|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
Beny8529
|
Zaslal: po listopad 04, 2013 4:16 pm Předmět: Do posilovny ve 14 letech |
|
|
Dobrý den,za pár měsícu mi bude 14 let a rozhodl jsem se,že začnu chodit do posilovny (164cm/61 kg),není na posilovnu moc brzy?Několik měsíců cvičím doma (shyby na hrazdě,kliky na bradlech,dřepy atd.....) takže nějaký ten základ mám.Chtěl bych nabrat svalovou hmotu.A jakým cvikům se mám vyhnout??A jaký váhy bych měl zvedat abych si v tomto věku neudělal něco s kloubama nebo s páteří..... ?Do posilovny bych chodil 2-3krát týdně.Je tento trénink pro mě vhodný?Jaké cviky by jste vyměnili nebo dali pryč úplně?
Fullbody
Horní část zad:Shyby na hrazdě nebo stahování kladky v sedě 3x10
Hrudník:Bech-press 3x10
Spodní část zad:Hyperextenze 3x15
Bicepsy:Zdvihy JČ 3X10
Tricepsy:Kliky na bradlech nebo stahování kladky 3x10
Předloktí:Klopení zápěstí nadhmatem 3x10
Břicho:Zkracovačky 3x20
Stehna:Hacken-dřep 3x10
Hamstringy:Zakopávání 3x10
Lýtka:Výpony ve stoji 3x15
Děkuji za jakoukoliv radu :) .
|
|
| nahoru |
|
 |
| |  |
Marr

|
Zaslal: út listopad 05, 2013 4:56 pm Předmět: Re: Do posilovny ve 14 letech |
|
|
Vyhodil bych jenom hyperextenze. Určitě si dej pozor na techniku, možna konzultuj s někým zkušenějším, ze začátku ty váhy určitě podsekni ..
Jinak bych prohodil ještě pořádí těch cviku. Od větších partií k menším. Prsa,zada,nohy (libovolně) .. pak ruce atd
|
|
| nahoru |
|
 |
Beny8529
|
Zaslal: út listopad 05, 2013 5:35 pm Předmět: |
|
|
Děkuji za rady :).A proč by jste vyhodil ty hyperextenze?
|
|
| nahoru |
|
 |
Magumi

|
Zaslal: út listopad 05, 2013 5:52 pm Předmět: |
|
|
Já taky původně začal ve 14, takže si nemyslím, že by to bylo nějak hrozně brzo. Nevím ale, jakou máš genetickou dispozici, a jestli je tvoje tělo v současné době schopné efektivně nabírat svaly - to musíš posoudit sám, je možné, že si na větší svalové přírůstky budeš muset počkat, až na to tělo bude připravené.
Pokud si to vybavuji, mám pocit, že jsem tenkrát cvičil tak nějak podobně - měl jsem tam hodně legpressů, shybů, benč samozřejmě, jako každý mladý kluk, ramena a klepeta. Kdybych měl ale dneska začít znovu, našel bych si trenéra, zaměřil se na hybnost a svalové disbalance, a zároveň začal drilovat techniku základních cviků s velkou osou, samozřejmě s nízkými váhami. Myslím, že z dlouhodobého hlediska to je mnohem lepší investice, i když z tvého tréninku ti to ze začátku nejspíš poroste rychleji.
K tvému tréninku - doporučuju rozcvičit a rozehřát, pak odcvičit velké partie - nohy, záda, na střídačku hrudník a ramena, ruce spíš jako doplněk, předloktí cvičit nemusíš. Nemáš tam žádný cvik na ramena, která mi osobně připadají z hlediska celkového rozvoje důležitější než prsa. Jo, a v nohách nosíš polovinu celkové svalové hmoty, tomu by měl odpovídat i trénink - rozhodně si zaslouží víc času a úsilí než biceps a triceps.
|
|
| nahoru |
|
 |
Deadlift
Moderátor
|
Zaslal: út listopad 05, 2013 7:20 pm Předmět: Re: Do posilovny ve 14 letech |
|
|
| Marr napsal: | Vyhodil bych jenom hyperextenze. Určitě si dej pozor na techniku, možna konzultuj s někým zkušenějším, ze začátku ty váhy určitě podsekni ..
Jinak bych prohodil ještě pořádí těch cviku. Od větších partií k menším. Prsa,zada,nohy (libovolně) .. pak ruce atd | Proboha proč? Měl by snad cvičit mrtvé tahy? Já bych je tam jistě nechal. Každý začátečník potřebuje posílit střed těla a ve štrnácti bych tam na spodek zad viděl právě ty hyperextenze.
|
|
| nahoru |
|
 |
ZeleznaKoule

|
Zaslal: st listopad 06, 2013 4:44 pm Předmět: Re: Do posilovny ve 14 letech |
|
|
| Deadlift napsal: | | Proboha proč? Měl by snad cvičit mrtvé tahy? Já bych je tam jistě nechal. Každý začátečník potřebuje posílit střed těla a ve štrnácti bych tam na spodek zad viděl právě ty hyperextenze. |
Nějakej konkrétní důvod, proč by se ve štrnácti letech neměla cvičit mrtvola?
@Magumi: Amen tomuhle...
|
|
| nahoru |
|
 |
Runner
|
Zaslal: st listopad 06, 2013 5:20 pm Předmět: |
|
|
Nějaký konkrétní důvod proč by se ve čtrnácti neměla cvičit mrtvola? No protože to má ještě všechno měkký, neusazený a navíc pořád roste. Není důvod cvičit mrtvolu, na to je času dost.
|
|
| nahoru |
|
 |
ZeleznaKoule

|
Zaslal: st listopad 06, 2013 5:28 pm Předmět: |
|
|
Takže člověk do 14ti let nepotřebuje zvedat věci ze země, nebo jak tomu mám rozumět?
Kluk pak půjde v létě na stavbu na brigádu, zvedne kýbl s maltou a hne si zádama...
Nebavím se o tom, že ji bude cvičit v šílenejch číslech, bavím se o tom, že ji má cvičit (rozhodně radši než nesmyslný hyperextenze, který jsou totál useless).
|
|
| nahoru |
|
 |
Deadlift
Moderátor
|
Zaslal: st listopad 06, 2013 6:02 pm Předmět: |
|
|
koule: mrtvý tah ve čtrnácti - ok. Nevidím v tom problém pod vedením trenéra nebo pod naprostou jistotou, že je cvik proveden korektně. za svůj život jsem viděl tisíce cvičenců a dobře cvičili mrtvolu lifteři a pak pár desítek kultíků. zbytek byl o strach se na to jen dívat.
Hyperextenzemi začínající 14ti letý cvičenec posílí spodek zad s minimálním rizikem, že se doje..že si ublíží blbě provedenou mrtvolou (dřepy dtto - první tréninky ve fitku s mlaďochama jen nácvik správné techniky s tyčí bez zátěže a postupně vést k základním cvikům). stejně tak je nesmysl bic. zdvih s velkou činkou u naprostého začátečníka. stejně tak tlaky za hlavou ve stoji.
Prostě u 99 % cvičenců je na start lepší jak ty říkáš totálně useless cvik hyperextenze než mrtvý tah (jak se říká na ostravsku - bo technika:o)
P.S. 90 a více procent lidí ve fitku cvičí blbě - čistě statisticky tu mrtvolu prostě nebude mít správně.
|
|
| nahoru |
|
 |
micus6
Poník

|
Zaslal: st listopad 06, 2013 6:08 pm Předmět: |
|
|
| ZeleznaKoule napsal: | Takže člověk do 14ti let nepotřebuje zvedat věci ze země, nebo jak tomu mám rozumět?
Kluk pak půjde v létě na stavbu na brigádu, zvedne kýbl s maltou a hne si zádama...
Nebavím se o tom, že ji bude cvičit v šílenejch číslech, bavím se o tom, že ji má cvičit (rozhodně radši než nesmyslný hyperextenze, který jsou totál useless). |
Hele nebuď blázen, ten kluk roste a poroste, dost možná kdyby sehnal good trenera, bude ji delat korektne, tak to bude fajn, ake stejne nepojede s vahou nad 50kg, protoze to technicky nezvladne. Navic, ted ze zacstku verim tomu ze nezatshne 30kg s rovnyma zadama...:-)
|
|
| nahoru |
|
 |
ZeleznaKoule

|
Zaslal: st listopad 06, 2013 6:10 pm Předmět: |
|
|
@Deadlift: To ano, s tímhle souhlasím na 100%. Akorát východisko nevidím v tom, že by měli radši cvičit hyperextenzi než mrtvoly, ale v tom, aby je ty mrtvoly někdo naučil a vysvětlil, jak je programovat v tréninku.
To je obecně fenomén, kterej moc nechápu... Když se chci naučit jazyk, jdu do kurzu. Když se chci naučit řídit, jdu do kurzu. Když se chci umět prát, jdu do oddílu na bojovky. Když chci zesílit/nabrat/zhubnout/whatever, kouknu se na youtube, přečtu si jeden článek v Máslo & Bullshit (případně si nechám "skvěle poradit" v diskusi) a jdu se zrakvit do posilky...
|
|
| nahoru |
|
 |
ZeleznaKoule

|
Zaslal: st listopad 06, 2013 6:13 pm Předmět: |
|
|
| micus6 napsal: | | Hele nebuď blázen, ten kluk roste a poroste, dost možná kdyby sehnal good trenera, bude ji delat korektne, tak to bude fajn, ake stejne nepojede s vahou nad 50kg, protoze to technicky nezvladne. Navic, ted ze zacstku verim tomu ze nezatshne 30kg s rovnyma zadama...:-) |
No a co? Chlapi u nás na tréninku se učej mrtvolu na 16kg kettlebellu. No a? Měsíc se patlaj s 16kg deadliftem, učej se dejchat, zapakovat ramena, zazipovat jádro, zakořenit nohy, správnej pohyb z kyčlí, zarovnání zad atd... Je to sice oser, ale ve výsledku to má efekt.
Nejde o to, že vytáhne max 50kg. Jde o to ten pohyb cvičit, protože je to jeden z elementárních pohybových vzorců. A kór v dnešní době je to ultra potřeba, když vidím, jak současná "office-spetznaz" generace není s to hýbat se v kyčlích nebo mít vůbec nějaký základy koordinace...
|
|
| nahoru |
|
 |
Deadlift
Moderátor
|
Zaslal: st listopad 06, 2013 6:15 pm Předmět: |
|
|
koule:
však já netvrdím, že ty hyperextenze bude cvičit rok. Prostě první měsíc dva by se měla fixovat technika (stejně si ji časem upraví dle svých tělesných dispozic, kloubních rozsahů apod.) - ale měli by vědět jak má konkrétní cvik vypadat. Během té doby pilují techniku na dřepech, mrtvole apod. s tyčí a vychytávají se chyby (včetně špatného dýchání apod.). Poté přejdou postupně k "normálnímu" cvičení.
No a do té doby musí zpevnit záda a břicho, pokud možno se roztahat tak, aby s napnutými nohami dosáhli na zem, aby udělali dřep na plném chodidlu apod. - v této fázi jsou cviky jako hyperextenze vhodné. stejně jako pro mě, který si mrtvolou doje..pokazil záda natolik, že jiný cvik na spodek zad nepřichází v úvahu:o)
btw - Mike Francois kromě mrtvoly cvičil na spodek zad hyperextenze s 30 a více kg a podle toho ta jeho záda vypadala:o)
|
|
| nahoru |
|
 |
ZeleznaKoule

|
Zaslal: st listopad 06, 2013 6:21 pm Předmět: |
|
|
Tak to už je trochu jiná, byť i tohle vidím jinak :) Cvičit hyperextenzi v mých očích znamená zbytečně se okrádat o čas, který můžu věnovat podstatnějším věcem... Nácvik mrtvoly s miniváhou pro něj udělá daleko větší službu. Protože cvičit je třeba především pohyby, ne svaly/partie. Takhle to tělo prostě funguje. Něco jiného jsou korekce/fyzio, ale to je mimo rámec této diskuse.
btw: vypadat a fungovat jsou dvě různé věci ;)
|
|
| nahoru |
|
 |
Deadlift
Moderátor
|
Zaslal: st listopad 06, 2013 7:46 pm Předmět: |
|
|
ale to ano...naprostý souhlas - vypadat velmi často neznamená fungovat.
|
|
| nahoru |
|
 |
| |
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|