Levný jídelníček pro ektomorfa

Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Levný jídelníček pro ektomorfa  Úvodní stránka -> Začátečníci -> Levný jídelníček pro ektomorfa
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
eSko
Naivka

PříspěvekZaslal: so únor 22, 2014 10:02 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

yura napsal:
Ja mam treba vapniku podle krve az moc. Dle me teda ma vetsina lidi vapniku prebytek a naopak nedostatek horciku. Coz je dost zasadni problem. Kdyz mas prebytek cihel a malo nebo zadnou maltu... Jinak kdyz se na to podivam z hlediska jak to zamyslela priroda. Myslis ze je opravdu nezbytne aby lidi v dospelem veku jedli mlecne vyrobky? Zadnej jinej tvor na planete pro to aby mu telo fungovalo jak ma v dospelosti nepotrebuje mleko jen clovek ano?

Žádný jiný tvor na planetě ale není na vrcholu potravinového řetězce! Navíc jsme všežravci, nikoli masožravci a ani býložravci se dvěma žaludky. Ano, můžeme namítnout, že když se dostaneme na Aljašce do střetu s medvědem, tak nám bude teorie potravinového řetězce v tu chvíli připadat směšná, ale to už je věc jiná :)
Nejde o to, konzumovat mléko a ml. výrobky, aby nám tělo fungovalo, ale jde o to, že je to jedna z dalších možností, co jíst a navíc v některých případech i kvalitní. Pokud má někdo intoleranci na laktózu, alergii na ml. bílkovinu, galaktosémii apod., tak ať se jim kouká vyhnout. Kdo ne, nevidím důvod je nekonzumovat.
Ukončil bych tuto debatu s tím, že je nejlepší, když si člověk najde něco, co mu maximálně vyhovuje a přitom se daným stravováním nepodvyživuje a ani si nijak jinak neubližuje (případně jiným - to platí pro těhotné, či čerstvé rodiče, kteří jsou pro své dítě vzor).

ygg napsal:
Esko Esko...to čtení:-)))

Takže aby bylo jasno .... to co jsem napsal nebyla rozhodně nějaká óda na maso. Pokud to někdo tak chápe, je závada na jeho přijímači:-). Jednoznačně ale tvrdím, že než cpát peníze do low-cost uzenin, konzerv (jakýchkoli) či sýrů, tak je podstatně LEPŠÍ I LEVNĚJŠÍ si koupit u řezníka kvalitní surovinu ... maso ... a to si následně upravit. Fakt tu je někdo, kdo má opačný názor?

Jinak je pravda, že existují vynikající a a skutečně kvalitní sýry, uzeniny a podobně. Nicméně cena těchto produktů je násobná oproti kvalitnímu masu. Podobná situace je například u mořských ryb, kde je u kvalitní suroviny cena skutečně značně vysoká, a přitom není nejmenší důvod tuto nenahradit masem ryb sladkovodních.

Také jsem nikde nepsal nic o tom, že by neměla být strava pestrá, stejně jako jsem samozřejmě nic nepsal proti konzumaci vajec nebo mléčných výrobků obecně.

Vidíš to, přitom mně na základce čtení šlo docela dobře :)) Tvůj nový příspěvek jsem si přečetl raději dvakrát a meziřádky mi stále vychází, že by sis to maso k těm vločkám dal. :)) Vím, jak to myslíš, neboj.
yura

PříspěvekZaslal: so únor 22, 2014 10:10 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Mas pravdu esko.. Jinak du teda jeste to mleko otestovat s makovcem, treba to ty antinutrienty a opiaty nejak neutralizujou
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ponnt

PříspěvekZaslal: so únor 22, 2014 10:34 pm    Předmět: Návrh jídelníčku Odpovědět s citátem

Tak jsem na základě Vašich rad + rad co jsem si ještě různě dohledal, sestavil dle mého názoru výživově odpovídající a cenově nezatěžující jídelníček:

Snídaně: - Ovesné vločky (100g), Mléko (200ml)
- Lněná semínka
- Marmeláda

Přesnídávka: - Čočka (100g) + Vařená vejce (300g)

Oběd: školní jídelna

Svačina: - Vaječná omeleta (200g)

Večeře: - Těstoviny (200g) + Drůbeží játra (100g)
NEBO
+ Vepřové srdce, či jiná část (100g)
+ Ryba (100g)

Večeře 2 - Rýže (250g) + Hrášek (100g)
+ např. sýr, když bude možnost

Nakonec to na den vychází takto: Bílkovin - 138,5g, Sacharidů - 397,5g, Tuků - 64,5g. Ještě zde však nemám zařazený kreatin či co to přesně bylo. Proto bych se chtěl ještě zeptat, co z těch přípravků tedy brát. Díky
yura

PříspěvekZaslal: so únor 22, 2014 10:49 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Kazdy den jist vnitrnosti bych ti rozhodne nedoporucoval. Nemas tam zadnou zeleninu, zadne ovoce. Ta lnena seminka si kazde rano pomeles? V celku to nema zadny smysl je jist. Celkove hodne divnej jidelnicek teda. Nechapu proc furt vymejslis takove silenosti. Rejze, vlocky, testoviny, brambory to muzes stridat jak chces, stoji to par korun. Rano vlocky, mleko no ok, ale kdyby sis nasetril na protein a pridal tam aspon 1 odmerku proteinu, bude to super. Na svacinu nevymejslej silenosti a delej si nejake oblozene pecivo. Proste nejaky lepsi pecivo, na to nakrajet na platky okurku, rajce, 2 platky eidamu, 2 kolecka sunky a mas super svacu. Obed jidelna ok. Odpoledne asi po treningu MASO. V akci za 30kc ctvrtka kureciho bez problemu, nebo veprove... S prilohou a posledni jidlo 4-5 vajicek s pecivem nebo lepe s bramborama/rejzou... Pripadne idealni by bylo vajicka prdnout na sniani a vecer dat tvaroh.. S toho co jsi napsal ty opravdu nevyrostes a jeste se za tyden s toho poseres..
Z doplnku URCITE PROTEINAK a doplnovat tvuj zalostnej prisun bilkovin. Nevymejslej nesmysly s kreatinem. To je jako kdyby sis kupoval v zime zimni pneu na auto, na ktery jeste nemas nasetreny.
ponnt

PříspěvekZaslal: so únor 22, 2014 11:39 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Nemyslel jsem jíst každý den vnitřnosti, však tam mám napsané i vepřové maso a rybu... Jinak zeleninu pravda tu jsem zapomněl zmínit, ale s tou samozřejmě počítám, že ji určitě v dostatečně velké míře zapojím. Lněná semínka tam nehrají v podstatě žádnou roli, ale uvedl jsem je tam, protože k nim mám přístup zdarma a jako oživení mi to nepřišlo špatné, ale jak říkáš - nehraje to tam v podstatě žádnou roli. Odpoledne do jídelníčku maso nezvládnu vecpat a hlavně mít ještě odpoledne trénink je pro mě taky nemožné (škola a aktivity kolem ní), takže trénink přesouvám proto na večer. Nevím jen, jak je to myšleno s tím žalostným přísunem bílkovin, když přímo na mou postavu bych měl prý denně přijímat kolem 140g...

S tím kreatinem jsem to napsal jen proto, že tady mi někdo doporučoval: kreatin, potom protein, z dalších zdrojů mám, že zase gainer, takže já opravdu nevím co z toho...
yura

PříspěvekZaslal: so únor 22, 2014 11:52 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

ponnt napsal:
Nemyslel jsem jíst každý den vnitřnosti, však tam mám napsané i vepřové maso a rybu... Jinak zeleninu pravda tu jsem zapomněl zmínit, ale s tou samozřejmě počítám, že ji určitě v dostatečně velké míře zapojím. Lněná semínka tam nehrají v podstatě žádnou roli, ale uvedl jsem je tam, protože k nim mám přístup zdarma a jako oživení mi to nepřišlo špatné, ale jak říkáš - nehraje to tam v podstatě žádnou roli. Odpoledne do jídelníčku maso nezvládnu vecpat a hlavně mít ještě odpoledne trénink je pro mě taky nemožné (škola a aktivity kolem ní), takže trénink přesouvám proto na večer. Nevím jen, jak je to myšleno s tím žalostným přísunem bílkovin, když přímo na mou postavu bych měl prý denně přijímat kolem 140g...

S tím kreatinem jsem to napsal jen proto, že tady mi někdo doporučoval: kreatin, potom protein, z dalších zdrojů mám, že zase gainer, takže já opravdu nevím co z toho...

Lneny semínka jsou perfektni zdroj omega3 a taky super vlakniny. Takze jestli ams mlynek na kavu, tak si urcite ty semínka mel. Denne max tech 40g. Jestli je nepomeles, tak s toho nic nemas a tak jak je spolknes, tak je i vykadis. Urcite je takhle zarad do jidelnicku, Protože omega3 jsou fakt potřeba a ty je v jiné forme asi konzumovat nebudes..
jachym

PříspěvekZaslal: ne únor 23, 2014 5:42 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Souhlasim s tim že vymýšlíš kraviny, dej si normálně rýži, těstoviny atd. A ty vnitřnosti bych dal tak max. 1 týdně. Hlavně mi přijde že jen obhajuješ svojí pravdu, pak nemá smysl nic radit a rovnou si to dělej jak sám chceš, v tom ti nikdo nebrání.
ponnt

PříspěvekZaslal: ne únor 23, 2014 8:47 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Díky za tip s mletím těch semínek - dám si na to pozor... Rozhodně jsem to nechtěl myslet nějak, že si to jen obhajuji a nedávám na rady. Já se v tom jen moc nevyznám, protože těch rad na internetu ohledně fitness, výživy atd... je velké množství a jen málokteré rady se shodují a nezkušený člověk pak moc neví co s tím...
yura

PříspěvekZaslal: ne únor 23, 2014 9:00 am    Předmět: Odpovědět s citátem

ponnt napsal:
Díky za tip s mletím těch semínek - dám si na to pozor... Rozhodně jsem to nechtěl myslet nějak, že si to jen obhajuji a nedávám na rady. Já se v tom jen moc nevyznám, protože těch rad na internetu ohledně fitness, výživy atd... je velké množství a jen málokteré rady se shodují a nezkušený člověk pak moc neví co s tím...
Hlavne to mel jen tesne před tim nez to budes jist. Tzn. Si nameles tech 30/40g a hned si to das do jidla a snis. Jinak to na vzduchu oxiduje a zlukne. Taky to není dobry davat do teplyho jidla, protože se ty omega3 nici. Vzdycky me rozesmeje, když vidim jak nejakej idiot plka o benefitech lneneho semínka a konzumuje je v celku a ještě k tomu na nejakem pecivu který si upekl. Tim ze ty semínka teplem uplne znehodnotil a ještě k tomu je vysere vcelku tak jak je polkl, to uz mu jaksi nedoslo. Nebo jak se prodava uz mlete lnene seminko, další uplna hovadina. Je to jako s lnenym olejem. To na vzducku a svetle okamzite oxiduje a zlukne. Takze jist zasadne jen cerstve pomlete a mas paradni zdroj omega3, kterých ma většina lidi nedostatek nebo je nemaji ve strave vůbec. Super je, ze to nestoji nic oproti ostatním zdrojum omega3 morske ryby atd.. + mas tam dostatek rozpustne a nerozpustne vlakniny po které se dobře kadi.
Johny.Fox

PříspěvekZaslal: ne únor 23, 2014 11:26 am    Předmět: Odpovědět s citátem

yura napsal:
Hlavne to mel jen tesne před tim nez to budes jist. Tzn. Si nameles tech 30/40g a hned si to das do jidla a snis. Jinak to na vzduchu oxiduje a zlukne. Taky to není dobry davat do teplyho jidla, protože se ty omega3 nici. Vzdycky me rozesmeje, když vidim jak nejakej idiot plka o benefitech lneneho semínka a konzumuje je v celku a ještě k tomu na nejakem pecivu který si upekl. Tim ze ty semínka teplem uplne znehodnotil a ještě k tomu je vysere vcelku tak jak je polkl, to uz mu jaksi nedoslo. Nebo jak se prodava uz mlete lnene seminko, další uplna hovadina. Je to jako s lnenym olejem. To na vzducku a svetle okamzite oxiduje a zlukne. Takze jist zasadne jen cerstve pomlete a mas paradni zdroj omega3, kterých ma většina lidi nedostatek nebo je nemaji ve strave vůbec. Super je, ze to nestoji nic oproti ostatním zdrojum omega3 morske ryby atd.. + mas tam dostatek rozpustne a nerozpustne vlakniny po které se dobře kadi.

Není taky řešením je před konzumací po nějakou dobu namočit, aby změkla a tím lépe uvolňovala živiny?
yura

PříspěvekZaslal: ne únor 23, 2014 12:15 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Johny.Fox napsal:
yura napsal:

Není taky řešením je před konzumací po nějakou dobu namočit, aby změkla a tím lépe uvolňovala živiny?
Jak zmekla? Lnena semínka když namocis do vody tak vypusti takovej sliz, ale nijak nezmeknou, furt jsou to semínka s tvrdou slupnkou, které když seminko po seminku dukladne nerozkouses, tak se pak muzes podivat do zachodu jak si je pekne vykadil. Asi tezko kazde seminko po seminku rozkouses ze. Hlavne když si to das do nejakeho jidla.. Ano ořechy a semínka je dobře namáčet viz.

Namáčení ve vodě předtravuje, znásobuje a stabilizuje živiny, transformuje Esenciální Mastné Kyseliny a bílkoviny v tuky rozpustné ve vodě a volné aminokyseliny - a tím zvyšuje jejich buněčnou asimilaci. Tak zvýšíme jejich výživnou hodnotu - probudíme v nich dřímající enzymy, které jsou uspané díky inhibitorům. Po namočení se inhibitory deaktivují a tím se enzymy probudí. Informace o důležitosti a nenahraditelnosti enzymů

Ale u lneneho semínka jde o to, ze jsou mala a nidky je dukladne nerozkouses. Jedinej způsob jak je dobře rozkousat je si je nasypat do huby jen tak a kousat asi 5 minut do uplne kase. Komu by se chtelo tohle provozovat? Obzvlast, když lnena semínka nejsou zase nejak chutna. Vetsina lidi si je dava do salatu, kase atd.. A tam uz je bez pomleti nemas sanci rozkousat vůbec. Když mas velke ořechy, tak ty samozrejme rozkouses, ale i tak když se podivas po konzumaci vetsi porce orechu na svoje ho.. tak tam uvidíš kusy, které jsi spatne pokousal a proste tebou bez uzitku prosly. Když je rozemeles na jemnej prasek, tak si proste telo bez problemu veme co potřebuje.. Jinak ja teda mandle a jiny ořechy a semínka nenamacim. Mají pak nevýraznou chut. Jako kdybys zvykal kus dreva...

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Levný jídelníček pro ektomorfa Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Rychle na stránku:

Přejdi na: