budu cvičit. Ale jakmile si sednu, dám si drink, tělo mi samo napoví, co chce. Nevím přesně, jak to funguje, ale je to prostě propojení hlava–tělo–mozek.

Časem se budu snažit přidat nějakou fotku, která nebude zkreslená, nebo třeba i video. O víkendu jsme zkoušeli něco nafotit, ale dopadlo to katastrofálně – ty fotky se vůbec nepodobaly skutečnosti. Fakt vůbec. Strašně to zkreslovalo.
Takže časem určitě udělám nějaké video nebo fotky, ale až půjdeme s kolegou. Jak už jsem psal, trénuji ve čtyři hodiny ráno, a ten čas mi strašně vyhovuje.

přeji všem krasny den .
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Mates-daoc

PříspěvekZaslal: st listopad 05, 2025 4:44 pm    Předmět: 05.11 Odpovědět s citátem

5.11.
Zdravím všechny,
posílám další aktualizaci. Už jsem asi starší, ale pořád mě baví zkoušet nové věci – ať už v tréninku, ve stravě nebo v regeneraci. Zajímá mě, jak tělo funguje, jak se dokáže přizpůsobit a jak rychle reaguje na jakoukoli změnu, která se týká životního stylu, tréninku nebo výživy.
Dalo by se říct, že jsem poslední dva týdny trochu experimentoval, ale vyplatilo se to. Tyto poznatky bych rád předal mladším klukům ve fitku, kteří mají potenciál a budoucnost před sebou – na rozdíl od nás „starších“, kteří to už bereme spíš jako zábavu a radost z pohybu.
Udělal jsem na sobě takový menší, krátký experiment, abych zjistil, jak moje tělo na všechno zareaguje.
Ale upozorňuji – dělal jsem to na sobě, protože svoje tělo už trochu znám.
Nedoporučuji, aby to někdo zkoušel bez rozmyslu. Opatrně – není to žádná sranda.

Zkusil jsem jednu věc: vysadil jsem úplně všechny doplňky.
To znamená žádné vitaminy, minerály, bílkoviny, hydro, kloubní výživu – prostě nic.
Stravu jsem upravil tak, jak jí běžný člověk, který chodí do práce.
Žádná kvalita, žádné přesné časování, prostě normální jídlo jako každý dělník.
(To nemyslím špatně – naopak si dělníků vážím, ale nevím, k čemu jinému bych to přirovnal.)

Chodil jsem do práce, dělal fyzicky náročnou práci a už po pár dnech jsem cítil, že něco není v pořádku.
Chyběla mi energie, regenerace, prostě všechno.
Tělo se s tím pralo, ale čím déle to trvalo, tím to bylo horší.
Po týdnu jsem už cítil šlachy, vazy i klouby.
Věděl jsem, že to není dobré, ale chtěl jsem to zkusit, abych viděl, jak bude tělo reagovat.

Spánek jsem měl normální – žádné spaní přes den, jen večer a vstávání kolem páté nebo šesté do práce.
V práci jedna svačina, oběd a po práci večeře.
Nic extra, občas chleba se šunkou, máslem a sýrem – znáte to.

Trénink jsem úplně vypustil a po čase jsem cítil, že mi to strašně chybí.
Nešlo o to, že bych byl v off-season, ale spíš o to, že tělo nedostávalo dost kvalitních živin pro regeneraci.
Bez tréninku mi chyběl ten náročný pohyb, který mě bavil, posouval a dával mi energii.

Chtěl jsem vědět, jak tělo a svaly zareagují.
A už po několika dnech – maximálně po týdnu – jsem vypadal slabší, jako kdyby ze mě někdo vysál sílu.
Cítil jsem, že to vůbec není ono.
Začaly mě pobolívat vazy a šlachy, hlavně na pravé ruce a pravé noze.
Nebyla to náhoda – všechno spolu souviselo.

Už po několika dnech, spíš bych řekl po pěti až sedmi dnech, jsem začal cítit, že tělo nestíhá regenerovat.
Prostě věk nezastavíš a tělo určitě potřebuje svoji péči.
Byl to ale experiment, který jsem chtěl zkusit.

Dokonce i lidé v mém okolí si všimli – a to mě zajímalo – že je to vizuálně hodně znát, když člověk přestane cvičit, přestane kvalitně jíst a zanedbá regeneraci.
A přesně o to mi šlo – chtěl jsem to zjistit na vlastní kůži.

Tento režim jsem zkoušel asi dva týdny a poznal jsem několik důležitých věcí.
Nejspíš je už sám nevyužiju, ale mohou pomoci mladším sportovcům, kteří jsou teprve na začátku své sportovní nebo aktivní cesty.

Chtěl jsem to zkusit – a zkusil jsem to.
Teď už několik dní jsem zpátky ve svém režimu a tělo okamžitě reagovalo skvěle, protože jsem všechno vrátil do původního stavu:
zase mám dostatek kvalitních živin, suplementů, vitamínů, minerálů, bílkovin, dbám na regeneraci i spánek – a samozřejmě jsem se vrátil i k tréninku.

Kloubní výživa se také zlepšila, protože používám hodně kolagenu.
Vím, že to není ten úplně nejlepší doplněk, ale vzhledem k poměru cena/výkon je v Německu za pár eur a může si ho dovolit skoro každý.
A jakákoli podpora regenerace kloubů, šlach a vazů se určitě hodí.

Každý doplněk stravy, který člověku pomůže cítit se lépe nebo se zlepšit, rozhodně doporučuji.
Právě proto jsem tenhle experiment udělal.

Podle váhy a vizuálně šlo asi o pět až sedm kilogramů pryč a podařilo se mi výrazně zmenšit obvod pasu.
Ano, určitě šly pryč svaly, tuky, voda a další přirozené složky těla.
Právě proto se při měření obvod pasu zmenšil dokonce o dvanáct centimetrů.

Byl to trochu plánovaný experiment, takže jsem to zkusil.
Vím, že si někdo může říct, proč takové experimenty dělat a tělo tím trápit.
Ale pokud člověk nevyzkouší, nic se nedozví a nezíská zkušenosti.

Tyto zkušenosti pak můžu předat mladším klukům, kteří mají před sebou budoucnost.
Ne nám, „starým lokomotivám“, které ještě jedou na černé uhlí a vodu.

I tak mám pocit, že jsem udělal dobrou věc pro sebe, a teď už jsem zpátky ve svém normálním režimu.
To znamená, všechno je opět v pořádku: trénink, kvalitní strava.
Dokonce mám větší apetit a zdá se mi, že spalování a metabolismus se hodně zrychlily.
Ale možná je to jen domněnka.
Ronnie
Administrátor

PříspěvekZaslal: st listopad 05, 2025 9:55 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Hezké a zajímavé čtení tenhle poslední příspěvek.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit WWW stránky autora
vlk#

PříspěvekZaslal: čt listopad 06, 2025 10:28 am    Předmět: Odpovědět s citátem

dobře jsi udělal, že jsi to zkusil a už ti to v té hlavě nehlodá :) jinak mi to připadá jako zbytečný experiment, snad pouze, že jsi naboural rutinu a dodal si nové chuti na cvičení ;)

ps: stará lokomotiva, která ještě jede na černé uhlí a vodu, je super přirovnání :D
Mates-daoc

PříspěvekZaslal: čt listopad 06, 2025 5:50 pm    Předmět: 6.11 Odpovědět s citátem

6,11,
Aktualizace a pokračovani -

„Pokračování aktualizace mého testovacího programu – nebo jak bych to nazval. Je to prostě test pro mě a pro pár dalších lidí, kteří o to mají zájem. A ve fitku se o to zajímá docela dost lidí.“

Také bych chtěl zmínit a upozornit na jeden výrazně negativní jev, který se u mě objevil. Nikdy předtím jsem ho nezažil, nebo jsem si ho možná jen neuvědomil. Tento problém se začal objevovat třetí až čtvrtý den po začátku mého testu. Nešlo o žádný experiment v laboratoři, prostě jsem to chtěl vyzkoušet.

Například – pracoval jsem, vykonával běžnou fyzickou činnost, a najednou se mi začalo točit v hlavě. Nejdřív jen mírně, ale postupně tak silně, že jsem si opravdu musel sednout nebo se o něco opřít. Takový stav jsem dříve nikdy neměl, nebo jsem si ho alespoň neuvědomoval. Samozřejmě jsem si nejdřív myslel, že to může mít jiné příčiny, ale když se to začalo opakovat, začal jsem tomu víc věnovat pozornost.

Myslím si, že těch důvodů mohlo být víc, ale hlavní příčina podle mě byla ta, že tělo bylo prostě slabé – nebyla regenerace, únava se stupňovala, práce byla těžká (manuální, fyzicky náročná). Chtěl jsem to tak záměrně, protože jsem si to chtěl vyzkoušet. Nebojím se práce, ale vím, že u manuální práce je výdej energie obrovský – úplně jiný než když člověk sedí celý den v kanceláři. Nosil jsem těžké věci, pomáhal, montoval, prostě dělal obyčejnou dělnickou práci, jak jsem si naplánoval.

A právě tehdy se mi několikrát stalo, že se mi zamotala hlava a musel jsem si na pár minut sednout a odpočinout. Nešlo o žádnou bolest, jak mi říkali kolegové, že to může být závrať, záchvat nebo problém s tlakem – tlak mám v pořádku a nikdy jsem s ním potíže neměl.

Myslím si, že hlavní důvod byl v tom, že tělo prostě nedostávalo dostatek kvalitní energie, živin a celkově podpory, kterou potřebovalo. Podle mě v tom hrála zásadní roli strava – špatná, nekvalitní, bez živin. K tomu se přidala těžká práce a nedostatečná regenerace. To všechno se sečetlo. A nestalo se to jen jednou – zatočení hlavy a slabost jsem měl opakovaně, a pokaždé jsem si musel na chvíli odpočinout.

Kolegové i rodinní příslušníci mi říkali, že to mohlo být třeba i kvůli tomu, že jsem měl málo cukru, nebo naopak víc cukru v krvi, případně kvůli inzulinu. Někteří říkali, že jsem si možná dal nějaký energetický nápoj nebo booster, prostě něco, co tě „nakopne“, anebo že to mohlo být z kávy.

Ale, jak jsem už psal a říkal – nic takového jsem neměl. A co se týče kávy, tu skoro vůbec nepiju. Když už si ji dám, tak maximálně s kamarádem, když si někdy sedneme. Dávám si pak malé kafe od značky Berserker – nechci dělat reklamu, jen zmiňuji, o co jde.

Tahleta káva mě dokáže pořádně „nakopnout“ – někdy mám po ní tolik energie, že bych ji mohl rozdávat. Asi na mě prostě působí silně, mám po ní přebytek energie a jsem dost hyperaktivní. Ale to už je jiná kapitola. O kávě bych mohl napsat zvlášť, protože jsem si ji taky testoval – jak na mě působí, stejně jako různé nakopávače, boostery nebo energetické drinky.

A tím nemyslím jen doplňky pro sportovce, ale i běžné energetické nápoje, které dnes pijí děti a mládež – třeba Red Bully a podobné. Tyhle věci bych ale rozhodně nedoporučil dětem ani běžným lidem k pravidelnému pití. To je samozřejmě jen můj názor a moje osobní zkušenost.

Další negativní účinky, nebo spíš zhoršení mého zdravotního stavu, jsem začal pociťovat asi v polovině tohoto testu. Když to srovnám, bylo to zhruba mezi pátým a sedmým dnem, kdy se mi občas spustila krev z nosu.
Nevím přesně proč, nikdy dřív se mi to nestávalo. Ne, že bych s tím měl dřív nějaký problém, ale dám příklad – šel jsem spát, dal jsem si koupel, byl jsem strašně unavený a najednou se mi spustila krev z nosu. Nebylo to nijak moc, ale dost nepříjemné. Naštěstí to po chvíli přestalo.

Myslím si, že to mohlo být způsobené právě tím, co jsem sám chtěl dobrovolně vyzkoušet. Celý tenhle test jsem podstoupil vědomě, abych zjistil, jak moje tělo reaguje a jak bude reagovat dál.

Další negativní účinek, nebo spíš problém, jsem začal pozorovat už po třetím až čtvrtém dni – šlo o únavu celého těla.
Jak už jsem psal, schválně jsem si zvolil těžší manuální práci, abych viděl, jak na to moje tělo zareaguje. Když to přirovnám – prostě jako normální dělník.

Z práce jsem přijížděl domů mezi pátou a šestou hodinou večer. Cesta mi trvá zhruba hodinu, na motorce je to rychlejší, autem o něco pomalejší. Dorazil jsem domů, měl jsem nachystané jídlo – ale jen obyčejné, žádné speciální superporce nebo extra kvalitní fitness jídla. Prostě normální domácí jídlo.

Například když byl segedínský guláš se čtyřmi knedlíky – ne houskovými, ale bramborovými – tak jsem snědl porci a měl jsem pocit, že to do mě spadlo jako do prázdného kontejneru.
Byla to normální porce pro běžného člověka, ale pro mě naprosto nedostačující. Omlouvám se všem, kteří pracují manuálně, ale já bych takové porce dlouhodobě nezvládl. Potřeboval bych dvě, možná tři.

Určitě by tam navíc musely být nějaké bílkoviny nebo jiné důležité složky, které moje tělo potřebuje k normálnímu fungování. Přeci jen – moje tělesná hmotnost je kolem 130 až 135 kilo, někdy i víc, a tak moje tělo spotřebuje obrovské množství energie.

Také po tom třetím až čtvrtém dni se mi výrazně zhoršila regenerace a únava byla opravdu velká.
První dva, tři dny se to ještě dalo zvládnout, ale třetí a čtvrtý den už jsem cítil, že když jsem přijel z práce a najedl se, byl jsem tak unavený, že jsem skoro usínal u jídla.

Vždycky jsem měl připravenou buď sprchu, nebo teplou vanu. Jenže právě tam nastal problém – když jsem si lehl do vany, mohl jsem si rovnou vzít polštář a jít spát. Tak moc jsem byl vyčerpaný.

Proto jsem to později dělal tak, že jsem se jen rychle osprchoval, abych ještě alespoň chvíli vydržel vzhůru – třeba do osmé, deváté nebo desáté hodiny večer.
Pak následovala taková pozdní večeře – většinou jen namazaný chleba, někdy třeba paštika nebo něco jednoduchého. Ale množství bylo malé. Pro běžného člověka by to asi stačilo, ale pro mě to bylo málo.

Těch posledních pár dnů mého testu bylo už opravdu utrpení. Musím přiznat, že jsem to po psychické stránce začínal trochu nezvládat.
Byl jsem doma hodně podrážděný, nervózní a měl jsem pocit, jako bych na všechno rezignoval. Ale doma všichni věděli, že tohle nejsem já, že to není můj běžný stav. Bylo to vyvolané právě tím mým testem.

Jak už jsem psal, jsem rád, že to mám za sebou. Vyzkoušel jsem si to a vím, jak na to moje tělo reaguje.
Pro někoho to možná může být inspirace nebo pomoc. Dokonce mi pár lidí řeklo, že jsem si udělal perfektní detox — ale já si to nemyslím.
Podle mě to žádný detox nebyl, spíš tělo chřadlo a vůbec neregenerovalo. Bylo v katabolickém, ne v anabolickém stavu — tak to aspoň vidím já.

Každopádně aspoň můžu tyto zkušenosti předat klukům u nás ve fitku, kteří mají budoucnost před sebou.
Jak už jsem psal — já už jsem stará lokomotiva, která jede na páru a černé uhlí, ale pořád má ještě výkon.
A co se týče fitka… to radši nebudu komentovat.

Proto doporučuju všem, ať už se věnují sportu, práci nebo jen rekreaci, aby se zamysleli nad tím, že tělo vždycky potřebuje dostat to, co si zaslouží a co potřebuje.
Tělo vám to vždycky vrátí — a teď záleží, jestli v dobrém, nebo ve špatném.

Nechci tady rozebírat, jestli máme jíst kreatin nebo hydrolyzovaný protein. Myslím to celkově.
Tělo — když to zase přirovnám k lokomotivě — potřebuje uhlí a vodu, aby vytvořilo páru a mohlo fungovat, aby mělo energii.
Když nebude uhlí, nebo nebude voda, nebude ani pára, nebude energie. Tak to prostě je.

Když má někdo přes den hodně pohybu, sportuje nebo fyzicky pracuje, měl by se starat nejen o to, aby tělo posílil, ale i o to, aby ho chránil.
Ta ochrana těla je podle mě strašně důležitá.

Například: kloubní výživa, vitamíny, minerály, stopové prvky, různé oleje, a samozřejmě i bílkoviny, cukry a tuky.
Člověk by si měl opravdu promyslet, co do těla dává.

Vím, že hodně lidí nad tím mávne rukou — „kašlu na to, to je drahý, vitamíny, minerály…“ — ale to není pravda.
Nestojí to moc. Když řeknu, že to stojí třeba deset euro, tak to není žádná tragédie.
Investovat do svého těla a zdraví je vždycky lepší, než vyhazovat peníze za kraviny.

Vaše tělo je vaše zdraví.
Když bude tělo fungovat, vrátí vám to — a to nejen fyzicky, ale i psychicky.
Já sám jsem to pocítil: když jsem tělu vrátil zpátky to, co chtělo, začalo úplně jinak fungovat a během pár dní se zase dostalo do normálu.

Takže — co mu dáte, to se vám vrátí.
A když mu dáte to nejlepší a nejkvalitnější, co opravdu potřebuje, tělo se vám za to krásně odvděčí.

Možná už jsem na tyhle řeči starej, ale člověk si časem prostě uvědomí, že to tělo je pro něj strašně důležité.
Myslím tím hlavně to, jak funguje.

Vím, že když je člověk mladý, tak nad tím mávne rukou — „to se nějak snese“, „nějak to zvládnu“, „dám si tohle, tamto“, nebo „vypiju deset piv a nic se nestane“.
Jasně, jednou za čas to nevadí. Ale dlouhodobě je to prostě špatně.

Nechci tady rozdávat rozumy, to vůbec ne.
Tenhle test jsem si udělal hlavně pro sebe — a taky pro svoje blízké a kamarády, kteří si z toho třeba něco vezmou.
A hlavně pro kluky, co chtějí sportovat a žít aspoň trochu aktivně.

A ještě jedna důležitá věc — i když si někdo nad tím možná mávne rukou, je to opravdu podstatné, protože tělo tím dává jasnou odpověď, že něco není v pořádku.

Když to trochu přeženu, už druhý, třetí, čtvrtý den mého testu byl můj apetit – a teď nemyslím jen chuť k jídlu, ale i sexuální apetit nebo cokoliv podobného – úplně na nule. Totálně.

Když to trošku zlehčím, mělo by to být u člověka v mých letech pravidelné – třeba jednou denně stačí. Ale u starších lidí (plus 18, pokud to vezmu z hlediska tohoto fóra) to stále patří k normálnímu stavu.

Jenže v mém případě sexuální aktivita úplně zmizela. A tím pádem tělo jasně signalizovalo, že něco není v pořádku.
Chtěl jsem to taky zmínit, protože je to důležitá indikace toho, jak tělo reaguje na nedostatek regenerace, energie a živin.

Test máme za sebou.
Mám spoustu plusů i mínusů z celé zkušenosti. Dokonce jsem si vedl i takový deníček. Tohle všechno stojí jen za výcuc – shrnutí.

Nebyl jsem pod úplnou lékařskou kontrolou, ale byl jsem pod menším dohledem jedné kamarádky, která je doktorka a pracuje ve velké nemocnici ve Frankfurtu.
Kdyby se náhodou něco stalo, měla jsem ji hned po ruce na telefonu, protože o testu věděla.
Naštěstí, musím zaklepat, se nic nestalo.

Jinak, jak jsme u toho fitka, už zase trénuju pravidelně každý den ráno.
Na začátku to po testu bylo hodně, opravdu hodně bolestivé, protože tělo bylo oslabené, slabé, bez energie, svaly byly katastrofa.
Těch sedm kilo šlo dolů – plus mínus sedm kilo.

Ale už teď je všechno v normálním režimu. Kvalitně jím, přijímám dostatek bílkovin, cukrů a všech potřebných živin. Regenerace funguje, i když pracuju.
Nedělám teď tak těžkou práci, jako během testu, ale i tak občas něco manuálně zvednu, nevadí mi to.
Všeho mám dostatek a tělo se zotavilo a stále se zotavuje.

Ještě jedna důležitá věc: možná jsem o tom už psal, ale po konci testu mě strašně bolely šlachy, vazy, klouby… bylo to obrovské utrpení.
Doktorka, kamarádka, mi řekla, že to bylo způsobeno nedostatkem výživy. Tělo neslo velkou zátěž vzhledem k mojí váze. S tím asi souhlasím, protože teď už je všechno v pořádku a funguje.

Ano, teď denně vypiju asi 250 ml kolagenu. Ale pozor, jsou to aminokyseliny – v Německu se to dá koupit.
Celá litrská flaška stojí kolem 12 euro a obsahuje hovězí kolagen – půl kilogramu bílkovin v tekuté formě.
Vezmu odměrku, smíchám s vodou a po celý den to piju.

Vím, někomu se může zdát, že je to zbytečné, ale myslím si, že i kdyby tomu tělu pomohlo jen 5 %, stojí to za to.
Když přidám trochu tady, trochu tam, nakonec je to o 50 % lepší a tělo funguje mnohem líp.

Moje slohové cvičení se teď trošku blíží ke konci, omlouvám se, není tam úplně všechno. Abych všechno dal dohromady, musel bych vzít svůj sešit a přepsat to do srozumitelné češtiny, protože hodně věcí mám tam i v němčině.

Kdyby někdo potřeboval s něčím poradit, klidně se může zeptat — nemám s tím žádný problém a rád pomůžu.

Ve fitku cvičím pravidelně, jak už jsem říkal. Právě proto jsem udělal ten test – abych viděl ty mladé kluky, kteří mají 17, 18, 19, někdy 20 let, a je to strašný.
Nejde mi teď o techniku cvičení nebo jak mají rozvržený trénink, bavím se o tom, že 99 % kluků zanedbává stravu. Fakt ji zanedbávají.

Možná je to jen moje domněnka, ale řeknu to otevřeně: strava je možná důležitější než trénink. Trénink je impuls, a strava tím rostete. To je můj názor. Ano, strava, regenerace a další základní věci. Nechci se bavit o věcech, které jsou navíc nebo na „temnou stranu“ — o tom nic nevím a ani mě to neláká. Na co by mi to v mém věku bylo? Na nějakou olympiádu? Na přípravu? Už v životě nemám ten čas.

Ano, chci se připravit na šampionát v Německu v kategorii masters — a snad se to povede. Možná příští rok, abych měl super formu, nebo podle toho, jak to všechno vyjde. Pokud bude možnost, ukážu fotky z přípravy nebo video. S videem je problém, protože chodím cvičit ráno mezi třetí a čtvrtou, a pátou hodinou — skoro nikdo nevstane s kamerou. O víkendu je to lepší, ale v Německu jsou pravidla, že nesmíte natáčet druhé lidi bez jejich souhlasu, což komplikuje věci. Zkusím nějak udělat video a zveřejnit ho, ale chci být upřímný — nebudu se vychloubat ani chválit.

Když přijdu do fitka s kamarády, většinou jsme ve středu pozornosti. Já si radši uteču do rohu, vezmu velkou činku na bench, deadlift, dřepy nebo jiný cvik a soustředím se jen na svůj trénink. Lehnu si na lavici, vezmu 140 nebo 160 kg na bench a odcvičím 10–12 opakování. Když to nikdo ve fitku nezvedne, nic — a to mi vůbec nevadí.

Pro mě je důležité, jak jsem říkal, strava, trénink a všechno kolem. Já mám rád takové tréninky — nejedu už silové tréninky, spíš krátké, intenzivní pumpy. Tréninky se skládají až k minutě, kdy přijdu k čince. Nevím, proč mi to tak vyhovuje, ale je to tak.

Dobře, konec „vatlání“. Moc vám děkuju.
Toto byl jen můj malý testík. Určitě budou další testy, ale spíš pozitivní – budu zkoušet různé přípravky, proteiny a další věci.

Samozřejmě jen pokud to bude povolené, nechci tady dělat žádnou skrytou reklamu. Ale jednu věc přiznám: stále si nechávám posílat věci z Roni Shopu sem do Berlína, hlavně specializované věci.
A můžu vám říct, že do dneška si stále objednávám proteiny, vitaminy, minerály a další doplňky od Roni Shopu — a všem je doporučuji.

Některé věci jsou v Německu dražší než u nás, jiné jsou zase hodně levné.

Tak vám přeju krásný večer, opatrujte se, buďte zdraví a cvičte — a ještě hlavně rozumem.
seeya

PříspěvekZaslal: čt listopad 06, 2025 6:23 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Akoze ano, obcas nie je na skodu skusit naburavat aj preverene pravdy. V tomto pripade mi to pride ze si fakt nic prevratne neobjavil ale aspon si potvrdil ze "doplnky funguju". Skusim si zafilozofovat. Telo je ako travnik. Ked ho budes hnojit, polievat, kosit a vertikutovat (e.g budes cvicit suplementovat vitaminy, protaky, kreatin atd) tak bude cely krasne zeleny. Ked sa nanho vyseres (iba prenesene pretoze inak by to mohlo byt hnojivo), sice tiez "nejak" porastie ale rovnako vyzerat nebude... nech sa dari
cohen999

PříspěvekZaslal: pá listopad 07, 2025 3:06 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Presiel som si celu "esej" a teda neda mi nereagovat. Ked ma niekto 130kg+ a pohadzuje si na pohodu pri benciku 160kg ako nic, tak sa nemoze porovnavat s beznou populaciou a uz vobec nemoze prijimat kalorie beznej populacie, ani tej cviciacej. Ked Hafthor Bjornson prijima okolo 10000 kalorii denne a chuducky Carabas 3500, ty musis byt niekde medzi tym. Bezne porcie stacia mozno mne, bezcovi na ani nie prilis dlhe trate. Suplementy opat, su prisposobene tomu, co chces dosiahnut. Ja si potrebujem hyckat kolienka a klby, tak papam klbovku, plus nejake zakladne vitaminy, a koniec. Iny zas potrebuje hyckat vsetko, tak to robi.

Otazka je, ci to naozaj potrebuje.

Lebo nakoniec je to aj tak o konecnej vyvazenosti a efektivite, lebo ked telu davas vsetko a vela, tak si na to zvykne a po nejakom case zle znasa, ked to potom zrazu prestane dostavat. Podla mna presne toto si dokazal svojim experimentom. Mozem sa samozrejme mylit, ale... Nakoniec vsak, ako sa hovori, kazdy sme si strojcami vlastneho stastia, tak nech sa dari!
Mates-daoc

PříspěvekZaslal: čt listopad 13, 2025 8:49 pm    Předmět: 13.11. Odpovědět s citátem

13.11

všem děkuji -

Zdravím všechny,
přináším další aktualizaci z průběhu. Jak jsem již psal, po ukončení testu opět pravidelně trénuji a normálně se stravuji. Dokonce na sobě pozoruji, že mám výrazně větší apetit – jídlo mi zkrátka „více chutná“ a možná se mi i zrychlil metabolismus. Nedokážu to přesně popsat, ale po několika dnech jsem si všiml, že se mi trávení i chuť k jídlu znatelně zlepšily.

Jím pravidelně a zařazuji i proteinové nápoje nebo drinky, tak jak jsem byl zvyklý dříve. Snažím se dodržovat intervaly přibližně dvě a půl hodiny, maximálně tři. Někdy mám hlad už po dvou hodinách, takže si dám menší porci jídla – vždy s dostatkem kvalitních bílkovin, sacharidů i tuků. Pokud zrovna nestíhám, sáhnu po něčem z batohu, například po proteinové tyčince nebo po rychle namíchaném shakeru. To se však stává jen výjimečně, protože mám většinou jídlo připravené dopředu, takže jsem spokojený.

Také se mi stalo minulou sobotu, že jsme měli opravdu nádherné počasí. Svítilo slunce, teploty se pohybovaly kolem 15 až 17 °C, a mladí kluci mě vytáhli znovu na motorku. Kdo jezdí na motorce, ten to zná – to nutkání znovu si to vyzkoušet, přidat plyn a trochu si to užít. Ono 232 koní není málo, ale pro odreagování a vybití stresu je to naprosto ideální.

V sobotu jsme tedy vyrazili ve větší skupině jezdců. Musím přiznat, že se ve mně zase trochu probudila ta soutěživost a vášeň, ale bohužel – s mojí výškou a váhou už nejsem stavěný na žádné divočiny. Ti mladí kluci, kamarádi, jsou jako sršni nebo vosy na bonbonu – tam se prostě konkurovat nedá. A ani nechci, pro mě je to hlavně o adrenalinu a radosti z jízdy. Vždycky mě trochu vyhecovali a pak na mě čekali u čerpací stanice, smáli se a tankovali.

Takže minulá sobota byla skvělým odreagováním na motorkách – sezóna už pomalu končí a motorky brzy půjdou do garáže, kde si krásně odpočinou do příštího jara.

Ale musím říct, že v neděli, druhý den, mě celé tělo neuvěřitelně bolelo. Byl to sice takový ten příjemný pocit, jako když člověk celý den dělá na poli nebo tahá pytle s bramborami, ale věděl jsem přesně, odkud to je – z motorky. Tělo prostě dostalo pořádně zabrat.

Neděli jsem si tedy udělal odpočinkovou – byl jsem v sauně, na masáži a domluvil jsem si i fyzioterapeuta. Takže celý den relax, regenerace – a za mě naprostá spokojenost.

Jinak už v pondělí zase klasický trénink. Vstávání ve tři ráno, a už ve čtyři, nebo spíš ve tři čtvrtě na čtyři, být ve fitku a začít trénovat. Chuť jsem měl obrovskou a ranní tréninky mi vyhovují. I když tělo nemá tolik energie jako odpoledne, vůbec mi to nevadí. Když si člověk zvykne, je to skvělé.

Tréninkové partie ani cviky nikde nemám zapsané. Cvičím podle nálady – prostě to, co mě napadne ve fitku. Možná by někdo řekl, že to nedává smysl, ale tělo si samo řekne, co chce, takže to vždycky poctivě odjedu.

Třeba ve středu jsem měl trénink zaměřený na prsa, ramena, triceps a břicho – a všechno jsem odjel. Pocit po tréninku byl skvělý. Ve čtvrtek už bylo tělo hodně unavené, ale spokojené.

Tréninky trvají maximálně 45 minut, nejdéle hodinu se vším všudy. Preferuji krátké pauzy – zhruba 45 sekund, maximálně minutu. To mi vyhovuje, protože zůstávám pořád soustředěný a v tempu.

Cviky nijak neplánuji – dělám to, co mám zrovna po ruce, co mě baví nebo na co mám ten den chuť. Těším se na příští týden, tréninky by měly být zase o něco intenzivnější.

Váha šla pěkně nahoru, odhadem pět až sedm kilo. Uvidíme, jak to půjde dál, ale počítám s tím, že kolem Vánoc by se mohla přehoupnout přes 140 kilo. Uvidíme ale, nechci to přehánět – nechci se zase „prasit“, spíš si to držet v rozumné míře, aby to nevypadalo, že jsem úplná koule.
Jak jsem už říkal a psal, pokusím se udělat nějaké fotky a videa, ale ráno to z několika důvodů nejde. Za prvé mě trochu tlačí čas. I když ve fitku nikdo není, takže bych nemusel mít žádné svolení, nevím, jak bych to natočil, protože teď většinou chodím sám. Do budoucna ale plánujeme chodit ve dvou nebo třech – přidá se jedna slečna a jeden kluk – takže potom určitě něco natočíme.

Nejlépe by se videa točila v sobotu odpoledne nebo v neděli odpoledne, kdy chci cvičit dvojfázově, ale to je fitko plné lidí. A nejsem si jistý, jestli by se všem líbilo, že se tam natáčí video nebo fotí. S majitelem fitka v McFitu problém není, trenéři o tom ví, ale dnešní doba je prostě taková, že lidé často nechtějí být zachyceni na videu, i když se tam objeví jen náhodou.

Uvidíme, nějak to musím vymyslet. Zatím se ale ještě necítím na to, abych zveřejnil fotku ve formě. Chci, aby to aspoň nějak vypadalo, než s tím půjdu ven.
Přeji všem krásný začátek víkendu! 😊
Brzy bude další aktualizace, protože si o víkendu jedu pro balíček — vlastně spíš pro velkou „zásilku“ objednaných proteinů, vitamínů a dalších sportovních doplňků.
Mějte se zatím hezky a dávejte na sebe pozor. 💪
Mates-daoc

PříspěvekZaslal: st prosinec 03, 2025 3:19 pm    Předmět: 8.12 Odpovědět s citátem

8.12

Zdravím všechny, přeju vám krásný den.
Další aktualizace: trénink, strava trošku upravená.

Tréninky provádím vždycky hned ráno kvůli časovému systému, který mám nastavený na den.
Bohužel není optimální cvičit ráno ve 4 hodiny, ale musím. A docela už jsem si na to i zvykl.
Ale v tomto chladném počasí, protože už je konec podzimu a nastává zima, používám před každým tréninkem poctivě půl hodiny až hodinu hřejivou mast, která funguje. Máme ji odzkoušenou. Některé jsem testoval – některé jsou silnější, slabší, některé cítím víc nebo lépe, a dokonce fungují déle či kratší dobu.
Proto používám ty, které mám ověřené, a hlavně ty, které hřejí příjemně a dlouhodobě. Měl jsem i takové, že když jsem si po tréninku vlezl do bazénu nebo do teplé vany, nemohl jsem to vydržet – pálilo to až moc a bylo to spíš nepříjemné než příjemné.
Takže jsem si našel takový kompromis: mast, která poctivě hřeje během tréninku, cítím ji, a zároveň má stejný účinek i při kontaktu s horkou nebo teplou vodou. Takový kompromis mi vyhovuje.

Tréninky jsou krátké, intenzivní a převážně silové. Zkoušel jsem ráno jet čistě silový trénink, ale tělu to vůbec nevyhovovalo. Hodně se bránilo. Je jasné, že ráno nemůžu chtít výkony jako před 20 lety.
Ale s tím počítám a podle toho pracuju. Jak už jsem říkal, poslouchám tělo a dám mu jen to, co chce — a vždycky ho trochu potrápím.

Nějaký progres je zase vidět. Váha se drží kolem 135, 137 až 130 kilo. A jde vidět, že podkožní tuk šel dolů. Tělo se formuje.

Někdy jsou tréninky takové, že se ráno musím pořádně zahřát a pak je trénink vynikající. A někdy je tělo hodně „vzpurné“ a odporuje, takže ten trénink nedám tak intenzivní a trochu mu uberu, aby ho to zbytečně netrápilo.

Co se týká stravy, udělal jsem změnu, jak už jsem trošičku předtím nastínil — uberu kvantitu jídla, ale přidám kvalitu. A hlavně výživové, nutriční složky, nebo celkové složení.
A také jsem zvedl příjem bílkovin.

Nevím, zkoušel jsem to a trošku mi to sedí líp na žaludek i na trávení. Ale je to jen můj pocit, možná se mýlím a někomu to sedět nemusí.
Proto mám vždycky jedno jídlo jako pevnou stravu — například maso a rýži, maso a brambory, cokoliv. A potom si dávám dvě a půl hodiny pauzu.

Mezitím vždycky přidávám pití 30 až 40 gramů hydra (hydro), které nepiju najednou, ale popíjím asi půl hodiny, někdy na dvakrát. Nikdy to nevypiju naráz. Možná by bylo lepší používat jiný protein, ale zkoušel jsem kvalitní značku CFM, klasický protein, a nedělalo mi to dobře. Cítil jsem to na žaludku, nesedělo mi to a nebylo to ono. Možná je to jen můj pocit, možná by bylo lepší něco jiného — třeba časem vyzkouším.

Zatím mi ale tato kombinace pevné jídlo plus hydrolyzovaný protein sedí. Díky tomu jsem zvedl příjem bílkovin za den a zároveň tolik netrápím zažívací ústrojí nebo celý trávicí systém.
Možná se pletu, možná by mi odborníci vysvětlili, že tímto spíš trávící soustavu zatěžuji víc, ale nad tím jsem zatím moc nepřemýšlel ani nepátral.

Zkoušel jsem si dát i před tréninkem, na doporučení o víkendu, speciální booster drink – nebo jak bych to řekl, plechovku boosteru od jedné sportovní firmy. A můžu říct, že mi vůbec nesedl. Byl jsem dost nervózní, strašně mě potom bolela hlava a ten den jsem měl obrovské problémy se spánkem.

Nevím přesně, co v něm bylo za složení, nějak jsem to nečetl. Měl jsem to od kolegy jen na vyzkoušení na trénink. Ano, přiznám, nebyla to evropská varianta, bylo to dovezené z Ameriky. Kdo ví, co v tom bylo, ale mně to vůbec nesedlo.

Používám své klasické (boostery) a s těmi jsem spokojený. Prostě někdy se stane, že tělo něco odmítne.

To samé se mi stalo i s kávou. Byli jsme si o víkendu sednout na kafe. Já kávu moc nepiju, ale jak jsme byli se známými na adventu na procházce, kafe mi vůbec neudělalo dobře. Vůbec. A to jsem měl jen jedno malé espresso.

Kávu si dáváme doma, máme kvalitní přístroj, ale maximálně si dávám jedno kafe za týden – a to je pro mě strop.

Co se týká reality, musel jsem trochu ubrat z mojí „stáje“ koní. Dvě motorky šly do jiné garáže. Ne že by na ně nebylo místo, ale letos jsem je vůbec nevyužil, jen párkrát.
Bohužel šlo i o moje dvě lásky, které mám opravdu rád — BMW M1000RR a jejího menšího „prcka“ R, které jsem měl dva a půl roku.

Nevadí, dostaly se do dobrých rukou. Kamarád si je převzal. Jsou to motorky spíš jen na okruh a pro speciální lidi a závodníky. Na denní ježdění to vůbec není a nevyužije se to.

Udělal jsem dobré rozhodnutí — a navíc jsem kolegům udělal radost.

Potom ještě dodám jeden recept nebo informaci — asi to znáte — na vločkovou pastu, buchtu, směs vloček: ovesných, žitných, ječných a dalších.
Ten recept dělá naše Nachbarin (sousedka) a vždycky pro mě musí upéct dva velké plechy.

Není problém, abych já na jedno posezení snědl celý jeden plech. Vím, že to není dobré, vím, že potom tzv. ležím na gauči a oddychuju jak parní lokomotiva, ale takové dobroty… tomu se prostě nedá odolat.

Už se blíží Vánoce — všude se peče, všude se chystá na vánoční klid a pohodu.
Ale tohle dopíšu až později.

Přeju vám všem krásný den a dávejte na sebe pozor.
Mates-daoc

PříspěvekZaslal: čt prosinec 04, 2025 7:52 pm    Předmět: 4.12 Odpovědět s citátem

4.12

Dobrý večer, kamarádi a přátelé sportu. Chtěl bych se zeptat na jednu aktualizaci.
Já dlouhodobě používám kolagen. Je to prasečí kolagen, nebo — kdybych to řekl přesněji — tekuté aminotekuty, což znamená tekuté „liquid“ aminokyseliny.
Je to v litrovém balení s koncentrací 58 %, což znamená, že v 1000 ml je 580 g aminokyselin. Ale je to výtažek, nebo spíše produkt, vyráběný převážně z vepřového kolagenu.

Já to beru jako doplněk a výživový prostředek na podporu šlach, vazů, kloubů a lehké doplnění dalších složek. Tento doplněk beru primárně právě z tohoto důvodu.

Chtěl bych se zeptat, jaké s tím máte zkušenosti — jestli jste to někdy používali a jestli jste zaznamenali nějaký pozitivní nebo negativní vliv.
Možná je to u mě placebo, nebo je to něco, co ten doplněk neovlivnil… ale možná taky ano.
Když ho používám, mám pocit, že klouby, šlachy, vazy i všechno kolem funguje líp. A mám to i odzkoušené, protože jsem ho zkoušel vysadit na delší dobu — a zhoršení bylo znát.
Ano, někdo může namítnout, že všechno má nějaký pozitivní účinek, když se to dobře konzumuje nebo používá. Ale rád bych věděl, jestli máte zkušenosti s něčím podobným.

Ano, beru k tomu ještě speciální kloubní výživu, ale tu do tohoto pití nezahrnuju.
Tuhle litrovou lahvičku mám na tři až čtyři dny, maximálně pět pracovních dní. Piju to v průběhu celého dne, smíchané s vodou.
Jak už jsem kdysi psal — mám velkou PET lahev, do které si vždycky trochu „cvrknu“, zaleju to vodou a popíjím během dne.

Napište mi, jestli je to chyba, nebo není. Protože na internetu, nebo když se zeptám různých lidí, včetně odborníků, slyším vždycky plusy i minusy. Takže je to na obě strany.
Právě proto mě zajímá váš názor a taky to, jestli berete něco podobného.

Proč se na to hlavně ptám? Protože už máme svoje roky a klouby, vazy, šlachy a všechno kolem už nejsou jako ve dvaceti.
Je to jak staré dřevo — vyschlé, a někdy ho prostě musíme „promazat“, aby fungovalo.

Tak proto se ptám.

Ich wünsche euch allen einen schönen Abend und schöne, angenehme Feiertage, die sich nähern.
přeji všem krasny večer .
caukymnauky

PříspěvekZaslal: pá prosinec 05, 2025 4:48 am    Předmět: Odpovědět s citátem

ahoj, jaka by to melo mit negativa, a kdo to rikal?
Mates-daoc

PříspěvekZaslal: pá prosinec 05, 2025 6:27 am    Předmět: 5.12 Odpovědět s citátem

5.12

Ahojky.
To negativum, když to řeknu i ze své zkušenosti, je, že tě to někdy tzv. „prožene“ na záchod. Ale při mém dávkování, a to si někdy fakt dopustím, že si dopřávám tento aminokyselinový likér, je to jedna plná odměrka, nebo tzv. víčko, a zapiju ho troškou vody. Ale může se stát…
Mně se na začátku někdy stalo, že když jsem vypil větší koncentraci, tak mě to trošku prohnalo. Je to ověřené i od kolegů a kolegyň, kteří to také zkoušeli a tento produkt používají.

Ale když to míchám do vody a držím se doporučeného dávkování, tedy jedné dávky, neměl jsem a ani nemám žádné problémy – a ani nikdo z nich. Jenže když tu dávku člověk hodně přežene, může se stát, že ho to opravdu prožene na záchod.

Ale musíme si srovnat dvě roviny: normálně doporučené dávkování a dávkování mého kalibru, nebo spíš dávkování přizpůsobené přímo mně. To je trochu velký rozdíl. Dokonce mám i hodně testů a kontrolních výsledků, takže si můžu dovolit trochu víc.

Když to trochu zavedu do lékařského pohledu, moji specialisté, kamarádi a kamarádky doktorky mi říkali, že to může být dost nebezpečné kvůli amoniaku, zatěžování těla, a hlavně například zátěži ledvin. Na funkci ledvin to může mít vliv, může to způsobit metabolické poruchy a další komplikace, jako je nervozita, bolesti hlavy nebo nespavost. Ale to už jsou trochu jiné věci, které mohou být nebezpečné.

Ale jak už jsem řekl, nepiju to „na ex“, jako na panáka. Nebo jak bych to řekl, že si dám dvě, tři odměrky a „kopnu to do sebe“ — to ne.
Já si vždycky toto pití naředím ve vodě a postupně popíjím. Někdy si ho dokonce naliju do čaje a podobně. Nikdy to nepiju neředěné „v plné parádě“.

Takže moje dávkování je takové. Právě proto mám denní dávku vyšší, až takovou, kterou by normální člověk považoval za nadměrnou. A v této době s tím nemám žádný problém. Spíše naopak.

Konzultoval jsem to se specialisty a doktory a nemám žádné problémy s játry, ledvinami ani metabolickými funkcemi. A hlavně jednu věc — nejsem vůbec diabetik.

Omlouvám se, trochu jsem se rozepsal. Trochu jsem to shrnul, ale jak už jsem psal, za ty roky pořád naslouchám svému tělu. Když se mu něco nelíbí, přidávám pozor.

Vím, že mi některé věci nesedí — například normální protein, nebo, když to tak řeknu, obyčejný syrovátkový protein. Zkoušel jsem dávat 20–30 gramů a prostě mi nesedí tolik jako hydrolyzovaný protein.

Vím, že je to také trošku o penězích, ale na svém zdraví a na svém těle šetřit nehodlám, nebudu a nechci.

Vím, že v dnešní době je mnoho specialistů a mnoho různých názorů — pro a proti.
Právě proto si vždycky uvědomuji, že není všechno pravda, co se někde napíše nebo řekne.
Na to jsem velmi opatrný, hlavně v dnešní době.

Právě proto je to takový můj celoživotní test na mém těle — pokus‑omyl.
Ale každý je jiný, takže, jak už jsem říkal a psal, ne všechno vždycky funguje na někom jiném.

Já mám některé věci takto vyzkoušené a fungují mi.
Například tento doplněk by mohl někdo zkusit, ale prosím — jak už jsem říkal, poslouchejte své tělo, naslouchejte mu a podle toho také jednejte. Ne vždycky se tělo přizpůsobí.

Zase jsem se rozepsal, tak snad si z toho něco vybereš nebo najdeš.
Všem přeju krásný den.
Mates-daoc

PříspěvekZaslal: ne prosinec 07, 2025 9:25 pm    Předmět: 7.12. Odpovědět s citátem

7.12

Dobrý večer přeju všem.
Krátká aktualizace.

Přes víkend a v pátek jsem zkusil dvojfázový trénink. Nebyl moc těžký ani silový, jel jsem ho spíš s hodně krátkými pauzami a s vyšším počtem opakování — 10, 12, 15. A to mi docela sedělo.
Ano, měl jsem možnost přes den se trochu více vyspat, dokonce v sobotu a v neděli přes dvě a půl hodiny, což mi strašně moc pomohlo.

V sobotu jsem zkusil hodně těžký trénink na záda — základní cviky, to znamená mrtvé tahy, přítahy a hrazdu, ale opravdu těžké. Opakování jsem zvládal od 6 do maximálně 10, pauzy byly trošku delší, třeba u mrtvých tahů minutu a půl, někdy i dvě minuty. Přiznávám, že jsem měl také naloženo trošku víc kilo u všech cviků.

Trénink na záda jsem dělal jenom jako zkoušku — abych viděl, jak bude reagovat tělo, jak unavený budu a jak to budu cítit. Po tréninku jsem byl strašně unavený, opravdu hodně. Dopřál jsem tělu dobrou regeneraci a večer jenom lehce projel nohy.

Cítil jsem, že těžké silové tréninky už nezvládám — jsou pro mě moc náročné. Těžko kombinovat silový a objemový trénink s těžkými váhami. Vím, že to lidé mají rádi a někteří to milují, ale já už to asi nedokážu plně regenerovat. Spíš je to věkem — denně drtit těžké tréninky už prostě nedám.

Spíše mi sedlo, že trénink byl intenzivnější, s kratšími pauzami a lehčími váhami, takže jsem to zvládl. Počet opakování se pohyboval kolem 10, 12, 15, ale nepočítám je přesně — prostě vezmu činku, nějaký přístroj nebo cokoliv a jedu. Když tělo už nemůže, dám si pauzičku, vydechnu si zhruba 45 sekund až minutu a pokračuji znovu.

Zjistil jsem také, že první dvě série u každého cviku potřebuji opravdu zahřát. Nemluvím o rozcvičení, to je samozřejmost — už zahrnuje i sportovní rozcvičku, stretching a vše kolem. Dokonce už zařazuji před tréninkem horkou sprchu a pořádné protažení, protože tělo je hodně ztuhlé.

Mám pravidelně i masáže, jak by to mělo vypadat a fungovat. Moje fyzioterapeutka, která je vynikající, i když nemá takovou sílu jako muž, dokáže divy. Sama řekla, že svalstvo tvrdne a je potřeba ho častěji promasírovat. Proto mi doporučila koupit si masážní přístroj na doma, například masážní pistoli nebo jiné zařízení. Ten, co máme doma, už je starší a slabý, takže teď na Vánoce budu hledat nový. V Německu je velký výběr a určitě si něco vyberu. Automatická masáž doma bude bohatě stačit.

Dokonce se cítím lépe, když trénink jedu trochu lehčí — spíše na efekt a na pocit. Cítím přes celý den, že tělo je napumpované a funguje lépe, než při mých těžkých silových trénincích, které potřebují strašně dlouhou regeneraci.

Určitě ty lehké tréninky mohu dělat obden a cítím se skvěle. To znamená, že každou svalovou skupinu projedu minimálně 3× týdně. Zjistil jsem hlavně u své slabiny — nohy perfektně fungují, když je téměř trénuji obden. Tak to budu i nadále praktikovat.
Mates-daoc

PříspěvekZaslal: po prosinec 15, 2025 8:35 pm    Předmět: 15.12 Odpovědět s citátem

15.12

Dobrý den, vážení kamarádi, vážení přátelé, dámy a pánové. Další aktualizace.

Dnes ráno jsem se postavil na svoji váhu, klasicky úplně prázdný, to znamená po ranní hygieně a váha mi ukázala 140,3 kg.

Já už jsem zmiňoval, že váhu moc neřeším, protože u mě hodně kolísá a klidně lítá o dvě až tři kila denně. Je to všechno záležitost jídla, vody a dalších věcí. To asi každý chápe.

Co jsem změnil ohledně tréninku? Vyzkoušel jsem zase něco nového. Dokonce jsem zkusil obnovit těžké tréninky dvojfázově. První den jsem to ještě uregeneroval, nebo když to řeknu jinak, ustál jsem to v pořádku, ale druhý den už to tělo odmítlo. Prostě to na mě bylo moc.

Bohužel roky nezastavím, s tím se musím smířit, ale zároveň to nebudu lámat přes koleno, abych si ublížil nebo se zranil. Takže jsem se zase vrátil k systému, že přes týden trénuju každý den – jeden den lehký, jeden střední a jeden těžší trénink. Všechno záleží na pocitech, na tom, jak se ten den cítím.

O víkendu pak jedu dva lehčí tréninky, tedy dvojfázově v sobotu i v neděli. Tohle mi perfektně vyhovuje a dokážu to úplně v pohodě uregenerovat. Ale pozor, nesmím to opravdu přepálit. To teď ještě víc rozepíšu.

Několik dní jsem zkoušel vrátit se ke svým hodně těžkým tréninkům. Nebo když to řeknu přesněji – pro mě to byly těžké tréninky. To znamená úplně základní cviky, hodně těžké váhy, opakování formou pyramidy, kdy jsem končil na šesti, někdy i na čtyřech opakováních. Víc kloubové cvíky. Pauzy jsem držel o něco delší, zhruba minutu a půl. Dokonce jsem si sám uvědomil, že dřepy, mrtvé tahy a podobné hodně těžké cvíky prostě neudejchám pod dvě minuty. Ale bavím se opravdu o hodně těžkých trénincích.

U mě to znamená klasické benche po šesti, pěti, čtyřech opakováních – 160, 140 kg. Na 180 jsem raději nešel, měl jsem strach, abych se nezranil. Končil jsem na 140–160 kg po pěti opakováních. Dokonce vím, že tam bylo i šesté opakování, ale to už bylo takové… řekl bych, že už to nebylo úplně procítěné. Nebyla tam stoprocentní koncentrace.

Když to trochu přeženu k nějakému mechanickému přirovnání – připadal jsem si jak hydraulická ruka. Dole jsem se krásně zastavil, udělal stopku, nahoru jsem to dotáhl, ruce jsem nikdy úplně nepropínal, to už vůbec nedělám, a pak pomalu dolů. Tohle je v pohodě na pět, šest opakování. Ale jak říkám, to šesté už nebylo ono a nebyl jsem s ním spokojený.

To samé u mrtvých tahů, tedy u Kreuzheben. Skončil jsem na 220 kg, 200 kg, ale měl jsem obrovský problém to udejchat. Taky jsem to zkusil a, jak už jsem psal a říkal, tyhle těžké tréninky prostě za jeden den neuregeneruju. A už ani neuregeneruju. Bohužel jsem se s tím smířil. Beru to ale pozitivně.

Příklad klasických dřepů s činkou na zádech – ty už vůbec nejedu, protože je nedokážu technicky dokonale provést. Mnohem víc cítím nohy při dřepech s velkou činkou na prsou (front squat). Poslední dobou mi také perfektně fungují hacken dřepy v kombinaci s doplňkovými cviky – k tomu se ještě dostanu.

Klasické dřepy v perfektní formě, se kterou bych byl spokojený, už prostě nezvládám. Pohyb je neúplný, technika není ono a nelíbí se mi to. A tady to uzavřu – pokud se mi nelíbí, jak cvičím, hned to změním. Nechci si ublížit a nechci se zranit.

Tak jsem vyzkoušel svůj klasický trénink, kde první cvik vždy dávám na rozehřátí dané svalové partie. Udělal jsem ale změnu v tom, že jsem před hlavním cvikem (například před benchem) zařadil dva izolační cviky.

Konkrétně například tlaky na speciálním stroji, který hodně izoluje prsní svaly, a poté rozpažování na dalším stroji. Opakování držím v rozmezí 10–12, váhy volím tak, abych je zvládl s perfektní technikou, a pauzy udržuji maximálně do jedné minuty.

Tímto způsobem výrazně předunavím velkou svalovou skupinu, respektive samotné svalstvo. Když pak jdu například na bench press s velkou činkou, tlaky s velkou činkou nebo tlaky s jednoručkami, už neberu tak těžké váhy, protože by je tělo nezvládlo. Volím výrazně menší váhy, cvik lépe procítím, dělám více opakování a podle mého názoru – a nejen mého, ale i podle trenérů, specialistů a profíků – tím výrazně snižuji riziko zranění z těžkých vah.

Ano, zranění se může stát kdykoliv. Můžu spadnout na cestě, může mě srazit auto – to už se mi dokonce stalo na motorce, ale to tady teď nechci rozebírat. Jenom chci říct…
Že mi tento trénink fakticky sedí. S tímto tréninkem jsem teď hodně spokojený, protože hodně předunavím ty velké svalové skupiny, netáhám tak velké váhy a dokonce je lépe procítím. Nemám tak dlouhý odpočinek, držím ho pod minutu, a intenzita je opravdu vysoká. Vždy dávám dva cviky, izolované nebo podobné, abych předunavil svalstvo. Například než začnu dřepy, tak jedu přednožování nebo předkopy na stroji, potom si dám výpady nebo speciální stroj na schody a někdy dokonce i hakendřepy, a poté nohy dodělám klasickými dřepy s činkou vpředu. Můžu říct, že trénink je tak perfektní, že jsem se sebou spokojený, že i kdyby nebyly výsledky, pozitivita v hlavě je na perfektní úrovni. Furt budu cvičit tak, aby mě to bavilo, než abych se do tréninku nudil. A hlavně nechci se nutit.

Co se týče stravy, bohužel teď jsou Vánoce, takže jsem to musel trošičku popustit. Určitě nějaký ten plech vánočního cukroví ve mně zmizel, to se přiznám – bohu dík, že mi chutná. Po novém roce se však chci hodně soustředit na kvalitu a už bych chtěl čistě přibírat. Cukry chci omezit, zvýšit bílkoviny, což mi hodně sedí, a celkově zpracovat tu hmotu, abych mohl mít lepší výkony příští rok. Kontrolu nebudu dělat já, ale specialisté. Jen se na to podívají a dají doporučení. Určitě bych chtěl zkusit Německo, a uvidíme, co dál. Plán zatím nemáme, spíš to nechám volně, až mi řeknou, že je to připravené, půjdeme na to.

S ohledem na věk už nemám prostor na extrémy, ale doufám, že něco předvedu a ukážu. Možná bych zkusil i závody v Benchpressu, tlak na rovné v Německu, ale jen tak ze srandy. Nebo zkusit jiné závody, ale ne na plný výkon, jen okolo 80 %, aby nedošlo ke zranění.

Co se týče regenerace, jsem spokojený. Po novém roce budu dokupovat proteiny, aminokyseliny a další doplňky – ceny mírně vzrostly, takže chci mít zásoby alespoň na půl roku dopředu. Chodím na masáže k fyzioterapeutovi, do sauny a sem tam plavu, prostě rozhýbat tělo. Je to jako se zmrzlým medvědem, nebo lokomotivou, která ještě není pořádně rozehřátá – chce to čas, nemá smysl spěchat.
Až bude více času, tak trošičku rozepíšu možná i trénink a nějakou tu stravu. Ale, jak říkám, teď to ještě nemá pevný řád. Trénink je zatím na pocitu, jídlo je uvolněné, ale nepřežrám se. Vím, že váha ještě asi poleze o pět kilo. Možná, pokud se opravdu podaří můj plán, který mám domluvený s jednou profesionální trenérkou, tak těch deset kilo by ještě mohlo jít nahoru. Ale budeme to pomalinku zpracovávat, aby bylo krásných 130 kilo na pódiu.

Všem přeji krásný večer, krásné blížící se svátky a příjemnou adventní neděli.
Mates-daoc

PříspěvekZaslal: pá leden 16, 2026 5:18 pm    Předmět: 16.01 Odpovědět s citátem

Zdravím všechny čtenáře Ronnie.cz. Přeji všem vše nejlepší do nového roku, ať se vám daří a hlavně hodně zdraví.

Konaly se svátky, byl nový rok, a já jsem se do vánočních oslav hodně zapojil, takže šlo hlavně o relaxaci, odpočinek a všechno, co k Vánocům patří. Dal jsem si proto trochu pauzu i od cvičení – tělo se trochu zregenerovalo a odpočinulo si i od jídla. Snědl jsem hodně vánočního jídla – všeho, co k Vánocům patří, tedy cukroví, bramborový salát a tuny řízků – ale to k Vánocům a Novému roku patří.

Naplánoval jsem si tedy tento odpočinek, ale nyní jsem zpátky v tréninkovém tempu a chci ho dodržet. Také jsem si upravil jídelníček k lepšímu – samozřejmě jen pro sebe, ne proto, aby to někdo kopíroval a mohl si ublížit. Mluvím pořád jen o sobě.

Tréninkový plán na týden vypadá přibližně takto. Je lehký.
Od pondělí do pátku probíhá trénink ráno, jeden trénink denně.
V sobotu a neděli se budou konat vždy dva tréninky – ráno a odpoledne.

Co přesně v daný den trénuji, je u mě těžké naplánovat dopředu, protože vždy cvičím podle toho, co mi v tu chvíli tělo nebo hlava říká. Například dnes ráno vstanu, přijdu na trénink a rozhodnu se, že budu cvičit nohy – tak jedu nohy. Někdy si tělo „řekne“ záda – a cvičím záda.

Občas kombinuji záda s bicepsy, prsa s tricepsy, nebo si dám jen lehký trénink středu těla, případně celé tělo. Všechno je podle pocitu. Nemám pevně napsaný hrubý tréninkový plán, ale určitě si něco sepíšu, aby měl trénink alespoň základní pořádek a strukturu. Zatím s tím ale nemám problém a vždy se dokážu zregenerovat, pokud to nejsou extrémně náročné „hardcore“ tréninky – ty už nezvládnu.

Teď se budu hlavně zaměřovat na stravu. Vyzkouším jedno doporučení, které jsem konzultoval, a budu jíst menší porce zhruba každé dvě hodiny, ale častěji. Mělo by to vycházet přibližně na 7–8 jídel denně minimálně. Ke každému jídlu bude patřit i nějaký doplněk, především kvalitní protein.

Nejčastěji používám hydrolyzované proteiny a během dne budu mít také dobře nastavený režim aminokyselin a dostatečný příjem vody. Určitě ale nepůjde o žádnou razantní dietu – spíš o to jíst častěji, menší porce a tím lehce upravit a zrychlit trávení.

Budu se hlavně zaměřovat na lehká jídla, ale určitě do toho občas spadne i domácí pizza. Bohužel (nebo bohudík) se neubráním ani domácímu guláši, knedlíkům a dalším pochoutkám, které se doma uvaří nebo upečou. Myslím, že každý milovník jídla to pochopí.

Zkusím si také zhruba zapisovat – ne úplně detailně, ale orientačně – kolik za den přijmu cukrů, tuků a bílkovin. Počítám zhruba s 600–800 g sacharidů, kolem 100 g tuků a přibližně 300–400 g bílkovin denně.

Všechno ale budu upravovat podle pocitu a podle toho, jak se budu s tímto jídelním režimem cítit. Pokud to nebude fungovat, uberu. Pokud to bude šlapat, nechám to tak. Prostě budu hledat svoji optimální rovnováhu.

Uvidíme, jak si to všechno sedne. Chce to trochu času a ten tomu také dám – není kam spěchat.
Co se týče váhy, kolem Vánoc jsem byl zhruba na 140 kilech. Bohužel se na tom strava dost podepsala, ale nijak si z toho hlavu nelámu. U mě jsou 2,5 až 5 kilo rozdílu v podstatě nic.

Počítám s tím, že se budu hodně zaměřovat na zkvalitnění svaloviny a budu se snažit držet váhu někde mezi 135 až 140 kily, hlavně ve svalech. Pokud to bude víc, budu jen rád, ale samozřejmě s rozumem. Nejsem žádný Hulk, že bych si zacvičil, najedl se a měl najednou o pět kilo svalů víc. To berte s nadsázkou – snad každý pochopí, že je to myšleno ironicky.

Zároveň bych chtěl upozornit: nezkoušejte moje experimenty. Každý má svoji vlastní cestu a musí si ji najít sám. Bohužel někdy to trvá roky, někdy měsíce a někdy tu správnou cestu člověk ani nenajde. Proto je vždycky dobré poradit se s odborníky. Skutečného odborníka poznáte poměrně snadno.

Přeji vám, ať se vám daří progres, a já se pokusím přes víkend něco natočit nebo nafotit a něco sepsat ohledně tréninku. Přeji vám krásný večer.

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Mates-daoc     konečně chci něco dokázat Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 147, 148, 149, 150  Další
Rychle na stránku:

Přejdi na: